IL-2 Sturmovik, CloD, BoS
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A D fóka remek gép volt,de a JG26 naplójában írják hogy a pilóták eleinte idegenkedtek tõle mert gyakran nem tudták az MW50-est használni vele,anélkül pedig különösen lassú,lomha volt.Viszont a befecskendezõ drámaian növelte a teljesítményét.Néhányan mindamellett jobban szeretták az A sorozatot mert szûkebben fordult és gyorsabban orsózott.Sõt olyan pilóták is voltak akik a Bf109-esek változataihoz ragaszkodtak.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Aztán ,hogy a stratégia ,avagy a taktika,ne adj isten a gépeik játszottak e nagyobb szerepet ebben ? Én azt hiszem mind kellett hozzá.
Szerintem meg a D fóka volt a válasz a nagy magasságban támadó kötelékek ellen,no meg a 262 es. De hát kevés volt belõle ,meg a pilótákból is hiány volt.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Mikor indultak a német hátország elleni rendszeres bombatámadások?
1943 tavasz talán?
A G2-õk, FW-190A2/3/4-ek voltak akkor rendszerben. G6 és A5 gyártása akkor kezdõdött.
Mikor lett rendszerbe állítva a G10?
1944 szept/okt.
K4 rendszerbeállítás?
1944 november talán.
Mi volt akkor már rendszeresítve a szövi (Angolszász) oldalon ekkor?
P51D 1944 március, már nagy tömegben részt vett a D-napon is.
Hawker Tempest 1944 április.
Spitfire MK XIV 1944 január
Spitifre MK XVI 1944 október
Ezekkel kb párban volt a K4, de azt még gyártani kellett volna azokon a gyártósorokon nagy mennyiségben amik felett a fent említett típusok már falkákban repkedtek.... :)
Mik jöttek volna 1945-ben ha folytatódik a "buli", és végre felfut a K4 gyártása?
Griffon Spitfire-ok újabb verziókban
P-51H (730 km/h 9100 méteren, 670 km/h 12000 méteren)
P-47M/N (760 km/h 10000 méter magasan...)
Sugárhajtás orrba-szájba
Hawker Sea Fury (1945 január)alapján gondolom újabb Tempestek csilagmotorral
Egyre több Lend-Lease P-63 keletre
Lejátszott történet volt. :)
Engem az zavar, hogy modokkal is lehet. Ne bízom a modokban, most hogy nyilvánvalóan megpiszkálták a régi gépek teljesítményét és a fegyverek hatásfokát. Így abszolút unfair modokkal és modok nélkül is engedni a csatlakozást egyszerre.
A jó pilóta egyik szemével céloz, a másikkal a 6 óráját nézi. Ha az ellenségeid lõtávolban vannak, akkor te is. Gut,Besser,Messer. Magyarán, a Messer messze a legszebb
Amit írsz, az hirtelen nem ugrik be, inkább az, hogy a törött szárnymerevítõs Messerével ledogol egy p-47-est.
A jó pilóta egyik szemével céloz, a másikkal a 6 óráját nézi. Ha az ellenségeid lõtávolban vannak, akkor te is. Gut,Besser,Messer. Magyarán, a Messer messze a legszebb
köszi a gyors választ
Isten áldja a pogányokat!
...Minden nézõpont kérdése - pl a Titanic elsüllyedése mennyei csoda volt a konyhában a langusztáknak...
A K4-ek meg 720 felett mentek, 2000 Le-s motorral.
Ha olvastad Knoke könyvét, abba leír egy légiharcot, amit nagyobb magasságban vívott emelkedés közben, és a Tboltok nem tudták követni.
(Sajnos per pill. nem találom a könyvet, talán Szepy tud pontosabb részletekkel szolgálni.)
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Nem sufni tuning, a G-5/U2 és a G-6/U2 is GM-1 installt jelent. G-2/R2-rõl olvastam még, hogy a felderítõ változatokba a fényképezõgép mellé tettek GM-1 -et is. (F-4-ben is volt, az F-4/Z-ben pl).
www.pumaszallas.hu
Nehezebb volt ezredkötelék erejû csapatot mozgatni a kisebb hatósugarú német vadászokkal, pláne úgy hogy a felszállásuk után 30 perccel sem tudta néha az irányítás megmondani hogy hova is menjenek.
Egy 30 gépes kötelék vezére fordulókban néha már csak félgázon mehetett hogy ne szakadjon nagyon szét a formáció, már 7000 méteren sem volt az elég még a vízszintes repüléshez sem. Nem beszélve arról hogy normálisan bevethetõ egy Bf-109 a bázisának talán maximum 150-200Km-es körzetében volt csak ilyen magasságokat számolva, ergo a jóval nagyobb hatótávú és repülési idejû amiknak elemi érdeke volt hogy a német vadászerõ szétforgácsolva, apránként, korlátozott harci idõvel legyen csak alkalmazható.
Ez már stratégia volt,a hol a támadó mindig elõnyben volt. Ügyelt rá hogy úgy legyen.
Még ha csak P40-esek kísértek volna sem lett volna megvédhetõ a birodalom, maximum 1-2 százalékkal több bombázó esik le. Az amerikai doktrína szerint 15%-os rendszeres veszteség felett kellett volna abbahagyni, egy-két kirívó eset kivételével a veszteségek 2-3 % körül voltak.
-A G1 alapállapotban kevesebb páncélzatot kapott tudomásom szerint és a GM-1-et nagy részébe beszerelték. (gyárilag nem mindbe, utólag beépíthetõ volt a nélküle épített példányoknál is - hivatalos Rütsatz készlet ha jól írom)
-A G2-höz hivatalos Rütsatz-készletként nem létezett GM-1, de a csapatoknál azt kókányoltak amit nem szégyenlettek
-A G3 csak a beépített rádióberendezésben különbözött a G1-tõl
-A G5 alapjául a G6 szolgált, buborékos motorburkolat alatti nehéz-géppuskákkal. Mindegyik G5 szériában megkapta a GM-1-et! Több páratlan verziószámú Gustav nem épült
-A G6-nál sem volt Rütsatz-készlet formájában GM-1 ha jól tévedek, kókány bármi lehetett
Én ennyit tudok a dologról.
70 év távlatából pedig már nehéz ítélkezni ezt aláírom, pláne hogy mit mûveltek a karbantartók a csapatoknál, meg milyen megoldásokat szült a kényszer.
Néhány , gondolom ismert példa:
-a gyõri gyártású Bf-109G6-ok elsõ példányaiba a dudoros motorburkolat alá a G2 gyártáshoz leszállított MG-17 géppuskák kerültek, nem tudott a német fél kellõ idõben kellõ mennyiségû MG-131-et szállítani
-van fotó magyar G10-esrõl amin alacsony farokfutó és kicsi, régi, teljesen fémbõl készült farokrész van. Vagy az volt kéznél, vagy sérüléses javítás után építették át
-más, a csendes óceánon a Catalinákba elõszeretettel építették be a csapatoknál sufnituningként a lezuhant Aircobrák 37mm-es gépágyúját, páncéltörõ lõszerrel lõtték vele a japán kereskedelmi hajókat
Az emberi találékonyság határtalan. <#worship>#worship>
Maximális sebesség 697 km/h (9145 m
Messernek mennyi? Max 1475 LE a G6 nak 1800Le kb a G10 nek.
G10 max sebessége 685 km/h 7400 méteren
Felületi terhelés ide vagy oda azért van némi különbség:)
Egyszerûen nem voltak alkalmasok a nagy magasságú harcra a német gépek, pontosabban az USA gépek jobbak voltak ott,nem véletlenül mentek fel az amik olyan magasra. Persze ennak több oka is volt.
Úgy hogy ne csodálkozzunk nagyon . Bezzeg akkor röhögünk amikor jak 1B vel akarnak 7000 ren harcolni a veresek:)) Ez ugyan olyan csak fordítva:D
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Az elõnyük inkább abban volt, hogy 10k-n léptek be a légtérbe, nem pedig 0-ról indultak. (Radar ide vagy oda...)
Egy biztos,az amerikai gépek ,P51,P47, P38 mind mind elõnyben voltak a nagyobb magasságokban. Már az is elég ha megnézünk egy P47 es motorterébe:))
A páros és páratlan típusjelû 109-esekben (F1-G8, G14) ugyanaz a DB 605 A hajtómû volt, a GM-1 et használhatta bármelyik gép. G-2, G-4, G-6 is repült GM-1 el. Ezek az MW-30 és MW-50-hez hasonlóan adtak ugyan szép LE növekedést, magasan jobb is volt, mint azok, de 2-300 kg plusz súlyt is jelenthettek (folyadékkal feltöltve), és csak 5-20 perc használatra elegendõ adalék volt bennük, ami függöt persze a tartály méretétõl és a befecskendezõ szeleptõl (60g vagy 100g n2o-tenged át másodpercenként). Huzamosabb, megszakítás nélküli használat esetén túlmelegíthették, tönkretehették a motort, arra jók voltak, hogy ha gáz van, le lehet lépni a rákba.
A DB 605 AS hajtómûre írták elõször, hogy a (pilóták kérésére beépített) nagyobb kompresszor jelentõsen javította a nagy magasságú repülési paramétereket, sokkal jobban, mint az üzemanyag adalékok. Magassági vadásznak ezért csak a DB 603-ról átrakott, nagyobb feltöltõvel szerelt DB 605 AS, vagy a továbbfejlesztett, DB 605 D hajtómûves gépeket nevezték - ezek voltak a kövér orrú meszák.
Természetesen a kiegészítõ 'B', 'C', 'M' jelzésektõl függetlenül ez mindegyikre motorra igaz. Azok a használható üzemanyagot (80okt A3 helyett 87okt B4, vagy 100okt C3 kell a motorba), vagy az MW rendszer meglétét jelezték.
Ezekre a típusokra (G-6/AS-tõl felfelé) már más légcsavar is került (VDM 9-12087 helyett VDM 9-121159), ami nagy magasságú repülésre volt alkalmas, a légcsavartollak húrhosszát jelentõsen megnövelték. Kis magasságon viszont romlott a teljesítményük a korábbi tipusokhoz képest.
Én ezért írtam (kérdeztem) azt amit. Szerintem a G1 nem magassági vadász, legalábbis nem jobban, mint pl. a G2.
www.pumaszallas.hu
Mert a config ini be át tudod írni egészen 5 ös értékig de ha ATI-d van
akkor asszem csak kettest enged.
Új logó by: berczely (Y)
Én is olyanokra megyek, ha véletlenül van idõm repülni.
Most nem tudok utána nézni, de szinte biztos, hogy a G2 szintén NÉHÁNY példányában is volt teljesítmény-fokozó (nem feltétlenül GM1)
...Minden nézõpont kérdése - pl a Titanic elsüllyedése mennyei csoda volt a konyhában a langusztáknak...
nem lehet egyjót játszani,televan a lobby telesz@art Modokkal,
egy éve még kurva jót tudtam repülni,mostmeg jó egy óra mire bejutok vmilyen Mapre,amin 900km/h-val repül az enemy...
SRY a stílusért ,csak egy éve játszottam utoljára..
Amiatt lett vastagabb a kabintetõkeret az F szériához képest, mert kellet az erõsítés a túlnyomás miatt. De ezt a vastag "bumfordi" keretet kapta az egyszerûbb alkatrészellátás miatt a túlnyomás nélküli széria is.
(emiatt jelentek meg az ablakok sarkában a kicsi barnás színû kalcium-klorid pasztillák is, a páramentesítés volt a feladatuk - az ami a szélvédõ alsó sarkában kitakar :) )
(felszálláskor tilos a használat, a földi személyzet kímélése érdekében.. )
És még túlnyomásos kabinban se lehetett kellemes, mert nem lehetett ablakot nyítani szellõztetés céljából....
Új logó by: berczely (Y)
Túlnyomásos kabin híján van néhány probléma, ami igencsak megnehezíti az életet nagy magasságon. Az oxigénhiány (hipoxia) a legkisebb gond, oxigénmaszk sok gépben volt. De van még
magassági betegség, dekompressziós betegség(mint a búvároknál, a nitrogén ugyanúgy gázosodhat a vérben), barotrauma (ezt én is most találtam). Szóval nem vidám dolog kabinpresszurizáció nélkül vitézkedni nagy magasságban (bár biztosan meg lehet szokni egy mértékig).
Isten áldja a pogányokat!
www.pcpilot.hu