A Gyűrűk Ura
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én egyiket sem néztem meg moziban, mert nekem ne mondja meg senki egy film vetítése előtt, hogy "Ez most a legjobb, TE ezt szereted!". Ettől függetlenül én akkor is ellenszenvvel gondolnék ezekre a filmekre, ha minden szempontból a világ legjobb filmjei lennének. Az Oscar is így működik. Még sehol nem játszották a GY.U.-t, de már zsebben volt egy-két szobor meg egy tucat jelölés csak a címe miatt.....
Én akkor inkább maradnék a Memento féle, hótt ismeretlen, de a világon egyedülálló filmeknél. Higgyétek el, Gyűrűkurvából lesz még egy rakás az évek során, de a Memento-t lemásolni lehetetlen.
Riszpekk
Sajnos nem ragadott meg! Én csak a szvsz irreálisan sok Oscar jelölésre akadtam ki!
(És az viszont mindenképp a felháborodásomat igazolja, hogy nem is kapta meg azokat az díjjakat, amiket nem tartottam korrektnek!)
A mesét meg szeretem! Sőt! Szeretem a JÓ meséket! (itt most a mese klasszikus jelentésére gondolsz??)
Ezt is egy JÓ mesének tartom! De nálam ezzel kifújva!
Az Oscar kiosztásokról meg hasonló a véleményünk! :-)
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
Ezt már leírtam csomószor, de akkor megismétlem magamat. Szvsz nincs igazad, éppen ellenkező hatást lehetett volna elérni silány produkcióval: a rajongók lettek volna a leghangosabbak (ld. még SW Episode One), és követelték volna Jackson fejét.
"De egy olyan dologról filmet csinálni, ami CSAK a szereplők karakterétől lesz tökéletes, az már munka. Sőt! Az a RENDEZŐI MUNKA! Nem a 3d studio meg a maszkok bűvölése!"
Na itt most megint egy kicsit megbűvölöd a szavakat: senki nem beszélt arról, hogy a látvány elképzelésének/megvalósításának 3dmaxos része lenne a nagy dolog. Azért gondold át: adott egy könyvekben leírt világ, azt vizuálissá kell tenni, olyanná, hogy ne csak a ékpzeletbe, hanem a vásznon is elérje azt a határt, ami a műben megfogalmazódott. Ez a komoly munka - és ez sikerült. Én speciel leszarom a dolog spec-effektes részét.
"De egyszerüen én (meg még mások is biztos) nem estek hanyatt Gandalf akármelyik megmozdulásától! Felőlem lehet a legjobb Shakespeare szinész a világon, de én akkor sem estem hanyatt tőle!"
Oké, nem estél hanyatt tőle. A filmtől sem. De érdekes módon nagyon sokan igen. És ezt nem lehet elintézni azzal, hogy kommersz és szar.
Az a gond, hogy van egy olyan érzésem, hogy neked semmiképpen nem tetszhetett volna (annyira) a film vagy a szereplők, mint nekünk. Te írod, hogy nem szereted a fantasyt (ezek szerint a mesét sem). Innentől kezdve tényleg értelmetlen vitázni: ha nem jött be, akkor nem jött be, kész. De azért ne felejtsd, hogy a többség véleménye nem mindig hülyeség.
"alább felsorolt filmet az Am. Széps. , az Eng. Pac. ill a Gladiator on kívül."
Na nekem meg erről a háromról van egy olyan véleményem, hogy meg sem csókolhatja a GYU lábnyomát.
"Ahogy most is vicc lett volna, ha legjobb rendező/legjobb film kategóriában megkapja a GY U. a szobrot!"
Jó, erre megint nem lehet igazából mit mondani. Véleményem szerint kb. 15 éve nem kapott olyan film legjobb film/rendezői oscar-t, ami annyira megérdemelte volna, mint ez. De hát mások vagyunk, más a véleményünk.
Ki lakik ott keleten? Szexuális Zaklatás Panda! Ki segít, hogyha gondod van? Szexuális Zaklatás Panda! Ki mondja meg, hogy mit lehet? Szexuális Zaklatás Panda!
Gandalf szerepe. Srácok. Nem játszott rosszul, ez tény! De egyszerüen én (meg még mások is biztos) nem estek hanyatt Gandalf akármelyik megmozdulásától! Felőlem lehet a legjobb Shakespeare szinész a világon, de én akkor sem estem hanyatt tőle! Ha gondolkodom, biztos eszembe jut majd 1-2 JOGOSAN díjazott epizód/mellékszerep is! Most nem akarok hülyeséget mondani!!
A Rettenthetetlen említése tényleg nem volt egy jó húzás, mert akkoriban CSAK azért adták oda neki, mert nem volt jobb. Mi több. Qrva szegényes termés volt akkor. De nem hasonlítgattam, csak említettem egy gyengébb alkotást a díjazottak közül. Behelyettesítheted a helyére bármelyik alább felsorolt filmet az Am. Széps. , az Eng. Pac. ill a Gladiator on kívül. Ezek megérdemelten kapták a szobrot. A többi egy vicc. Ahogy most is vicc lett volna, ha legjobb rendező/legjobb film kategóriában megkapja a GY U. a szobrot!
Ki lakik ott keleten? Szexuális Zaklatás Panda! Ki segít, hogyha gondod van? Szexuális Zaklatás Panda! Ki mondja meg, hogy mit lehet? Szexuális Zaklatás Panda!
Faszságot nem akarok mondani arról amit nem láttam (csak összvissz 10-20 percet darabokban), de az számomra nyilvánvaló, hogy a Gyűrűk Ura egy kurva nagy technikai csoda, egy nagy látványterv, amit a pénz és a technika mozgat, és egy élő mítoszra épül, abból táplálkozik. Ha minden szerepet más kap, ha minden helyszín máshol van, és ha egy évvel ezelőtt vagy ezután csinálják, akkor is ilyen lenne.
Na most ha mégis mondtam valami baromságot, sorry.
UI : Tolkien meghalt????
Riszpekk
És hogy többet érdemelt volna? AZ BIZTOS!
Bazz kurva rosszul esett, hogy Gandalf szerepéért nem kapott oscart. És hamár a legjobb film nem lehetett, a legjobb rendezés jogát csuklóból gondolkodás nélkül adtam volna oda neki. És, hogy miért, mert egy idegen, ezidáig soha nem látott világot sikerült úgy visszaadnia, hogy az ember csak ül tátott szájjal a moziban és gyönyörködik. És, hogy úgy csinált filmet egy közel 700 oldalas regényből, hogy közben Tolkien nem forog a sírjában! Mennyivel nagyobb munka ezt filmre vinni, mint Az egy Csodálatos elmét! Össze sem hasonlítható a két munka, a Gy.U. annyival monumentélisabb és díjazást érdemlőbb munka!
Ezt a kettőt még biztos megédemelte volna, ha többet nem is!
Ami mostanság tetszett, az a NORDES című fantasy antológia a Cherubionos srácoktól. Egész jó! Jó vastag, és apróbetűs 😊
Csak csodálkoztam, hogy neked, aki az igényes crpg-ket szereti, ilyen sztorik jöjjenek be 😊
A Morrowindre én is gyúrok, de valahogy nem jön ki a megfelelő hardver a kezeim alól 😞
Riszpekk
Csak hogy jól felháborítsak megint mindenkit, nálam Salvatore olyan könyvben, mint egy Bud Spencer film. Jókat ütnek benne, lehet izgulni is, értéke meg közelít a negatívhoz. Bocs ha valakinek a lelkivilágába gázoltam.
Egy boritó nagyon sokat segít, ez tény! Melyik volt meg? Amikor Ripley egyik kezében a gyerek a másikban meg a mordály?
Egyetlen apróság, a könyv borítója segített nagyon sokat ebben a hasonló vizualizálásban.
Riszpekk
De a rendes sorrend tényleg az lenne, hogy olvasod-nézed, hiszen az olvasásban pont az a pláne, hogy a fantáziád jeleníti meg az olvasottakat! Egy film majdnem mindíg kevesebbet nyújhat mint a saját fantáziám!
Ha egy film nem képes visszaadni a könyv feelingjét (hozzáteszem, igen kevés film képes erre) akkor nem teljes értékü filmről beszélünk! Én ezt így látom!
Viszont ahogy hallottam, rengeteg kívülállót lenyűgözött, olvasás nélkül is! Akkor mégsem lehet rossz a film, nem? Hát nem is az! Csak nem Oscardíjjas! És ez különbség!
Riszpekk
Jók nekem Salvatore mester művei a metrón, de így is 4 hónap egy kisebb könyv.....
Riszpekk
Így meló se volt, meg a bünti is elmaradt 😊
Riszpekk
Én sci-fi mániás vagyok, a high-tech dolgokat szeretem! Ez van! Ennek ellenére megnéztem a filmet és nem estem hanyadt tőle! Ez van! Sokakat nem nyűgözött le! Azért nem lett rossz! Egyébbként kiváncsi vagyok, merre fog tartani a történet! Mikorra igérik a 2. részt??? Ez is olyan star wars-os "3 évente" alkotás???
Mintha valaki nem látta volna a Csillgok Háborúját - mondjuk a lustaság nagy úr, 3 vastag könyvet elolvasni megerőltető feladat...
Ahogy Viggo sem, mert átélte a szerepét! Jackie Chan-nek sem adogatnak minden filmje után, amiben szarrá töri magát, csak hogy minket ne vágjon át a dublőrös dologgal!!!Sorry, Hollywoodban ezért nem osztogatnak szobrocskát!!!
Mel Gibson filmje sem érdemelte meg, de monumentálisabb alkotás volt mint a Gyűrűk Ura. Hiába lesz ez 3 részes! És akkoriban sajnos egyszerüen nem volt nála jobb! Szerencsére most nem ez volt a helyzet :-))))))
Ne menjünk túl mélyre a szereplőgárda kérdésében, de:
1 - Elijah Woodnál szendébb, kedvesebb, ártaltanabb frodós / hobbitosabb arcot Hollywoodban nem hiszem, hogy találhattak volna.
2 - Viggo Mortensen - mint tudhuk - Aragorn ruhájában aludt, élt, járt-kelt, soxor kint a szabad ég alatt szundikált, a keze nem a sminktől olyan sáros, kiverték a fogát, a vér az arcán nem kamu...stb... Ha ez nem elég élethű alakítás, akkor semmi.
Mel Gibson egy FULL KAMU sztorira építette a Rettenthetetlent, mintha történelemhű lenne. A csatajelenetek viszik a filmet, meg az olcsó hatásvadász "kedvencem a legyőzhetetlen hős" elemek. Ugyanolyan kamu, mint a Schindler listája, ami egy iszonyú megható éa megindító film, csak az a baja, hogy Schindler NEM ILYEN ember volt, hanem eg piás, csajozós geci...
Ráküldeni a zsoldosokat azt kész! Szartak azok az ilyen "apróságokra" mint egy ember élete!!! Tipikus Hollywoody klisé....
Riszpekk
Riszpekk
Riszpekk
titanic - jó film, aki tudja milyen szerelmesnek lenni, azt mellbe tudja vágni, de nagyjából ennyi. Ja nem, kurva jók a hangok!
shakesp.... - ezt ki találta ki????
amerikai szépség - nem láttam
gladiátor - egy ideje nem szoktam izgulni a moziban, de itt rongyosra markolásztam a karfát. A vége majdnem jó volt, szerintem nem kellett volna a császárnak meghalnia.....
Riszpekk
Na jó, tréfát félre, a körülötte lévő marketing-gépezet működése tényleg gusztustalan. Ez van. Nem kell vele foglalkozni. Ezt csinálja amerika egy mítosszal 😞
Díjak (csak fejből) - operatőr, zene, smink meg valami spec. effekt azt hiszem.
2000 73rd Academy Awards
GLADIATOR - Douglas Wick, David Franzoni, Branko Lustig
1999 72nd Academy Awards
AMERICAN BEAUTY - Bruce Cohen, Dan Jinks
1998 71st Academy Awards
SHAKESPEARE IN LOVE - David Parfitt, Donna Gigliotti, Harvey Weinstein, Edward Zwick, Marc Norman
1997 70th Academy Awards
TITANIC - James Cameron, Jon Landau
1996 69th Academy Awards
THE ENGLISH PATIENT - Saul Zaentz
Szerintem az ötből négy gagyi, egy középszerű.
Miért is kapott díjat?
Riszpekk
A rettenthetetlent mint URAM BOCSÁ hoztam fel, reméltem levágjátok, hogy azt sem tartottam Oscardíjjas alkotásnak! De valamivel monumentálisabb és megérdemeltebben lett jelölve, mint a GYK. Gandalf szerepével semmi bajom ezt elismerem! De a többivel igenis van. Nem nyújtott a szereplőgárda semmi komolyat! Max az elment kategóriába sorolnám őket! Ennyi! Érdekes a film, a látványelemekkel semmi bajom, de unottan és egykedvüen néztem végig a haverommal a moziban (sőt, még poénkodni is volt kedvem, ez pedig azt igazolja, hogy nem tudott lekötni 100%-ig a film. Ettől még nem szar, azt nem is mondtam. Csak nem Oscardíjjas, ahogyan ezt az akadémia is megerősítette!!!!)
Remélem kedves Martin, megfelelő stílust ütöttem meg a diskurzusunk folytán és ezt tartani is szeretném!!!!