24
MultiBoot de hogyan?
  • Evin
    Ha lehúzod/letiltod a másik vinyót, amelyikre nem telepítesz, akkor a 2rendszer nem fogja egymást látni, és akkor a BIOS boot-menüjéből választhatod, hogy melyik vinyóról induljon a rendszer.
    Ha nem teszed, akkor a linux felrak egy saját boot-menüt, amiben ugyanezt megteheted, de ilyenkor a linuxot el kell távolítani a végén, nem lehet csak úgy törölni.
    Vagy, pl Ubuntu esetén akár Windows-ban is lehet telepíteni. Ekkor nem kell új vinyó, új partíció. Eltávolítani pedig úgy kell, mint egy sima programot. Persze ez inkább tesztelésre ajánlott, mint hosszabb használatra.
  • 123xyz
    Hello!

Lenne egy kérdésem: tervbe vettem, hogy felteszem a win7-et a vista helyett, de egy másik winchester egy partíciójára feltennék egy linuxot is. Ilyenkor a bootolásnál mi várható? Felkínálja majd automatikusan a választási lehetőséget, vagy valamit be kell majd állítani külön?
    Bocs ha hülyeséget írtam, de nem nagyon értek hozzá, addig meg nem akarom elkezdeni, amíg nem tiszta minden...
  • Emberkeman81
    Hali!

Ez a kérdés engem is nagyon érdekelne.Multi boot dvd-t akarok csinálni,ami tartalmazná a vista (saját butításom),xp prof és kiwi linuxot.Addig eljutottam hogy EasyBoot progival lehet megcsinálni (valahogy).De sajna itt meg is álltam.
    Ha valaki otthon van ebben a témában azt kérem segítsen.

Köszi!
  • Béla9248
    Hi all! Xp-t szeretnék kiírni de nemtom mivel kell hogy bootoljon! Nem isoba van!
  • c1114
    Először az XP-t kell felrakni, majd rendszerbetöltés után telepíthető a Vista. Fordítva elég nehézkes, valszínű szaki kell hozzá.
  • suffer
    Hali! vettem egy HP Pavilion Dv5-s notebookot. eredetileg Vista van rajta de Xp-t akarok felrakni namost a bootolásnál hibaüzenet dob ki. Probáltam már sima Sp2 xp-vel meg ugyanezzel csak integrálva voltak a S/Ata driverek, de hibaüzenetet ad ki miutan betölti a drivereit.
  • slylecz13
    Az XP telepítő CD-be bele kell integrálni a sata drivert, mert ennek hiányában nem látja a gépedben lévő merevlemezt (ami 100%, hogy sata-s). A Vista-ban alapból benne van, ezért nincs gond annak a telepítésével.
  • jobb
    Hello!
    Vista-s laptopra akarok a Vista mellé xp-t felrakni, a telepítő el is indul, de telepítés elején kiírja, hogy hogy nincs merevlemez meghajtó a gépben, és kilép a telepítőből. Mit kell csinálni!
  • JoeFromHun
    Sziasztok!

Szeretném kicsit életre kelteni ezt a topicot.! Abban szeretném kérni a segítségeteket,hogy hogyan lehetne egy olyan multiboot-os CD/DVD-t csinálni amelyről elindul:
    -DmanSmallLinux
    -MiniPE Windows
    -Memtest86+
    -HirensBootCD
    -XP Prof CD
    -Reboot
    -Boot From HardDisk

Várom az ötelteket.

Mindenki segítségét előre is köszönom!

Üdv!
  • Dj N-Ice
    koszontem szepen a segitseget!
  • Balumann
    Ha belenéztél volna a Windows Vista topicjába, és ott a FAQba, akkor már tudnád a megoldást :P
    Berakod a Windosw Vista lemezét, bebootolsz a lemezről, és megkeresd a helyreállítást. Ott látni fogja, hogy a boot izé hibás (mert a windows xp instalálásakor kitörlődött), és helyreállítja. (mondjuk nekem 2x kellett megcsinálnom, másodjára én adtam meg neki, hogy a boot-ot állítsa helyre.

Ezután lesz egy boot menü a Windows XP és Vista között. Ha ezt változtatni szeretnéd, akkor telepítsd fel a Vista Boot Pro -t, és avval teljesen betudod állítani ezt a boot menüt (elsődleges op, választási idő, több oprendszert, stb...)
  • Dj N-Ice
    Szoval,

A problema az lenne csak nem tudtam ertelmes cimet kitalalni a topicnak, hogy volt ket rednszer a gepemen az egyik XP aztan kesobb feltettem Vistat egy masik vinyora... Majd ezekutan kiderult hogy szuksegem van az XPre igenam de egyszer mar ezt eljatszottam korabban hogy az elso vinyon ujratettem az XP-t majd utana a Vista sehogy nem indult be hiaba akartam hogy a gep arrol a vinyorol bootoljon... Majd ezalkalommal kimentettem mindent a ket rendszerbol (system startup infok) majd ezekutan megint letoroltem az XP-t a system startup info visszaallit es semmi nem tortenik... hurra... Azt mondja a gep mikor a vistat akarom inditani a masik vinyorol hogy nem fog elindulni mert mittomen mibaja van... Szoval ami nekem kene az az hogy mit kene beirnom ebbe a fileba ami ezt tartalmazza:

[boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /fastdetect /NoExecute=OptIn

(ez spec nem az enyem de errol felismeritek)

szoval mit kene ide beirni hogy mind a ket rendszer menjen mert nem szeretnem elvesziteni a Vistat... Nem mintha olyan baromi ertekes lenne de akkor is kell..

remelem nem hagytam ki sok infot es hogy valaki tud segiteni...

elore is koszi

N-Ice

valami ritka agyon muvelt pheelemberke kitorolte a topicom de akkor ide leirom mert szerinte ez ide tartozik...

a problemam az hogy nekem nem kell program hanem maga a text file kene ami kezeli a kettot... nem akarok programot, ha esetleg ezutan tud valaki valamit, akkor szoljon plz

koszi
  • blackgamer
    nincs kislemez a gépben, azóta nyomtam egy format c:-t hátha ha felteszem előre a dos-t működni fog
  • pedestrian
    Bár még nem telepítettem dos-t de nem hiszem, hogy sima másolással boot-olni fog. Van annak telepítője.
  • arsene
    BootStar

• blackgamer
    bootmagic-et próbálom, dos-t egy már működő gépről rámásoltam de nem akar bootolni...
  • pedestrian
    Szerintem valamilyen bootmanager progival próbálkozz.
  • blackgamer
    XP van a gépen, lefaragtam 150 megát egy új partícióra amin Dos van (E:\)
    multiboot menüt melyik progival érdemes készíten? vagyis hogy az elején kérdezze meg hogy melyiket akarom hogy fusson (mint régen NT-nél)
  • Faterx
    Ez engem is (-Nejem) érdekelne!
  • agyhalál
    Létezik megoldás arra is, hogy választható legyen a 2 winchesteren lévő 2 XP közül melyik bootoljon be, anélkül, hogy a hozzá nem értő uzernak a BIOS-ban kelljen matatnia?
  • davebowman
    Nekem is hasonló lenne a gondom : Szeretnék egy olyan multi boot dvd-t készíteni, amiről tudok pl.: UHU-linuxot + SLAX-ot + winXP-t + mandrake 2006-ot telepíteni.
    Nem lehetetlen, mert több WIN-es cd-t már sikerült az "Easyboot"-tal. De a linuxos cd-k-ről lementett boot.img csak 2 kb. És nem lehet boot-sectorként feltölteni a progiba. (illetve lehet, de nem bootol.) A WINes cd-k boot image-je 1,44 Mb. Azzal megy szépen.
    Az Easyboot-progiban ki kell bontani egy megadott könyvtárba a cd-n lévő cuccokat.
    A kérdésem : Létezik egyáltalán olyan multiboot-készítő, ahol az eredeti *.ISO-kat kell csak mellékelni a bootbetöltö progival csak ki kelljen választani a megfelelő *.ISO-t, hogy arról kezdjen bootolni?

Itt olyan probléámát látok, hogy pl.: a boot-os dvd-n levő uhulinux.iso file-ba nem lát bele és nem tudja kibontani a piciny program bootolás közben.

Előfordul, hogy ez még eszement 5let. De hátha.

Megoldás lenne, ha tudnám, hogy az uhulinux.iso-ból a magadott könyvtárba kimásolt file-ok és a linux boot img.-je miért nem megy !

Please HELP. davebowman kukac freemail pont hu
  • szinuhe
    ha mar van linux is a gepeden, akkor egyszerubb eleve a lilo-t (linux loader) hasznalni. az az ismeretlen masikon (gondolom win) kivul meg a linuxot is bootolja :)
  • Bradock
    Itt elég részletesen le van írva:
    Hogyan készítsünk Multi-Boot CD-t
  • Methos
    Az lenne a kérdésem, egy hozzáértőtől, hogy hogyan lehet megoldani a multi boot-ot. A két oprendszer külön partíción van. Mind a kettőnek primarynak kell lennie? A BootMagicat használom, de a Linux sehogyan sem akar bootolni. Előre is köszi.