91307

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • Lysandus
    Ha legközelebb lesz valami tali, viszek neked egy kosárral. Tele van velük a kert. Naaaaaagy, hízott csigák! :-DDD
  • croatianus
    Méret: 8,65 GB (9 292 831 820 bájt)
    Lemezterület: 8,67 GB (9 317 195 776 bájt)
  • pontijonny

• Valka78
    A clod patchekkel meg minden egyébbel együtt mekkora helyet foglal?
  • croatianus
    Mifelénk terem a fűben, ingyé.
  • PhantomAss
    Szepy, egy kis erős pistávan minden finom..
  • Willenbrock
    A csigát csak fahéjasan szeretem meg kakaósan :) A francikat viszont sehogy sem.
  • Szepy2884
    "Akkor egyél sokat. :))) Bocs, de ezt nem bírtam kihagyni. :)"

Ennék én csak ne lenne olyan rohadt drága

De most komolyan. 5-6 db olyan 1500 Ft. És ez csak előétel. Szóval jól nem laksz vele.

És mondjuk a tengeri herkentyűket sem szeretitek?
  • croatianus
    Ajánlom az alkímiát. Ha arannyá változtatod, csillogni fog.
  • pontijonny
    Hugiék 3 évet éltek kint ,és való igaz ,elég nagydarabok ahogy mondták. De nagy a jólét ,tudod mekkora sonka van egy szenyóban?
    Itthon abból az egész család megvacsorázik:) De sokan sportolnak is ,hugi mondta ,hogy reggelente tömegek futkároznak mindenfele,és mivel a sógor focizott kint így egy olyan helyen laktak ahol valami sportlétesítmény volt olyan egyetemi mittudomén mi,na az is tele volt mindig ahogy mondta.
  • pontijonny
    Nem. :)) Ilyen népi gyógymódokon túl vagyok.Még a polír paszta se. Kenődik ez a retek ólom.Reszelővel lehetne:)) de akkor oda a minta. Még a csiszpapír is csak keni
  • macleody
    Pedig a féllábú csirke egészséges. Meg a hal is :)
  • Fürtös
    En egyszeru gyerek vagyok egyszeru szabalyokkal: Csak es kizarolag olyat eszek aminek minimum 2 maximum 4 laba van! Mer' aminek 2nel kevesebb a laba az csuszomaszo aminek meg 4nel tobb az rovar
  • artivizsla #81792
    A fogkrém nem viszi le, mint az ezüst esetében ?
  • artivizsla #81791
    Unokaöcs nem rég volt kint az USA-ban 2 hétig oktatni és nekem is az volt az első kérdésem, hogy tényleg olyan kövérek ? Hát bizony, azt mondta, hogy igen, ez ott népbetegség. Mindent édesítenek - tejet, kenyeret, húst - mert így többet esznek a népek, az étteremben az első cola után ingyé volt a többi, szóval mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztás ezerrel pörögjön. Ha meg a túlsúlytól sok a beteg, akkor meg lehet nyomatni az egészség bizniszt, gyógyszeripari termékek forgalmazását, fitness, wellness ipart...
  • pontijonny
    Na szarni rá.Ma érkezett azaz kb 2 órája egy Wade & Butcher.
    Már a nyelet megcsináltam neki amíg úton volt ,a régiről áttettem a díszítést ami ólomból van.Ólmot mivel lehet fényessé tenni ,mert nem igazán sikerül.

• Solt
    Hááát Uraim, nekem a munkámból kifolyólag van rálátásom a különböző nációkra bőven, és azt kell mondanom, hogy 75%-ban igazolják a sztereópiákat... :)
  • pontijonny
    Ha a szükséges lett volna ők is ugyanúgy végigrepülték volna a háborút. Sokan voltak nem volt rá szükség.
    Gondolj bele,hogy európába el se hoztak olyan gépeket harcolni amiket a csendes óceánon használtak.És ők is 2 fronton tolták .
    Szinte felfoghatatlan micsoda katonai potenciál volt ott és még van is. Az más kérdés ,hogy lévén nem hülyék igencsak jól jöttek ki az egészből.
  • pontijonny

Szepy.
    Megint általánosítás az amikkal szemben. Nézz körül hazánkban. Mennyi elhízott ember van? Na ugyi. Ráadásul az egészséges életmód mint üzlet ott aztán virágzik,hidd el ők se mind gurulnak ,bár van egy jólét náluk ami nekünk kicsit elképzelhetetlen.
  • artivizsla #81785
    "...Amúgy a csiga kifejetetten jó kaja :D Én kedvelem, ..."

Akkor egyél sokat. :))) Bocs, de ezt nem bírtam kihagyni. :)

Nyilván Trianon miatt érzelmi kérdés a többség számára a francia és román emberekhez való viszonyulás, viszont ezt félre téve nekem van egy echte román emberem a cégnél, de annyira román, hogy mikor idejött anno, nem is beszélt magyarul, mára viszont az egyik legjobb emberem és ha ő alapján kellene a románokat megítélnem, akkor én bizony pozitív értékelést adnék nekik.

Nyilván már a korral is jár, hogy az ember idősebb korára elfogadóbbá válik, de ha belegondolunk, hogy valójában úgy ítélkezünk a amik, románok, németek, franciák stb. felett, hogy a többség számára alig van személyes tapasztalat az irányukban, akkor lehet, hogy nem járunk jó úton.
  • Szepy2884
    Na, a jenkikkel kapcsolatban nekem túl sok bajom nincsen. Rám elég komoly behatást tett a "kultúrájuk". Magyarán én amerikai rajzfilmeken és filmeken nőttem fel. Lévén 80-as években született gyerek vagyok, nekem amerika egy áhitattal nézett álomvilágnak tűnt gyerekfejjel.

Ma már felnőtt fejjel már persze árnyaltabb a kép. Szerintem amerika a mesterségesen elbutított elhízott, de mindenképpen túlságosan elkényelmesedett emberek hazája rengeteg problémával (bevándorlás, demográfia, gazdaság stb). De nem mondanám hogy hülyébbek csak mert amerikaiak.

Na a románokat én sem szívlelem, de velük nincsen semmilyen tapasztalatom. Itt németországban a gyárban ahol dolgozom a kétkezi betanított munkás az román vagy török. De a törökök közül sokan kiemelkedtek a sori munkából és művezetők technikusok inkább mint operátorok. A szellemi, irodai munkák pedig egyértelműen németeké.

A törökökkel nekem kifejezetten jó a viszonyom, pedig pont velük tudom magam legkevésbé megértetni, mert nem beszélek németül ők meg általában nem beszélnek angolul. De amint megtudják, hogy magyar vagyok, akkor valahogy mindig úgymond egymásra találunk. Rájöttem, hogy szeretnek minket és testvér népnek tartanak minket. Ráadásúl én is szívesen fogyasztom a török ételeket mert bár nincs bajom a német kajákkal sem de ha egy kicsit úgy érzem hogy nem csak finomat ennék de egy kicsit tartalmasabbat is akkor a törökökhöz megyek. Egy német nem eszi meg a török konyhát. Nem is igen vegyül velük.

Csak érdekességként. A gyár parkolójában ha látok egy drága sportkocsit akkor az nagyobb eséllyel lesz román vendégmunkásé vagy egy töröké Konkrétan van egy Z4-es bmw meg egy Nissan GTR. Az egyik egy török targoncásé a másik meg egy román operátoré. A közvetlen német mérnök kollégáim pedig tök átlagos autókkal járnak ráadásul nem is a legfiatalabbakkal.

Amúgy a csiga kifejetetten jó kaja :D Én kedvelem, csak nem értem miért olyan drága. Az íze és az állaga olyan mint a csirke zúza enyhe pocsolya mellék ízzel. Előételnek kifejezetten finom egy kis fűszervajas piritóssal..

• Lacusch69
    Azért valljuk be: német szemmel nézve a 75 bevetés nem valami sok.
  • Gundark 1 1
    No meg hát Laca a háború a fiatalok sportja. Az olyan öregeket mint mi , már igen nehéz rávenni hogy csatába menjen azért mert az éppen aktuális főnökség azt gondolja. Ha személyessé válik akkor már igen. A fiatalok meg hurrá roham üzemmódban vannak. Minden oldalon voltak hősök és gazemberek. Az amik között is volt aki erőszakolt meg nőket és az oroszok között is aki segített a rászorulóknak. Szidhatunk mindenkit innen a fotelből, de nem szeretném ezt átélni. Ki tudja hogy változtatna meg minket is ha elvesztenénk hirtelen mindent ami számít. Vívjuk csak a csatákat a virtuális égbolton, és hallgassuk ahogy az ellenfél a monitor mögött káromkodik :) (mert természetesen egy rohadt lag, vagy csalás miatt lett lelőve :D
    Utoljára szerkesztette: Gundark 1 1, 2015.02.18. 15:47:51
  • pontijonny

A háború az mocsok dolog ,főleg ezek a nagy világot átívelő események. Olyan emberek ölik egymást akiknek az égadta világon semmi bajuk nincs ,vagy nem volt egymással ,pusztán azért mert pár "nagy " egyén kitalálta a tutit. Aztán már ahogy szélesedik az esemény egyre több lesz a személyes dolog is . Egy háború kirobbantásához bőven elég pár száz ember akik gátlástalanok ,annyit meg bárhonnan összeszedsz . Utána már öngerjesztő a folyamat ,és nincs megállás. Meg kell még valami véresszájú hangember aki jóóóól feltüzeli a népeket oszt ennyi. Olyan meg megint csak akad mindenhol.
  • Lysandus
    Ezt Lacának is írom :

Amit írtam azzal nem akarom én lebecsülni az oroszok, ukránok és az egykori SZU-ban élő valamennyi nép erőfeszítését. Tény, hogy ők szenvedték meg a legjobban a II. vh-át. (Bár nem biztos, hogy jó ilyen "szenvedésversenyt" hirdetni, hiszen aki bármelyik oldalon is megszenvedte a harcokat, annak nyilván a saját története a leghúzósabb.) Az is jó, hogy a filmet átveszik az amcsik is (így pl. van esély arra, hogy nálunk is bemutatják). Nyilván voltak hősök mindegyik oldalon. Volt például olyan B-17-es parancsnok, aki háromszor teljesítette a 25 bevetést, az utolsón, a 75-en majdnem otthagyta a fogát Berlin fölött. Utána már nem vállalt többet. :-)
  • Fürtös
    Meg nyersen is :)
  • Fürtös
    Dehogynem enned meg azt a csigat
  • Sidewinder
    Én például a románokat rühellem és az amerikaiakat. Viszont nem olyan szinten,hogy mindent alapból utálok, elutasítok, lenézek, ami ezen két nemzethez köthető. Attól, hogy nem szeretem az amerikaiakat például elismerem, hogy az F-22 egy kurvajó vadászbombázó, és valószínűleg a legfejlettebb rendszerben álló vadászgép jelenleg. A szőröstalpúakat kifejezetten nem szeretem, de ettől még elismerem, ha valami román és jó.
    Az életem során eddig egyetlen jó román dologgal találkoztam: IS-28B2 vitorlázó repülőgép. Klassz, korlátozottan műrepülhető gép, és elképesztően masszívan van összerakva. Román léte ellenére nagyon várom már, hogy tavasszal újra repüljek vele. Mert jó és szerethető repülőgép. A franciákért én sem rajongok, főleg Trianon miatt. Viszont ha azt mondanák, hogy: "itt egy Mirage pattanj be hátra, nyomunk egy útvonalat" akkor nem tiltakoznék. Persze, ha előtte meg kéne enni egy csigát, akkor már igen :D
  • Sidewinder

Pavlicsenko létezett. Túlélte a háborút,1974-ben halt meg.
    14 éves kora óta sportlövészettel foglalkozott. Történészhallgató volt amikor kitört a háború.Önként jelentkezett a szolgálatra.
    1942-ben megsérült egy tüzérségi lövedék repeszétől, ekkor már megvolt a 309 elismert találata,köztük sok magasrangú német tiszt,és 36 német mesterlövész. Nem csak németeket lőtt le, a pályafutását két román lelövésével kezdte. A sebesülése után visszavonták a frontról.
    USA-beli és kanadai körutat tett,az amerikai elnök feleségének meghívására,aminek során nyilvános előadásokat tartott Fogadta őt az elnök a Fehér Házban. Angliában is tett egy rövid körutat, majd a hazatérése után lőkiképző lett a hadseregnél.
    A frontra már nem tért vissza.
    Nyilván "úgy könnyű",de például ha a repülést nézzük, akkor az amerikai bombázószemélyzeteknél alapszabály volt, hogy 25 bevetés után végérvényesen irány haza az USA-ba. Általában oktatónak. Ezzel szemben például egy német vagy magyar pilóta a háború utolsó napjáig kellett harcoljon.
    A háború után befejezte a tanulmányait, történész lett. A hadseregben őrnagyi rendfokozatig jutott és eredményeiért megkapta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Kétszer szovjet postai bélyeget is kiadtak az arcképével.
    Szerepel a Dicovery csatorna fegyvertan( Weaponology) című sorozatában is. A Szpecnazról szóló (borzalmas magyar narrációval megáldott) részben láthatjuk Pavlicsenkót.
    Az USA-beli egyik előadásának részletét lehet látni. A Szpecnazt a sorozat második évadának tizenkettedik része mutatja be,ha jól emlékszem.
  • Lysandus
    Figyu, a 70-es években ez a két könyv létezett. Nekem ez jutott. .-) De én először még Avia S-199-s makettet raktam össze, amiről pár év múlva kiderült, hogy ez valójában a Messzer! :-D

Egyébként érdemes őket is olvasni, de lehetőleg már a 90-es évek utánról. Az a gyűjtemény, amit Tom talált a II. világháborús szovjet pilóták visszaemlékezéseiről, interjúiról figyelemreméltó!
  • pontijonny
    ok:) Gyártottak "hősöket". Úgy gondolták jó a propaganda a népnek.
    Szerintem meg minden korban ,mindenhol hamisították a történelmet ,éppen annak a szája íze szerint akinek ez érdekében állt,így kb ez számomra nem oszt nem szoroz.Mellesleg én nem olvastam orosz szerzők háborús visszaemlékezéseit :)
  • Lysandus
    Ez meg a "megrázó dokumentumregény" (a borítón az arc, hát ez itt még nem tatár:-D):

Egy "igaz" ember
  • Lysandus
    Bocs, a könyv címe: A magyar repülés története

Íme
  • Lysandus
    Lásd a #81770-est Mereszjevről! :-D Nem vagyok benne biztos, hogy a csávó létezett! :-)
  • Lysandus
    Ja és legfőképpen azért, mert ugye volt a "másik" "dokumentum", visszaemlékezés könyv abból az időből, az "Egy igaz ember". Aki nem tudná miről szól: egy Alekszandr Mereszjev nevű pilóta gépet lelövik az ellenséges vonalak mögött, mindkét lába megsérül az ugrásnál, de ő több száz kilométert kúszik a saját vonalak felé, partizánok megmentik, gép jön érte, kórházba kerül, de a lábát nem lehet megmenteni, de ő műlábbal is megtanul repülni, és tovább írtja a fasisztákat.

Na most az egésszel az a bibi, hogy mindenki kaukázusi (európai) emberként írja le Mereszjevet. Még a könyvből készült filmben is így szerepel. De van egy könyv, amit még szintén az átkosban adtak ki, és valami ilyen címe van, hogy A magyar katonai repülés története. Ebben van egy kép, Alekszandr Mereszjevről, amint MiG-21-esek előtt magyar pilótákkal pózol. Csakhogy ezen a képen egy full tatár csávó látható Mereszjevként. Így nem öregedik valaki! :-D
  • pontijonny
    Jó ez azért nem ugyan az:) Na pl Pokriskin nem egy hülye gyerek volt ,persze ,hogy tudta melyik a jobb vas ,de szerinted leírhatta?
    De ez tök mellékes is,mindenhol hallgattak el dolgokat,ott van a németeknél Prien amikor nem jött vissza egy bevetésből az u bootja ,sokáig elhallgatták a dolgot,de a veszteségeiket sem verték nagy dobra. Mindkét rendszerben kb azonos volt a más vélemény nem tűrése,de még a demokráciától híres Briteknél ,Usákoknál sem kötöttek mindent a nép órára,és természetes,hogy felnagyították a sikereket,hisz ki a fax ment volna önként és dalolva a vágóhídra ,vagy ült volna be egy sherman ba ha elmondják nekik,hogy pl semmi esélyük egy német HK ellen.
  • Lysandus
    Azért Laca, mert Pokriskin leírja a könyvében (Háborús égbolt), hogy sírtak az örömtől, amikor végre átvehették vadonatúj La-5-öseiket, és végre már nem "idegen" gyártású P-39-eken kellett harca indulniuk a gonosz fasiszták ellen. Hát még akkor hogy örült, amikor beülhetett a La-7-esbe, írja. (Mivel más könyv a 70-es évek végén nem nagyon volt vadászrepülő visszaemlékezés témában, akkoriban nálunk ez volt az etalon.)

Az igazságot én speciel 30 év múlva tudtam meg egy orosz oldalról, azaz, hogy Pokriskin kifejezetten menekült a saját gyártású gépektől, és a háborút is egy P-63-as ülésében fejezte be.

(Egyébként nyugaton még sokáig élt az a vélekedés, hogy nem Kozsedub volt a legeredményesebb szövetséges ász a háborúban, hanem volt egy ismeretlen szovjet pilóta 80 győzelemmel, csak ő politikailag megbízhatatlannak bizonyult, és kiradírozták a történelemkönyvekből.)
  • pontijonny
    Én asszem megértem arra,hogy senki iránt nem érzek ellenszenvet ,mármint a nemzetisége miatt.
    Mindenhol vannak jó és kevésbé jó emberek,de amúgy egyvalamit érzek.
    Azt a gőgöt ,tudálékosságot amit nap mint nap tapasztalok a saját nemzetem polgárainál. Legalábbis elég sűrűn látom,hogy mi aztán okosabbak vagyunk,meg jobban tudjuk,meg mindenki hülye,(jó példa erre az usákok lehülyézése,tudatlanságára való hivatkozás valamiért ) pedig ha magunkba néznénk akkor azért lenne csodálkozni való.
  • Szepy2884
    természetesen igazad van és nem is vitatom pusztán azt akartam érzékeltetni, hogy bennem zsigeri ellenszenv van minden iránt ami orosz.

Tisztában vagyok vele, hogy ez egy felszínes fekete/fehér szemlélet ami teljességgel szubjektív és talán alaptalan is, de bennem akkor is már csak így marad :D Lehet, talán neveltetésemből is fakad.

A franciákkal kapcsolatban érzek még hasonlókat... nem tudom ti hogy vagytok ezzel :D
  • pontijonny
    Nézd Galland bátyó ezt ,hogy oldotta meg:))