91307

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • pontijonny

Meggyőztél:)
  • 77pxdumbo
    A fekete egy kicsit robosztusabbá teszi, erőteljesebbnek néz ki, viszont kicsit elnyomja a pengét. A fehér könnyedebb finomabb külsőt kölcsönöz neki és a hangsúly a pengén marad, márpedig az a lényeg. Nem igaz? DE!.
    Utoljára szerkesztette: 77pxdumbo, 2015.02.04. 10:29:39
  • pontijonny
    Most nézegetem ,végül is jó mindkettő de talán a fekete vaskos egy kicsit ehhez a pengéhez , ezek a nyelek mármint olyanok mint a fekete inkább a nagy húsos bárdokhoz valók.
    Van még egy fa nyelem készen azt is rápróbálom:)
  • sakkay
    Esztétikai érzékem=0
    De talán a fekete.
  • pontijonny
    Srácok. Melyik nyél menne hozzá jobban.

• PhantomAss
    lezuhant gép Taiwanon
  • croatianus
    A gyémántporra természetesen csak akkor van szükség, ha valami baleset folytán nagyolni kell.
    Például, amikor belecsukok a bicskába egy darabka őszibarackot éjszakára (na, az csúnya munkát csinált reggelre).
    Az él fenntartásához amúgy elég a nadrágszíj belső oldala, ha komolyabb farigcsálást nem végzek.

De legjobban persze kiszállásokon jön, mivel ezt a barátomat, például, olyankor nem kímélem, úgyhogy esténként a tábortűznél elkél néha a gyémánt :

(Elnézést, ha valakinél berúgja az ingerküszöböt a gyönyörűséges lanyardom!)

Ebben a DC4-ben pedig az a lényeg, hogy ott van olyankor is a gyémántjával meg zafírjával, hiszen csak egy 100x33x7 mm-es lófütty.
    (ON!!!: ...meg, hogy volt ilyen repülőgép!)
    Utoljára szerkesztette: croatianus, 2015.02.03. 23:50:25
  • Szepy2884
    szia, ne haragudj de téged nem ismerlek ezért nem is gondolhattam rád.

Egy régi jó ismerősömre céloztam akit évek óta ismerek és az egyik oszlopos tagja ennek az összeszokott baráti társaságnak de méltatlanul elvesztette a nickjét és kénytelen friss regesként hozzászólásokat tenni.

Direkt kitettem a smiley-kat is hogy érzékeltessem a viccet, de sajnálom hogy te ezt nem érted vagy félreértetted.
  • Yserac
    Ha rám célzol én nem vagyok friss reg, még ha annak is néz ki a dátumból, hanem elvesztettem a login-om és nem adta vissza az sg.
  • artivizsla #81395
    Én a katonaság után 86/87-es tanév első félévét ott kezdtem, de aztán otthagytam. Hogy miért ? Lányok, lusta voltam, vagy csak nekem még korai volt ? Nem tudom, de felnőtt fejjel jobban ment nekem, azt vettem észre. Nekem még volt olyan tanárom a szakközépben, aki 56-ban ott volt diák az egyetemvárosban. Mesélt az épület tetején levő géppuskákról, meg a forradalom leverését követő pufajkás razziákról is a koleszban.
  • Caterpillar
    Asszony résziről rokony, nagy arc az öreg! Próbált csábítani, hogy MSc Anyagmérnöknek mennyire kiváló lennék, de sehogy sem illik az IT Security mellé...
    Utoljára szerkesztette: Caterpillar, 2015.02.03. 21:27:06
  • Szepy2884
    Hogyne! Öntészeti tsz Jó szerencsét!
  • Caterpillar
    Tán Dúl Jenő neve akkor mond e valamit?
    Utoljára szerkesztette: Caterpillar, 2015.02.03. 21:22:04
  • Szepy2884
    2002-2007
  • Szepy2884
    Elnézést Urak! A slusszpoén tényleg lemaradt de nem a drámaiság miatt hanem egy telefon miatt rácsaptam az enterre.

Nos ott tartottam, hogy megkérdeztem a konzulensemet, aki már közel 30 éve dolgozott az üzemben, hogy milyen anyagú lehetett az ágyúcső.

A válasz: sejtelmes, sokat sejtető mosoly.

De én nem hagytam annyiban és erősködtem, hogy mondjon már valamit! Erre csak annyit mondott hogy majd később kitérünk erre is ha annyira izgatja a fantáziámat, de csak akkor ha megírtam és eredményesen megvédtem a szakdolgozatomat.

A diplomavédés megtörtént eredménnyel. Az volt a szokás, hogy a szakdolgozatból 3 példányt kell bekötettni egyet saját használatra emlékbe, egyet ajándékba a Tanszéknek és az utókornak és még egyet szintén ajándékba a szakmai konzulensnek köszönetképen a segítségéért.

Én személyesen vittem el a szakdogát az üzembe, hogy sajátkezűleg adjam át, és egyúttal feltegyem végre az ominózus kérdést. Annak ellenére hogy előre bejelentkeztem és időben megjelentem a konzulensem nem volt a helynén. De még az üzemben sem. A titkárnő azt mondta, hogy az igazgató úrnak közbejött valami és jelenleg házon kívül van, nem tudja mikor jön vissza...

Oda adtam a szakdogát aztán bementem az üzembe hogy elköszönjek a gyakorlati idők során összehaverkodott dolgozóktól.

Nagyon sok szaki volt ott aki szívvel lélekkel végezte ott a munkáját és megható szakmai büszkeséggel beszélt és mesélt a múltról hiszen életük nagyrészét ott töltötték.

Kézen fekvő volt a dolog, hogy Őket kérdezem meg. Hát egy szó mint száz, végtelen történet meséléseket hallgattam végig de rákellett jönnöm, hogy fogalmuk sem volt a választ illetően. Egyrészt hadititok volt az is évtizedeken keresztül, hogy valójában ágyú gyár az üzem, és a gépgyár csak fedő sztori (persze kiszolgálták a gép és nehéz ipart de a fő profil akkor is az olaszok lerohanására való felkészülés volt és szuper titkos lőpróbák a Bükkben amit egész miskolc és a környék tisztán hallott ) Szóval az egyszerű munkás vagy szaki de még a technikus sem volt mindig tisztában milyen alapanyaggal is dolgozik csak követték az előírt technológiát. (ez persze erős sarkítás és nem teljesen fedi a valóságot de a lényeg azért ez volt szerintem)

Hogy a főnök tudta e a választ vagy sem nem derült ki. Én megértettem, hogy kár a dolgot feszegetni.

Sajnos maga az üzem is évekkel később bezárt. Azóta kísérteties csend terjed a vasgyár területéről. Már a szirénák sem jelzik a műszakváltásokat pedig az egykor hozzátartozott miskolc hangulatához. Amikor tudomásomra jutott, hogy a sz üzem bezárt, egy kicsit meg is könnyeztem a dolgot.

• Lacusch69
    Ja, egész jó kis szerkentyű. Az acél linerek hiánya kicsit baszkurálja az egyamat (Ontario RAT 2 lesz?, csak az sajnos nem lock-back), de egyébként semmi hátrányát nem látom.
    Nyitott állapotban, két ujjal összenyomva pár tized rugalmas alakváltozása van (pedig "aszongyák" elég erős markom van). Használat közben észrevehetetlen. Illetve annyiban, hogy nagyon könnyű (60+gr), ami EDC-nél nem hátrány.
    Szépen működik, egykezes kicsapással jól nyílik.
    Kb. a Spy Byrd széria konkurrense.
    Ilyen (csak tettem rá UV zöld parakord kanócot):

A sztoriddal kapcsolatban:
    Itthon a gépi kovácsolást egy DIMÁVAG 100t-ás egyetemes darabológép átalakított lyukasztó részével csináljuk.
    Ajaxot nem mertünk venni a szomszédság miatt...
    Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2015.02.03. 20:35:43
  • Gundark 1 1
    Szzus így nem lehet befejezni egy történetet :) És mibű vót?

Urak, nekem már jóideje megvan a dobozos CloD de már rég nem játsztam véle. Milyen pecseket kell feltennem hogy szép is meg jó is legyen? :)
    Utoljára szerkesztette: Gundark 1 1, 2015.02.03. 20:17:04
  • artivizsla #81387
    Nem hagytál le valamit a végéről ?

Mikor jártál Miskolcra ?
  • Valka78
    Némi hiányosságot érzékelek a történettel kapcsolatban....
  • pontijonny
    Szénacélból azok is,de igen jók,éltartóak,és élezni sem olyan rettenet őket. Épp ma csináltam pont kettő darabot.
    Csúnyák ,meg olyan elnagyoltak,de jó borotvák.
    Oroszok azért tudtak csodákat csinálni ha akartak,mondjuk a borotva gyártásuk az a II. VH után indult be részben egészben a németektől azaz solingenből elkobzott gépeken,no meg a munkásokat sem hagyták azért otthon.
  • Szepy2884
    Hogy az orosz borotvák milyen anyagból vannak azt nem tudom, de ezek a szerszámok általában valamilyen króm vanádium ötvözetek.

A csoda ötvözetekről nekem lenne egy kis sztorim.

Talán kevesen tudják rólam, de én szakközép suliban érettségiztem +1év technikusi.

Hát én kérem elvileg díszműkovács lennék papírforma szerint és ezzel a papírral ha kedvem lenne, bármikor kitörölhetném a ...

Na lényeg az, hogy az 5 év alatt a koszon kívül valami kevéske azért ragadt rám is. Nem csak kalapácsot baltát csináltam, hanem különféle kovácsdíszeket kerítésekre, kapukra, korlátokra, meg önszorgalomból fusiban haverokkal surikeneket, dobótőrőket, de meg egy katanát is összehoztunk

Egyszer a Mester bejött a műhelybe, kezében egy vasdarabbal. Fogalmam sem volt honnan guberálta, de elmondása szerint egy, a DIGÉP-ben gyártott ágyúcső felrobbant darabja volt. Tényleg az volt mert látszott a cső palástja és a huzagolás is a félköríves fémdarabon.

Hihetetlen izgatott volt, sosem láttuk még ennyire bezsongani mert amúgy egy amolyan szikár, Clint Eastwood típusú "keveset szólok, inkább csendben ütök" krapek volt. De ettől a vasdarabtól annyira bepörgött, hogy még a többi szaktanárt is áthívta a lakatos műhelyekből és elmondta mindenkinek, hogy ebből olyan baltát fog magának csinálni, hogy azzal a tankot is felhasogatja!

Nem ragozom tovább. Vasat kovácstűzbe betesz, felmelegít, üllőre rá, a ráverő kétkezes kalapáccsal rá, a kétkezes kalapács pedig úgy visszapattant, mintha nem is az izzó fémre, hanem mellé az üllőre ütött volna! Döbbenet, senki nem érti mi történt. Próbáljuk meg még 1x talán a ráverő volt a hülye és tényleg mellé ütött. De megint az történik ami az előbb is! Az izzó fémdarabb semmit nem deformálódott, ellenben annyira ellenállt az alakításnak mintha nem is 1100 °C-os lenne, hanem szoba hőmérsékletű! Ekkor kérem olyan döbbent csend lett a műhelyben, hogy még a légy is megállt a levegőben. Ekkor már nem csak mi mint tanoncok, de még a szaktanárok is úgy néztünk erre a vasra, mint bantuk a gramofonra!

Gyors kupaktanács, ezt kézzel nem lehet kovácsolni, ide erő kell. A sulinak volt egy Ajax tipusú rugós, szíjhajtású gépkalapácsa. Megint nem húzom tovább, a gép ledobta a szíjat! ...de a vasban túl sok kárt nem tett.

Hát kérem a balta projektből nem lett semmi. Azt szintén nem részleteztem, hogy szikrapróbát is próbáltak rajta venni, hogy következtessenek a keménységére és a Carbon tartalmára de az sem hozott sok eredmény. Csak annyi derült ki, hogy kiba***tt kemény lehet de szikrát azt nem vet.

Ez rám annó akkora benyomást keltett, hogy többek között ez is hozzá járult ahhoz, hogy középsuli után kohómérnöknek jelentkeztem az egyetemen.

Évekkel később a tanulmányaim során az élet úgy hozta, hogy pont a DIGÉP kovács üzemében írtam a diploma munkámat ráadásul pont süllyesztékes kovácsolásból.

Ezt a story-t az üzem főmérnökének aki egyben az üzem tulajdonosa is volt és egyben szakmai konzulensem is, elmeséltem bízva abban, hogy ő megmondja hogy milyen anyagból készülhetett ez az ágyúcső, hiszen pont ebben az üzemben készült.

• pontijonny
    Ja Szepy.
    Ez ma jött meg ,gyönyörű állapotban ,persze van mit javítani rajta.Jó nagy batár penge.

• pontijonny
    Azért tudok mutatni neked különbséget a kerámia élezőn és egy mondjuk Naniwán élezett kés azaz beretva között.
    Jellemzően a tradicionális kövekkel sokkal sokkal finomabb kellemesebb élt lehet csinálni mint a kerámiával.Azzal is nagyon jó de túl direkt nem annyira komfortos. Persze addig fel se tűnik az embernek amíg ki nem próbál minden félét,és én úgy látom egy élet kevés ,hogy mindent kiismerjen élezésben egy ember:) Na meg nincs az a pénz amit ne lehetne elkölteni kövekre.
  • Szepy2884
    Olvasom én itt a hozzászólásokat és felháborít hogy már megint csak az offolás és a flém megy pláne mindenféle gyüttment friss regesektől...

Na de úgy látszik itt ez a trend, és én nem kívánok trendkívüli lenni

croatianus: mondod, neked szénacéljaid vannak. A szénacélokra lehelet a legfinomabb élt húzni, ráadásul sokkal könnyebben, mint bármely rozsdamentesre. De pont ezért is ütötte meg a fülem, hogy te gyémántport használsz rájuk. Ez kicsit nem túl sok neki? Kicsit nem olyan mint ágyúval verébre effektus? Nem tartasz tőle hogy hosszútávon megeszi a gyémánt a pengét? Bár ugyanakkor mondod hogy 1500-as haidu köved is van amiért viszont Plusz Pontot érdemelsz (szóljatok a modinak ) mert a hazai ipart támogatod.

"A kerámia,vagy hasonló modern kövek jellemzően az amerikai piacra lettek kitalálva ,amolyan bolondbiztos cuccok, sok ész nem kell hozzájuk és jó élt csinálnak,míg egy természetes kő az bizony tapasztalatot igényel nem is keveset."

Lac... ööö izé akarom mondani pontosjóska barátunk ezzel a kijelentésével tökéletesen fején találta a szöget.

Nekem is pont ilyen hülye biztos -vagy ha egy japán műszaki szakkifejezést akarnék használni, poke yoke módszerű élezőm van.

Abszolúte semmilyen szakértelmet nem igényel. Annyira bolondbiztos, hogy nekem mint felhasználónak csak annyi a dolgom, hogy a pengét függőlegesen tartsam miközben lehelet finoman - hisz a fenésnek ez a lényege - szinte a kés saját súlyánál fogva vezessem az élszöget a már szögbe beállított kerámia rudak felületén. Én ezért is zengek ódákat erről az élezőről. És még azért, mert a kerámia annyira finom, hogy a víznek és a bőrnek gyakorlatilag semmi szerepe nincs. Felesleges beáztatni, hiszen nem porózus. Felesleges a bőr, mert eleve kész az él, a bőr már se nem ront se nem javít rajta. A szertartás annyiban kimerül, hogy előveszed, összerakod, használod, visszarakod, elteszed

• Valka78
    Nem az anyag a baj, hanem a műhely. Kamaszkoromban öregapám műhelyében csinálgattam ezt-azt, csak a konyha pont a műhely fölött volt és öreganyám "már hallgatta ezt eleget" úgyhogy nem sok esélyt kaptam a "zajkeltésre". Azé amit bírtam azt kicsikartam, hogy lehessen.
  • pontijonny
    Szerezz régi orosz (szovjet) villáskulcsot aztán annak van olyan anyaga,hogy csudi. Én meglepődtem,pl ,hogy az orosz borotvák micsoda remek anyagból vannak.
  • Valka78
    Csinálnék én még különbeket is ennél...
  • pontijonny
    Nem kell túlmisztifikálni. Csinálni kell ilyet oszt tokba hordani,ha a rend őre rákérdez akkor villáskulccsal jössz mész:)
  • pontijonny
    Mondtam már:) Legyén alapon gonosz ,oszt nem mernek hozzád szólni:) Mondhatnám a főldmíves szó szinonimáját is.
    Kellenek neked új barátok? Ugye ,hogy nem:)
  • artivizsla #81375
    Mindig velem kötözködnek a friss regesek, de majd jön Laca, oszt jól elküldi őket a p...ba! :)
  • Valka78
    Hát nem az én "gumicicám"! Nálam a gyakorlat azt hozta ki, hogy nem vacakolok vele sokat, de borotvaélet csinálok, egy szimmetrikus "V"-t . Ezt nem tartja túl sokáig, viszont könnyű rá visszatenni. A baltáimra már íves élszalagot szoktam tenni. Mint mondtam, nálam a carbon V volt a csúcs annak idején. Meg persze ott volt még a 440c, 1095, aus6-8, D2, A2 és egyéb kommerszebb társaik. Most vettem olcsó pénzér egy sk5 hc játékkést kíváncsiságból, de még nem próbáltam. Nagy vágyam egy busse mud razor, de "annyira" azért nem kell.
    Utoljára szerkesztette: Valka78, 2015.02.03. 12:43:59
  • pontijonny
    Nemrég megéleztem kíváncsiságból egy spaklit,és szépen vitte a szőrt.Most egy kanálon gondolkozom. Van a tecsöveden egy videó ,a ficak egy evőkanállal beretválkozik:) Na jó gondolom ne a legtartósabb az éle de a célt abszolválta:)
  • pontijonny
    Na milyen szép nevem van?

Kötözködni akarsz? Gyere ki!
    Utoljára szerkesztette: pontijonny, 2015.02.03. 09:31:19
  • artivizsla #81371
    Má megint egy friss reges, hogy ezek sose fogynak el......
  • pontijonny
  • pontijonny
    Ha megnézel videókat ahol a japó mesterek éleznek kardot kést akármit ,ott nem látsz gyémántot még véletlenül sem.
    Sőt! Egy kővel is lehet qrva jó élt csinálni ,ha vannak különböző finomságú nagurák hozzá.Pl a sárga belgával nulláról topp ra meg lehet élezni egy borotvát ,az igaz viszont,hogy időigényes. Mint mondta vannak az élezésnek fokozatai,és vannak olyanok akik már már a tökéletességre törekszenek,és biza sok melót belefeccőlnek egy egy élezésbe.Bár szerintem egy szinten túl már értelmetlen de hát mindenkinek van egy gumicicája:)
  • Valka78
    Én is gyémántot használok. Utána acél aztán bőr.
  • pontijonny
    Azt tegyük hozzá,hogy az élezésnek vannak ám fokozatai:)
    A gyémántos cuccok jók,de ha igazán jó élt akar az ember akkor bezony a természetes kövek közt kell keresgélni. A kerámia,vagy hasonló modern kövek jellemzően az amerikai piacra lettek kitalálva ,amolyan bolondbiztos cuccok, sok ész nem kell hozzájuk és jó élt csinálnak,míg egy természetes kő az bizony tapasztalatot igényel nem is keveset. Én csak a beretvákból indulok ki,azért az más él mint egy kés éle,de ég és föld bizonyos kövek közt a különbség.A gyémántos kövek durván melóznak ,az az él ha megnézi az ember mikroszkóp alatt ,sose lesz olyan tökéletes mint egy jó kis természetes kővel csinált.
  • croatianus
    Ó, a DC 4 az nagyon jó!
    Én ugyan nem használom szuperacélokhoz (mer' nincs), de szénacélból, ha csorbát kell kiszedni, azt is megoldja percek alatt a gyémánt. Pont az a lényeg, hogy viszonylag nagy szemcsefinomság mellet is brutálisan hatékony.
    A zafíros oldal meg pont olyan, hogy ha az utolsókat elég finoman húzod, akkor már csak a bőr kell.
    Ha itthon vagyok, akkor a rend kedvéért még bealkalmazok ugyan egy 1500-as haidu rudat, de terepre azt nem cipelem, fölösleges.
    A neten lehet találni nyavalygásokat, hogy gyorsan kikopik belőle a gyémánt, és emiatt bizonytalan is voltam, amíg egy videóban meg nem láttam, hogy miért. Az idiótája izomból nyiszatolta rajta a bökőjét. Valójában elég szinte csak hozzáérinteni, és viszi mint a vajat.Nekem megvan lassan egy éve, és nem tapasztalok semmi kipergést, pedig azóta mindent ezzel élezek.
    Ja, ami még lényeges, hogy nem kell vizezni!
  • Szepy2884
    Akiket érdekelnek hogy az acélok összetételében az ötvöző anyagok hogyan befolyásolják a minőséget tulajdonságot egy kis olvasni való

Akit az acélminőségek és fajták is érdekelnek az előző cikk folytatása