IL-2 Sturmovik, CloD, BoS
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Angol nyelven ugyanitt, a tankönyvek alatt eredeti kiadványok pilótáknak, lövészeknek a célzáshoz, vagy a Shaw Fighter Combat, egy leszerelt amerikai vadászpilóta tollából. 08. 09. 10.
De van 1945-ben orosz pilótáknak írt könyv is. 06.
Elsõre kicsit hosszúnak tûnhet, de az elméleti részeket mindenképp olvasd át (meteorológia csak opcionális, il-2-ben nem kell, de szerintem érdekes az is), a könyvekkel utána foglalkozz.
(AZ oldalról a letöltések / Programok alól leszedheted az Il-2 Compare programot, és a frissített adatbázist is)
www.pumaszallas.hu
Elõre is köszi!
Dummy
\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"
6 órádból többféleképp ki tudod szedni az ellenfelet, persze ez pilóta kérdése is, ha igazán gyakorlott és tud lõni, akkor szinte nincs esélyed, akkor mindegy mit csinálsz, neki kell elrontania valamit, hogy lelõdd. Remélem nem veszed okoskodásnak, pár éve dogolok már ilkettõvel, leírnék pár módszert, ezeket gyakorold. Így is lesz, hogy lelõnek, de ha sikerül ráérezni mikor mit válassz, akkor egyre kevesebbszer kell reflyt nyomnod 😊 (ez lehet, hogy hosszú lesz 😊
(Annak figyelembe vételével, hogy a Szpit és a La7 a legszemetebb ellenfelek, gyorsak, fordulákonyak, jól emelkednek, és azonnal elõnek minden kontrollt. Ellenük valszeg szívás a vége, ha már a 6 órában vannak)
- Ha zuhanásban meneküsz, akkor csak úgy fordulj vissza, ha már látótávolságon kívül van. Ha addíg nem lõtted le, szintben ezután sem fogod. Tûnj el, ha már nem lát emelkedj vissza, és magasabbról, energiafölénybõl támadj.
- Il-2 Compare programban ismerkedj a gépekkel. Melyikkel lehet fordulózni, melyik gyors, melyik ellen menekülj. Sokat lehet tanulni belõle, hidd el.
- Lefordulod. Ha húzod a botot, akkor a szárny állásszöge és légellenállása növekszik, így a fordulóban a gép lassul. Minnél jobban húzod a botot, a sebességed annál jobban csökken (át is eshet). Ha nem húzod a botot, akkor gyors maradsz ugyan, de azzal csak nagy köríven fordulsz. Minden gépnek van azonban egy optimális sebessége (angolul corner speed), ahol ezek az értékek az elérhetõ legnagyobb fordulási szögsebességet adják ki. Ez a Bf 109-nél pl. 310 km/h, ekkor tesz meg egy teljes, 360 fokos fordulatot 21 másodperc alatt (IL-2 Compare adat, jobb alsó grafikon). Ha ennél lassabb, vagy gyorsabb a fordulóban (állandó sebességrõl beszélek, nem beletépkedésrõl), akkor egy teljes kört mindíg (!) több idõ alatt tesz meg.
Ha olyan helyzetben kezdtek fordulózni, amikor még egyikõtök sem tud a másikra lõni (akkor sem ha beletép a botba), akkor csakis és kizárólag annyira szabad húzni a botot, hogy a sebességet corner speeden tartsd! Folyamatosan! Az egész körözés alatt! Ivelõt ilyenkor nem használsz, azzal megint csak a szárny állásszögét, és a légellenállást növeled, ami nem jó. Ha ezt be tudod gyakorolni, hogy ne mindíg koppra tépd a gépet, hanem corner speeden fordulj, akkor ez sokat segít majd dogfightban. (ja, és a "golyó" mindíg legyen középen, akkor nem csúszik a gép, a szárnyak akkor termelik a legtöbb felhajtóerõt)
- Ollózás. Ez hasonló azzal, amit acidrain kolléga írt, azzal a különbséggel, hogy nem várod meg, míg közel ér. A gépágyúk 6-700 méterre is elvisznek, egy egyenesen, mozdulatlanul repülõ gép a legtökéletesebb célpont (én sem szoktam közel menni). (Létezik a botrángatós módszer, hogy kopptól koppig, lépi, csûri, amivel ki lehet húzni egy darabig, de az csak védekezésre jó. Ha a másiknak elég türelme van, elõbb utóbb leszed). Az ollózás lényege viszont az, hogy amikor észreveszed mögötted, de már nincs idõ szembefordulni, akkor erõsen bedöntött jobb és bal fordulókkal "bevárod" (itt nem számít a corner spedd, csak legyél lassú). Akár megpróbál belassítani mögéd, akár nem, ezzel úgy közelít feléd, hogy mindíg nehéz célpontot mutatsz neki. Ha túlfut rajtad, akkor örülünk, ha sikerült belassítania mögéd, és felvennie a fordulók ütemét, akkor még mindíg ott a palástorsózás.
- Palástorsó (angolul Barrel Roll). Nehéz jól csinálni, és legtöbbször átesési sebességig húzod el vele a gépet, és nagyon közel kell lennie a másiknak, ezért csak a legvégsõ esetben csináld. A hat órádban lévõ gép elõl felhúzod a gépet, de közben a csûrõvel is forgatod (bot mindíg húzva és csûrve van), így nem csak egy loopot indítasz fölfelé, hanem oldalra is elfordul a gép. Ha jól csinálod, akkor a loop befejezésekor a géped orra ismét az eredeti irányba fog nézni (Ha õ nem csinálna semmit, csak menne egyenesen elõre, akkor ezzel 6 órából 12 órába hozod). Sokkal kisebb hely és idõ kell neki, mint egy loopnak. Ha õ is követ, akkor gyõzzön a jobb, akkor több ilyen manõverrel tudsz mögé kerülni, itt már mehet a flap, a koppig bot, bármi, amitõl túlfut rajtad (a lényeg itt is ez, mint az ollóvál, hogy legyél lassabb nála) (pedállal a loop lefelé tartó szakaszán nagyon jól "rá lehet lépni" a fordulóra), de az sem ritka, hogy a gyakorlatlan ellenfél dugóba húzza. A Sima loophoz képest az a nagy elõnye még, hogy amíg palástorsózol, addíg szinte lehetetlen rád lõni, annyi tengely körül mozogtok.
Van a pumaszálláson egy film is errõl, angol nyelvû, de nyelvtudás nélkül is látszik a lényeg (Barrel Roll Instruction címen):
Oktatófilmek
- Más módszer, ezt akkor használd, ha látod, hogy a másik kb. oldalról már mindenképp lõni tud. Azonnal! csûrj úgy, hogy a szárnyvéged felé nézzen, és húzz (vagy nyomj) bele a botba. A támadó szempontjából legnehezebb célozni akkor, ha az, amire lõnie kell, két irányban is mozog, köríven oldalra és fölfelé). Gondolj bele, hogyan tudnád hirtelen átlósan fölfelé mozgatni a géped orrát. Bedöntöd és meghúzod, vagy beléped és meghúzod. Elsõ sokáig tart, a másodiknál a pedál hatásossága kevés. De mindenképp szokatlan manõver, és az elétartás miatt a célt követni is nehéz. Ugyanezt teszed, ha emelkedsz, és húzza utánad. Megpróbálod kitenni szárnyvégre, és húzod neki (a legjob, ha corner speeden emelkedsz közben). Ha nem akar lemaradni, akkor szûkíted a fordulót (Ahhoz, hogy eléd tartson, neki jobban kell szûkíteni, és az tudjuk hova vezet), míg 1-2 fordulat után már majdnem késben kell repülnöd. Ha még mindíg lóg alattad, biztos lehetsz benne, hogy épp az áteséssel küszködik. Akkor te már borítasz is utána (ez csak akkor mûködhet, ha együtt emelkedtek, ha energiafölénybõl megcsap, ott mindenkép szívni fogsz).
- Hartmannak volt egy olyan mondása, hogy ha 6 órában ellenség van, akkor "gyûjts mindent egy sarokba, mégha fáj is". Szerencsére fájdalommal itt nem kell foglalkozni, bátran bot koppig elõre, koppig becsûrni, és ugyanoda belépni. Karburátoros korai fosok azonnal lemaradnak, aki követni tud, annak is nagyon nehéz dolga van. Ha másért nem, azért mert szokatlan a hely, ahonnan lõnie, és ahova céloznia kell. 😊
www.pumaszallas.hu
mondjuk meg kéne csinálni up-ra is és akkor nem kell unlimited ammo meg fuel hanem ha kifogy az ember akkor leszáll. ha túléli akkor túléli ha nem akkor meg nyalóka 😊
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Zuhanó repülőn soha nincs ateista..
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Online viszont 1024x768-ban játszom, ennyire optimalizálták a játékot anno. (egy távoli gép egy nagy fekete pötty)
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
ezer kilométerrõl azonosítok minden gépet a gyári száma alpján 😄
GOOBY, pls
Asszem már tárgyaltuk itt a fórumon ezt,és arra lyukadtunk ki ,hogy nem😊
Annak idején az egyik V.4-es repült 800x600-as felbontással, mert bár a kabin baromi szögletes volt, messzebbrõl kiszúrta az enemyt, és az erdõháttérben sem tûntek el a gépek.
Én azt csinálom, hogy az objektumok megvilágítását leveszem, a földét meg felviszem, így a sötét jobban látszik a fényesen.
Az igazság ott van,hogy sajnos bármennyire jók az Ati kártyák,az Il2 valamiért nem szereti õket.
Próbálkozások vannak ,meg hegesztgetik a felhasználók a dolgokat ,de sajnos ez van. Majd a BOB biztosan megoldja ezt is,lévén muszáj úgy megcsinálni,hogy az Atikon is gond nélkül fusson.
Jelen pillanatban sajnos azt kell mondanunk,hogy aki Il2 õzni szeretne,és nem akar nyûglõdni az NV kártyát használjon.
Gondold el ,Zpogi egy 5850 es kártya birtokosa,amit lássuk be bármelyikünk szó nélkül elfogadna,mert biztos remek egy cucc és ennek ellenére nyûgös ,hogy finoman fogalmazzak 😊
Paraszt mondta tegnap,hogy annó nem készítették fel a játékot az Ati kártyákra teljesen,bár azt azért nem értem,hogy az egymilliomodik patc után ezt mért nem orvosolták.
És én még régebben le akartam cserélni a kártyámat egy 4870-re...
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Örülök ,hogy megoldottad.
Volt olyan is,hogy a földön állva,ha elhúzott elõttem egy repülõ akkor leesett az fps-em 15-20-ra,most viszont nemigen megy 30 alá(UP2.0 alatt)
Ezek a beállításaim:
TexQual=3
TexMipFilter=3
TexCompress=2
TexFlags.UseDither=1
TexFlags.UseAlpha=0
TexFlags.UseIndex=0
TexFlags.PolygonStipple=1
TexFlags.UseClampedSprites=0
TexFlags.DrawLandByTriangles=1
TexFlags.UseVertexArrays=0
TexFlags.DisableAPIExtensions=0
TexFlags.ARBMultitextureExt=1
TexFlags.TexEnvCombineExt=1
TexFlags.SecondaryColorExt=1
TexFlags.VertexArrayExt=0
TexFlags.ClipHintExt=1
TexFlags.UsePaletteExt=1
TexFlags.TexAnisotropicExt=1
TexFlags.TexCompressARBExt=1
TexFlags.TexEnvCombine4NV=1
TexFlags.TexEnvCombineDot3=1
TexFlags.DepthClampNV=1
TexFlags.SeparateSpecular=1
TexFlags.TextureShaderNV=1
HardwareShaders=1
Shadows=2
Specular=2
SpecularLight=2
DiffuseLight=2
DynamicalLights=1
MeshDetail=2
VisibilityDistance=3
Sky=1
Forest=2
LandShading=3
LandDetails=2
LandGeom=2
TexLarge=1
TexLandQual=3
TexLandLarge=1
VideoSetupId=17
Water=2
Effects=1
ForceShaders1x=1
PolygonOffsetFactor=-0.15
PolygonOffsetUnits=-3.0
És így néz ki:

"Rácsapott, mint Kukori a műmenyétre."
Én úgy szoktam (persze csak ha érdekel), zuhanás kb 650km/h körül, ha még mindig követ, és nem maradt le, akkor szintbe hozom a gépet, kissé döntöm valamelyik oldalra 110 gázon, megvárom míg elég közel ér, akkor koppon kanyarodásba viszem a gépet, gáz 0, ívelõ Combat-ra, és általában nem tudnak lekövetni, túlrepülnek rajtam. Ekkor gáz vissza és +próbálom lelõni. Persze nem mindíg jön be.
Ezenkívül meg mindenféle trükk, amit éppen hoz a helyzet.
Persze én nem vagyok profi, csak lelkes amatõr.
Egyszerûen még nem tudok mit kezdeni a velem egy szintben lévõ gépekkel. Most a legjobb eshetõség, ha gyanús pontot látok, akkor elhúzok az ellenkezõ irányban, és enyhén emelkedek (4000 méteren szoktam a csaták fölé szállni).
Ez a spit, meg idegesítõ, egy normálisabb pilóta kezében. Energiafölényben megpróbáltam segíteni egy társamnak, de elkéstem a spit meg rám ragadt. Csináltunk kettõ nagy sebességû orsót, majd egyenesbe hoztam, és elkezdtem lehagyni. De az a disznó felrobbantott.
Itt "egy" hangos káromkodással ki is léptem.
Pedig szépen indult a nap. Egy menekülõ Miget leszedtem, majd egy (klános) La-5-ös hitt könnyû prédának. 8000 méterig felkergetett, de ott már nem tudta használni a keverék szabályzót, és lemaradt.
Remélem a helyesírásom és a hosszú szöveg nem akasztott ki senkit, mint engem most ezek a spitek.
Kösz az infókat.
Viszont ha gyönyörû Il2 -õt aakarsz akkor még a config inibe is be kell állítanod ezt azt.
pl az enyém ilyen ,de még ezen is faraghatsz pl a forestet nagyobb értékre stb
TexQual=3
TexMipFilter=2
TexCompress=0
TexFlags.UseDither=1
TexFlags.UseAlpha=0
TexFlags.UseIndex=0
TexFlags.PolygonStipple=1
TexFlags.UseClampedSprites=0
TexFlags.DrawLandByTriangles=1
TexFlags.UseVertexArrays=1
TexFlags.DisableAPIExtensions=0
TexFlags.ARBMultitextureExt=1
TexFlags.TexEnvCombineExt=1
TexFlags.SecondaryColorExt=1
TexFlags.VertexArrayExt=1
TexFlags.ClipHintExt=0
TexFlags.UsePaletteExt=0
TexFlags.TexAnisotropicExt=1
TexFlags.TexCompressARBExt=0
TexFlags.TexEnvCombine4NV=1
TexFlags.TexEnvCombineDot3=1
TexFlags.DepthClampNV=1
TexFlags.SeparateSpecular=1
TexFlags.TextureShaderNV=1
HardwareShaders=1
Shadows=2
Specular=2
SpecularLight=2
DiffuseLight=2
DynamicalLights=1
MeshDetail=2
VisibilityDistance=3
Sky=2
Forest=2
LandShading=3
LandDetails=2
LandGeom=2
TexLarge=1
TexLandQual=3
TexLandLarge=1
VideoSetupId=17
ForceShaders1x=0
PolygonOffsetFactor=-0.15
PolygonOffsetUnits=-3.0
Water=4
Effects=1
De pl van a HP effects uranium edison,aztán a perfect map textures.
Ezekkel própálkoz elõször aztán bekapcsolhatsz minden mást is.
Képet nem csinálok mert lusta vagyok.
Letöltöttem az UP 2.0-t, azt szeretném megkérdezni, hogy melyik modokkal lehet szép grafikát csinálni és hogy elyik mondban vannak a nem repülhetõ gépek repülhetõre megcsinálva?
Ha kérhetném, hogy a JSGME-ben lévõ listát fényképként kaphatnám meg?
Az egyszerûbb is talán mint leirogatni.
Bocs ha elirtam a progi nevét, elég kezdõ vagyok ezzel a moddal.
Elõre is köszönöm.
www.pcpilot.hu
Negatívumok:
- azt írja akkora képet látsz, mintha egy 266 centis képátlót néznél 3,6 méterrõl. Az nem rossz. Viszont a felbontása csak 800x600. Nekem egy Toshiba TDP-S9 projectorom van itthon, ez is 800x600 és tudja ezt a képátlót is, de IL-2-höz ez a felbontás kevés (próbáltam 😛 ). Nem olvashatók a mûszerek, a gépeket nehéz távolról felismerni, de ezt kipróbálhatod monitoron is. Szerencsére rohadt éles képe van, így DVD filmekhez még jó (amikor vettem 4-5 éve, HD még nem volt sehol), de többre nem.
- A kijelzõ kontraszt aránya 200:1-hez, ez elég gagyi érték.
- Head tracking 360 fok horizontálisan, az ok, de vertikálisan a 60 fok rohadt kevés. Az 30 fok fel, 30 fok le. Semmit nem ér.
www.pumaszallas.hu
www.pumaszallas.hu
semmit sem segít, sõt összezavarodsz csak, ráadásul nem is igazán 3d-s
ha olyan lenne mint mondjuk az avatar akkor okés lenne, de semmi köze hozzá sajnos
GOOBY, pls
3D szemüveg
ezen jót mosolyogtam
Egyébként nagyon-nagyon kíváncsi lennék az Il-2-re 3D-ben. Pl, hogy a távolságbecslést megkönnyíti-e változik-e valamit a háttér elõtt mozgó tárgyak érzékelhetõsége, stb.
Az Apache-os könyvet kölcsönkérhetem? Mondjuk pesti átvétellel?
www.pumaszallas.hu
De... a minimális rendszerigényt (Win98, 32MB RAM, CRT monitor(!)), és a mellékelt játékokat elnézve szerintem ez nem kell neked 😊 Az, hogy milyen játéknál tudod használni a drivertõl függ, de gyártó oldalát nem találtam, csak egy magyar fórumot. Így utánanézni elég gáz, de ez 2005-ös cucc. Akkor még talán ment a VEF is 😄
ui. Azt mondjuk nem értem TV tuner kártya a videokártya mellé mi a ráknak hozzá...
www.pumaszallas.hu
Azon felül egyik sem jó. Neki 4890 ese van vacakolt az is ,de egy hete mióta ezt használja úgy látszik megjavult. mondjuk szívás de ez van😊
HSFX van nálam is.
Abban biztos vagyok, hogy az IL2 baromira nem szereti az ATI kártyákat csak az Nvidiát csipázza.
Nálam olyan laggok voltak (HD4850 OC-m van), hogy nem akartam elhinni.
Aztán addig álligattam a config.ini-t hogy sikerült belõni annyira az IL2-t, hogy még nagy mapokon és alacsony magasságokon sem laggol, és persze nem kockák repülnek az égen.
De jó sokat pöcsöltem vele, senkinek sem kívánom.
az nvidia kontrolpanelben kell engedélyezni, az nvidia oldalán le van írva
de nem igazán mûködik, inkább idegesítõ mint használható
még van hová fejlõdni ezen a téren
GOOBY, pls
Isten áldja a pogányokat!
A másik, a régebbi vörös-kék szemüveges megoldás, ami a színeket eltolja, deszaturálja kissé, ahoz hivatalos oldalt nem találtam, e-bayen viszont 6,47USD a szemüveg, tehát durván olcsóbb , mint a másik. Mozis papírszemüveggel is mûködhet, ha a vörös és a kék ugyanazt a színárnyalatot használja, mint ami ennek kell (filmeket "kódolnak" le így, hogy a dvd-hez kapott szemüveget csak egyhez tudod használni, mert a másiknál már más a színeltolás. Vedd meg megint, az a lényeg. Nemrég néztem, a papírszemüveget is 800Ft környékén adják, ha egyátalán lehet venni. Láttam már kék-sárga, magenta-zöld szemüveget is.)
A videokártya sem mindegy milyen van a gépben, a lista itt van (mindkettõhöz ugyanezt írja a weblap).
www.pumaszallas.hu
Szerintetek?
Nekem eddig Nvidiám volt,azzal nem volt soha ilyen jellegû problémám. Kicsit nehézkesen is választottam ATI-t,látva Laca korábbi rossz tapasztalatait,de a Rof és a BoB miatt ez tûnt a legjobb választásnak számomra(Dx 11,jól húzható,nem melegszik).
Lassan már egy hónapja szívok vele, ha a Vista nem hozott volna változást eladtam volna és vettem volna egy nvidiát. Az újabb ATI driverekkel nem mûködik az IL-2,tehát reményem se lehet,hogy majd a következõ megoldja a gondom,talán valamelyik régebbi 😞.
Egyébként tényleg király lenne. Anno volt olyan szerkezet, hogy 3D visor. 800*600-as felbontást tudott, track ir is volt egyben, csak valami 300 ezerbe került.