IL-2 Sturmovik, CloD, BoS

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Biztos csak a pipafüst a kabinból, kiszívja az áramlás amikor néha a gázt is tologatja! 😄 Profik ezek no. Jöttél volna inkább kísérni minket, két humán egy 110-esben... most a csatorna fenekén lessük a halakat. 😊

Akkor már két oka is van annak, hogy Yeager miért érte meg a háború végét.<#nevetes1>
Természetesen ismerem M. halálának körülményeit.
De az addigi stílusából az következik, hogy elõbb-utóbb elkapta volna valamelyik ellenséges vadász egy sokszoros túlerejû kötelékbõl, ha nem is Afrikában.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

mijki
De Marseille motor hiba miatt halt meg, nem az ellenség lövedékétõl.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Willenbrock
De Marseille balesetben halt meg,az új Bf 109G2-esébõl elfolyt az olaj állítólag és mikor kiugrott elcsapta a vezérsík.

Valszeg ezért érte meg a háború végét Yeager is. <#mf1>
Hartmann jó eséllyel bele sem ment volna egy Yaeger elleni légiharcba, ha nincs elõnyösebb helyzetben.
Marseille pedig biztosan, a leggyengébb szituban is harcolt volna.
Hartmann túlélte a háborút, Marseille nem...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Szerintem feltételezhetjük Hartmannról (Rall, Barkhorn, Galland stb...), hogy egyetlen pillantással fel tudta mérni a találata hatását és ez került be az igazolás indoklásába.
Attól, hogy becsvágyó volt, nem feltétlenül jelentett hamisan.

Na jó, ezt megadom, de a többit majd csak a holnap reggeli kávéhoz szervírozom.

Charles "Chuck" Yeager

Itt egy másik, de ne kövezettek meg, ha meglátjátok, hogy honnan van !

Fóka, szegfûvel !

Tényleg a sors fintora, hogy a háború elején az egyik fél pilótái, míg a vége felé a másik oldal pilótái harcoltak az tapasztalatlanabb ellenféllel. Nem tudom, hogy maradt-e fent annyi adat a különféle nemzetek ászainak a repülésébõl, amennyibõl egy szimulátor képes lenne virtuális légiharcot vívni, hogy el lehessen dönteni egy Yeager vs. Hartmann párbajt.
Her Laca
Na felbaszta magam.
Egy spittel harcoltam ahogy lõ helyzetbe kerültem abban a pillanatban fehér köd a gép körül és huss. Gondoltam ok van ez így. Na most minimum 20 alkalommal megcsinálta.És mindig amikor vesztett pozícióban volt A végén annyira felbasztam magam ,hogy kiléptem.
Ez mi amúgy? Kúrva ideges lettem. Rohadt csíter szemét gyökér faszparaszt ,hogyrohadna meg.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

LeonSilver
😄

\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"

Her Laca
Mondom Valamelyik könyvében utal erre Becze Csaba.
De végül is mind1😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

VO101Tom
Hartmann gyõzelmeit már a háború alatt is úgy kezelték a szövik, mint ami csak propaganda. Aztán a háború után kiderült, hogy a német igazolási rendszer a legszigorúbb az összes közöl. Akkor jött a hoppá 😊

www.pumaszallas.hu

Svenhassel
Ja... félreértettem...

Intel i7 920, Asrock X58 Extreme, 6 GB DDR3 RAM, HD4890 Vapor-X, stb.

Igen, de én nem az õ gyõzelmei számát írtam le.😊

"Szegeden születtem Szép leányt szerettem"

Aki mint tudjuk nem rokona a Horst Hanningnak. 😊Támadta a cseh felkelõk barikádjait és tgk-jait 262-el, azt hiszem ha elkapták volna élve szétszedik.😊
Én elhiszem Hartmann gyõzelmeit, mert az oroszok is azzal vádolták hogy lelõtt 352 gépet, a franc tudja hány ártatlan nõt és gyereket ölt meg(arra hivatkoztak az oroszok, hogy azok a lövedékei, amelyek nem találták el az ellenséges gépeket, azok a földre hullva ártatlan embereket talált el!!!!!) és lebombázott(!) egy kenyérgyárat(!) érdekes vádak.😊 Egyébként a németek igazolási rendszere elég szigorú volt.
Itt a sugaras ászok, érdekes ki van az élen, de az õ gyõzelmei valszeg kamuk, elég érdekes ember volt:http://www.luftwaffe.cz/dusen.html

Her Laca
Mindenki mondott mindent. Szent meggyõzõdésem,hogy a légi harc hevében ha éppen 50 -60 gép keringett a levegõben mondjuk 4-5-6 ezren nem követték végig a meglõtt gépet a földig. Ha már valamit eresztett az már jó volt.

Ráadásul micsoda feszültség van ilyenkor a pilótában.
Én csak szimulátorozom,de ha olyanom van pont úgy át tudom élni a harcot ,leizzadok stb,hiszen nem szeretnék "meghalni"
Szerintem ezt többen alá tudják itt támasztani.

Svenhassel
Én azért kétlem, hogy a németek ferdítettek volna az eredményeken. Sõt ha jól tudom Hartmann-t elég erõsen vizsgálták is sokszor, mert õk maguk sem hitték el, hogy ennyire eredményes. Azt hiszem még külön megfigyelõk is voltak kijelölve akik õt figyelték. Meg ugye elég szigorú szabályok voltak a légi gyõzelem elbírálásoknál...
Ha valaki ferdített akkor azok az oroszok voltak. Bár ez személyes vélemény...
Ellentmondások pedig mindig lesznek, elvégre régen is volt, háború is volt 😊

Le lehetett lõni amiatt is amit te említesz, mint pl. a hajtómû hibák, ha túl gyorsan toltad elõre a gázkart akkor kigyulladt vagy simán csak bemondta a hatómû az unalmast.

Walter Nowotny is pl. hajtõmûhiba miatt halt meg, de pl. Werner Thierfelder
vesztét is ez okozta.

Heinrich Ehrler-t viszont egy B-17 lövésze lõtte le, a wiki mást ír, de ebben nem hiszek neki.😊
Günther Lützow-ot viszont egy B-26 Marauder géppuskása szedte le. Tehát ritkán a bombázók lövészei is leszedték õket, elvégre a 12,7 mm-es Browning lõtávolsága 1200 m volt.

Her Laca
És ne felejtkezzünk meg arról sem mekkora (akár még mesterségesen keltett ) versenyszellem uralkodott a pilóták közt.
Ha csak Galland és Mölders közti versenyzést nézzük.
És persze vannak ellentmondások is. Becze Csaba írta egyszer Hartmanról,hogy "szerinte becsvágyó egy pali volt" és azért nem árt óvatosan kezelni ezeket a számokat. Végül is mind1 ha csak a felét lõtték is le az is irtózatos.

Ja de ez ugyan úgy megvolt más nemzetek pilótái között is.
Ha már egy gép füstölt akkor azt már lelõtték😊

Svenhassel
Csak simán az egységével akart maradni, ha jól tudom...

highlander15
Régen sokat olvastam ezekrõl a gépekrõl,csak sokat felejtettem :-( Megvan a Német bombázók Anglia és Oroszország felett,A második világháború híres vadászgépei,meg pár könyv az olcsóbb kategóriából,köztük a 262-esrõl is van egy.Amúgy Hartmannak mi nem tetszett a 262-esben hogy visszaszállt a 109-esbe?

\"Gondoltál már valaha arra, hogy egyszer egy olyan emberrel fogsz találkozni, akivel nem kellene baszakodni?\" -Clint Eastwood- TRABANT-VOLVO-ZSIGULI

Her Laca
De Norbert Hannig A Luftwaffe szolgálatában címû mûvében is jól leírja ezeket.
Mondjuk a végén jól beszól az oroszoknak.

Her Laca
Nem véletlen ,hogy összetoborozták az elit pilótáikat a 262 esekhez.
Újonnan kiképzett fiatal srác nem nagyon volt ott ,legalábbis úgy gondolom.
De meg lehet keresni a 262 es pilóták névsorát ,abból sok minden kiderül.

Annak a gépnek kellett volna még fél év és akkor csodát látott volna a nagyközönség. De az idõbõl volt a legkevesebb.

De ezt se általánosítsd. A német pilóta állomány 44 vége felé már nem a tapasztalt harcosokból állt. Fiatal újoncok ,pár repült órával épp hogy megtanultak fel és le szállni.
Egyszerûen elfogytak a tapasztalt pilótáik is ami nem is csoda ,hiszen mekkora ellenséges túlerõvel álltak szembe.
Akkora az Ami pilóták képzettebbek voltak és a taktikájuk is megfelelõ volt,a gépeikrõl nem is beszélve.Na meg volt üzemanyaguk.
Javallom elolvasásra a A Luftwaffe utolsó éve címû könyvet.

highlander15
Az igaz,hogy a német pilóták tapasztalata messze magasan verte a szövetséges pilótákét.De a Me-262 esetében szvsz keveset adott hozzá,lévén új konstrukció volt,jelentõs gyermekbetegségekkel(kigyulladó hajtómû pl.).

\"Gondoltál már valaha arra, hogy egyszer egy olyan emberrel fogsz találkozni, akivel nem kellene baszakodni?\" -Clint Eastwood- TRABANT-VOLVO-ZSIGULI

Svenhassel
Szerintem sem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb lenne a másiknál. De valami félelmetes, hogy egyes német pilóták milyen hatékonysággal lõtték az ellenséges gépeket...
Szerintem ez sok-sok tényezõs kérdés, jó oktatás, jó gépek, sok bevetés(lehetõség), jó taktika. A németeknek mindegyik megvolt...

Her Laca
Aztán mielõtt elharapózna a vita a kik voltak jobbak kérdésben,annyit mondok ,hogy ilyen nincs.
A pilóta az pilóta ,volt csapnivaló, középszerû és voltak kiválóságok mindkét oldalon. A németeknél ki tudott domborodni a tehetség lévén végig repülték a háborút. De kategorikusan kijelenteni,hogy jobbak voltak szerintem nem lehet.
A képzésen is sok múlt ,és ebben az amik a végére föléjük nõttek,mondjuk volt is idejük képezni az újoncokat ,nem úgy mint a németeknek.
Nem véletlen ,hogy ezek az emberek mármint a veteránok a háború után sokszor barátságot kötöttek egymással,hisz mindegyik tisztában volt vele mirõl is szólt a harci repülés.

Her Laca
A kérdés értelmetlen. Félre ne értsd ez nem neked szól csak úgy általában mondom.
Mindennel le lehet lõni mindent amin fegyver van.
DE! Ha képzett pilóták vannak mindkét gépben és a 262 es pilcsije azt csinálja amit a gépe a legjobban tud ergo kúrva gyorsan menni és aki elé kerül azt lelõni ,és mivel vagy 150 nel gyorsabban megy mint a P51 ezáltal vajmi kevés esélye lehet az abban ülõ pilótának,hiszen a messer akkor támad amikor akar és akkor megy el amikor akar õ maximum csak lohol utána de kb ennyiiben ki is merül a dolog.
Persze ha leáll fordulózni a 262 es akkor neki sanyi.

mijki
De azt az ellenséget le is kellett lõniük.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Svenhassel
Yeager 11 gépet lõtt le ha jól emlékszem. Bár nem tudom, hány bevetést repült de közel sem olyan eredményes, mint a német ászok. Igaz a németek mindig találtak ellenséget csak fel kellett szállniuk...

highlander15
De egyébként egyáltalán nem?

Her Laca
Vagy leszállásnál😊

fecska
Felszállásnál XD

highlander15
Mint nagy repülõsök,tõletek kérdezném,hogy a Me-262-est le tudta szedni a P-51 vagy a Spitfire?

LeonSilver

http://www.pcpilot.hu/dcs/dcs-p-51d-mustang/dcs-p-51d-mustang-bejelentes.html

\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"

Her Laca
Nem játszom avval😊Majd lesz itt is póni😊
Igazság az,hogy megvan minden repülõs program,de én már csak ennél a retek CLOD nál maradok😊 Még tetszik az FS is de az más okból.
Ja meg régebben gépészkedtem a condorral. Na az über.
A Rof nem jön be. De valószínû azzal az a baj,hogy béna vagyok és nehezen viselem ha lelõnek.XD Éppen ezért kineveztem nem szeretemnek😊

Johann.
Azért egy Yeager vs Eric neadj isten Marseille,vagy ne legyünk telhetetlenek egy Rall,Krupinski összecsapás kimenetelére igencsak kíváncsi lettem volna.
Nem biztos ,hogy az amira fogadnék😊

Egyet értek.😊 Sztem is az egyik legjobb és legszebb gép. Ami a szépséget illeti nekem legjobban a korai 4 gépágyús P-51A és a Malcolm kabintetõs P-51B tetszik, mindkettõ meg van makettban is a P-51A Italeri és az Eva Lea nevû gép, arról találtam is fényképet egy könyvben és egy Academy P-51B a 3 megépíthetõ gép közül 2 Malcolm kabintetõs és az egyik pont Bud Anderson gépe a másik pedig a lengyel ász, Eugeniusz Horbaczewski gépe utóbbi lengyel ász azt hiszem 16 gyõzelmes + 4 V1 és az utolsó légi harcában 3 gépet szedett le a JG 26-bõl mire õt is lelõtték és meghalt.

Yeager 1x a JG 26-t is "elpicsázta" és 5 gépet szedett le közülük Okt.12-én, könnyen lelõtte õket kivéve az utolsó gépet, amit Heinrich "Jan" Schild fõhadnagy vezetett vele kicsit azért meggyûlt a baja, azt hiszem 12 vagy 15 gépe lõtt le a fõhadnagy háború alatt, vagy 8-t a franc sem tudja így fejbõl, majd utána nézek.

VO101Tom
Nekem is tetszik nagyon... szépen ég... <#eplus2>

www.pumaszallas.hu

LeonSilver
Akkor Te kifejezetten örülsz a DCSs musztángnak, nem?

Isteniek a cikkek. Jó hogy belinkelted õket.😊
Chuck Yeager-es cikkre hol bukkantál reá ha szabad kérdeznem?😊

Her Laca
Látod még õ is kiemeli,hogy 44 végére kikkel kellett felvenniük a harcot.
Azért egy Hartman tudott meglepetést okozni a P51 eseknek mint tudjuk😊
Bár a mustáng szerintem is az egyik ha nem a legkiválóbb gép volt a háborúban. És nagyon tetszik😊Mondhatnám úgy ,hogy nekem a legszebb gépek egyike.

De ez olyannyira érdekes ám,hogy a mi szimünkben is meglátszik ,hogy kik a tapasztalt és a kevésbé tapasztalt játékosok "pilóták"
Az öreg rókákat legyenek bármely oldalon nem könnyû elkapni,viszont mindegy nekik milyen gépben ülnek de eredményesek.Tiszta szimuláció😊

Charles "Chuck" Yeager :

Az "utolsók" és az "elsõk" találkozása

"..Miután a Luftwaffe a szövetségesek megállítására, kétségbeesett próbálkozásként 1944 késõ õszén, légi harcban is bevetette a vadászgépek új nemzedékének - a legelsõ sugárhajtásúaknak - harcra képes példányait, várható volt, hogy azok elõbb-utóbb beleszaladnak a P-51-ekbe, az utolsó "nagy" dugattyús motoros vadászgép-generáció képviselõibe. Yeager és kísérõi november 6-án kerültek elsõ alkalommal szemtõl-szembe a németek "csodafegyverével". Nem volt nehéz felismerniük, hogy mit látnak, miután az eligazításokon többször is megmutatták nekik a Messerschmitt Me-262-rõl készült képeket és képességeirõl, körülbelüli teljesítményérõl is beszéltek. Tudták, hogy vízszintes repülésben legalább 150 km/h-val gyorsabb a Mustangnál, és hogy kb. egy órát képes a levegõben maradni. Aznap bombázókat kísértünk Essen körzetébe és a visszaúton szabadvadászatra kaptunk engedélyt. 4500 m-en repülve vezettem az egyik 4 gépes, portyázó rajt. Alacsonyabban, 1 óra irányban három Me-262-est pillantottam meg. Észak felõl jöttek és borzasztó gyorsak voltak. Pillanatok alatt átsuhantak alattunk. Zuhanórepülésben, teljes gázzal, 3000-es fordulattal igyekeztünk elcsípni õket. Célzókészülékem legnagyobb beállítható elõretartásával nyitottam tüzet. Az egyik kísérõ szárnyán 1-2 becsapódást véltem látni, aztán a hármasfogat beleveszett a párába. Utolérésükre esélyünk sem volt. Dühöngve emelkedtem 2500-ra. Még ki se fújtam magam, mikor 1500-on két másikat láttam meg. Ezek is elszeleltek és csak néhány, "valószínû találatot" figyelhettem meg az egyiken. Mindenesetre tovább repültünk a nyomukban és a bombázott város közelében végül ráakadtunk "fészkükre". Az egyik 262-es 150 m-en éppen futóját kieresztve, a végsõ megközelítésben volt. Könnyû zsákmánynak látszott. Leborítottam, mialatt a többiek felülrõl biztosítottak. 800-zal repesztettem a becslésem szerint 320-al, billegve süllyedõ kéthajtómûves felé. 60 m-en húztam fel és 400 m-rõl nyitottam tüzet. A három rövid sorozatra volt idõm. A golyók jobb szárnya; külsõ felét tépték le. A gép laposan, valamivel a reptér elõtt vágódott a földbe, de nem robbant fel.

Késõbb - már odahaza - alkalmat kapott rá, hogy repüljön az egyik zsákmányolt Me-262-sel. Nagy magasságban kiválóan repült. Teljesítményét hasonlónak találtam a mi Lockheed P-80 "Shooting Star"-unkéhoz. Mindkettõvel 0,8 Mach körüli sebességet lehetett elérni. Fegyverzete viszont - a 4 db 30 mm-es gépágyú - jóval erõsebb volt P-80-asunk 6 db nehézgéppuskájánál. A német gép tûzcsapásának hatékonyságáról különben megsorozott négymotorosaink legénységei tarthattak volna gyászos beszámolókat. Vadászgépeink ellen is jó volt egészen addig, míg nem próbált vele valaki olyan szûken fordulózgatni, mintha légcsavaros, dugattyús motoros gépben ülne. Szerencsénkre a 262-seket - Hitler parancsára - jobbára vadászbombázóként vetették be..."
Charles "Chuck" Yeager :

Rendhagyó pályakezdés :

"...Harci átképzést Bell P-39 "Airacobra" vadászgépen kaptam. 6 hónap alatt 500 órát repültem vele. Aztán jött csúcs! Az a típus, ami mai napig is nagy szerelmem, a North American P-51 "Mustang", melynek csapatszolgálatba állítása hozta meg a várva várt, jelentõs fordulatot légierõnk életében. Az már 1942 vége felé kezdett világossá válni, hogy a P-39-es vagy a Curtiss P-40-es "Tomahawk" nem csak kis hatósugara miatt ér keveset a nyugat-európai fronton, hanem mert a légi küzdelmek itt általában nagyobb magasságokban zajlottak. Az oroszok ugyan kimondottan kedvelték a P-39-est, de õk elsõsorban 37 mm-es gépágyúja miatt, mely kiváló alacsonytámadóvá tette a típust; aircobra-ászaik pedig közepes magasságban vívták gyõztes légi harcaikat. A P-40-nel szintén ez volt az ábra. A Lightning, hatósugara miatt, már megfelelõbbnek tûnt, viszont fordulékonysága sok kívánnivalót hagyott maga után. Ezért Európában vadászbombázóként több hasznát lehetett venni. A japánok ellen viszont jól szerepeltek velük mesterpilótáink. Különösen, mert ott ritkák voltak az olyan összecsapások, melyek során közepes magasság fölé kellett emelkedniük. Ráadásul a japán vadászgépek, nem csak könnyebbek voltak, hanem még lassúbbak is, mint európai szövetségesük Messerschmitt 109-ei, vagy a Focke-Wulf 190-ei. Ezért P-38-aink bármikor könnyen lerohanhatták vagy zuhanásban utolérhették õket. Az öreg kontinens fölül azonban vadászaink, a Republic P-47 "Thunderbolt"-ok és a Mustangok hadrendbe kerüléséig, bizony sokszor voltak kénytelenek "lealázva" visszatérni...."
Charles "Chuck" Yeager :

"...A nyertes taktika

A P-51-ek feltûnése alaposan meglepte a németeket, hiszen addig a korlátozott hatósugarú vadászok az út felénél, harmadánál kénytelenek voltak visszafordulni és magukra hagyni a bombavetõket. A Mustangokkal viszont 8 órásnál is hosszabb felszállásokat lehetett teljesíteni, így akár Berlinig, oda-vissza kísérhették a lomha kötelékeket. Mivel nagy magasságban is kiválóan repültek, igazi ellenfelei lettek a német vadászoknak. De csak azután, hogy "Jimmy" Doolittle vezérõrnagy 1944 elején átvette a 8. Légi Hadsereg feletti parancsnokságot és rögtön megváltoztatta a kísérés addigi rossz taktikáját. Elõtte a vadászoknak a bombázók mellé zárkózva kellett repülni. Ez ugyan jót tett a négymotorosokban halálra váltan gubbasztó személyzetek harci moráljának, viszont gúzsba kötve a vadászokat, ragyogó módot adott rá, hogy idõben riasztott német ellenlábasaik kényelmesen magasságot gyûjtsenek, gyülekezzenek, majd lecsapjanak ott és ahol nekik a legalkalmasabb. Az új taktika szerint viszont az amerikai vadászok egy része parancsot kapott rá, hogy legkevesebb 100 km-rel a bombázók elõtt járva, az ellenséges erõket - még gyülekezés, alakzatba rendezõdés közben - megtizedelje, szétszórja...."
Charles "Chuck" Yeager :

"...Melyik volt a komolyabb ellenfél?

A németek két fõ, légcsavaros vadászgép-típusa közül - fülkéikben hasonlóan jó képességû pilótákat feltételezve - a Focke-Wulf 190-est tartotta veszélyesebbnek. Bár, legyõzve elsõ kudarcának rossz emlékét, valójában attól sem tartott igazán. Bizonyíték rá, ami a november 27-i bevetésen esett meg. Igazi háború végi légi harc volt. Akkor ugyanis már nem lehetett kiszámítani, hogy' reagálnak a németek. Egyik nap egész úton színüket sem lehetett látni, aztán a másikon - mintha darázsfészekbe botlottál volna - csak úgy hemzsegtek körülötted az égen. Azon a bizonyos bevetésen teljes osztályunk, mind a 48 Mustang, egy másik P-51-es alakulat, szintén 48 gépét biztosította. 227 kg-os bombákkal és póttartályokkal megterhelve, egy nyugat-lengyelországi üzemanyagraktár megsemmisítésére indultak. Az úton végig õk navigáltak. Mi csak kísértünk. A számítások szerinti, közel 8 órás úton 11000 m-en, a leggazdaságosabb sebességgel haladtunk. Ôk 10000-en repültek. A "fritzek" emiatt - tévesen - védtelen B-17-es köteléknek néztek bennünket. A könnyû zsákmány reményében legalább 150 Focke-Wulfot és még vagy 50 Messert is ránk küldtek. 9500 m-en járhattak, mikor kondenzcsíkjaik elárulták õket. Századunkat a piros raj élén "Bud" Anderson vezette. Ôket követte a fehér, a kék és a zöld raj. Utóbbiban repültem, mely egészen hátul, 11500 m-en lappangott. Szerettem volna a németek képét látni, mikor közelebb érve rájöttek, mekkorát tévedtek! Mindenesetre nem sokat meditálhattak baklövésükön, mert már rajtuk is voltunk. Bármerre pillantottam, cikázó gépek õrült körtáncát láttam. Miközben éberen figyeltem hátra, nehogy valamelyik Focke-Wulf vagy Messer mögém kerülve, ledurrantson, a forgatagból kiszúrtam egy óvatlan 190-est, becserkésztem és lelõttem. Aztán sorban ugyanígy még hármat. 5 percig, ha tartott az egész kavarodás. Aztán teljesen egyedül találtam magam az égen. Se barát, se ellenség nem látszott sehol. Utóbbiak vagy elpucoltak, vagy lelõttük õket. Késõbb kiderült, hogy egy bizonyos vadászosztályt tépáztunk meg. 33 gépük vált roncskupaccá, melyekben 31 pilótájuk veszett oda. Ennyit számított, hogy mi akkor már "régi motorosok" voltunk. A Luftwaffe viszont addigra nagyjából "kifogyott belõlük". Így aztán részükrõl zömében csak gyakorlatlan pilóták jöhettek ellenünk. Ezt tudva, már nem lehet meglepõ az a statisztika, miszerint '44 végén egy repülõgép-vezetõjük átlagosan 3 bevetést ért meg. Ráadásul nekünk már akkor volt "g-ruhánk". Vígan húzhattunk hát bele akár 6 g-t is, nem lett tõle semmi bajunk. A hosszan tartó terhelést szintén gond nélkül átvészeltük. A harc hevében a németek természetesen megpróbálták gépeinket követni az ilyen túlszûkített fordulókban is. Persze, hogy egymásután ájultak el. A 15 másodpercig fenntartott 4 g bõven elég volt hozzá. Ha üldöztek, akkor is õk húzták a rövidebbet, hiszen a terheléstõl "beszûkülve" vagy "szürke vakságban" nem is láthatták, mit mûveltünk elöl, milyen manõverrel ráztuk le õket...."
LeonSilver
Ja, hogy 46k -ban már a szállítás is benne van.
37k-nál biztos drágább volt.

LeonSilver
Ja, hogy mikor 😄
2009 7. hó

LeonSilver
Hát a tököm emlékszik már rá. Lehet az is ennyi volt akkoriban. Azt kéne tudni, hogy hogyé volt az ojró akkoriban.

Her Laca
Na és az mennyi volt akkor forintálisan?
Mert 37 K nem tûnik soknak érte szerintem. A szállítás az meg sajna ennyi.

LeonSilver
Aztakurva. Én annak idején a germánoktól rendeletm, 210€ volt, amibõl 10€ volt a szállítás. És akkor még közel sem ennyi volt az ojró..