91307

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • artivizsla #70690
    Egy pofont kaptam nőtől, az is székely volt.( Ez egy másik volt.) Nem volt nagy darab, viszont korábban kézilabdázott. Mondjuk, volt alapja a maflásnak, de csak egy kicsi.:)

Aki nem járt még kézis lánnyal, annak csak annyit, ki tudja, hogy mit hoz a jövő, ne nagyon akarjon vele szkanderozni, hát ha nem jól sül el a dolog.
  • Her Laca
    Szerinted a Sváb jobb?:)) Csak hogy tudd mi is a helyzet nálunk:))
    Manhercz !
  • artivizsla #70688
    Nekem is volt szerencsém székely lányhoz. Azt azért meg kell említeni, már csak a Te érdekedben is, hogy mikor majd az új székely asszonykának valami nem fog tetszeni pl. hogy túl sok pipát veszel - és azt mondja neked, hogy : "Fiam, most jön számodra egy nagy szívás !", akkor ő nem ugyanarra a kellemes dologra fog gondolni, mint Te és még az is megeshet, hogy az erősebbik kezét emelgeti, mint ha nyújtózkodni akarna...Legalább feleségül ne vedd, a többit rád bízzuk...:))
  • Her Laca
    Szomszédasszony székely (az egész család) oszt olyan puliszkát csinál,hogy sírok tőle.
    Mondtam Bélámnak (az ura) ,hogy ha megunja ,csak szóljon ,én azonnal muzulmán hitre térek át. Ilyen asszony ajándék:))
  • Her Laca
    Ezt meg minap vettem!
    Böszöm egy pipa de imádom!!!

Ell kell mennem Dublinba,mert ott jó a sör ,jó a whisky,meg a világ legjobb pipáit gyártják:) Haza se jövök:)
  • Willenbrock
    Puliszkát de szeretem,túróval,tejföllel,sült szalonnával Tegnap amúgy én is benyakaltam egyedül egy 7,5 decis pezsgőt,mivel szilveszterkor kimaradt,aztán hamarjában írtam is egy szerelmes verset egyik csajnak,még jó,hogy nem küldtem el neki FB-on :)
  • Her Laca
    Jut eszembe! Az új szerzeményem valóban szép darab. Látszik a gyökér mintázatán,hogy ez már nagyon minőségi biar ból készült:)
    Vettem egy qrva drága virgina dohányt hozzá:)) ( le nem írom mennyibe is fáj egy doboz) de megérte:) Most nemrég jöttünk fel a kertből,mert jó idő volt oszt sütöttünk hurkát tárcsán,meg volt puliszka,meg soooooooooooook pálesz meg bor ,meg pipázás,oszt qrva jól elvagyok:)
  • lala42
    Valszeg azért, mert akkor élethübbé tennék a messert. Értem sebzés, sérülés stb. :-)
  • lala42
    Ez a sérülésmodell olyan, mint a cigány arany.
    Gagyi.
  • VO101 tvr
    Kell
  • Her Laca
    Holnap kész egy TR led valami:) Asszem neked is köllött egy :) Most kicsit ittas volnék ,de jelezd ha valóban kell:)
  • VO101 tvr
    Azért annyira nem vagányak, hogy nyitottá tegyék a CloD forráskódját valamiért
  • VO101 tvr
    Szerintem pedig zavaróan felháborító, hogy ilyen szarokkal marketingelik a tömeget. Legalább vmi vállalható beta verzióig illene eljutni és utána kinyomni publikusba, még ha már ez is lett napjaink divatja, hogy minden fejlesztő cég open betazik.
  • Her Laca
    Hozzál tesó:)
    Most úgy is tele vagyok kisüstivel ,pont jó a hangulatom:)
    Lassan olyan leszek mint Tibi Atya:))) Iszom állandóan ,mert mindig van indok errefele:)
  • Her Laca
    Majd lesz valami:) Engem ,hogy úgy mondjam kezd hidegen hagyni,mint mondtam már,ha jó lesz mértékadó srácok szerint megveszem ha nem akkor lexarom:)
    Ugyan így a Clod al is ,ha kialakul egy normális játék akkor újra előveszem,ha nem az sem idegesít fel túlzottan.
    Kezdem unni az állandó próbálkozásokat ,meg a csoda várást.
    Én felhasználó vagyok ,nem teszter ,oldják meg oszt vagy használom,vagy nem.
  • sakkay
    Én azt mondom erre Laca, hogy a levegőben már most élethűbb a sérülés modell mint a Clodban, 3 évvel a kijövetele után. Ne akard , hogy videókat hozzak példának, mert borzalmas lesz. Főleg a random éppen érintés utáni molekuláris eltűnés effekt...
    ja és szép a pipa.
  • Willenbrock
    Végül is a címe is az,hogy alpha early version
  • Her Laca
    Alakul a pipatóriumom:)
  • Willenbrock
    Ez még biztos,hogy fejlesztés alatt van,szerintem eléggé az elején járnak a sérülésmodellekkel.
  • Her Laca
    Na a mai pipa szerzeményem:)
    Mondhatnám csodálatos egy darab ,bár francia de akkor is:) a mintázata a gyökérnek nagyon egyedülálló:)
    Csak hogy valami érdekességet is vigyek a fórumba,meg némi életet.
  • Her Laca
    Ez elég elnagyolt még .Bár lehet én vagyok nagyon kritikus a 21. század hajnalán:)
  • Sidewinder
    http://www.pcpilot.hu/il-2/battle-of-stalingrad/3576-battle-of-stalingrad-bf-109-serulesmodell-videon.htmlBattle of Stalingrad sérülésmodell

• Willenbrock
    Átfestésekhez ért valaki? dds formátumot kéne szerkesztenem.
  • Feró Flex
    Küldetések meg a kampányok 4.0 óta gyakorlatilag játszhatatlanok mert az AI tömegesen beleáll a földbe,most várakozom az új tapaszra csak már kicsit tele a zsákom.Nem baj mert kivárom valamit valamiért.
  • artivizsla #70666
    Megnéztem a könyvben is, de nincs róla szó. Hát...nem lettem volna én sem a helyébe, az biztos. Bár, ha a pilótát nem lőtték agyon ott helyben, akkor a tanyasiak is megúszhatták.
  • sakkay
    Kíváncsi lennék mit kaptak a magyarok, a német katona rejtegetéséért...
  • artivizsla #70664
    "...Tálosi Zoltán: Légiesemények Tolna megyében 1944–1945 (Kiadás éve: 2002)

1944. feb­ru­ár 10-én a né­met fel­de­rí­tő­gé­pek a szov­je­tek után­pót­lá­si vo­na­la­it és csapa­tössze­vo­ná­sa­it igye­kez­tek fel­tér­ké­pez­ni, de a sű­rű köd mi­att kí­sér­le­tük több­nyi­re ered­mény­te­len ma­radt. A né­met csa­ta­re­pü­lők moz­dony­va­dá­sza­tot tar­tot­tak. Az I./SG 10 osz­tály csa­ta­re­pü­lői rá­a­dás­ként egy tám­a­dást haj­tot­tak vég­re a dom­bó­vá­ri pá­lya­ud­var el­len. A tám­a­dás so­rán a szov­jet lég­vé­de­lem el­ta­lál­ta a 2. szá­zad pa­rancs­no­ká­nak, Hans Gottf­ri­ed Schulz fő­had­nagy 583606 gyár­tá­si szá­mú Foc­ke-Wulf Fw-190 F-8-asát, melynek kö­vet­kez­té­ben a fő­had­nagy kény­te­len volt kény­szer­le­szál­lást vég­re­haj­ta­ni Dom­bó­vár­tól 4–6 km-re észak­nyu­gat­ra, Al­só­he­tény-­pusz­ta kö­ze­lé­ben.
    Schulz fő­had­nagy (je­len­leg szol­gá­la­ton kí­vü­li alez­re­des) igen ér­dek­fe­szí­tő­en ír­ja le utol­só há­bo­rús be­ve­té­sé­nek és fog­ság­ba esé­sé­nek tör­té­ne­tét, mely­ből kalan­dos szö­kés után tért ha­za 1945 ok­tó­be­ré­nek el­ső nap­ja­i­ban.

„A 486. be­ve­té­se­men, 1945. feb­ru­ár 10-én reg­gel lőt­tek le. A ta­lá­la­to­kat a dom­bó­vá­ri pá­lya­ud­var fel­ett kap­tam, ala­csony­tám­a­dás köz­ben. A Schlacht­gesch­wa­der 10. (10. csa­ta­re­pü­lő ez­red) 2. szá­za­da, amely­nek pa­rancs­no­ka vol­tam, Foc­ke-Wulf Fw-190 F-8-asok­kal re­pült és több­nyi­re ala­csony­tám­a­dó fel­a­da­to­kat ka­pott. Tót­vá­zsony mel­lett, a Vesz­prém–Ta­pol­ca or­szá­gút­tól észak­ra, a dom­bok tö­vé­ben te­le­pül­tünk.
    Elő­ző es­te tíz óra­kor kap­tuk meg a más­nap reg­ge­li be­ve­té­si pa­ran­csot. A szá­zad­nak reg­gel fél hét­kor fé­ló­rás ké­szült­sé­get ren­del­tek el. Haj­nal­ban ki­men­tünk szál­lá­sunk­ról a re­pü­lő­tér­re. A me­leg au­tó­ban még rá­a­lud­tunk né­hány per­cet. Amennyi­re a sötét­ben lát­ni le­he­tett, po­csék időnk volt. Jég­hi­deg volt a reg­gel, szin­te föl­dig lóg­tak a fel­hők, és a re­pü­lő­tér szé­lén, a csip­ke­bok­rok kö­zött meg­ült a köd. A har­cál­lás­pont dob­kály­ha pi­ro­san iz­zott és a fé­lig föld­be ásott hely­i­ség­ben ned­ves föld­szag ke­ve­re­dett a for­ró tea il­la­tá­val. Öt gép­pel be­ve­tés­re kész­nek je­len­tet­tem a szá­za­dot az ez­red­nél. A priccs szé­lén gub­basz­tot­tunk, mint a ve­re­bek, vár­va hogy bőr­dzse­kink ele­gen­dő me­le­get gyűjt­sön össze. Nem­so­ká­ra meg­jött a pa­rancs: be­ve­tés. Egy raj megy a dé­li tér­ség­be, va­sú­ti cé­lok el­len. Ma­gunk kö­zött ezt csak „moz­dony­va­dá­szat­nak” hív­tuk. Az idő­já­rást lát­va úgy dön­töt­tem, hogy még húz­zuk egy ki­csit az időt. El­kezd­tünk egy par­ti „Dop­fel­kop­fot”, de húsz perc­cel ké­sőbb újabb hí­vást kap­tunk. Most már indul­ni kel­lett, nem volt több ha­la­dék. Rö­vid uta­sí­tás a fő­sze­re­lő­nek, egy még rö­vi­debb a pi­ló­ták­nak – pon­to­san úgy, ahogy a film­hír­a­dók­ból már min­den­ki is­me­ri. A kis Wacht­mann12 lesz a kí­sé­rőm, Fi­ett­je Schröt­ter a „Hár­mas” és Hel­mer, aki csak néhány nap­ja ér­ke­zett, a „Né­gyes”. Alig in­dul­tunk el a „bár­ká­hoz”, sze­re­lőm je­len­ti, hogy gé­pem, a fe­ke­te 2-es hi­bás. Az olajhő­mé­rő mű­szer nem mű­kö­dik. Meg­be­szél­jük, hogy az adó­nál rö­vid­re zár­ja a ve­ze­té­ket. Ott van még a nyo­más­mé­rő, az fon­to­sabb. Egyéb­ként is ész­re­ve­szem ha me­leg­szik. (Ki hit­te vol­na, hogy ha­ma­ro­san igazam lesz.) Amint start­ra gu­ru­lunk, ke­le­ten már szür­kül­ni kezd. A sze­re­lők a szár­nya­kon ül­ve ve­lünk gu­rul­nak és kéz­je­lek­kel se­gí­te­nek a tá­jé­ko­zó­dás­ban – elő­re ugyan­is sem­mit sem lát­tunk – az­u­tán le­ug­ra­nak. Né­hány má­sod­perc­re tel­je­sen be­fé­kez­tük a ke­re­ke­ket, egy in­tés a ka­bin­ból – a „Ket­tes”, „Hár­mas” és „Né­gyes” jel­zi, hogy ké­szek a fel­szál­lás­ra, az­u­tán már szá­gul­dunk is, ha­tal­mas hó­fel­hőt ka­var­va. A négy gép egy­szer­re ro­han vé­gig a fel­szál­ló­me­zőn, hogy a ka­var­gó hó ne kés­lel­tes­se a kö­te­lék fel­zár­kó­zá­sát. Az emel­ke­dés pil­la­na­tá­ban már jön is be a fu­tó, fék­szárny 0-ra, gáz vissza. Két-há­rom mé­te­ren át­hú­zunk az osz­tály­pa­rancs­no­ki bun­ker fel­ett, és széles bal kör­rel a Ba­la­ton fe­lé for­du­lunk. Pár perc múl­va, messze bal­ra a köd­ben, a jég­tü­kör­től kör­be­zár­va fel­sej­lik a Ti­ha­nyi-fél­szi­get. Fi­ett­je a kí­sé­rő­ va­la­mi­vel mö­göt­tem, jobb­ra re­pül. Csak időn­ként lá­tom, ahogy elő­buk­kan a fel­hő­fosz­lá­nyok­ból. A part­nál le­nyo­mom a gé­pet. Húsz, har­minc mé­te­ren szá­gul­dunk a tú­lol­dal fe­lé. A tó itt több ki­lo­mé­ter szé­les. A ri­a­ná­sok úgy fut­nak sza­na­szét a jég­táb­lán, mint sze­ke­rek­től ko­pott­ra járt utak a me­zőn. Gya­kor­la­to­zó orosz ka­to­nák csoport­ja ve­ti ma­gát hasra a jé­gen. Egy pil­la­nat­ra lá­tom, ahogy a kö­ze­lebb ál­lók a fák fe­lé ro­han­nak és egy­más után ug­rál­nak egy me­ne­dé­ket nyúj­tó árok nád­cso­mói kö­zé. El­dü­bör­günk a fe­jük fel­ett. El­ér­jük a par­ti fá­kat és be­le­re­pü­lünk a sza­ka­do­zott köd­fol­tok­ba. A föl­det már alig lá­tom. Szin­te egy­be­fo­lyik a fe­hér hó­me­ző, a szür­ke er­dő­cso­por­tok és a fák csú­csát érő pisz­kos köd­fosz­lá­nyok. Fel­jebb me­gyek. A töb­bi­e­ket már egy­ál­ta­lán nem lá­tom. Van en­nek va­la­mi ér­tel­me, vagy jobb ha vissza­for­du­lunk?
    Min­dez alig fut át az agya­mon, ami­kor szem­pil­lan­tás alatt ki­tisz­tul a táj. Bal­ra előt­tünk moz­dony­füs­töt pil­lan­tok meg. Rá­for­du­lok. A sze­rel­vény ve­lünk egy irány­ban ha­lad. Rö­vid so­ro­zat a mun­ka­hen­ger­be. A gőz ma­gas­ba csap a ka­zán­ból, né­hány lö­ve­dék oda is jut. El­len­i­rány­ból te­her­vo­nat kö­ze­le­dik. Ezt Fi­ett­je kap­ja el. Meg­volt. A moz­dony úgy fúj, mint egy bál­na a ten­ge­ren. Vé­gig­lö­vi a ko­csi­kat is, csak úgy röp­köd­nek az ol­dal­fa­lak desz­kái. Két vo­nat­tal ke­ve­sebb fut a Du­na in­nen­ső ol­da­lán! Szűken for­dul­va gyü­le­ke­zünk és a va­sút­tal pár­hu­za­mo­san Dom­bó­vár irá­nyá­ba indu­lunk a Ka­pos völ­gyé­ben. Ta­lán ott, a két pá­lya­ud­va­ron is akad va­la­mi. Egé­szen ala­cso­nyan re­pü­lök, a táv­í­ró­póz­nák mel­lett. Jobb­ra mö­göt­tem lép­cső­ben, mint­egy száz­mé­te­res kör­ben a há­rom má­sik. Dom­bó­vár sű­rű pá­rá­ba bur­ko­ló­zik. A Ka­pos­vár fe­lé eső (dom­bó­vá­r-alsói) pá­lya­ud­va­ron nagy a moz­gás. Fel­fű­tött moz­do­nyok és ra­ko­dás alatt ál­ló­sze­rel­vé­nyek so­ra­koz­nak. A völgy­ben mé­lyeb­ben re­pü­lünk mint a pá­lya­test, alig kell bal­ra he­lyes­bí­te­nünk, hogy tűz alá ve­hes­sük a két el­öl ál­ló moz­donyt. Min­den lö­vés ül, de a ha­tást nincs idő meg­fi­gyel­ni. Ki­for­du­lunk jobb­ra, a má­sik (a dom­bó­vá­ri) pá­lya­ud­var irá­nyá­ba és… és most olyat te­szek, amit min­dig is til­tot­tam a hoz­zám be­osz­tott pi­ló­ták­nak. A sze­mem sar­ká­ból egy ko­csi­for­dí­tót lá­tok meg a te­her­va­go­nok kö­zött és vissza­for­du­lok egy újabb rá­csa­pás­ra. Fel­rán­tom a gé­pet és bal­ra le­bo­rí­tok. A rá­re­pü­lé­sem eb­ből a szög­ből túl me­re­dek. Amint meg­nyo­mom a lő­bil­len­tyűt, erős ütést ér­zek a gé­pen, és a Foc­ke Wulf meg­re­meg. Egy pil­la­nat­ra azt gon­do­lom, hogy túl ala­csony­ra ke­rül­tem és el­kap­tam egy vil­lany­osz­lo­pot, de már lá­tom is a mel­let­tem szik­rá­zó so­ro­za­to­kat.
    Jobb­ra is, bal­ra is fel­pi­ros­lik egy-egy ház­te­tő – tény­leg ala­cso­nyan va­gyok –, és va­la­mi na­gyot csat­tan a mo­tor­nál. Égett szag­gal és ke­ser­nyés füst­tel te­lik meg a ka­bin. Új­ból el­ta­lál­tak. Ez vég­képp be­tett. Hát ilyen az, ami­kor lel­ö­vik az em­bert – fut végig az agya­mon. Mi lesz most? Annyi min­dent – rosszat és jót – hal­lot­tam az oro­szok­ról, de sem­mi ked­vem ki­pró­bál­ni, va­jon ki mon­dott iga­zat. Most még le­ve­gő­ben vagyok.
    Itt nem kap­hat­nak el – gon­do­lom – olyan messze kell jut­nom a cél­pont­tól, amennyi­re csak le­het. A gép még sik­lik, de a mo­tor alig húz. A füst nem sű­rű­sö­dik, lá­tom amint el­tűn­nek alat­tam a vá­ros­ka há­zai. Lán­got se­hol sem lá­tok, de az olaj rá­folyt a pán­cé­lü­ve­gem­re és a gáz­kar üre­sen mo­zog. A »Kom­man­do­ge­rät« me­he­tett tönk­re. A má­sik há­rom gép se­hol sincs. Po­ko­li­an fi­gyel­nem kell, a pá­ra és a ha­vas táj oda­lent tel­je­sen össze­fo­lyik. Egy­re ala­csony­ab­ban va­gyok. Szin­te ön­tu­dat­ta­la­nul fel­hú­zom a kesz­tyű­met. Egy át­vá­gó­dás, egy égő sze­kér ké­nyel­met­len le­het. Re­mél­he­tő­leg nem rob­ban fel, amíg ki nem má­szom a ka­bin­ból. Egy eny­hén emel­ke­dő lej­tő fe­lé sik­lom, ami­kor a mo­tor ráz­ni kezd. Most az­u­tán le a föld­re és ki a gép­ből! Le­rob­ban­tom a ka­bin­te­tőt. A je­ges szél csap az ar­com­ba. Szin­te sem­mit sem lá­tok, a sze­mem azon­nal te­le­fut könnyel. Elő­re ha­jo­lok a mű­szer­fal elé és kesz­tyűs ke­zem­mel meg­pró­bá­lom letö­röl­ni, de már nincs sok időm. Ki­né­zek a pán­cé­lü­veg mel­lett és ap­ró, élénk­sár­ga lán­go­kat pil­lan­tok meg a gép bal ol­da­lán. Egy­re kö­ze­lebb jön­nek a ka­bin­hoz, ahogy a ben­zin szét­fo­lyik a le­mez­bo­rí­tá­son. A lég­csa­var már tel­je­sen üre­sen fo­rog. Előt­tem egy köd­fel­hő. Egy szem­pil­lan­tás alatt át­re­pü­lök raj­ta. Egy út je­le­nik meg ár­nyék­sze­rű­en, két­ol­dalt a sem­mi­ben el­tű­nő fa­sor­ral, re­pü­lé­si irá­nyom­ra me­rő­le­ge­sen. Fö­löt­te már nem ju­tok át, le kell ten­nem előt­te. Amennyi­re a kö­dön, az olaj­tól fe­ke­te pán­cél-ü­ve­gen és lán­go­kon át lát­ni le­het, a te­rep – a fák­tól el­te­kint­ve – sza­bad.
    Egy ke­mény fel­ü­tő­dés, hó és föld­da­ra­bok re­pül­nek sza­na­szét. Egyet­len pil­la­nat alatt ke­resz­tülcsú­szok a fák kö­zött. Ösz­tö­nö­sen be­hu­nyom a sze­mem és vá­rom az ütést, ahogy a szárny el­kap­ja va­la­me­lyik fa­tör­zset… – de sem­mi. Ke­mény csi­kor­gás­sal áll meg a „lá­da”. Csend van. Ezt a faj­ta csen­det csak az is­mer­he­ti, aki már egy­szer hasra szállt va­la­hol. Csend. Vé­ge.
    Ki­csa­to­lom a he­ve­de­re­ket és ki­má­szom a ka­bin­ból. Csiz­mám meg­csú­szik a szár­nyon, ahogy a törzs mel­let le­ug­rom a hó­ba. Most jut el a tu­da­to­mig ez az egész kib... hely­zet. Le­lőt­tek az el­len­sé­ges von­a­lak mö­gött. Az enyé­mek in­nét 70 ki­lo­mé­ter­re, a Ba­la­to­nig min­den te­le orosz csa­pa­tok­kal, csak­nem tér­di ér a hó és egy­ál­ta­lán nem va­gyok sé­tá­hoz öl­töz­ve. A ne­héz szőr­me­csiz­ma a gép­ben ki­tű­nő do­log, de nem me­ne­te­lés­re ké­szült. Egyéb­ként sem sze­re­tem az olyan ki­rán­du­lást, ahol lép­ten-nyo­mon gép­pisz­tollyal mu­to­gat­ják az út­i­rányt. Rá­a­dá­sul nem ar­ra, amer­re men­ni sze­ret­nék.

»Be­ve­tés­ről nem tért vissza« – hány­szor ír­tam le ma­gam is az évek so­rán! Most ró­lam is meg­kap­ják majd oda­ha­za. Az utol­só per­cek fe­szült­sé­ge – a tám­a­dás, a ta­lá­lat, a tűz, a mo­tor­le­ál­lás, a has­ra szál­lás a köd­ben – most ol­dó­dik ben­nem. Re­meg­ni kezd a tér­dem. Min­den­nek el­len­é­re – áll­a­pí­tom meg ma­gam­ban – sze­ren­csém van. Élek, sér­tet­len va­gyok és ed­dig sen­ki sem fe­de­zett fel. Ta­lán si­ke­rül meg­úsz­nom! Most kell előny­höz jut­nom! Csak gyor­san el in­nen! A has­ra szál­lás­nál a fel­csa­pó­dó hó elol­tot­ta a lán­go­kat. Ez jó is, meg rossz is. Jó, mert meg­úsz­tam a mág­lya­ha­lált, de rossz, mert most fel kell gyúj­ta­nom a gé­pet, hogy az el­len­ség ke­zé­re ne jus­son. Aki még nem pró­bál­ta, nem is tud­ja, mi­lyen ne­héz egy fém­re­pü­lőt láng­ba bo­rí­ta­ni úgy, ne rob­ban­jon fel a lá­bam alatt. Rá kel­lett jön­nöm, ezt hi­á­nyo­san ok­tat­ták az is­ko­lá­ban. A rádiót szét­ron­csol­ja a be­é­pí­tett pat­ron, de halk dur­ra­ná­son kí­vül nem tör­té­nik sem­mi. Össze­té­pem a tér­ké­pet, az ej­tő­er­nyő alá ra­kom és meggy­új­tom. A vas­tag pap­ír ne­he­zen fog tü­zet, de vé­gül is lán­gol­ni kezd. Si­et­nem kell, nem vá­rom meg amíg az egész gép­re át­ter­jed. Sze­ren­csé­re alig füs­töl, kü­lön­ben a rusz­kik azon­nal tud­nák, hol kell kez­de­ni az em­ber­va­dá­sza­tot. Hál’ is­ten­nek, a köd mint­ha sű­rű­söd­ne…
    Elin­du­lok. Ta­po­som a ha­vat észak fe­lé, egy kis be­fa­gyott pa­ta­kon át a Ba­la­ton irá­nyá­ba. Azt meg­pró­bál­ni, hogy nyo­mok nél­kül, csak meg­fa­gyott jég­da­ra­bok­ra lép­ve ha­lad­jak, re­mény­te­len és hi­á­ba­va­ló. A csiz­ma­szár­ból a hó­ba ha­jí­tom az azo­no­sí­tó jel­zés ra­ké­ta­pat­ron­ja­it. A gé­pet már nem lá­tom, el­tűnt a domb­hát mö­gött. Rob­ba­nást nem hal­lot­tam, a tűz va­ló­szí­nű­leg ki­a­ludt. Egy jó órá­val ké­sőbb ma­gas fák és né­hány ház tű­nik fel a köd­ben. Tel­jes a csend, még a ku­tyák uga­tá­sát sem le­het hal­la­ni. Ez egy tipi­kus ta­nya. El­ha­tá­ro­zom, hogy megp­ró­bá­lok ci­vil ru­hát sze­rez­ni, de meg­gon­do­lom ma­gam. Bal­ra in­du­lok a pa­tak­me­der vé­del­mé­ben, hogy még in­kább észak­ra jus­sak, amíg a köd tart. Lát­ha­tó­lag sen­ki se vett ész­re. To­vább ta­po­som a ha­vat. Meg­hem­per­gő­zöm ben­ne, hogy messzi­ről ke­vés­bé le­gyek lát­ha­tó. Csak ezek az át­ko­zott nyo­mok ne len­né­nek! A köd perc­ről-perc­re vi­lá­go­sabb lesz. Jobb­ra, ta­lán négy­száz mé­ter­re előt­tem új­ra há­za­kat és fá­kat lá­tok, ar­ra in­du­lok. Egy csűr mel­lett, a szal­ma­ka­zal­nál né­há­nyan dol­goz­nak. Fe­lém for­dul­nak, ahogy kö­ze­le­dem. – Jó na­pot kí­vá­nok! – mon­dom, ki­me­rít­ve ez­zel a tel­jes ma­gyar tu­dá­so­mat. Egy fi­a­tal fér­fi ma­gyar ka­to­na­sap­ká­ban, lát­va a né­met pi­ló­ta­ru­hát, né­me­tül szól vissza: – Gu­ten Tag. Min­den­ki fél­ve néz rám, mint­ha tar­ta­ná­nak tő­lem. Igyek­szem mo­so­lyog­ni, de nem se­gít. A fi­a­ta­lem­ber­rel meg­ér­te­tem ma­gam, de kér­dez­nem sem kell, már­is mond­ja: – Itt nin­cse­nek oroszok. Ne félj, el­búj­ta­tunk! – Ka­bá­tot és nad­rá­got sze­rezz! – ma­gya­rá­zom ne­ki. Meg­ér­ti és egy fé­szer­hez ve­zet, majd ott­hagy. Két asszony en­ni­va­lót hoz. Kí­sé­rőm vissza­tér és egy mun­kás­ka­bá­tot meg egy nad­rá­got hoz. Mind­ket­tőt fel­hú­zom az egyen­ru­ha fö­lé. Meg­kap­ja cse­ré­be a bőr re­pü­lő­nad­rá­go­mat. Egy ma­gas, há­rom­szin­tes mag­tár­hoz ve­zet­nek. Ka­pok még egy kis ke­nye­ret és sza­lon­nát, az­u­tán el­búj­tat­nak a leg­fel­ső eme­le­ten, a ku­ko­ri­ca­szár-kö­te­gek alá. Még min­den csen­des.
    Rö­vid­del ké­sőbb ló­do­bo­gást, or­dí­tást hal­lok. Orosz ka­to­nák ro­han­nak be a mag­tár­ba. A pad­lás­ra is be­néz­nek, de nem fe­dez­nek fel. Új­ra csend lesz. Órák­kal ké­sőbb a fi­a­tal fér­fi másod­ma­gá­val fel­jön hoz­zám. El­mond­ják, hogy a kör­nyé­ken el­sza­ba­dult a pokol, és még job­ban el kell rej­te­ni­ük. A ko­zá­kok már el­men­tek, de a ka­to­na­ság min­den­ütt en­gem ke­res. Lét­rát hoz­nak és fel­kül­de­nek egé­szen a te­tő alá. Mé­te­res ku­ko­ri­ca­hal­mok van­nak itt. Le kell fe­küd­nöm az egyik mel­lé és rám la­pá­tol­ják az egész dom­bot. Kapok alat­ta le­ve­gőt, hal­lok is min­den szót, amit kö­rü­löt­tem be­szél­nek. Jól be­te­met­nek, azu­tán le­mász­nak a lét­rán, és ma­guk­kal is vi­szik. Vég­te­len hosszú­nak tű­nik az idő, amíg ott fek­szem. Kinn, a mag­tár előtt han­gos be­széd, majd ki­a­bá­lás hal­lat­szik, orosz paran­csok röp­köd­tek. Biz­ton­ság­ban ér­zem ma­gam a rej­tek­he­lye­men. Hal­lom a ló­do­bo­gást, a ki­a­bá­lást, egy-egy lö­vést. Most sok­kal töb­ben van­nak az utá­nam ku­ta­tók, mint az elő­ző al­ka­lom­mal. Az­u­tán hal­lom, hogy el­in­dul­nak fel­fe­lé. Ro­han­nak és ordí­toz­nak, rö­vid so­ro­za­to­kat lő­nek a le­ve­gő­be és széj­jel­hány­ják a ku­ko­ri­ca­szár-kö­te­ge­ket. A rej­tek­he­lyem­hez nem jön­nek kö­zel, le­mász­nak a lét­rán. Csak egyi­kük mász­kál tovább, ide-oda, az­u­tán en­nek is vé­ge lett. Egy könnyű szú­rást ér­zek a fel­ső com­bo­mon és a ka­to­na fel­ki­ált meg­le­pe­té­sé­ben. Má­sod­szor is szúr és a szu­rony mel­let­tem fú­ró­dik a pad­ló­ba. Fe­lál­lok, fel­e­me­lem a ka­ro­mat. Előt­tem egy idő­sebb orosz ka­to­na áll, ós­di, ha­tal­mas pus­ká­ján mé­te­res szu­rony. Baj­tár­sai már egy­mást ta­pos­va mász­nak fel­fe­lé a lét­rán. Né­gyen van­nak, mind gép­pisz­tollyal. Fel­e­melt jobb ke­zem­ben még ott a pisz­to­lyom, bal csuk­ló­mon a ka­ró­rám. És most va­la­mi ka­to­na szá­má­ra elkép­zel­he­tet­len tör­té­nik. Fel­fe­de­zőm még ki­a­bál rám és szin­te re­meg az iz­ga­lom­tól, a töb­bi­ek pe­dig rám ve­tik ma­gu­kat és bal ka­ro­mat csak­nem el­tör­ve ve­rek­sze­nek az órá­ért.
    A meg­le­pe­tés el­len­é­re gyor­san kap­cso­lok. A pisz­tolyt a ku­ko­ri­ca-ha­lom­ba ej­tet­tem. Láb­bal még meg is to­lom egy ki­csit hogy el­tűn­jön, amíg az­zal baj­lód­nak, hogy a fém óra­pán­tot ki­nyis­sák. Ki­lé­pek a ci­vil nad­rág­ból. Se­gí­tek a fém­pánt ki­nyi­tá­sá­ban és köz­ben ki­bú­jok a mun­kás­ka­bát egyik uj­já­ból is. Amíg a lét­rá­hoz von­szol­nak, si­ke­rül meg­sza­ba­dul­nom a ka­bát­tól és ott ál­lok tel­jes uni­for­mis­ban. Az oro­szok örül­nek, mint a gye­re­kek. Nem par­ti­zánt ta­lál­tak, ha­nem el­fog­ták a né­met pi­ló­tát és még egy ka­ró­rát is zsák­má­nyol­tak.
    Hét hét­tel ké­sőbb egy baj­tár­sam­mal, a lo­vag­ke­resz­tes Franz-Karl The­yerl szá­za­dos­sal együtt si­ke­rült meg­szök­nöm a Szov­jet­u­ni­ó­ba tar­tó ha­di­fo­goly­vo­nat­ról. A me­ne­kü­lés Ro­má­ni­án és Ma­gyar­or­szá­gon át ka­lan­dos és si­ke­res volt. 1945. ok­tó­ber 2-án ha­za­ér­tem...”

• artivizsla #70663
    Kávé mellé.

JG 1

RAF

• Willenbrock
    Most már jöhet akkor a Gotterdamerung mod is :D
  • Kferro
    Szerintem csak ezt keresi. :)

(a dupla krátertől jobbra) :)
  • lala42
    Ez gagyi. :-)
  • Lacusch69
    Persze. Kergeti a nácikat a Holdon á la Iron Sky...
  • lala42
    Mármint ez?
  • lala42
  • lala42

Ez a Holdon van?
  • Willenbrock
    Igen,guruláskor kell is,mert a repülőtereken sok akadály van,lassan ideje lesz szereznem egy TR-t is.
  • artivizsla #70654
    Jópofa dolog mint a BOS-ban, hogy ki lehet hajolni a fülkéből.
  • Her Laca
    Ó:) Szvsz nincs semmi negatív :) Realitások:) inkább így nevezném.
    Bár szurkolok,hogy minden legyen happy de erős kétségeim vannak sajna.
    Ahogy olvasom nálatok miket írnak a srácok a BOS ról,vagy amiket a CLOD ban én tapasztaltam,nem igazán adnak okot a bizakodásra.
    De ne legyen igazam!
  • VO101 tvr
    Mi ez a negatív hangulat? Anno a CloD másfél évig konkrétan játszhatatlan volt, mégis lelkesedtetek érte.
  • Willenbrock
    Az A2A csinált csinált egy pónit cfs3-hoz is,így néz ki,ha érdekel valakit: