392
Mindent a szerepjátékról - nem hirdetőoldal :)
-
#332 pont ma szereztem MAGUS könyveket, majd áttanulmányozom őket és utána haverokkal megpróbáljuk.:) de addig is a számítógépes marad. -
#331 keress egy jó társaságot és próbáld ki az igazi szerepjátékot, nem fogsz csalódni, megéri, csak tényleg egy jó társaság kérdése az egész, és még net se kell hozzá :) -
#330 CRPG-k közül hát...
Dungeon Siege 2 mint hack'n'slash, max 4 fő, az sima Diablo 2-nél mókásabb.
Icewind Dale 1-2 és Baldur's Gate 2 (első részre nem fogadnék) multizható. de problémásan. ha örömödet leled abban ahogy 2-3 ember tépi egymást egy aktuális harc taktikai részéről, jól fogsz vele szórakozni
értsd:
- bevágod oda egy tűzgolyót akkor...
- jöhet, evasion-el úgyis kitérek monkommal.
- megnepróbáld megsütöd szegény papomat gyááá!
valami ilyesmi lesz a végkifejlett
NWN és NWN2 is mehet multis mókában, ott is hasonló kacifántos dolgok jönnek ki, ott inkább az a probléma h az is erősen hack'n'slash, valamint rohadt hosszú és 3 óra után elalszik a társulat rajta. -
Gabo #329 Minden RPG multis! ;o)
Ugyanis a szerepjátékok, amikről ez a topik is szól a társasjátékok közé tartoznak. Tehát nem a számítógépes, hanem a hagyományos papír, ceruza, szabálykönyv, dobókockák és jó társaság típusú játékokról van szó a topikban. Ha így is érdekel a téma, akkor szívesen segítünk.
Ezen kívül a Diablo soha nem volt RPG és az Icewind Dale is eléggé határesett. -
#328 Hi, tudnátok valami jó multis RPG-t mondani? Olyasmit mint a diablo pl, csak nem sima hentelős hanem valami kis okosság is lehetne benne. Nem tom az Icewind Dale-ben van e multi? Ha tudnátok az nagyon jó lenne. -
Gabo #327 DC-n vagy emule-on kis kereséssel szinte bármit megtalálhatsz.
De ma már akadnak nagyon jó, telesen szabadon elérhető játékrendszerek is. Ha gondolod tudok ajánlani néhányat. -
#326 7 tenger angolul -
Bólem #325 Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy elektronikus formában meg van-e vkinek A gyűrűk ura, a 7 Tenger vagy a Coyote?!
Érdekelne hogy ki miket hallott a fenti szerepjátékokról?
Előre köszi! -
#324 Ha érdekel valakit vannak eladó Vampire és M.A.G.U.S. szerepjáték könyveim! Részletekért írj! -
Gabo #323 Skacok!
Ha valakit érdekel a White Wolf-tól a Scion: Hero és a World of Darkness (2nd Edition) akkor nézzen el a lenti linkre:
http://rpg.drivethrustuff.com/newsletter_current.php
Az amcsik nagy nemzeti ünnepének alkalmából a WW ingyen megajándékoz mindenkit a két fenti könyv pdf változatával.
Szóval ha valakit érdekel, csak a mai napon, szabadon, jogtisztán birtokba veheti ezt a két könyvet! Éljetek vele!
Imádom az ilyen akciókat! -
Larvin #322 Alignment:
Lawful Good ----- XXXXXXXXXXXXXXXX (16)
Neutral Good ---- XXXXXXXXXXXXXXX (15)
Chaotic Good ---- XXXXXXXXXXXXXXX (15)
Lawful Neutral -- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (20)
True Neutral ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXX (19)
Chaotic Neutral - XXXXXXXXXXXXXXXXXXX (19)
Lawful Evil ----- XXXXXXXXXXXXXXX (15)
Neutral Evil ---- XXXXXXXXXXXXXX (14)
Chaotic Evil ---- XXXXXXXXXXXXXX (14)
Law & Chaos:
Law ----- XXXXXXXXX (9)
Neutral - XXXXXXXX (8)
Chaos --- XXXXXXXX (8)
Good & Evil:
Good ---- XXXXXXX (7)
Neutral - XXXXXXXXXXX (11)
Evil ---- XXXXXX (6)
Race:
Human ---- XXXXXXXXXXXXXXX (15)
Dwarf ---- XXXXXXXX (8)
Elf ------ XXXXXXXX (8)
Gnome ---- XXXXXXXX (8)
Halfling - XXXXXXXXXX (10)
Half-Elf - XXXXXXXXXXX (11)
Half-Orc - XX (2)
Class:
Barbarian - (-25)
Bard ------ (-19)
Cleric ---- XX (2)
Druid ----- (-2)
Fighter --- (-2)
Monk ------ (0)
Paladin --- (-17)
Ranger ---- (0)
Rogue ----- XX (2)
Sorcerer -- XX (2)
Wizard ---- (-4)
-
#321 gyáá :D
angol nyelvet értőknek :)
D&D 4th Edition: Tiefling & the Gnome
D&D 4th Edition: The Mindflayer's Interview
-
#320 wazze ...torrenten fentvan már a dnd 4.0-a :)
-
#319 Lawful Evil Human Sorcerer (2nd Level) -
#318 Detailed Results:
Alignment:
Lawful Good ----- XXXXXXXXXXXXXXXXXXX (19)
Neutral Good ---- XXXXXXXXXXXXXXX (15)
Chaotic Good ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXX (18)
Lawful Neutral -- XXXXXXXXXXXXXXXXX (17)
True Neutral ---- XXXXXXXXXXXXX (13)
Chaotic Neutral - XXXXXXXXXXXXXXXX (16)
Lawful Evil ----- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (21)
Neutral Evil ---- XXXXXXXXXXXXXXXXX (17)
Chaotic Evil ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (20)
Law & Chaos:
Law ----- XXXXXXXXXXX (11)
Neutral - XXXXXXX (7)
Chaos --- XXXXXXXXXX (10)
Good & Evil:
Good ---- XXXXXXXX (8)
Neutral - XXXXXX (6)
Evil ---- XXXXXXXXXX (10)
Race:
Human ---- XXXXXXXXXXXXXX (14)
Dwarf ---- XXXXXXXX (8)
Elf ------ XXXXXXXX (8)
Gnome ---- XXXXXXXXXXXXXX (14)
Halfling - XXXXXXXXXXXX (12)
Half-Elf - XXXXXXXX (8)
Half-Orc - (0)
Class:
Barbarian - (-21)
Bard ------ (-23)
Cleric ---- (0)
Druid ----- (-17)
Fighter --- (0)
Monk ------ (0)
Paladin --- (-23)
Ranger ---- (-4)
Rogue ----- (-2)
Sorcerer -- XXXX (4)
Wizard ---- XX (2) -
#317 nah, úgy néz ki a vasárnapi gém elmarad :( nem ér rá a mesélő..
pedig jó kis world of darkness csapat van.. szesztilalom idején játszódnak az események..olasz maffia-család tagjai vagyunk..haverral tesók vagyunk, két maffiózó..ő a rosszarcu Tom (vagy vmi ilyesmi a neve, így éjfél körül nem fog az agyam :), mert a háborúban a pofájába robbant 1 gránát és a fél arca összeégett..én meg vok Frenky "Örült" DeLuca..eléggé pszichopata kari, 2 pisztollyal..szal elég sok piszkos munkát elvégzünk, de néha befigyel valami természetfeletti dolog..legutóbb valami agyament sátánistával gyült meg a bajjunk, aki gyerekeket áldozott fel és isten hirnökének képzelte magát..további csapattag még egy könyvelő-leányzó és egy étterem-tulaj is, valamint volt 1 képviselő is a csapatban, de ő mostanában nem ér rá.. -
#316 True Neutral Human Sorcerer (2nd Level)
Ability Scores:
Strength- 9
Dexterity- 15
Constitution- 13
Intelligence- 14
Wisdom- 12
Charisma- 12
Alignment:
Lawful Good ----- XXXXXXXXXXXXXXXX (16)
Neutral Good ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (20)
Chaotic Good ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXX (18)
Lawful Neutral -- XXXXXXXXXXXXXXXXX (17)
True Neutral ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (21)
Chaotic Neutral - XXXXXXXXXXXXXXXXXXX (19)
Lawful Evil ----- XXXXXXXXXXXXXXX (15)
Neutral Evil ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXX (19)
Chaotic Evil ---- XXXXXXXXXXXXXXXXX (17)
Law & Chaos:
Law ----- XXXXXXX (7)
Chaos --- XXXXXXXXX (9)
Good & Evil:
Good ---- XXXXXXXXX (9)
Neutral - XXXXXXXXXX (10)
Evil ---- XXXXXXXX (8)
Race:
Human ---- XXXXXXXXXXXXX (13)
Dwarf ---- XXXXXXXX (8)
Elf ------ XXXXXXXXXXXX (12)
Gnome ---- XXXXXXXX (8)
Halfling - XXXXXXXXXX (10)
Half-Elf - XXXXXXXXXXX (11)
Half-Orc - XX (2)
Class:
Barbarian - (0)
Bard ------ (-2)
Cleric ---- (-2)
Druid ----- (0)
Fighter --- (0)
Monk ------ (-19)
Paladin --- (-19)
Ranger ---- (-2)
Rogue ----- (-4)
Sorcerer -- XXXXXX (6)
Wizard ---- (0)
Kicsit meglepő, magamat bárdnak, vagy zsiványnak képzeltem volna el, erre mindkettőre mínusz pontokat kaptam :D -
#315 MI kirándulni fogunk a hétvégén, s nem játszani, úgy hogy én nem tudok mit mesélni. :D De majd a tesztett én is kitöltöm. :D -
#314 True Neutral Human Bard (3rd Level)
Ability Scores:
Strength- 12
Dexterity- 11
Constitution- 15
Intelligence- 13
Wisdom- 14
Charisma- 11
Alignment:
Lawful Good ----- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (20)
Neutral Good ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (24)
Chaotic Good ---- XXXXXXXXXXXXXXX (15)
Lawful Neutral -- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (21)
True Neutral ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (25)
Chaotic Neutral - XXXXXXXXXXXXXXXX (16)
Lawful Evil ----- XXXXXXXX (8)
Neutral Evil ---- XXXXXXXXXXXX (12)
Chaotic Evil ---- XXX (3)
Law & Chaos:
Law ----- XXXXXXXX (8)
Neutral - XXXXXXXXXXXX (12)
Chaos --- XXX (3)
Good & Evil:
Good ---- XXXXXXXXXXXX (12)
Neutral - XXXXXXXXXXXXX (13)
Evil ---- (0)
Race:
Dwarf ---- XXXXXXXX (8)
Elf ------ XXXXXXXX (8)
Gnome ---- XXXXXXXXXXXX (12)
Half-Elf - XXXXXXXX (8)
Half-Orc - XX (2)
Class:
Barbarian - (-2)
Bard ------ XXXXXX (6)
Cleric ---- XX (2)
Druid ----- XXXX (4)
Fighter --- (0)
Monk ------ (-23)
Paladin --- (-21)
Ranger ---- (-6)
Rogue ----- (-2)
Sorcerer -- (0)
Wizard ---- (0)
-
#313 Chaotic Neutral Human Wizard/Rogue (2nd/1st Level)
Ability Scores:
Strength- 11
Dexterity- 16
Constitution- 15
Intelligence- 12
Wisdom- 14
Charisma- 11
Alignment:
Lawful Good ----- XXXXXXXXXXXXXX (14)
Neutral Good ---- XXXXXXXXXXXXXXXXX (17)
Chaotic Good ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXX (19)
Lawful Neutral -- XXXXXXXXXXXXXXXXXXX (19)
True Neutral ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (22)
Chaotic Neutral - XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (24)
Lawful Evil ----- XXXXXXXX (8)
Neutral Evil ---- XXXXXXXXXXX (11)
Chaotic Evil ---- XXXXXXXXXXXXX (13)
Law & Chaos:
Law ----- XXXXXX (6)
Neutral - XXXXXXXXX (9)
Chaos --- XXXXXXXXXXX (11)
Good & Evil:
Good ---- XXXXXXXX (8)
Neutral - XXXXXXXXXXXXX (13)
Evil ---- XX (2)
Race:
Human ---- XXXXXXXXXXXXXX (14)
Dwarf ---- XXXXXX (6)
Elf ------ XXXXXXXXXX (10)
Gnome ---- XXXXXXXXXX (10)
Half-Elf - XXXXXXXXX (9)
Half-Orc - XXXX (4)
Class:
Barbarian - (-4)
Bard ------ (0)
Cleric ---- (-4)
Druid ----- XX (2)
Fighter --- (-2)
Monk ------ (-19)
Paladin --- (-19)
Ranger ---- (-4)
Rogue ----- XXXX (4)
Sorcerer -- (0)
Wizard ---- XXXX (4) -
#312 ha sikerülnek a tervek, akkor a 7végén 2szer is játszunk...szombaton dnd-t, vasárnap új wod-ot vagy vampire:dark ages-t -
#311 http://easydamus.com/character.html - szép hosszú "milyen DnD karakter lennél" teszt.
True Neutral Human Druid/Cleric (2nd/1st Level)
Alignment:
Lawful Good ----- XXXXXXXXXXXXXXXXX (17)
Neutral Good ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (20)
Chaotic Good ---- XXXXXXXXXXXXX (13)
Lawful Neutral -- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (22)
True Neutral ---- XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (25)
Chaotic Neutral - XXXXXXXXXXXXXXXXXX (18)
Lawful Evil ----- XXXXXXXXX (9)
Neutral Evil ---- XXXXXXXXXXXX (12)
Chaotic Evil ---- XXXXX (5)
Law & Chaos:
Law ----- XXXXXXXX (8)
Chaos --- XXXX (4)
Good & Evil:
Good ---- XXXXXXXXX (9)
Neutral - XXXXXXXXXXXXXX (14)
Evil ---- X (1)
Race:
Dwarf ---- XXXXXX (6)
Elf ------ XXXXXXXX (8)
Gnome ---- XXXXXXXXXX (10)
Half-Elf - XXXXXXXXXXXX (12)
Half-Orc - XX (2)
Class:
Barbarian - (-6)
Bard ------ XX (2)
Cleric ---- XXXX (4)
Druid ----- XXXX (4)
Fighter --- (-4)
Monk ------ (-19)
Paladin --- (-19)
Ranger ---- (-4)
Rogue ----- (-4)
Sorcerer -- XX (2)
Wizard ---- XX (2) -
Nuki #310 Mit játszol? :D -
#309 a hétvégén majd játszunk, oszt mesélek, hogy mi volt..ill majd előkaparom a beszólásokat.. -
#308 Evvel, mist jól fellendült a fórum. -
Gabo #307 A magam részéről eddig a következő szerepjátékokat próbáltam ki játékosként és mesélőként egyaránt:
AD&D 2nd Ed. (Ezzel kezdődött nálam a dolog.), M.A.G.U.S., Star Wars D6, Cyberpunk 2020
Mikor végleg elegem lett abból, hogy a M.A.G.U.S. szabályait minden egyes kiegészítőben össze-vissza fércelik, hozzáláttam valami újabbat keresni. Lehetőleg olyan rendszert, ami egyetlen könyvben magában foglalja a teljes játékot. Tehát nincs szükség hozzá kiegészítők garmadájára, hogy játszható legyen.
Sokáig a horror játékok közül a Kult-tal szimpatizáltam. De valahányszor belekezdtem egy-egy modul kidolgozásába, rá kellet ébredjek arra, hogy rajtam kívül a játékosok aligha fogják értékelni a játék finomságait. Ennek ellenére szerintem a játék háttérvilága mindent visz saját kategóriáján belül.
Egy jó ideje már motoszkált bennem, hogy kellene valami saját dolgot is összehozni. Ehhez ha lehet egy egyszerű, rugalmas, ingyenes, általános szabályrendszert próbáltam keresni magamnak. Ha lehet a hangsúly a statisztikák helyet kerüljön át a történetre, így igényeljen minél kevesebb felkészülést. A lényeg az volt, hogy ne legyen szükség vaskos szabálykönyvekre és kiegészítőkre. Az alap szabályokat így oda lehet adni a játékosoknak, mindenkinek meglehet a saját példánya. Az további előny, ha akad magyar fordítás hozzá. (D&D kapásból kiejtve, mert se nem egyszerű, se nem rugalmas.)
Sok közül az egyik első jelölt a Fuzion volt. Aki játszott már CP2020-szal, az nagyjából szerintem tudja milyen lehet, ugyanis annak az alapjaira épített ez is. Plusz rengeteg kidolgozott kiegészítés volt elérhető hozzá. (Sci-fi, super képességek, mágiarendszer, stb.)
A Fuzion helyét később a Action! system vette át. A szabályrendszer nagyon hasonló a Fuzion-hoz, de sokkal letisztultabb. Végül azért ejtettem a rendszert, mert egy saját anyag kidolgozásához még mindig túl sok papírmunkát igényelt volna.
Közben ráébredtem arra, hogy a történet orientált megközelítés inkább közelebb áll hozzám.
A FATE 2.0-ban végül meg is találtam azt, amit hosszú ideje kerestem. Tiszta, egyszerű szabályok. Még egy kezdőnek is kb. 10-15 perc alatt el lehet magyarázni a működését. Egyetlen egyszerű dobás mechanizmus. (FUDGE, valaki? ;o) ) Lényegében bármilyen háttérhez kényelmesen illeszthető, anélkül, hogy mélyebben bele kellene nyúlni. A hátteret, a világ leírását elég szövegesen kidolgozni, hozzá kell csapni egy képzettség listát, esetleg meg kell adni néhány példa Jellemzőt, hogy legyen kiinduló alapja a játékosoknak. Ennyi. Indulhat a játék. Az egyszerűségének és a történet orientált megközelítésének köszönhetően a rögtönzés sem okoz gondot. Lényegében abból, ahogy szövegesen leírunk egy helyszínt vagy szereplőt, a Jellemzői szinte azonnal adják magukat.
Jelenleg itt tart a dolog. Hozzákezdek a háttérvilág vagy éppen világok kidolgozásához, majd elvetem őket... :o/ Mostanában nem volt elég időm foglalkozni a témával, így állandóan halasztódik minden. Valószínűleg csak egy jókora inspirációs lökésre lenne szükségem, hogy tovább lendüljek a holtpontról. (Lehet, hogy csak játszanom kellene valamelyik crpg-vel, hogy kellően frusztrálttá váljak tőle. ;o) )
Ez nem a szabályrendszer, hanem inkább az én egyedi problémám. De aki próbálkozott már hasonlóval, az gondolom szintén áteset ezen néhányszor.
A "Szent Grál" keresgélése közben azért találkoztam néhány olyan játékkal, amik felettébb tetszettek. A teljesség igénye nélkül:
Ars Magica a sajátos hangulata miatt.
A WoD-t használó játékok a témák nem sablonos megközelítése miatt. Szerintem minden játékba színt visz az, ha a játékosok ráébrednek, hogy vámpír és vámpír között különbség van.
Feng Shui. Ha valaki szereti az akció orgiát és a rengeteg röhögést, annak kötelező. A szabályokat tekintve a könnyebb kategóriába tartozik.
Weapons of the Gods. (Semmi köze nincs a filmekhez, ez egy képregény sorozatra épül.) Ha valaki szereti a Wuxia filmeket, történeteket, akkor ebben nem fog csalódni. Ráadásul egy nagyon sajátos, egyedi dobás mechanizmust találtak ki a játékhoz, ami nem kevés taktikázásra ad lehetőséget. A játékosok számtalan módon a világ sorsához köthetik a karaktereiket. (Fejlődés pontokért a világ történelméhez kapcsolódó szerepeket, sors "szálakat" vásárolhat a játékos a karakter részére.)
Marvell Superheros Classic (FASERIP). Könnyű, gyors super rendszer. Annak ellenére, hogy nem mai darab és akad néhány kisebb hiba benne, szerintem még mindig megállja a helyét. (Szerintem alázza a Mutants & Masterminds-t is!)
Befejeztem... :o) -
#306 Hát igen, a kártya nem nagyon nevezhető szerepjátéknak, ahogy a számítógépes játékok sem... Attól, hogy fejlődni lehet benne, attól még nem ugyan az. Nincs meg benne az igazi szabadság. Pl: Amikor a csapat több pénzt ver ki a megbízból, vagy el sem vállalja... :D -
Nuki #305 Azokban az időkben igen korlátozott volt a szerepjáték felhozatal. A felvilágosult időkben hívják úgy hogy hack and slash :D -
#304 nahja, a kártyára rámondani, hogy RPG, olyan, mint ahogy manapság sok számítógépes játékra is rámondják, hogy rpg, csakmert fejlődhetsz és szintet léphetsz benne
[apró](diablo 2, mint év rpg-je..bahh)[/apró] -
Nuki #303 Ez mindennel így van, hogy minnél többet tudsz a témában, annál kevesebbet tudsz valójában. :P
Én a kártyajátékokat nem nemvezném rpg-nek... sokkal inkább az adja a fílinget hogy játszol és üzletelsz 8) -
#302 nekem a kártyás rpg-játékok valahogy sosem jöttek be... 1szer-2szer próbálkoztam velük, de nem ragadtak meg -
#301 A régi mesélQnk volt egy igazi Kiss Mészáros. Általában a csapat 6-8 játékos. Ha sikeresen fejeztük be a kalandot, akkor 2 ember túlélte. :D De igazi csapat játék alakult ki, hogy az az 1 -2 túlélö legalább túl élje... :D
Azért tartom magam amatörnek, mert tudom, hogy mennyi mindent nem tudok. :D
Rendes asztali szerepjátékon kívül még foglalkoztam Magic the Gathering, Hkk, M.A.G.U.S, Mitosz, KG kártyajátékkal, és pár táblás játékkal is. És persze az alapok a kalandjáték kockázatok. :D
Engem a testvérem szoktatot rá a szerepjátékra. Ö és a barátai rendszeresen elmentek valahova. :D Egyszer én is elmentem vele, s csak ültem a DM mellet és lestem... :D kb 1-2 évig csak ültem a mesélö mellet és figyeltem a mühelytitkokat. :D Aztán egyre jobb beszólásaim lettek, s megkérdezték, hogy nincs -e kedvem beállni. :D -
#300 nekem mondjuk érdekes ahogy elkezdtem..eleinte kaland,játék,kockázat könyvekkel ismerkedtem, s azok nagyon tetszettek..osztán a helyi könyvtárban volt egy MAGUS bemutató példajáték, ahova 1 haverom hívták meg, de ő elhívott magával, mert nem akart egyedül menni..ez úgy ált. 6. környékén volt..haver 1 óra után lépett, de engem érdekelt a dolog, s maradtam vagy este 9ig (a legvégéről pont lemaradtam)...késöbb a könyvtáran találtam először 1 star wars szabálykönyvet, azzal ismerkedtem, majd késöbb egy magus-t is (első kötetes nagy ződ).. mikor vittem vissza újra kivenni, mert lejárt s nem végeztem vele, odajött 1 srác, hogy látta nálam a magus könyvet, és ők is játszanak..miután váltottunk pár mondatot, és kiderült, hogy én biza még nem játszottam, így elhívtak magukhoz.. így kezdődött a dolog :) -
Nuki #299 Én körülbelül 5 éve kezdtem el játszani egy szűk baráti társasággal, és mivel senki nem vállalkozott rá, egy könybe leírt példakalandot én meséltem el a többieknek, és így avanzsálódtam mesélővé.
Igazából időm 99%-ában MAGUS-ozom (régi,új,legújabb rendszerrel egyaránt), de belekóstoltam már (úgy hogy nem én meséltem) a Vampire-be, és a Káosz szerepjátékba. ( úgyhogy aki meg mer szólalni 6-10 név után hogy kevés, azt én náspángolom el ).
Szerepjátékon kívül volt idő, hogy sokat foglalkoztam HKK-val, de ez már mást tészta :P -
#298 6-7 éve mesélsz és elötte 6-7 évet játszottál ? szerintem közel sem lehet akkor már amatőrnek nevezni :)
hát "nagy" csapatban én csak játszottam..akkor vagy 12-en voltunk, régi magust..az első 1 órában a játékosok 3/4 része 1másnak esett, a fele kihalt, maradtunk 6an és játszottunk egy jót :) -
#297 Hát "jó" magam amatör szerepjátékosként sajnos csak kevés játékot próbáltam ki. :(
AD&D, D&D, Shadowrun, Cyberpunk, Star Wars (d6), Gallia, MERP, Call of Cthulhu, M.A.G.U.S (régi), Vampire: the Masquerade, Vampire: Dark Age, Werwolf, és kb 6-7 házi gyártású szerepjátékok (X-man, Harry Potter, Fallout, Dragons, Fear...)
Így leírva nem is tünik olyan kevésnek, de én sajnos kevésnek tartom...
Kb 6-7 éve vagyok aktív mesélő, s azóta egy közel állandó csapatunk van, általában életutakat szoktunk játszani (jobban is szeretem mesélni :) ), s általában AD&D és Vampire.
Mielött mesélni kezdtem az elött 6-7 évig csak játszottam, bár már akkor is kacsintgattam a mesélés felé. Igazi kihívásnak láttam.
Elég sok érdekes beszólás/elszólást hallottam már. S mindegyiken nagyon jót mulattunk. :D
Bár ami igazán érdekes élmény volt számomra, amikor nagy csapatnak kellet mesélnem. Illetve a páros mesélés volt még az igazi kihívás. :D -
#296 nem is annyira az indie szó a lényeg, mert az csak annyit jelent, hogy "független", azaz nem az egyik nagy szerepjáték-készítő cégtől jön. a jobb meghatározás a kisfókuszú szerepjáték. most ezt nem tudnám két oldalon belül elmagyarázni, mert Magyarországot annyira elkerülték ezek.
itt lehet tettenérni a pillanatot, amikor az egyik első ilyen sikeres játék megérkezik a magyar játékosok kezébe, és kicsit zavarban vannak, hogy most akkor ez mi.
de ez már történelem. azt kell tudni, hogy talán 2002 környékén létrejött egy szerepjátékfejlesztő közösség (The Forge néven), amelyik "kitalált" magának egy szerepjáték-elméleti rendszert, és erre a rendszerre építve félig-meddig kísérleti játékok jelentek meg.
na most, amikor kis fókuszról beszélek, akkor arra gondolok, hogy amikor ezek a hobbifejlesztők rájöttek, hogy a rendszer bizony számít, nekiálltak olyan játékokat írni, amelyek rendszere egy adott problémakörre vagy szituációra talál jó megoldást. a hagyományos szemlélet éppen ennek az ellenkezője, hogy a szerepjátékban mindenféle szituáció lehetséges, és a rendszernek mindenre választ kell adnia. a hagyományos rpg-k széles fókuszú játékok, amelyekben valójában a harcrendszeren van a hangsúly. a kisfókuszú játékok esetén nagyon könnyen elképzelhető, hogy például nincs is harcrendszer.
a story game az egy olyan játék, amiben a történet van fókuszban. (azaz a szabályok vagy a történettel foglalkoznak, vagy egyfajta történetet hoznak létre.)
az utolsó mondatodat nem teljesen értem. gondolom azt szeretnéd, hogy mondjak valamit a saját játékomról. a válasz az, hogy nem egy játékot fejlesztek - sőt igazából most egyet sem fejlesztek, de ettől még elérhetőek korábbi próbálkozásaim. itt az egyik rövidebb, gyorsan átolvasható, de van hosszabb, nagyobb lélegzetvételű is. ezeket nem célom továbbfejleszteni, úgymond a fióknak írtam őket, de nagyon jók voltak tapasztalatszerzésnek. -
#295 a Shab-al-Hiri Roach -ról így első ránézésre a Kult jutott eszembe, bár gondolom a Call of Cthulhu is hasonló lehet..
igazság szerint nem tom pontosan mi ez az "indie játék", gugli vmi olyasmit hozott ki, hogy saját fejlesztésü...esetleg írhatnál róla pár szót, hogy mégis milyen lesz -
#294 kb időrendben: Star Wars d6, MERP, DnD 3.0 (Forgotten Realms), SW d20, Call of Cthulhu, Oriental Adventures, Magus OGL, DnD 3.5 (FR + Mélysötét), Wheel of Time, Vampire: The Masquerade, Universalis, Warhammer Fantasy Roleplay, Burning Wheel.
élőben nem játszottam már kb egy éve, ha a srácokkal összeülünk, akkor valami táblás játékot veszünk elő, mivel nem tervezhető be, hogy mikor fogunk legközelebb ráérni. mostanában a kisebb indie játékok (azon belül is legfőképpen a story game-ként aposztrofált játékok) érdekelnek, nem kis részt azért, mert magam is fejlesztgetek néha, és a fejlesztési elmélet is érdekel, amiről viszont csak az indie fejlesztők beszélgetnek. egy-két hónapja egy játékteszter csapatot próbálok szervezni netes játékra, sajnos a két hónap alatt eddig csak kétszer tudtunk játszani Ventrilon keresztül, de úgy hiszem ez majd beindul, és akkor alig ismert kisjátékokat és saját játékainkat fogjuk tesztelni.
ha esetleg valakinek egy győri csapatba kéne játékos, akkor szívesen mennék. tudok hozni olyan különlegességnek számító játékokat, amik valószínűleg két-három embernél többnek nincsenek meg az országban. (hogy konkrétumokat is linkeljek: Burning Wheel, The Shab-al-Hiri Roach, Universalis, AGON.) -
#293 amúgy az idők folyamán játszottunk régi magust, cyberpunkot, shadowrunt is, egyszer belekóstoltunk a warhammerbe, valamint adnd-t és dnd-t elég sok világra..
amit szívesen kipróbálnék még, az a Gallia, állítólag nagyon beteg :) bár a röhögés-mennyiségre a Káosz-bandában sincs panasz