1661
Wizardry 8
  • Randal
    Nálam általában ezek a varázslatok vannak fennt állandóan:
    Armorplate, Enchanted Blade, Magic Screen, Missile Shield.
    Igazság szerint erősebb ellenfelek ellen nem sok értelmük van, de gyengébbek ellen hasznos.

Plusz érdemes veszegetni azokat a könyveket is amiket már tud az adott karakter, így nő a realm pontjainak száma ami hasznos.

Nálam gyógyítani a Valkyrie, priest szokott, a támadóvarázslatokban a Mage jeleskedik. A priest csak támogató.
  • Zóanagyvarázsló
    Igen, nagyjából ezek kellenek neki, az a lényeg, hogy jól tudjon gyógyítani, illetve kezelni a nyavalyákat. Később az állóképesség töltése (Stamina, Rest All) sem jön rosszul (a Gadgeteer és a Bard azt használja a "gépészkedéshez" és a zenéhez, nem beszélve az azt csökkentő ellenfelekről).

A Charmot viszont nem tekintem fontosnak, én őszintén szólva sok értelmet nem tartok benne, ellenfleek dobhatják, lehet venni is, nem drága. Paralyze-ra az vonatkozik, amit lentebb írtam: ha úgy érzed, hogy szükséges azelején használd, de ha megvagy nélküle, hosszabb távon nem túl erős varázslat egy Priestnek, de szintén lehet venni is.

A Magic Screen erősen kötelező varázslat, mágiahasználók ellen nagyon jó védelmet nyújt, ráadásul csatán kívül is fel lehet tenni, és sokáig tart. Mellettük igen hasznos lehet a Guardian Angel vagy a Bless is. Valamint nagyon hasznos az Armorplate is, ugyan az ezt tudó a masinát (Forcefield Generator) viszonylag gyorsan össze lehet szerelni, de a varázslat megtanulásánál csak jóval később. Ugyanaz áll rá, mint a Magic Screenre, csak ez az AC-t növeli.
  • Zóanagyvarázsló
    Én máshogyan tudom, nem a realm skillnek kell magasnak lennie, ha nem az ún. 'Effective Skill Level'-nek.

"The following chart will help you to determine when a spellcaster will be eligible to learn new spells. The Effective Skill Level is determined by the Mastery Skill + 10% of the Realm Skill. Purist spellcasters are Alchemists, Bishops, Mages, Priests, and Psionics. Hybrids are the Lord, Monk, Ninja, Ranger, Samurai, and Valkyrie.

Spell Character Level Effective
    Level Purist Hybrid Skill Level
    1 1 5 0
    2 3 7 15
    3 5 9 30
    4 8 12 45
    5 11 15 60
    6 14 18 75
    7 18 22 90"
  • biomage
    A mage meg van :) A legfontosabb a Fire és a Divine + közben lehet Air és Water tölteni :), a többit az Earth és a Mentalt hanyagolható
    Most a Priest jönn :) megnéztem mi jó található nálla :) nos a Divine és az Air a legfontosabb de néha Water és ritkában Mentalt is lehet tölteni, a többi hanyagolható :) Earth és Fire elnézést ha tévednék :)
    Jól mondom?
    "Divine=Heal+Make Wounds stb""Air=Cure Po+Silent+Whirlwind""Water=Para+Cure+Holy+Rest""Mental=identify+Charm+Sane Mind"
  • PiszkosFred
    Najo, bovebben:

7 szintje van minden magia iskolanak. Ezt a het szintet a karakter folyamatosan tudja elerni. lvl1 karakter elerheti a lvl1 spelleket. Lvl3as karakter a lvl2es spelleket, stb.

Spell szintje - Karakter szintje
    1 - 1
    2 - 3
    3 - 5
    4 - 8
    5 - 11
    6 - 14
    7 - 20

Vagyis egy hetes szintu varazslatot a listabol, csak egy minimum 20as szintu magiahasznalo tud elerni. Majd ezt persze nemi gyakorlassal meg jobban tudja majd hasznalni. Ha a karakter hybrid kasztu, akkor ezek a karakterszintek eltolodnak, felfele (nagyobb szintunek kell lenned)

De nem csak a karakterszintje az egyetlen feltetel. Hanem az adott magia iskolanak a skillpontjainak szama.

Spell szintje - Magiaosztaly skillje
    1 - 0
    2 - 15
    3 - 30
    4 - 45
    5 - 60
    6 - 75
    7 - 90

Vagyis. Adott egy magus, aki "Csak varazslo" :) (nem hybrid). Hasznalni akarja az egyik kedvenc varazslatomat, az Asphyx....akarmit, a fullasztast. (instant kill aki bekapja, all enemyre hat, imadom). Ehhez a magusnak eloszor is lvl20nak kell lennie, mert csak igy erheti el a hetes szintu spelleket (Asphyx...), de az adott realmbol (Air) is rendelkeznie kell 90 skillponttal (ez fejlodik szintlepeskor odapakolt pontokkal, vagy ha hasznalod az Air magiat jatekban - lehetoleg sarga, narancs szintueket, akkor fejlodik)

"Csak varazslok" azok, akik (osztalyok) arra szulettek, hogy manabol dolgozva folyamatosan magiaval bombazzak a nepet, vagy segitsek a partyt - vagyis magia nelkul sok mindenre nem alkalmasok: Mage, Priest, Psionic, Alchemist, Bishop
    Hibridek azok, akik leteleme nem csak a varazslasra epul, mellette harcolnak, enekelnek, vadasznak, stb: Monk, Ninja, Ranger, Samurai, Lord, Valkyrie
  • PiszkosFred
    Nincs is tobb.
  • biomage
    oksa
    tudnál adni egy linket egy nagy táblázatot ahhol levan irva milyen varázslatot kapok az addot szinten?
    ezt találtam de ez csak lvl 7 ig irta le
  • Zóanagyvarázsló
    Akkor leírok a skillfejelsztési tippemet. Kiválasztod a szimpatikus kezdő mágiákat, ezeket használod, valamint ezekre és a Wizardry-ra raksz pontokat - így hatékonyabbak lesznek, és több mana jut rájuk. Később (mihamarabb) bővíted a repertoárt, a már jól működő varázslatokat hagyod egy kicsit maguktól fejlődeni, és felhozod az újakat is, melyeket természetesen használsz is, hiszen azárt vannak. Egy kiemelkedő Intelligence egy kellően magas Piety-vel gyors fejlődést fog garantálni, de persze kellenek a pontok is.
  • Zóanagyvarázsló
    Milyen skillekre gondolsz? Vagy inkább spellekre? Az általam felsoroltak még 15-ös szinten is nagyon hasznosak, a Missile Shieldet talán 13-as szinten tanultam csak meg, aztán vertem a fejemet a falba :)
  • biomage
    és ezeket a skillek meddig jó használni? mondjuk 10 levelig?
  • Zóanagyvarázsló
    Nem feltétlen, csak a lehetőségeket vázoltam fel, én a minél változatosabb repertoárra törekszem, mindegyik birodalomból elő tudok rántani néhány ütős varázslatot. Egyébként a Paralyze-t nem tudja a Mage, elnéztem, de nem is nagy kár érte.

Egyes szintű gyengítő varázslata nem is nagyon van a mágusnak, legfeljebb a Sleep vagy a Terror, de az eleje nélkülük sem nehéz (mindkettőt megtanulni nagy pazarlás, inkább a 2-es, 3-as szintű mágiákra érdemes félrerakni, illetve Energy Blasttel villámoznod az ellenséget), utána meg jöhetnek az említettek (Enchanted Blade, Magic Missiles, Missile Shield, Shrill Sound, Freeze Flash, Fire Ball).
  • biomage
    akkor te azt mondod hogy az elsö 5 levelnél Water Earth Air és Metalt töltsek? és hogyan minden levelnél mindegyikre egyet?
  • Zóanagyvarázsló
    Megjegyzés: szerintem egy Paralyze, Sonic Boom vagy Terror (de szerintem a Sleep is)hosszú távon nem pálya egy Mage-nek, tehát pazarlás; ezért inkább tartósabb mágiákat vettem fel. Az ilyen varázslatokat inkább a hibrid kasztoknak tartom megfelelő gyakorlásra, ahogyan írtam is.
  • Zóanagyvarázsló
    Mágus gyengítő varázslatai a játék elején:

Water Magic - Freeze Flesh, Paralyze
    Earth Magic - Web
    Air Magic - Noxious Fumes, Sleep, Sonic Boom
    Mental Magic - Terror

Mondjuk nálam ezek közül a Freeze Flesht és a Sleepet tudja, egyrészt, mert a püspököm és az alkimistám szokta meggyengíteni az ellenfelet, ő inkább tüzérség, másrészt magasabb szintűt használ (Hex - Mental Magic). Nálam a Noxious Fumes+Web számít gyakori kezdőlépésnek, aztán helyzettől függően jöhet a többi. Ez sokszor attól is függ, hogy kinek miből van sok manája, mert akkor azt használom, amiből kevés, meg had töltődjön :)

Komolyabb csoportok szétkergetésére még nagyon jó a Blinding Flash (Fire Magic - alkimista varázslat, majd a Ranger meg tudja tanulni), illetve nagyon hasznos a Hypnotic Lure (Fire Magic - ez mondjuk pszionikus varázslat, nálam a Bishop tudja), én megszokásból rovarok ellen használom, de talán jó mások ellen is, körbeveszik a fénygömböt, és csak azt nézik, azt casinál velük, az ember, amit akar. Másik kedvencem a lejjebb már említett Insanity (Mental Magic), de az is a pszionikusok könyvében van (Psionics, Bishop vagy Monk tudjamegtanulni).

Az ötödik szint elérése után pedig Rangerrel is érdemes mágiázni a csata elején, ha messzebb van az ellenfél, még ő sem talál mindig, de kell fejlesztgetni is azt. Itching Skin (Eath Magic), Sonic Boom (Air Magic), Blinding Flash vagy akár a Sleep is ideális erre. A Valkyrie pedig ha nem éri a lándzsájával az ellenfelet, esetleg próbálkozhat a Paralyze-zal bénítani.
  • biomage
    a taktikád nem is rosz :) és tetszik, nekem is az volt a bajom hogy legtöbbször a csapat fele egy kör útán leis ment az alvás, ugy hogy kiprobálom a te kombodat, akkor most ird le melyik fontos varázs melyik ellemhez"Magic" tartozik?
  • Szabi84
    Köszi!
  • Zóanagyvarázsló
    Pedig van. Ha csak annyit írsz be, hogy 'baldur', akkor kiadja az első részét is.
  • Zóanagyvarázsló
    Tényleg jó, nem is arról van szó, de az én stílusomnak nem fekszik, hogy mimózán kell bánjak az ellenfelekkel, nehogy lemenjen róluk idő előtt a hatás. Az említett Freeze Flesh akkor már sokkal erősebb. A Noxious Fumes-t szeretem még az elején bedobni, sebez, egy csomó mindenki nauseated lesz, 1-2 pedig el is ájul. Közben pedig nyomom rájuk például a Webet vagy a Freeze Flesht. De az igen veszélyes vadállatokat (pl. Mauligator, pillanatok alatt szét tudnak tépni bárkit) megőrjíteni szeretem, had marják csak szét egymást.
  • Szabi84
    Egy kis off: Miért nem találok Baldurs Gate topikot?
  • PiszkosFred
    Sleep pedig eleg jo, ha gyorsan sikerul elloni a kor elejen (akar spellkent magusok, akar powderkent akarki), hatalmas nagyokat lehet csapni az ellenfelekbe. En szeretettel hasznaltam nagyobb tomegeknel is CCnek. Elso korben szinte csak dobalok/varazslok rajuk kigyot-bekat, majdhogynem szo szerint :) Aztan ha minden ellenfel uncons., irritated, blind, naus., stb egyeb nyavaja, akkor mehet a meszarlas.
  • Zóanagyvarázsló
    Én speciel a Sleepet vagy kétszer használtam, nem tartom annyira fontosnak. Magic Missiles, Fireball, Energy Blast, Enchanted Blade, Missile Shield, Shrill Sound, Freeze Flesh - szerintem ezekkel el lehet lenni a Monasteryben, meg még egy darabig. Persze opcionálisan használható a Terror, a Sleep, esetleg a Whipping Rocks is. Ezek közül a Firball és a Whipping Rocks 3-as szintű, de nekem úgy rémlik, hogy az előbbi már megvolt a Monastery végén. Így vagy úgy, jól használható mágiák a játék elejéről.
  • biomage
    akkor még 1x mi töltsek? az air fontos Sleep, meg a fire is és a mental "terror"
  • Zóanagyvarázsló
    Ja igen, a mágikus képességek fejlődése az Intelligence-től és a Piety-től függ, ezeket enm érdemes túl alacsonyan tartani náluk.
  • Zóanagyvarázsló
    A fegyveres képessségeik gyanúsan erősek a mágikusokhoz képest, különösen a Mage esetében. Én használom őket sokoldalúan rendesen, harcolnak is, de amíg van mana, addig nincs táborozás, más miatt úgysem érdemes. (Elvileg talán van fatigue, de nekem még nem sikerült előcsalnom, 2-3 nap folyamatos harcolás nem kottyan meg a csapatnak, inkább a szabadidőmnek.)
  • biomage
    oké mutatok képet
    01 / 02
  • Zóanagyvarázsló
    Egy tanács: mágiát lehet a csatán kívül is fejleszteni (a Divine Magic nagyon gyorsan tud fejlődni, már csak a csata utáni elsősegély miatt is), sőt, csatákban is igyekszem nem csak a hatékonyságot, de a fejlesztési szempontokat is figyelembe venni. Szerintem mindegyik birodalom fontos, hiszen a különböző ellenfelek, különböző elemek ellen védettek, én inkább egyensúlyt ajánlok. Sőt, én már rendszeresen harcra is költök pontokat a mágusommal, mert a mágia úgyis fejlődik, gyakorlatilag már sokra nem is tudok tenni pontot, ugyanis csak 75-ig lehet, utána 100-ig már csak magától fejlődik. Egyébként minden skillnél le van írva, mely fő attribútumok (strenght, intelligence etc.) kell ahhoz, hogy minél gyorsabban fejlődjön.

Miért érzed azt, hogy el lettek volna rontva? Szerintem nehéz úgy kifejezetten elrontani karaktert, bár annak idején nekem is azt mondták, hogy párszor újra fogom kezdeni, de ez szerintem nem szükségszerű.
  • biomage
    Ugy döntötem ujra kezdem :( az egészet mert a varázslómat meg a priest is roszul fejlesztetem, Lene is egy kérdésem melyik Magicre töltsek magenél ? ja és a priestre is melyiket
  • biomage
    megjavult :D, átraktam eandornak és ö tudot löni velle, és most már a gadgeteerem is, ja és ez jobb fegyo mint az Omnigun a löszere 1-6 damaget és a fegyo 1-24 damaget csinál és 2% kill SAja van

na mentem csá
  • biomage
    ha a chipre érted meg a többi csak gadgeteernek jó tárgyak nincs bent a zsebében, ha jól megnézed közel van a türés határhoz és ha sokat rakok be akkor tudod mi van :)
  • Zóanagyvarázsló
    Érdekes. Elvileg 0 helyett, ott 1-nek kellene lennie, mert azt mutatja, hogy hány lövetű fegyver - legalábbis szerintem. Esetleg ki lehet próbálni más karaternél is, vagy eladni és visszavásárolni. (Később lesz olyan "kereskedő", aki ugynaazon az áron adja és veszi a cuccokat, nagyon hasznos, így lehet feltölteni ingyen a különböző varázytárgyak tölteteit is.)

Egyébként furcsállom, hogy sem Omnigun, sem bármiféle ketyere nincs a Gadgeteer inventoryjában.
  • biomage
    ö nem rattus rattus fegyoját használom hanem amit az umpaniban lehet kapni Musket nevü fegyot használom,ja és a 1.2.4 használom
    És egy lövést sem csinált, amikor kivállasztom hogy kire löjön nem tudom, piros mindegyik ellenfél :S
  • Zóanagyvarázsló
    Ez a Rattustól kapott Zip Gun? Ír ki rajta valami magyarázatot? Elvileg mit kellene jelenenie a 0-nak? Nekem tippem sincs.

Annyit tudok, hogy a Zip Gun csak egylövetű, tehát ha már egyszer lőtt vele a körben, hiába tudna még egyszer a skill miatt, nem tud. Egyébként Gadgeteerrel az Omnigunt érdmes használni, jófajta kavicsokkal.

Egyébként lehet bug is, nem tudom, hogy 1.2.4-es verzióval (ez a legújabb) játszol-e.
  • biomage
    csata kép kivülröl / inventory
  • biomage
    csinálhatok képet pill
  • Zóanagyvarázsló
    Őszintén szólva ennyiből nem értem, hogy mi a probléma. Milyen fegyverről van szó? Esetleg képpel tudnád szemléltetni a problémát?
  • biomage
    :( mi van a fegyveremel? nem tudok löni velle "Musket" pedig van golyoim :S a Shots 0/1 es :(, mit tudok tenni?
  • biomage
    Ma volt egy jó csatám :D és elég sok ideig tartot xD
    Megyek az úton :) Trynton felé, találkoztam egy csapat gyommal :) nagy nehezen sikerült úrá lennem raktuk a sok vakitás és poison skilljeitöl aztán csatlakozott a nagy kb 400 HP gyik, nem voltam boldog de a priestem parajá leállitota pár köre :D amire legyöztem mindet vagyis majdnem mindet megint csatlakozot egy gyom csapat :) mondanom sem kell, majdnem nyomtam egy load gombot de nem kelett, és most jönn a nagy rész :D egy karakterem sem halt meg a csatabán
  • bree
    Az én rendszeremben pont úgy jó, ahogy van. Az amúgy is mágiára épülő csapatomba (fighter, rogue, gadgeteer, priest, mage, bishop) simán elfér egy fizikális egység. Későbbiekben jól jön részéről a körönként három-három ütés, rúgás és a tömérdek critical és instant. Persze ez csapata válogatja.
  • Zóanagyvarázsló
    Én két elsővonalbeli csapattaggal is elvagyok (Dwarf Fighter, Hobbit Ninja), illetve szélről besegít egy Dracon Valkyrie (meg a másik oldalon Vi, ha újra felveszem, bár már eléggé lemaradhatott szintben). Ettől függetlenül valóban befér ebbe a rendszerbe, de én úgyis inkább rotálom az RPC-ket, mert kíváncsi vagyok rájuk, csak reméltem, hogy a hátrányát valamivel ki tudja egyenlíteni.
  • bree
    Attól függ, milyen csapatod van. Ha három első vonalban harcoló egységed van, akkor fölösleges, mert nem nagyon tudsz neki helyet szorítani. Viszont ha csak kettő, (pl. fighter és rogue) akkor szerintem nélkülözhetetlen. Nem beszélve arról, hogy egy hely kivételével mindenhová elkísér. De arra a helyre egyébként sem követ senki.