NTFS vagy FAT32

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Pheel
Ki mondta, hogy hamarabb végez a defrag?!? Arról volt szó, hogy a fregmentáció elhanyagolható és ez igaz is. A sebességi előny pedig a kevésbé fregmentálódott állományokkal való munka során reálizálódik. Mosd ki a csipát a szemedből!

A FAT-et tényleg majdnem minden oprendszer ismeri R/W szinten, de ez éppen az egyszerűségének, a kevés megvalósított funkciónak és az igénytelenségének tudható be.
mikike
na azért ne hazudozzunk már ennyit
a defragmentálás cseppet sem végez hamarabb, itt is ugyanolyan lassú

és talán azt még az NTFS hívők is elismerik (bár lehet letagadják ezt is), hogy a FATet gyakorlatilag MINDEN op.rsz alatt tudod írni és olvasni

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

FormatC
Szia Bekerman!
Nem kötöszködés gyanánt, de ha ismered az NTFS szerkezetét és tudod mi az a datastream, akkor azt is tudod, hogy nem lassabb az NTFS a fat32-nél. A másik fő ok az a fragmentálódás, amit ugye mindenki megismert a FAT/FAT32 használatakor. Az NTFS-nél ez elhanyagolható, ami megint csak sebességi előny!

FC
Nálam a Win2k NTFS alatt határozottan gyorsabb volt, mint FAT32-vel. Magam sem értettem, de mivel úgyis NTFS-t akartam használni, nem okozott lelki törést az átállás.

A másik, számomra nagyon fontos érv az NTFS mellett: a biztonság. Nem a hozzáférés szempontjából, hanem az adatbiztonság felől. NTFS alatt már nincsenek logikai hibából származó adatvesztések. Ha valami hülye program csoda folytán magával rántotta a Win2k-t, akkor újraindításkor nem volt chkdsk, meg hasonlók, mint egy sima FAT32-es partíciónál.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

KRi2
Mert ha felraksz pl XP alá
mi különbséget veszel észre?
(gyorsabb ,nem fagy ,eltünnek az adatok...)
Átlag user észre nem veszi a különbséget.

lll l ll lllll l lll ll

Pheel
Linux. Éééééérted... :P
létezik util 98 alá, ami NTFS write/read.. ettöl kezdve értelmét vesztette a FAT32 NT-k alatt
Pheel
Na én is erre használom. Meg arra, hogy a linux is fel tudjon valamit mountolni a vinyóimból. De ez még mindig csak file-tárolás, nem használat. Csak a hordozós vinyómon van - kényszerűségből - FAT32.
mikike
esetleg még arra, ha csak te használod otthon a gépedet nem kell vele szenvedni
vagy talán meg még arra jó hogy ha átviszed a haverodhoz a mobil rackedet és neki (is) win98a van attól még át tudod tőle venni a filmeket

FormatC
Sziasztok!
Bár nem hiszem hogy valakit is érdekel, de már a topic neve sem értelmes. Mindenki, aki _használt_ (nem látott, hallott..) NTFS-t, az tudja, hogy a FAT az arra jó, hogy fileokat tároljon, másra nem. Quota, permission, mountpoint... ezek egy filerendszer jellemzői!!!

No comment!

FC
Pheel
LÁM Akárki megmondhatja, hogy ez így van :-P
Pheel
"néhány helyen még a rendszergazda sem tud törölni"

Találkoztam én is már ilyennel, nem is egyszer. Nos, ha a user leveszi az összes jogot a file-ról, akkor nem tudja senki törölni. Ilyenkor adsz rá jogot és lejön. A "NAGY" filerendszerek is így működnek. Ilyen a multi-user oprendszer.

"azt is hátránynak tartom, hogy az egyik könyvtárba lementett adataimat nem engedte máshonnan megnyitni"

Márpedig más usernek nem is fogja engedni alapból. Hivatkoznék a multi-user dologra.

Te hátránynak tartod a biztonságot is. Az nem zavar, hogy a FAT nevű nem file-rendszeren bárki bármit letörölhet, módosíthat, megnézhet, stb?
mikike
én például képzeld találkoztam ntfs-el
akár hiszed akár nem
és hátrányával is
(azon kívül hogy nekem kifagyott nem tom mér)

épp jogokat kellett valahol beállítani aztán kiderült, hogy néhány helyen még a rendszergazda sem tud törölni...
nocsak
azt is hátránynak tartom, hogy az egyik könyvtárba lementett adataimat nem engedte máshonnan megnyitni

például

Pheel
Ez az NT dolog, amikor kezdődött még értelmesen hangzott. Manapság már a Microsoft sem erőlteti, hogy mit jelent...
és mi az nt??

new technology

csak érdekesség, aki nem tudta volna, mert én is csak kb. 2 hónapja világosodtam meg :)))

Pheel
Ha valahol az NTFS hibát okoz a FAT pedig nem, ott a hardver is hibás a dologban, akkor pedig megintcsak nem az NTFS a hibás.
Pheel
Jó, akkor nem tuti. Te már csak tudhatod. Használtál már NTFS-t valaha?

A #10-es hozzászólásban lazán kijelented minden indok nélkül, hogy FAT. Én az NTFS-nek még csak előnyével találkoztam, kivéve egy rendszerösszeomlást, de az is az én hibám volt, ráadásul azóta van NTFS mounterem DOS-hoz is, szal adatmentés megoldva, ha nagy a gáz.
mikike
nem tuti

c: NTFS, D: NTFS, E: FAT32, F: NTFS volt

:: ballor.hu :: gt.ballor.hu :: gow.ballor.hu :: ballor.hu/titanquest ::

a GHOST sem látta rendesen a partíciót, amit az XP készített! Ez mitől van? MIlyen Ghost kellene, próbáltam 2002el is

Pheel
De az is tuti, hogy nem az NTFS miatt száll el.
Sajna valami nem stimmel nálam, NTFS rakattam fel az XPvel, de állandóan elszáll a rendszer, de nagyon durván ám! Ecccccerűen nemtommiabaj! Valami nem stimmelt a GHOSTos cuccal sem!

Pheel
Nem csak a te agybajod. Aki szívott már ilyennel, az így csinálja. Én is :)
Lehet, hogy ez az én agybajom, de nálam a rendszernek elvből külön partíciója van, ahová a programokon kívül nem kerül más. Dokumentumok, warez :-), mp3, stb.: mind-mind más partíciókon csücsül, így egy rendszertelepítés nem érinti őket.
Megnézéshez meg ottvan a Windows XP. :-)

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

És mivel tudod megnézni az NTFS-t? A GHOST látja, de csak FAT32-re képes dolgozni (mármint menteni!)

Tudsz valami ellenérvet mondani, miért NE NTFS? Azon kívül, hogy a Win9x nem olvassa?

NTFS ofkórsz

Pheel
Egyszer azért próbáld ki azt a csúnya NTFS-t is, meg fox lepődni. Ugye a FAT szükségmegoldás és nem filerendszer :)
CSOCSO
már kivertem:)a fejemből..pont beleszarok kinek mi van..nekem fat...
Pheel
Ugye ezt hamar ki fogod verni a fejedből?
Tájékozott illető lehet, ha ilyen okosak jönnek ki a száján :))) Ehh.
Pheel
Ilyeneket meg minek mondasz, ha fogalmad sincs róla...
CSOCSO
ntfs-t csak azt tegyen aki oylan embert megérdezett már aki ért is hozá... addig is fat 32 én megkérdeztem egyet ha win es vagy felejtsd el a ntfs-t
Pheel
Unixhoz? NTFS? Beteg az, aki ilyet mond. Ugye az NTFS az NT File System rövidítése. A linux például nem is kezeli rendesen. Van csomagban kezelője, de NEM ajánlják, hogy R/W-nek mountold be az NTFS partíciót, csak RO-nak.
KRi2
szerintem tök8 ,hogy melyik ,No különbség.

lll l ll lllll l lll ll

CSOCSO
az ntfs egyes emberek szerint szar és inkább unix hoz kő....
ntfs
colos
A telepítés elején megkérdezi hova akarod telepíteni, és azt is hogy akarod-e formázni (ajánlatos), és hogy mivé akarod (NTFS or FAT32).
KRi2
ha tök új vinyora rakom fel a winXPpro-t ,hol is lehet beállitani hogy ntfs-es legyen az egész winyi?

lll l ll lllll l lll ll

Herr General
NTFS természetesen...
Ha nem akarod hurcolászni, akkor arra is NTFS -t tegyél. Véletlenűl se válaszd a FAT32-őt.

htka.hu - harcirepulok.hu - militarypapers.hu

mikike
fat

1értelműen NTFS. (pont én pofázok, akinek FAT32 van, és még életében nem látott élőben NTFS-t, de egy csomót olvastam már mindenfele róla, és az NTFS stabilabb, biztonságosabb, stb.)

ha tenyleg fontos az adatok biztonsaga, akkor nem uccso szempont, hogy az NTFS leiroja lehetove teszi a hozzaferesi jogosultsagok beallitasat, ellenben a FAT-tel. NTFS...
Laalee
mas ok nincs fat32 szar... egyertelmu hogy ntfs

Photo Collage Maker http://www.collagemaker.me

nem viszegetem, más ok van? De köszi az eddigieket!

Mert azt akkor barhova hurcolaszhatod ! Olyan gepek is felismerik, ameyleken ol. win95/98/me van.
Legalabbi szerintem .

miért jobb a kicsinek 32-es?

Ha meg kisebbiket berakod 1 rackbe, oszt annak FAT32 -őt adsz, akkor jársz legjobban szvsz...

NTFS

Melyiket egy 40Gb-os vinyingerre? Lenne több partíció is, milyeneket? Nem szoktak összeakadni a vinyók? Van egy másik 13Gb-os, arra milyet javasoltok? Természetesen az adatok biztonsága az elsődleges!