91307
IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
pontijonny #83405 De kivettem azt is ,gondolkodtam rajta,hogy ráteszem,csak szerintem elég volt a jel is ,úgy már zsufi lett volna és elveszi a nyélanyag természetes szépségét. Amúgy ezek a Fila borotvák amellett ,hogy a föld egyik legjobbjai ,de a gyári nyeleik azok förtelmesek,gagyik. Mondjuk ezek a nagy bárdok inkább a borbélyoknak lettek készítve,mert mire elfente eltelt egy fél élet ,és nem kellett sűrűn borotvákat vennie,amúgy meg kell szokni vele a beretválkozást mert akkora,hogy betakarja az arcot:) De olyan élt lehet rátenni,hogy az maga a csoda,és ami érdekes,hogy míg más borotvákat azért illik bőrözni aktus előtt ,na ezeket max 4-5 alkalom után. Nagyon jó acél,csak vigyázni kell rá,mert rideg és egy kis koccanás és már reped is.
Jut eszembe és ami még előny,hogy annyi hab elfér rajta,hogy max 1x kell leöblíteni :)
Utoljára szerkesztette: pontijonny, 2015.03.30. 18:54:57 -
croatianus #83404 A feliratot nem sikerült kibányászni az eredetiből, vagy nem is akartad? -
croatianus #83403 Azért igencsak bizalmi állás ez a borbélykodás! -
pontijonny #83402 Amúgy gyönyörűek ezek a szarvból,szaruból készített nyelek.Hiába a természetes anyagoknál nincs szebb. -
sakkay #83401
WTF!!!!!! -
pontijonny #83400 1mm volt, max 1.5mm . De hátra volt eleve fenve így amit levettem a csorba miatt pont ki is egyenesedett a penge. Most 24 mm széles ez pontosan 8/8 as tán egy paraszthajszállal alatta van de szinte semmi.
Pont tegnap vettek meg egyet az ebay on az nem volt ilyen csecse 80 pénzt adtak érte.
De tessék :)
Utoljára szerkesztette: pontijonny, 2015.03.30. 17:59:33 -
croatianus #83399 Nagyon csecse! Eltudom képzelni don torero-t, ahogy fiesta előtt levakarja vele orcáját még kigombolt ingnyakkal.
Jó sokat el kellett dolgozni a pengéből! Az ilyen ívesre volt kitörve? -
pontijonny #83398 Na akkor tessék:)
Ja ez volt
Utoljára szerkesztette: pontijonny, 2015.03.30. 16:56:58 -
croatianus #83397 A Habsburg-kérdést semmiképp sem erőltetem tovább, mert tisztában vagyok vele, hogy késbe szaladok. És ez nyilván nem csak Pap Gáborék "érdeme". Végülis óvodától kezdve érzelmileg belekódolják mindenkibe ezt a gyűlölet-kultuszt minden létező csatornán, úgyhogy az lenne a furcsa, hogy ha valaki nem ezzel a puttonnyal indulna neki az önálló gondolkodás kalandjának. Nem tagadom, nekem is komoly krízist okozott, amikor vagy húsz éve lassacskán be kellett lássam az eszemmel, hogy micsoda irracionális hazugsághalmaz valójában az egész, miközben olyan jól esett félrészegen kurucnótákat énekelni, meg rohadthabsburgozni. Nem adták könnyen magukat a mélyre betáplált érzelmi szokások. Úgyhogy voltaképp megértőnek kellene lennem ez ügyben az egyes egyszeri egyénekkel szemben. Ugyanakkor mélységesen elkeserít, hogy kimondottan a magyar önsorsrontás sarokköveit ünnepeltetik velünk jó ideje "valakik". Merthogy azzal kapcsolatban, hogy ez kinek állt, áll érdekében, egy dolog biztos: nem a magyarságnak.
A szemét, lopós, maguktólsemmimástnemtudnakcsakrombolni indoeurópai vs. mindentőlükered szkíta-turáni-sumér-pártus témában, meg a leckefelmondás többi részében, úgy tűnik, tényleg nem állom a versenyt, úgyhogy azt sem folytatnám, az őstörténet topikban sem. Van elég baj a jelennel is.
Úgyhogy szerintem is jöjjenek inkább a borotvák (meg miegymás)! -
Lacusch69 #83396 Megvan (volt?) DVD-n, pár éve láttam.
Ha elhagyták volna a hollywoodi látványra törkvést, egészen jó film lett volna.
Ezzel együtt is meg lehet (kell?) nézni, érdekes.
Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2015.03.30. 15:12:09 -
Solt #83395 Tessék! :)
A többi a 83394-s hsz idevonatkozó részében! ;) -
Solt #83394 Köszönöm a tagolást! ;)
Ragaszkodhatsz hozzá, hogy egy "cég", de ettől még a tények nem változnak. Ismerik egymás munkásságát, elismerik egymást, hivatkoznak egymásra, de ettől még nem lehet őket egy kalap alá venni... mindenki a saját mondandójáért felel. Ez a topik is egy "cég", mégsem vonhatod felelősségre mondjuk Lacát azért, amit Sakkay mond a BoS-ról! :)
A szkíták indogermán eredete a szememben már nonszensz, a linkelt cikket azért választottam, hogy ne Pap Gáborral érveljek, de tudod mit, ÍME! :) A lóáldozat, a vérszerződés, az aranyművesség, a szarvas, annyira idegen az indogermán kultúrától, mint az újszövetség az ó szövetségtől... egyszerűen nem egy dimenzió. Érdekesség képen mutatnék valamit. EZ egy hivatalos oldal, ezer év törvényei összegyűjtve. (érdemes a főoldalon a névsort megnézni). A Corpus Juris-t gondolom nem kell bemutatnom. Utóbbiban I. Endre törvényeinél az alábbi idézet olvasható: Megparancsolta: hogy minden magyar avagy jövevény Magyarországon, ki a scythiai ősi pogány szokást el nem hagyja, Jézus Krisztus igaz vallására nyomban vissza nem tér és nem hallgat a szent törvényre, melyet a dicsőséges István király adott vala, feje és jószága vesztével bünhödjék. Abba most nem mennék bele, hogy a "pogány" az fordítási "hiba", és annak elvileg népinek, nemzetinek kéne lennie. A lényeg a szkíta utalás... no meg az, hogy az első linken szereplő oldalról, nemes egyszerűséggel lehagyták I. Endre rendelkezéseit... :) A jászokkal, iráni eredettel, meg azzal, hogy kit tekinthetünk magyarnak ne hozzunk be új szálat addig, amíg az eddigiekkel nem jutunk előrébb, mert csak tovább bonyolódik a helyzet... ha egyszer a végére érünk az eddigieknek, folytathatjuk ezzel is...
Mátyás: Nagyon egyszerű... Kárpát-medencei méretekben lehetetlenség véleményt formálni szemben a valósággal. Az, hogy ekkora területen az emberek mit adnak tovább népmese, ballada, népdal formájában egymástól teljesen függetlenül, az hatalom által nem befolyásolható. Ezek a népmesék, balladák, népdalok szájról szájra, generációról generációra adódtak tovább, örökítődtek meg. Ezekre a folyamatokra, ekkora területen, ilyen időintervallumban egyetlen hatalomnak sem lehet befolyása. Ez nem működhet úgy, hogy a propagandista a valóssággal szemben elhiteti a néppel, hogy Mátyás már pedig milyen jó, aztán a nép meg szorgalomból továbbadja... rákosi matyit (direkt kisbetű, ez is) éltetni kellett, a propaganda gépezet dolgozott, de már pár évtized elteltével is köpünk egyet a neve hallatán, és a gyerekünknek nem azt fogjuk továbbadni amit a propagandista akkor hirdetett.
Felmondom a tananyagot... most erre mit lehet mondani? :) Ezekkel a tételekkel értek leginkább egyet... most, hogy erre milyen címkét ragasztunk, az már ízlés kérdése. Ha egyszer a tények több irányból egy pont felé mutatnak, és ezt én is úgy látom, ahogy a "lecke" tanítja, akkor egyet fogok érteni vele. Van olyan, amivel nem értek egyet, és, majd, ha az a téma is szóba jön, akkor jelezni fogom! :)
Csontváry: Az általa hallott hang mondja neki, hogy napút festő lesz, ott az idézet. Na most, ha valaki napút festő, akkor annak a képeit (már, ha jól csinálja), a nap útjának mentén, vagyis a 12 "állatövi" (állapotövi) minőség alapján elemezni lehet. Ezeknek a képeknek a lényege a rejtett mondanivaló, nem úgy néz ki a történet, hogy figyeljetek, kiemelem pirossal ezt a kancsót, és ezzel itt most a vízöntőre célzok, majd ezek után, ha még mindig nem érted, le is írom neked! Adott egy jól összefoglalt rendszer, nincs csiki-csuki, jól értelmezhetőek mind a nyugati, mind a keleti elnevezések, tulajdonságok. Ha ezen jól szabályozott, állandó keretek között, egymástól több különféle kép (nem csak Csontváry) értelmezhető, elemezhető, akkor nem értem mi a probléma ezzel. Ezt a kép vagdalást meg úgy írod, mintha szó szerint ollóval esne neki... :) Akit esetleg érdekel miről van szó, ÍME!
Az idézet azért hazugság, mert amit állít, az nem egyezik meg a valósággal. Egyrészt egyáltalán nem állítja Pap Gábor, hogy a magyar választott nép, azt meg végképpen nem, hogy az ősvallásunk, vagy az üdvözítő vallásunk a manicheizmus lenne... párhuzamokat von le, de nem állítja, hogy ez lenne az ősvallásunk, vagy az üdvözítőnk... arra pedig elég konkrét érvei vannak, hogy a manicheizmus miért nem indoeurópai. Nem kívánom ezt bővebben taglalni, EBBEN videóban nyomon követhető, hogy pontosan miket állít... ennél hitelesebb forrás a vita ezen részének eldöntéséhez nem nagyon van.
Sok személynév van nálam ami kisbetű, többek közt a habsburg is! :) Néha megfeledkezem magamról és nagybetűvel írom, olyankor mérges is vagyok magamra utólag! :) Az az uralkodó ház, amely belépésként azzal kezd, hogy ellopja a Szent Koronát... mit lehet erre mondani?
A véleményem kialakulása több forrás eredménye... az, hogy az összkép nagy százalékban megegyezik azzal amiket Pap Gábor állít, az azért van, mert nem találtam jobb érveket. Bármerre indulok, minden zsákutca ezekben a témákban. Hidd el nekem, hogy az állításai döntő többségének utánajártam... rendszeresen alapos forrásmegjelöléssel dolgozik, az állításai követhetőek, ellenőrizhetőek. Részemről is minden tisztelet mellett, de abba az irányba biztos nem indulok el, amiről már a legelején látom, hogy téves, mivel kezdésképpen olyat állít, amiről saját bőrömön tapasztaltam, hogy nem igaz. Kértem, hogy idézz tőle olyat, ami alapján alá lehet támasztani a következtetéseidet, de ugye erre nem került eddig sor... jelzőkkel, kijelentésekkel nem tudok mit kezdeni, főleg nem akkor, ha azok szöges ellentétben vannak a tapasztalásaimmal.
Jelen vita nem is azért érdekes, hogy egymást győzködjük, ennek az eddigiek alapján valóban nem sok értelme van. Részemről ez inkább arról szólt, hogy a kijelentésemet amit még a legelején tettem alátámasszam, illetve, hogy az érveimet szembeállítsam a tieiddel azok részére, akik esetleg követték a beszélgetést. Azt javaslom, hogy a továbbiakban ne éljünk vissza a topik bizalmával, és, ha van kedved folytassuk a párbeszédet az őstörténet topikban. Akit esetleg érdekel, az nyomon követi ott, akit meg nem, annak nyugta lesz tőlünk, és ezáltal visszaadjuk a teret a borotváknak! :)))
-
DrBrown5 #83393 Köszönöm szépen Tom, igazán sokat tanultam most Tőled. Megyek meg is röptetem a madarat, kipróbálom a tanultakat. :) -
Valka78 #83392 Jézus nyilván nem magyar volt. Hanem pártus -
Valka78 #83391 Eldőlt, a GTX 680 lesz -
#83390 Van egy jó film a Yamato csatahajóról, ha valakit érdekel: Link -
#83389 Minden oké ? -
pontijonny #83388 Ha tudod vedd fel és a videót kielemezzük.
Ahogy Tom mondta kismillió oka lehet ,látni kéne a szitut . -
pontijonny #83387 -
#83386 Azt ne felejtsd el, hogy a fegyverek hatásos lőtávja akár 400-600 méter is lehet, annyi távolságot emelkedve tuti hogy nem fogsz kidolgozni addig amíg ő fordul egy felet, majd utánad emeli. Ráadásul ha nem manőverezel, akkor az csak céllövölde, amihez még sok gyakorlás sem kell. Az is kérdés, hogy tényleg egy felet kellett-e fordulnia, vagy mondjuk neked már 2-3 óra irányból, fordulóba döntve húzta utánad. Mert akkor gyakorlatilag elé fordultál.
Az sem biztos, hogy energiaszintet pontosan mérted fel. Még ha alacsonyabban is volt, lehet, hogy magasabbról indult, vagy gyorsabban érkezett. Azt is érdemes tudni, mi az a sebesség amin egy gép a legjobban fordul (corner speed), és ezt tartva tudod fordulásban legyőzni. Na meg persze az optimális emelkedési sebességet is ismerni kell, hogy se túl laposan ne emelkedj, se túl ne húzd (ha túlhúzod, akkor a gép orra az égnek áll, tolja maga előtt a levegőt, de emelkedni, azt nem fog).
1v1-et kellene gyakorolnod más pilóták ellen, különben ez mindig gondot fog okozni. Abszolút nyertes szabály nincs, mert a légi harc csak részben szól arról, hogy milyen manővereket mennyire precízen tudsz végrehajtani, de ugyanilyen fontos, hogy arra hogyan reagálsz amit a másik csinál. Mint a sakk. És ezt csak gyakorlással, más pilóták elleni gyakorlással tudod megtanulni.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2015.03.30. 00:50:14 -
Valka78 #83385 Valószínűleg annyival több energiája van és úgy fordul a srác, hogy minél kevesebbet veszítsen belőle. Ha meg még emelkedésben is vagy akkor nem is csoda, hogy utolér. Meg gondolom erőteljes süllyedésbe kezd mikor utánad ered és ezzel nyer annyi sebességet, hogy elkapjon. -
croatianus #83384 Ja, hogy én meg a Kossuthot írtam kis betűvel. Ó,ó. -
RepeszElek #83383 Na igen, de nem olyan gyors mint a BF, és az emelkedése is messze elmarad, mégis útólér,mind ezt úgy hogy még meg is kell fordulnia utánam de mint mondtam ha jak-al vagyok és BF. fordul utánam akkor is ez az eredmény tehát itt nem gép tulajdonságokról beszélünk hanem valamiről amit nem értek...:(
Utoljára szerkesztette: RepeszElek, 2015.03.30. 00:13:45 -
#83382 A Jak jól fordul,energiaharccal kell legyőzni mint a legtöbb ruszki gépet. -
Yserac #83381 "Mátyás... gyökeresen más a véleményem, linkelhetnék előadást róla, de egyrészt Szántait úgysem vennéd figyelembe, másrészt szerintem a róla szóló népmesék(misék) is elég beszédesek. Lehet jönni azzal, hogy jó volt a "sajtója", de alábbiakat nehéz lenne csak ezzel magyarázni,"
Mátyás...Kíváncsi lennék a linkedre. Korántsem a népmesei aranyszívű furfangos jótét öregúr volt ahogy lefestik :)
/a történem mindig hazudik vagy csak féligazságokat mond/ -
croatianus #83380 Való igaz, hogy Szántai és Molnár V. előadásaira többet jártam, de Pap Gáboréira is épp eleget ahhoz, hogy ismerjem a dolgait (még ha a nevét nem is tudom leírni, de az enyimet se mindig sikerül). Amiket írtam azok valóban leginkább Szántai témáihoz kapcsolódnak, de azt gondoltam, hogy őt is ismered. Azt továbbra is fenntartom, hogy tulajdonképpen "egy cég".
A "cáfolatoddal" nem tudok mit kezdeni, nyugtass meg, hogy azt neked sem sikerült végigolvasni.
Pont az a lényeg, hogy ez az indogermán kontra turáni-sumér vita teljesen parttalan. Különböző műveltségek voltak, amik érintkeztek egymással, és egy adott nép tekintetében is sokat változtak, és persze hogy beleszóltak ebbe etnikai hajlamok is. Azok, akikről biztosan kijelenthető, hogy magyarok voltak, azok is hét törzsből álltak össze, tehát elég nagy szórást mutathattak genetikailag. De ott van a jászok példája, akik azért elég egyértelműen iráni népség, akkor őket most vajon kevésbé tarthatjuk magyarnak ettől? (Vagy majd linkelsz valamit, ahol bebizonyítják, hogy ők se irániak)
Mátyás:
Nem értem, hogy miért lenne nehéz a jó marketingjével magyarázni. Sőt igazából azt nem tudom, hogy mi mással lehetne. Vagy mert ha már népmese meg monda, akkor az mán pedig az ősi bölcsesség megnyilvánulása kell legyen. Valószínű nem bújtam volna az antikváriumokat évekig mesegyűjtések után kutatva, ha nem érdekeltek volna. Igen van köztük számos, ami valószínűsíthetően nagyon ősi. De nagyon sok olyan is, ami 18./19.-sz.i népszerű ponyvákból származik, ahogy olyan is, aminek eredetijét megtalálni írásban reneszánszkori könyvekben európa különböző pontjain. Akkor képzeld el mennyi lehet amit nem írtak le csak terjesztették, akár propaganda célból. Ez volt akkoriban a mozi meg az estifilm helyett.
Amúgy nagyrészt csak felmondod a tananyagot, de mondom, ismerem, úgyhogy nincs rá szükségem. A Csontváry-idézet is kedves, de ezeket egy időben szinte kívülről tudtam, mivel különösen kedvelem mint FESTŐT, nem mint csillagászt, amely utóbbiról ő maga ezen a napút festője dolgon kívül egy büdös szót nem ejtett soha. De nem baj, mert majd a művészettörténész bácsi belemagyarázza, még ha szét is kell vagdalni hozzá a képeket.
Az idézetet nem értem, hogy miért tartod hazugságnak. Az, hogy az Ószövetség Istene valójában egy másik, gonosz "Isten", aki az anyagi világot teremtette, ami épp ezért rossz, csak egy börtöne az Újszövetség jó Istene által teremtett "fénylelkeknek", amiből úgy szabadulhatnak ki, hogy legyőzik a gonosz teremtést, nos, ez a manicheizmus, majd az azzal nagy rokonságot mutató albigensek, katarok, bogumilok fő tétele. A manicheizmust magát nem keveset szokta emlegetni a "magyar ősvallással" kapcsolatban. Ha a te olvasatodban meg nem azt bizonygatja minden eszközzel, hogy már pedig a magyar az igazi választott nép, azt különösen furcsának találom. Egyébként meg a manicheizmus konkrétan iráni, vagyis eléggé indoeurópai!
A szél egyébként elég sok helyről fújta össze a dolgokat ahhoz, hogy magam gondolkodjak el rajtuk, bármit is gyanítasz.
A Habsburgokat (nagy betű, ha másért nem, mert személynév!) meg semmivel sem védem jobban, mint bármely felkent királyunk uralkodóházát védeném, ha őrjöngve kígyót békát kiáltanának rá. Tökéletes nem volt egyik sem, hibákat követtek el, de egy teljesen más dimenziójú világ meghatározó szereplői voltak, és a legjobb szándékuk és tudásuk szerint végezték a dolgukat, legalábbis ha a mai "uralkodókkal" vetjük össze őket. Akármilyen "bűnöket" találjanak is ki nekik, az országrombolók szemszögéből nézve.
Minden tisztelettel, de meg kell jegyeznem, hogy amíg nem nézel meg tüzetesebben más "szélirányokat" is, vagyis legalább nem lépsz egy kicsit hátrébb a mostaniból, addig marad a leckefelmondás, és azokat fogod csak tényeknek tartani, amire Pap Gábor és elvtársai azt mondják, hogy tények. És ezért gondolom, hogy nincs sok értelme folytatni. -
RepeszElek #83379 Skacok!
Én valamit nagyon nem értek ebben a repülésben.
Ha a bf 109el repülök teljes gázzal és folyamatos emelkedésben vagyok és elmegy mellettem egy yak-1 es majd utánam fordul amivel jelentős energiát és magasságot veszít, és beéri a gépemet a sebesség és magasság előny dacára az lehetséges?
Ha nem a Bf-el vagyok hanem a yak-al csak annyi a különbség hogy még hamarabb beér de az eredmény ugyan az,
Szal nem értem én ennek a fizikáját. Túl messze vagyok célpontnak mire megfordul utánam akár hogy nézem még is pillanatok alatt ott van a seggembe és lelő. Hogy csinálja?
valaki? :) -
sakkay #83378 -
croatianus #83377 Körülbelül úgy tudom elképzelni, mint mikor a stadion előtt várakozó ultrákkal közlik, hogy mégse lesz meccs + kiegyenesitett kasza, egy-két azsen provokatőr, a létszám meg megszorozva tíz-hússzal. Na abból lenne aztán a világjobbító forradalom. De egyébként nagyjából így csinálják ezeket a mai balhékat szerte a világban. Szerintem direkt erre tenyésztik a focihuligánokat. -
Solt #83376 Először is köszönöm a terjedelmes választ, viszont legközelebb kérlek tagold, mert kifolyik a szemem! :)
Annak idején amikor elkezdtem a témával foglalkozni, az első élményem egy Pap Gábor (egy p! ) előadás volt, így valamennyire elfogult vagyok vele szemben, de ettől még két dolog nem változik. Az egyik, hogy amikor tényekről beszél, azt mindig korrektül, forrásmegjelöléssel teszi, ergo követhető, hogy XY következtetésre mi alapján jutott. A másik, hogy amikor olyan dologhoz érkezik, aminek több olvasata lehetséges, vagy éppenséggel feltételezésen alapszik az adott kijelentés, akkor arra mindig felhívja a figyelmet. Ugyanez nem mondható el sem a Szántairól, sem a Molnár V.-ről. A Szántai különösen hajlamos elrugaszkodni a tények talajáról, különösen akkor, amikor a szópergetéseket végzi. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy egyáltalán nem ajánlatos egy kalap alá venni őket még akkor sem, ha sokat hivatkoznak egymásra.
Ügyesen hozod be az új szálakat, de ezekre egyelőre nem reagálnék, mert a véleményem szerint nem illenek a témához, illetve elterelik a figyelmet a lényegről.
Szóval, az első amire úgy érzem reagálnom kell, az Szent István. Azzal szemben amit írsz, Pap Gábor pontosan Szent István nagyságát emeli ki, és hatalmas tettként említi, hogy sikerült egyben tartania az országot, valamint külön hangsúlyozza, hogy Gyula és Koppány is keresztény volt, tehát az ősvallást védő Koppány képe nem ül.
Finnugor elmélet: A lényeg, hogy tarthatatlan, ezer sebből vérzik. Hogy ennek a terjesztését kinek a nyakába varjuk, szerintem teljesen mindegy... elkövettek a Habsburgok éppen elég bűnt ahhoz, hogy, ha a nyakukba varrás esetleg nem is jogos, ez már nem nagyon szépít a bizonyítványukon. Megjegyzem, én nem emlékszem rá, hogy Pap Gábort hallottam volna Hunfalvyzni...
A finnugor elmélet kenegetése utáni gondolataiddal nem nagyon tudok mit kezdeni... még mindig nem tudom, hogy mi alapján jutottál el idáig, mert abból amit én ismerek Pap Gábor munkásságából, egyáltalán nem következik, hogy a magyarságba bármi is genetikailag kódolva lenne. A szkíták mint valamiféle iráni, árja nép, elég meredek állítás. :) Cáfolat.
Mátyás... gyökeresen más a véleményem, linkelhetnék előadást róla, de egyrészt Szántait úgysem vennéd figyelembe, másrészt szerintem a róla szóló népmesék(misék) is elég beszédesek. Lehet jönni azzal, hogy jó volt a "sajtója", de alábbiakat nehéz lenne csak ezzel magyarázni,
Bár a magyar népköltészetben is jelen van alakja, a múlt századi
megőrzött népdalokban is találkozunk nevével, mindmáig főleg a prózai
szövegek emelhetők ki, mint a Mátyás-kultusz leghitelesebb tükrözői.
Szólásokban és közmondásokban, anekdotákban, trufákban, mondákban
szerepeltetik a környező népek is, a csehek és szlovákok, az ukrajnaiak és
a lengyelek, valamint a délszlávok.
A délszlávok népi énekesei saját hősükként emlegetik Kaica Radonjavai,
Zmaj Ognjen Vukkal, Jaksic Mitarral. A szerbhorvát népdal az
autentikus események keretében, autentikus személyekkel együtt Kraljevic
Markóval, Vukasin királlyal és a Jaksicokkal emlegeti.1
Az Erlangeni
dalök kéziratában2
Zmaj deszpota Vukkal hozzák összefüggésbe,
több szlovén népdal pedig Mátyásról, mint az igazságos és jóságos királyról
szól. A Vuk-féle gyűjteményben található magyar nyelvre fordí-
tott Dojcin Petar és Mátyás király című népdal is igen népszerű. Dagmar
Burghardt kutatásai során arra a megállapításra jut Vuk gyűjtése,
valamint a muraközi, a stájer és a Kuhac „Stare popievke"-ja alapján,
hogy a XV. század második felében keletkezett a szöveg, s eljutott
egész Macedóniáig (Ohridba és Soplukába), Prizrenig és Krivorecka
Palánkáig.
Forrás
A német-római császári korona "programja" egyértelműen ó szövetségi alapokon nyugszik, a rajta lévő 4 zománckép ezt egyértelműen deklarálja. Aki ismeri az ó szövetséget, annak gondolom nem kell bemutatni azt a horrort, testvér gyilkosságot, mások kiírtásást szorgalmazó istenképet. Na most, ha egy birodalom uralkodója ezt tekinti útmutatásnak, abból sok jó nem származik, még a mai napig sem. Ettől függetlenül gyalázkodni nem hallottam a koronájukat illetőn... tényként említi, hogy alacsonyabb szint, de ez egyértelmű is... eleve nyitott korona, és mint ilyen országló koronának használták, nem beavató koronának, tehát ha erre gondolsz, ez nem tekinthető gyalázásnak. Szerintem...
Csontváry így ír az elhívásáról,
„Hajnalban nap-nap után a lángoló Kárpátokat figyelem s egy délután csendesen bubiskoló tinós szekeren megakadt a szemem. Egy kifejezhetetlen mozdulat kezembe adja a rajzónt s egy vénypapírra kezdem rajzolni a motívumot. A principálisom nesztelenül hátul sompolyog, a rajz elkészültével a vállamra ütött: ’Mit csinál: hisz maga festőnek született.’ Meglepődve álltunk, egymásra néztünk s csak ekkor tudtam és eszméltem, amikor magam is az eredményt láttam, hogy valami különös eset történt, amely kifejezhetetlen boldog érzésben nyilvánult meg. ... Ahogy a rajzban gyönyörködöm, egy háromszögletű kis fekete magot (a cédrusfának van háromszögletű magja!; LP) pillantok meg balkezemben, mely figyelmemet lekötötte. E lekötöttségben fejem fölött hátulról hallom: ’Te leszel a világ legnagyobb napút (plein air; LP) festője, nagyobb Raffaelnél.’”(Csontváry-emlékkönyv; Csontváry kiadatlan önéletrajza; 73. o.)
Mint ilyen, a napúton gyönyörűen értelmezhetőek a képei... nem egy, nem kettő, azonos szabályrendszerben... nem csak az ő képei, hanem például Leonardo utolsó vacsorája is. Hogy ez a "feldarabolás" (képrészletek kiemelése az elemzés alatt) elmebaj kategória lenne... kétlem. :) Nézz végig egy ilyen előadást... ;) Beleolvastam az idevonatkozó linkedbe, idáig jutottam:
Pap Gábor igehirdetésein egy olyan mitikus magyar, illetve univerzális (ál)történelemképet vetít követői elé, melyben egyrészt A Magyar a Választott Nép (vagyis a zsidókat csak konkurenciaként szidja), másrészt a Szent Szittya Magyar Választott Nép ősi, természetes és egyedül üdvözítő vallása a manicheizmus.
Próbálok finom lenni... ez szimpla hazugság, egy névelő sem igaz belőle! :)
A szülinapi köszöntést köszönöm, átadom! :)
Ha gondolod, például ITT folytathatjuk.
Egyébként kezdem sejteni honnan fúj a szél... gyanús nekem ez a nagy habsburg védés! :)) Na megyek, megy a meccs, így a hibákért elnézést, nincs időm átnézni... :)
-
pontijonny #83375 Mondtam is a javításban,hogy igazán a csóringerek indultak meg lévén gondolom tele volt a puttonyuk.
Na de a tényen ez nem változtat ,mert talán az volt az egyetlenegy olyan ahol a legszegényebbek ragadtatták ilyenre magukat akár milyen indoktól vezérelve,mert minden más ünnepelt ünnepünk az csak az aktuális urakról,az ő kiváltságaikról szólt úgy kb. -
pontijonny #83374 Tudom. Sőt ismerem a "templomukat " is ,és tudok pár dolgot ,hogy is lett megtervezve építve és mi miért is van úgy ahogy. Nagy egy retkek az a krapek ,de ügyes. Végül is importálta a dolgot egy az egybe. -
croatianus #83373 Igazából főleg vagyonosabbakra vadásznak, a magyar üzleti és politikai szféra elég jó része benne van. -
croatianus #83372 Dózsa először is korántsem volt paraszt. Valószínúleg nem úszta volna megélve, aki ezt a szemébe mondta volna. Lófőszékely volt, és még a sima székelyek is mindig büszkék voltak a kiváltságaikra. Egyébként meg nem sokkal azelőtt kapott nemességet valami hőstettéért, ami jó példa arra, hogy lehetett följebb jutni akkoriban is.
A parasztoknak nemigen kellett katonáskodni, akik akkor összegyűltek, azokat keresztesháborúra trombitálta ugyebár össze az érsek, tehát "szerencsét tróbálni" óhajtottak, önkéntes alapon. Aztán lefújta a programot az érsek, úgy tudom, egyrészt, mert kicsit többen jöttek a vártnál, kicsit túlnőtték a tervezett logisztikát, másrészt megjelentek köztük holmi huszita prédikátorok (huszita uszítók). Namost a lefújás rossz ötlet volt, mert attól borult ki igazán a bili. Ezt ha elképzeljük, hogy ott a sokezer kiegyenesített kaszás csóringer, hogy "egyéletemegyhalálom" most mán mesés keleti kincsekkel jövök haza vagy sehogy, talán eléggé érthető, hogy hogy reagáltak, főleg a huszita papok szavaival a fülükben. Ez a Dózsa gyerek meg kitudja milyen őrült ötlettől hajtva az élükre állt, és jól végigkaszabolták a Maros mentét (korántsem csak az urakat), amíg nagy nehezen meg nem állították őket.
Ennyi a sztori valójában, a többi csak komcsi mese. -
pontijonny #83371 Nézd hugi a tesóm,végül is ugyan azt a műveltséget kapta mint én,hál istennek a szüleim úgy neveltek minket,hogy megkapjuk azt ami szerintük elengedhetetlen egy XX. századi embernek, igen nagy könyvtárunk volt (valóban ritka sok könyvvel) és sűrűn vittek minket színházba ,operába stb. Szóval hugi nem volt buta,csak érdekes módon a társaságuk (na ez is jó ,mert mindőjük mondhatni átlag fölötti vagyonnal bír) belevitte őket. Mikor megtudtam ,komolyan beleszédültem.
Több hónapig jártam hozzájuk és beszélgettem velük,aztán egyszer csak "megvilágosodtak" . Kellett hozzá,hogy mint mondottam hugi az nem egy annyira egyszerű lény mint a szög. Sógorom nagyon rendes ember ,szeretem is,de nem az a túlművelt fajta,de csak kipallérozódott ő is:)Mondjuk először nagyon kikeltem magamból,de rájöttem az nem vezet semmire ha trágárkodom. -
croatianus #83370 "...aztán nem kevés időmbe telt visszarángatni őket."
Gratulálok, hogy sikerült!
Sajnos, úgy tudom, ez ritka. -
pontijonny #83369 Pontosítok. Még Dózsa sem volt ennyire gavallér,inkább a paraszt sereg azaz az azt alkotóknak lett tele a töke.
No de utána az egyszeri főldmívesnek nem is volt többé lehetősége semmire .
Utoljára szerkesztette: pontijonny, 2015.03.29. 20:07:32 -
croatianus #83368 "belefojtam" -
pontijonny #83367 Belegondolt valaki abba,hogy ebben a jobb sorsra érdemes országban meddig is volt jobbágyság? Felmagasztalnak itt Királyokat ,meg vezetőket,oszt valahogy a csóri paraszt csak addig volt fontos nekik amíg elballagott meghóni a csatamezőn,vagy volt mit elvenni tőle.
Olyan elmaradott egy nép voltunk igen sokáig,hogy az már szégyen. Persze ezt is gonosz összeesküvők csinálták direkt.
Tán egy ember volt Dózsa György aki olyasmit tett vagy akart ami jobbá tette volna kicsit az egyszeri ember sorsát,na őt aztán szépen el is intézték,de úgy ,hogy ne nagyon akarózzon másoknak még egyszer ilyesmit összehozni.
Rákoczit hagyták futni,Kossuth ot megint csak,és még lehetne sorolni. Xartak azok is a népre úgy ahogy voltak.
Éppen ebből kiindulva az alapállásom,hogy én is xarok minden vezetőnek nevezett akárkire,lévén ős is ugyan így van velem. És hót mindegy ki is az. Felőlem a jóistennek is hívhatják éppen.
Utoljára szerkesztette: pontijonny, 2015.03.29. 20:01:15 -
pontijonny #83366 Ok valóban pongyolán fogalmaztam. Nem okosabb,hanem nagyobb ,magasabb az átlagos tudásszint.
Most mások a megmagyarázhatatlan,természet feletti dolgok:) Esténként asszony ágyból tv -zik és van valami orosz sorozat ahol boszorkányok osszák az észt.Olyan ismeret terjesztő valami.
Mondom ezt te nézed? És aszongya ja érdekes.
Olyankor elgondolkodom,hogy nem lenne e jobb egy szigeten egymagamban élni.:)
Szóval igazad van,ostobák az emberek egy jó része,találkozom is velük nap mint nap.Még a húgomék is eljártak hitgyülibe bakker.Mikor megtudtam komolyan nem tértem magamhoz,aztán nem kevés időmbe telt visszarángatni őket .