91389
IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
Én a clod G.50-el vagyok így, sima iskolakörözgetés is annyira melós vele, hogy simán elszórakozok azzal is. :) -
Mondjuk nagyon másra nem is számítottam:)
Akkor majd 2 hét múlva:) -
bucsher #54771 one more week, lacikám? :) -
Mondjuk főleg a bombázók ellen volt hatékony. -
Úgy tudom kis magasságban elég mozgékony és fordulékony volt.A messzernél kisebb volt a fordulóköre.D.Bader meg jópáran ászokká tudtak válni vele. -
Most olvasom a 12 nap májusban c. könyvet,az 1940-es francia csatáról szól.Meglepő hogy az a 5-10 századnyi Hurrikán az elavult rajékes formációjukkal,taktikájukkal mennyi német gépet le tudtak szedni,gyakorlatilag egyedül ezek a századok voltak képesek valamiféle sikert felmutatni az egész csatában. -
Két hét Lacám, két hét ;) -
Hát ez az! Egy gépért megvenni?? Az FSX-ben meg legalább vagy egy nagyon fasza Harrier :D Nem tudom de én teljesen rá vagyok kattanva, igen régóta. Talán azért, mert egyfajta kihívás a "tökéletes" fel- és leszállás vele. Talán-talán készülget egy a DCS: World-höz is :) beczl 21bis-e mellett az is biztos vásárlás tárgyát fogja képezni ha készen lesz. Na meg az Eurofigter is. Persze csak ha oylan színvonalú lesz mint a 21bis.. Aki nézte, az tudja, hogy qrva nehéz lesz még csak utolérni is!! Megelőzni meg majdnem lehetetlen, eszméletlen cuccot csinál beczl.. (szvsz) -
Lomhább volt mint a Spit, és sokkal lassabb. Online repkedéskor pedig csak a sebesség számít, hiába fordul jól, ha szarul emelkedik, és lassú. Akkor és ott lövik le, ahol a német akarja. -
Johann Wind #54764 Sokan leszólják a Hurricane-t pedig jobban manőverezett mint a Spit, sérülés állóbb volt és könnyebb volt kezelni is + azt hiszem tüzeléskor stabilabb is volt. Sztem nem a Hurrival van a gond hanem azokkal a virtuális pilótákkal akik vele repülnek.:):):)
4ever Hurri!!!!!:) -
bucsher #54763 ha konkrét alatt letölthető exét értessz, akkor csak igérgetés :) leghamarabb jövő szerdára. -
Biztos a Red Orchestra az,az első része jó volt szerintem,a 2.még nincs meg de nem nagyon dicsérik.A német félautomata ismétlőpuskával egész szakaszokat terítettem le,jó az pedig.A kézigránát és a géppisztoly viszont nem feküdt nekem annyira. -
A Cessna egész jól sikerült, nagyon faszán néz ki, hogy a 6DOF-al tényleg össze vissza mozoghatsz a kabinban, a táj is nagyon szép, de ez ma már szerintem kevés. Pl a controls is csak a gépvezetésből (bot, pedál, gázkar), meg a nézelődésből áll, complex engine management nincs, műszerek kezelése nincs, pedig ezeket az FS egy évtizede tudja. Beülsz, rátolod a gázt, és gyönyörködsz a tájban. Kb ennyi. -
Tecsóba vagyok asszonnyal. Gyors kérdés. Van valami konkrét, vagy csak ígérgetés. -
Jó, hogy írtad Tom. Legalább nem pazarlom feleslegesen a sávszélt.. -
Nekem csalódás volt. Pl az F-18-al felmentem 50k lábra, onnan leborítottam, utánégetővel (kis stresszteszt :) ), 500m-en trimm farokra, bot hasra, a gép pillanat alatt kivette vízszintesbe, és repült tovább 800 mph-val... Mintha egy gyorsított filmen néztem volna. Túlterhelés, tehetetlenség, géptörésről szó sem volt. Az ütközésmodell megint vicc, elkaptam egy házat szárnyvéggel, erre végigpattogott a falun, letört róla ez-az, de mintha gumilabda lett volna... -
Az E-7 póttankja nem hiányzik annyira, az /N hajtómű inkább. A 110 C-4-hez sincs sem DB 601/N, sem MG-FF/M. És ahogy a 100 oktános vitánál sem az volt igazán a kérdés, hogy ki és mennyit használta (ezért nem értettem minek vitáztok róla annyit), hanem hogy létezett, vagy nem. A többit megoldja a küldetés szerkesztője. Mondjuk nincsenek illúzióim arról, hogy az ATAG-on soha nem lenne sem /N, sem E-7, tök mindegy, hogy Luthierék mit modelleznek le.
Pogi. Várjuk ki a végét. Eddig sem szintben mentél be dogolni, ha magasságfölényből támadsz, akkor meg qrvamindegy, hogy miben ül. Sőt, ha kifejezetten alacsonyan lesz jobb, akkor lehet, hogy ezek után még annyira sem akarnak majd emelkedni
...
-
bucsher #54756 én is fellelkesültem a video alapján :( de akkor lehet hogy ki se próbálom -
Kurfürst #54755 A 100 oktános Hurrik meg Spitek jár nekik, elvégre volt. A flém "csak" azon ment (kb. 2000 poston keresztül...) hogy egyesek szerint természetesen csak és kizárólag minden egyes észak skóciai század is csakis 100 oktánnal tankolt, ami finoman szólva is megkérdőjelezhető.
Most lesz 100 oktános meg 87 oktán verzió, a 100 oktános Spit az új FM-ben is csak kb. olyan jó lesz mint a sima Mesza, ami most kapott egy normális sebességboostot (500 körül teljesít tengerszinten, ahogy kell) szóval nincs okunk panaszra. A Hurri 100 oktánnal sem fog nagyon labdába rúgni.
Én személy szerint biztos vagyok benne hogy a Moszkvás Il-2-höz el fog készülni az E-7, és megkapjuk azt is, idővel. Unfair is lenne rögtön, mert tényleg csak kb. egy osztály repült vele az angliai csatában, ősszel kezdtek átállni rá a friccek. -
Leszámítva azt,hogy ezek a büdös veresek kisírták a száz oktános benzint,de az E7-es messzerről vagy német 100 oktános benyáról szó sincs
. Megint eljön a csítfire-ek kora...blah.
-
Egészen igéretes Friday Update -
Én már letöröltem. -
Hát tényleg nem egy nagy durranás,még jó hogy csak "demó"!
Ha kiadtam volna érte azt a rakat pénzt,most tökön szúrnám magamat... -
ÜDv!
Mit lehet azzal tenni, hogy a Steam a game (CloD) indításakor állandóan frissíteni akarja a MS VC Redist pack-ot, de sose sikerül neki... Zavar, nem tudom kihat-e a játék futására?
Külön is próbáltam telepíteni, de a friss verzió óvan fenn... -
MM írta, hogy hasonlókat olvasott ő is, kap hideget meleget az FM, a táj az viszont tényleg szép. De ezt már az FS is tudja kb... -
istikovacs76 #54748 Szia !
Nekem a launcher.exe csak mostanában jött elő. Eddig, nem is emlékszem mikor volt. De az utóbbi időben, kb 1-2 hónapja szinte rendszeresen. Van, hogy már a belépésnél, van, hogy offline mission idításánál, de online belépésnél is előfordult már. Játék közben nekem nem jött még elő. Csak, ha elindítok valamit (pl offline mission, vagy online szerverre akarok kapcsolódni)
Ezért újabban star trek online van nálam a tarsolyomban. Az nem fagy, igaz nem is szimulátor:) -
Solt #54747 Na igen... én azt max beállításokon játszottam végig. Nem rossz! :) -
Még csak most telepítem,azt hittem jobb lett,legalábbis a videókon úgy tűnt :( -
artivizsla #54745 Egy kis történet a múltból :
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Durva buli: leitták a tartósított szervekről az alkoholt
Sun, 2011/01/02 - 16:58
A Vörös Hadsereg és a civilek találkozásáról a személyes visszaemlékezések épp olyan fontosak, mint a történészi munkák, mert egyre kevesebben élnek már közöttünk, akik még el tudnák mondani mi, hogyan történt akkor.
Közülük egy orvost, aki még viszonylag ép bőrrel megúszta a kalandot, annak idején a háború sodort megyénkbe. Az ő emlékeit szedtük most csokorba.
Amikor az oroszok megközelítették a lakhelyét, régi kártyapartnerével, a helyi uradalom gazdatisztjével a távozás mellett döntöttek. A gazdatiszt a Prónay-különítmény egykori katonájaként jobbnak látta elkerülni a várható bonyodalmakat, őt pedig az előző háborúban Szibériát járt bátyjának élményei intették óvatosságra. Egy honvédségi teherautóra rakták a helyi kórház amerikai tulajdonú felszerelését, meg az uradalom műkincseit és Pestnek vették az irányt, ahol elváltak útjaik. Elszámoltak a rakományukkal, barátja tovább indult nyugat felé, ő pedig Bárczy főpolgármester felhívására orvosi szolgálatra jelentkezett.
Az 1944 decemberében bezáruló ostromgyűrű már az egyik budai kórházban érte. Itt élte át a székesfőváros hét hétig tartó ostromát, ahol a város elestéig végig szenvedő részese volt Budapest kíméletlen lövetésének és bombázásának. Élő oroszt már csak a kapitulációt követően látott. A főváros polgárai, ha igazak a visszaemlékezések, először szinte humoros módon kerültek személyes kapcsolatba a Vörös Hadsereggel. A városban majdnem végig működtek a közszolgáltatások, így eshetett meg az a fura történet, hogy a Fogaskerekű végállomásán leszálló gyanútlan utasok szaladtak bele egy túlzottan messze jutott orosz járőrbe. A kölcsönös meglepetés után hamarosan mindenki ment útjára, a civilek reszkető inakkal, a szovjet harcosok pedig a hirtelenjében összeszedett órákkal és egyéb értékekkel zsebükben, érzékeltetve a nem túl távoli jövőt.
Mialatt az egyre erősödő bombázás és ágyúzás romtengerré változtatta a várost, a kórház személyzete szűkös eszközeivel megállás nélkül igyekezett ellátni a tömegével érkező sebesült katonákat és civileket. Ugyanis sem, a bomba sem a gránát nem tett különbséget köztük, igaz az utánuk érkező gyalogság sem mindig. Igaz, néha itt is történtek csodák. Az egyik ház falába csapódó akna keresztülszállt a szobán, az ott alvó kisgyerekeknek haja szála sem görbült, majd a szemközti falat kiütve a túlfélen robbant, csupán némi ijedelmet hagyva maga után.
Azt hamar megtanulták, hogy ha hallják az érkező bomba fütyülését, akkor nincs igazán gond, távolabb ér majd földet a pusztító küldemény. Akkor volt baj, ha pont feléjük tartott az áldás, mert olyan csendben jött, hogy megijedni sem tudtak. Élete egyik legnyomasztóbb élményét is egy ilyen találat okozta. A keze alatt szolgált öt fiatal és életvidám ápolónő, akik a lelküket is kitették a sebesültekért. Amikor egy hosszabb légiriadó alatt éppen lent voltak az óvóhelyen egyiküknek esszébe jutott, hogy a konyhán ott áll kondérokban a kész bableves, amivel a várakozás ideje alatt meg tudnák etetni a pincébe húzódott éhes embereket. Legott elindultak érte, s a lent maradók ezután már csak egy tompa dörejt hallottak. Amint az orvos fölrohant a felszínre, ott találta az udvaron mind az ötöt holtan. A szomszéd udvarra esett bomba légnyomása végzett velük. Örökké elkísérte álmaiban az az öt fiatal, mozdulatlanná merevedett arc. Ha a halál esetében egyáltalán lehet szerencséről beszélni, talán nekik annyi volt, hogy nem szenvedtek. Mert a városban szolgáló német ápolónők közül az ostrom után élő embert nem lehetett találni, csak néhány meggyalázott holttest adott hírt róluk.
A Vörös Hadsereg bevonulását is a műtőben érte meg, ahonnan rövid úton kirakták őket. A saját katonáikat ellátó szovjet sebészek léptek a helyükre, kiknek működését sokáig figyelemmel kísérhette a műtővel szemben levő szobájából. Rendszeresen az ablakon dobálták ki az udvarra a levágott testrészeket, idővel megszokta, hogy hol egy kar, hol egy láb szeli át a levegőt. Mentségükre legyen mondva, fej nem volt közöttük. Később aztán orvosként sikerült kapcsolatba kerülni a messziről jött kollégákkal, akik általában kiváló szakemberek voltak, csak a kezelési módszereik tértek el néha a nálunk megszokottól. Például saját bevallásuk szerint volt, hogy géppisztollyal is kezelték a hadseregükben tomboló nemi betegségeket. Ettől függetlenül nagyon megörültek, amikor megtudták, hogy bőr és nemi szakorvos, azonnal bevonták a munkába, sőt szép pecsétes papírt is kapott arról, hogy a Vörös Hadseregnek szolgálatot teljesítő orvosként védelmet biztosítanak számára. Ez a kétnyelvű bumázska nagyon jó szolgálatot tett a továbbiakban, ugyanis az orosz járőrök tömegével fogdosták össze az embereket a rommá lőtt főváros utcáin. A férfiakat vagy közmunkára vitték, ahonnan több-kevesebb szerencsével még haza lehetett kerülni, vagy hadifogolyként nyelték el őket a lágerek. Sztálinnak csak úgy tudták megmagyarázni Budapest elhúzódó ostromát, hogy jóval nagyobb létszámú védőt hazudtak a valóságosnál, amihez több hadifogoly is járt, mint amennyi volt. Így aztán ment kifelé postás, rendőr, vasutas, s ha az egyenruhások elfogytak, akkor válogatás nélkül civileket is hozzácsaptak a transzportokhoz. A nőkről nem beszélve, akiknél a „kicsi robot”, meg a „krumplipuc” általában egészen mást jelentett.
Ha túlélte a szerencsétlen, akkor is mélyen hallgatott róla. Az elhurcolást a zsebében őrzött papírral ugyan elkerülte az orvos, sőt ennek védelmében el tudta látni a civil rászorulókat is, de a kirablást végül csak nem úszta meg. Egy esti járőr szabadította meg minden személyes tárgyától, olyan alapos kutatással, hogy még a családi ékszereit is megemelték, nincs-e alájuk rejtve valami. Az oroszok ugyanis mindent összeszedtek, ami fogható volt, gyakran még azt is, ami nem. Nem sokan tudják, de a
Parlament egyik jókora bronzoroszlánja is csak háború utáni másolat, mert az eredeti még most is szovjet fogságban van. Másnap aztán panaszra ment az orosz nacsalnyikhoz, aki a helyszín és az időpont tisztázása után két nap múlva újra hívatta. Előtte ott sorakozott az asztalon mindene, kivéve a gyűrűjét, ami valószínűleg a jutalék szerepét tölthette be az intézkedés során. Miután sűrű köszönetek közepette elpakolt, a járőr felőli tudakozódására csak egy kézlegyintéssel kísért kurta választ kapott: Szibir!
Egyik kollégája még talán nála is furább módon járt. Túl jónak látszó kabátját segítette le róla egy katona, agyonhasznált köpenyét hagyva cserébe, s a meglepetés akkor jött, amikor az üzlet végén a kárvallott fázósan bedugta a kezét a köpeny zsebébe, ami tele volt aranyórával. A Vörös Hadsereg érdeklődése a számukra ritka tárgyak, különösen az órák iránt néha fura helyzetet szült, megmozgatva az elpusztíthatatlan pesti humort is. Közismert volt a rajta sorakozó órákon a kabátujjat hónaljig húzó mozdulattal időt néző orosz katona, de számos más viccet is elengedtek a rovásukra. Az egyik szerint Iván bevitt egy faliórát az óráshoz, hogy csináljon belőle két zsebórát, a maradék az övé, a másik meg nem tudta, hogy a szerkezetet órát néha fel is kell húzni. Amikor megállt vitte a legközelebbi óráshoz, s ő persze kinyitotta a hátulját. Ekkor kiesett belőle egy döglött légy, amiről a katona rögtön megállapította a baj okát: „masiniszta kaput!”
Hasonló élénk érdeklődést tanúsítottak az alkohol iránt is, mindent felkutattak érte. A feltört pincék, raktárak pillanatok alatt megváltak megmaradt készleteiktől, de habozás nélkül leitták a szeszt az iskolai szertárak döglött kígyóiról, békáiról, vagy a kórházak spirituszban eltett érdekesebb eseteiről is.
A szovjet hadsereg nemi betegeinek istápolása is szült fura helyzetet az orvos számára. Pácienseitől honoráriumként élelmet kért, s mivel kórházi szobájában nem akart semmit őrizni megadta a városban lakó édesanyja címét, hogy oda vigyék a neki szánt adományokat. Ő maga néhány hét múlva jutott csak haza, ahol nem mindennapi látvány fogadta. A mamát rendkívül bosszús arccal az előszobában találta egy széken ülve, s amint belépett az ajtón azonnal panaszáradat zúdult rá: „Kisfiam! Ha van valami kapcsolatod az oroszokkal, mondd meg nekik, hogy ne egy szegény özvegyasszony kis lakását használják raktárnak, mert már be sem tudok lépni a szobába!” Ahol ekkorra a mennyezetig állt zsákokban a betegei által odahordott élelem.
Idővel aztán úgy döntött, hogy hazatér eredeti szolgálati helyére, ahol több meglepetés várta. Azon túl, hogy közben a lakását tisztára pucolták az oroszok nyomán csak honi kozákoknak nevezett helybéli fosztogatók, más kellemetlenségei is támadtak. Állásvesztésre ítélték és lakhelyéről is kiebrudalták, azzal az indokkal, hogy megfosztotta a Vörös Hadsereget az őt jogosan megillető hadizsákmánytól. Így értelmezték azt, hogy amerikai, vagyis az oroszokkal szövetséges állam tulajdonában levő műszereket elvitte és visszaszolgáltatta a gazdájának. Így került munkát keresve megyénkbe, ahol hátralévő életét leélte.
Budapesti emlékei még egyszer köszöntek vissza életében, a forradalom idején. A bevonuló orosz tankok egyik parancsnoka üdvözölte őt túláradó jókedvvel, felismerve benne azt az orvost, aki annak idején megszabadította kínzó nemi betegségétől. Alig tudta elhárítani a túláradó, de nem különösebben megtisztelő barátságot magától. -
Te megnézted? Én nem vagyok elájulva tőle, sokkal jobbra számítottam. Ez így most olyan, mintha egy RC modellben ülnél. Nincs a gépeknek tehetetlensége, nem számít a túlterhelés, viszont mindenre iszonyatosan hirtelen, idegesen reagál. Sajnos nagyon látszik, hogy egy RC szimulátor volt az alapja :/ -
artivizsla #54743 Akkora mákom volt ma, hogy csak na. Mindhárom könyvet meg tudtam venni, amikre régóta vadásztam.
Becze Csaba : Elfelejtett hősök
Számvéber Norbert : Kard a pajzs mögött
Pokriskin : Háborús égbolt
Ráadásúl, a Pokriskin könyvért, csak a szomszéd faluba kellett átugorni és kemény 300 pénzbe került. -
artivizsla #54742 sir Douglas Robert Bader
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!sir Douglas Robert Bader
a RAF mülábú pilótája
(1910-1982)
Részben Dantes felvetésére, de nagy részben egy „megszállott” repülő előtti tisztelgésül irom ezt a hsz-t. Douglas Bader műlábakkal repülve szerzett 22 légigyőzelmet, pedig számára a háború már 1941-ben "véget is ért".
Douglas Bader 1910. februárjában született. Mérnök édesapja beosztása miatt a család néhány évig Indiában élt. Bader már gyerekként kapcsolatba került a repüléssel Hazel nagynénjének férje, az I. VH-s pilóta Cyril Burge révén. Meghatározó élmény volt számára, amikor 1924. nyarát Cranwellben töltötte, a repülő kadétokkal együtt.
Amikor Bader elvégezte az oxfordi St. Edward’s Schoolt, Cyril Burge segitségével, aki közben sir Trenchard légimarshall adjutánsa lett, felvételizett a repülőtiszti akadémiára. A felvételi vizsga első hat helyezettje ingyen tanulhatott, Bader ötödik lett.
1930. nyarán hadnagyi rangban a Kenley-ben állomásozó 23. századhoz került. A század műrepülő rajának sztárja lett, a Times hosszú cikkben méltatta a london-hendoni légiparádén bemutatott gyakorlatukat.
A következő évben a nehezebb, lomhábban reagáló Bristol Bulldog gépekkel fegyverezték át a századot. 1931. december 14-én társai ugratása és egy pilóta éles, sértő megjegyzése miatt Bader földközeli műrepülésbe kezdett gépével és lezuhant. Jobb lábát térd felett, a balt térd alatt amputálni kellett.
Nem repülhetett tovább, földi beosztásba került. Aztán a Sunday Paper bulvárlap rosszindulatú cikke miatt 1933. áprilisában nyugdijazták. Az Asiatic Petroleum Társaságnál (későbbi Shell) dolgozott. Feleségül vette Thelma Edwards-ot, akivel élete végéig példaszerű házasságban élt.
Amikor 1939. szeptemberében kitört a háború, Bader egy bulldog szivósságával ostromolta a Légügyi Minisztériumot, hogy ismét repülhessen. Végül elérte a célját, A1B „repülésre alkalmas” minősitést kapott és főhadnagyi rangban bevonulhatott a duxfordi 19. századhoz.
Első harci bevetéseik során Bader és százada konvojokat biztositottak. Első légigyőzelmét Bader Dünkirchen felett aratta, 1940. június 1-én lelőtt egy Messerschmitt 109-est.
Június végén Badert őrnagyi rangban a 242. század vezetésével bizták meg. Az egység 18 db. Leharcolt Hurricane-nel volt felszerelve, moráljuk igen gyenge volt, nem sokkal korábban vonták ki őket Dünkirchenből. Bader a század gondjainak enyhitése végett személyesen kereste fel sir Hugh Dowding repülő-főmarshallt.
A 242. század hamarosan talpra állt. Hamarosan 67 német gépet lőttek le, hat pilótájukat veszitve el a harcok során. Bader tiz ellenséges gép lelövésével vezette a század statisztikáját. Beosztottai, akik eleinte nagyon nem szerették láb nélküli parancsnokukat, ekkora már superman-nek tekintették és „akár ezer Messer ellen is követték volna a harcban”!
1941. márciusában alezredesi rangot kapott és a tangemerei légibázisra helyezték, osztályparancsnoknak. Egyetlen év alatt lett hadnagyból alezredes! Kidolgozta a „Big Wing” teóriáját, nagy számú gépel támadva egyidejüleg a német repülőket.
Spitfire-je oldalára ekkor festették fel a szokványos lajstrom jele helyett nevének kezdőbetűit, a „DB”-t. Bader 1941. június 21. és július 23. között 11 Messerschmitt 109-est lőtt le. 22-re növelve légi győzelmei számát.
Aztán 1941. augusztus 9-ém, bombázók kisérése közben Frabciaország felett összeütközött egy váratlanul felbukkanó Messerschmittel. A Spitfire hátsó része szinte teljesen megsemmisült, Bader jobb műlába beszorult és oda is veszett a géppel együtt. Az ejtőernyővel menekülő Bader a st. Omeri hadikórházból Adolf Galland osztályához került. Elvesitett műlába helyett rádión kértek neki újat „vendéglátói”. A küldeményt egy Blenheim bombázóról le is dobták ejtőernyővel.
Adolf Galland személyesen mutatta meg „vendégének” a Messerschmittet, amelybe Bader be is ülhetett, de természetesen csak a földön.
Badert hamarosan átszállitották egy hadifogolytáborba. Többször is szökést kisérelt meg, de mindannyiszor elfogták. Csak 1945. márciusában szabadult, amikor az amerikaiak felszabaditották a tábort.
Az angliai légicsata ötödik évfordulóján, 1945. szeptember 15-én már Bader vezette háromszáz gép élén a győzelmi repülést London felett.
1946-ban magas háborús kitüntetésekkel megvált a RAF-tól és a Shell Társaság egyik igazgatója lett. 1976-ban lovagi cimet kapott a rokkantakért és főleg a mozgáskorlátozott gyermekekért végzett munkája elismeréséül.
1982-ben hunyt el szivroham következtében. sir Douglas Robert Bader
a RAF mülábú pilótája
(1910-1982)
Részben Dantes felvetésére, de nagy részben egy „megszállott” repülő előtti tisztelgésül irom ezt a hsz-t. Douglas Bader műlábakkal repülve szerzett 22 légigyőzelmet, pedig számára a háború már 1941-ben "véget is ért".
Douglas Bader 1910. februárjában született. Mérnök édesapja beosztása miatt a család néhány évig Indiában élt. Bader már gyerekként kapcsolatba került a repüléssel Hazel nagynénjének férje, az I. VH-s pilóta Cyril Burge révén. Meghatározó élmény volt számára, amikor 1924. nyarát Cranwellben töltötte, a repülő kadétokkal együtt.
Amikor Bader elvégezte az oxfordi St. Edward’s Schoolt, Cyril Burge segitségével, aki közben sir Trenchard légimarshall adjutánsa lett, felvételizett a repülőtiszti akadémiára. A felvételi vizsga első hat helyezettje ingyen tanulhatott, Bader ötödik lett.
1930. nyarán hadnagyi rangban a Kenley-ben állomásozó 23. századhoz került. A század műrepülő rajának sztárja lett, a Times hosszú cikkben méltatta a london-hendoni légiparádén bemutatott gyakorlatukat.
A következő évben a nehezebb, lomhábban reagáló Bristol Bulldog gépekkel fegyverezték át a századot. 1931. december 14-én társai ugratása és egy pilóta éles, sértő megjegyzése miatt Bader földközeli műrepülésbe kezdett gépével és lezuhant. Jobb lábát térd felett, a balt térd alatt amputálni kellett.
Nem repülhetett tovább, földi beosztásba került. Aztán a Sunday Paper bulvárlap rosszindulatú cikke miatt 1933. áprilisában nyugdijazták. Az Asiatic Petroleum Társaságnál (későbbi Shell) dolgozott. Feleségül vette Thelma Edwards-ot, akivel élete végéig példaszerű házasságban élt.
Amikor 1939. szeptemberében kitört a háború, Bader egy bulldog szivósságával ostromolta a Légügyi Minisztériumot, hogy ismét repülhessen. Végül elérte a célját, A1B „repülésre alkalmas” minősitést kapott és főhadnagyi rangban bevonulhatott a duxfordi 19. századhoz.
Első harci bevetéseik során Bader és százada konvojokat biztositottak. Első légigyőzelmét Bader Dünkirchen felett aratta, 1940. június 1-én lelőtt egy Messerschmitt 109-est.
Június végén Badert őrnagyi rangban a 242. század vezetésével bizták meg. Az egység 18 db. Leharcolt Hurricane-nel volt felszerelve, moráljuk igen gyenge volt, nem sokkal korábban vonták ki őket Dünkirchenből. Bader a század gondjainak enyhitése végett személyesen kereste fel sir Hugh Dowding repülő-főmarshallt.
A 242. század hamarosan talpra állt. Hamarosan 67 német gépet lőttek le, hat pilótájukat veszitve el a harcok során. Bader tiz ellenséges gép lelövésével vezette a század statisztikáját. Beosztottai, akik eleinte nagyon nem szerették láb nélküli parancsnokukat, ekkora már superman-nek tekintették és „akár ezer Messer ellen is követték volna a harcban”!
1941. márciusában alezredesi rangot kapott és a tangemerei légibázisra helyezték, osztályparancsnoknak. Egyetlen év alatt lett hadnagyból alezredes! Kidolgozta a „Big Wing” teóriáját, nagy számú gépel támadva egyidejüleg a német repülőket.
Spitfire-je oldalára ekkor festették fel a szokványos lajstrom jele helyett nevének kezdőbetűit, a „DB”-t. Bader 1941. június 21. és július 23. között 11 Messerschmitt 109-est lőtt le. 22-re növelve légi győzelmei számát.
Aztán 1941. augusztus 9-ém, bombázók kisérése közben Frabciaország felett összeütközött egy váratlanul felbukkanó Messerschmittel. A Spitfire hátsó része szinte teljesen megsemmisült, Bader jobb műlába beszorult és oda is veszett a géppel együtt. Az ejtőernyővel menekülő Bader a st. Omeri hadikórházból Adolf Galland osztályához került. Elvesitett műlába helyett rádión kértek neki újat „vendéglátói”. A küldeményt egy Blenheim bombázóról le is dobták ejtőernyővel.
Adolf Galland személyesen mutatta meg „vendégének” a Messerschmittet, amelybe Bader be is ülhetett, de természetesen csak a földön.
Badert hamarosan átszállitották egy hadifogolytáborba. Többször is szökést kisérelt meg, de mindannyiszor elfogták. Csak 1945. márciusában szabadult, amikor az amerikaiak felszabaditották a tábort.
Az angliai légicsata ötödik évfordulóján, 1945. szeptember 15-én már Bader vezette háromszáz gép élén a győzelmi repülést London felett.
1946-ban magas háborús kitüntetésekkel megvált a RAF-tól és a Shell Társaság egyik igazgatója lett. 1976-ban lovagi cimet kapott a rokkantakért és főleg a mozgáskorlátozott gyermekekért végzett munkája elismeréséül.
1982-ben hunyt el szivroham következtében. -
artivizsla #54741 Pokriskin
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Alexandr Ivanovics Pokriskin
(1913-1985.)
59 ellenséges repülőgép lelövésével Pokriskin, a II. VH. második legeredeményesebb orosz pilótája volt. Egy szibériai faluban született. Korán megszerette a repülést, a hires orosz pilóta, Cskalov volt a példaképe. Pokriskin 1932-ben belépett a hadseregbe, csalódottan vette tudomásul, hogy csak repülőgép-szerelőnek vették fel. Leningrádban elvégezte a repülőgépmotor és sárkányszerelő mechanikusokat képző iskolát. Ezután Krasznodarba helyezték, ahol elismerték, mint jó képességű szerelő-technikust.
Repülési vágyától hajtva egyik kérvényt a másik után adta be, de csak 1938. végén helyezték át a kacsinszki vadászkiképző iskolára. Itt I15ös, I-153-as és I-16 Rata tipusokkal repült.
1939. őszén kiképzett vadászpilótaként a 16. sz. vadászezredhez vezényelték, Viktor Petrovics Ivanon őrnagy parancsnoksága alá. Innen 1941. májusában rajparancsnoki tanfolyamra küldték. Ezután a moldvai Belci repülőterén századparancsnok helyettesi beosztást kapott. Szinte egyszerre érkezett új állomáshelyére a viszonylag modernnek nevezhető míg-3-asok első, még ládákba csomagolt példányaival.
1941. június 22. – a német támadás kezdete utána a hátra települő 16-osok a míg-3-asokkal adtak készültséget a mojoki repülőtérem. Bombázók elleni riasztás után Pokriskin lelőtte az egyik bombázót, és csak ezután vette észre, hogy számukra ismeretlen, SZU-2-es orosz gépek kötelékét támadták! Pokriskin átrepült támadó társai előtt. Billegtetett és rövid sorozatokat lőtt, hogy megállitsa a támadást. Igy csak egyetlen gépet veszitett a bombázó kötelék.
A háború harmadik napján azután lehetősége adódik az első igazi légi győzelemre is. Egy a kisérőjét támadó Bf-109E-t lőtt le. Századparancsnokának lezuhanása miatt hamarosan Pokriskinnak kell átvennie a század vezetését is.
Sokasodó légi győzelmeit kiváló repülő tudásának és halálpontos sorozatainak köszönhette. Pedig a kiképzés során nem számitott jó lövésznek. Csak akkor változott a megitélése, amikor közelebbről nyitott tüzet. Később is azt mondta, csak akkor szabad lőni, ha az ellenséges gép már teljesen kitölti a célzókészülék látómezejét.
Az 1941-es év folyamatos hátratelepülésekkel telt a 16-osoknak. A következő év elején már Pokriskin főhadnagy vezette az ezred légi győzelmi listáját. Közben az ezredet átfegyverezték Jak-1-esekre, és kitüntetésül gárdaezredi cimet kaptak.
Érdekes közjáték 1942. nyaráról, hogy egy horvát pilóta átrepül Messerscmitt Bf-109E gépével az oroszokhoz. Egyedül Pokriskin vállalja az ellenséges tipussal a repülést. Felszállások sorozatában gyötri a német gépet, tapasztalatai szóban és irásban is közli feletteseivel, de ezzel nem arat tulzottan nagy sikert.
Ennek is köszönhető, hogy három törzstiszt és egy ezredbeli ellenlábasa függelemsértésért feljelentik és kezdeményezik a pártból való kizárását is. Pilóta társai azonban kiálltak mellette és az ezredkomisszár hamarosan elérte a vádak elejtését is.
Közben az ezred ismét új gépeket kapott. Az amerikai Bell P39 Airacobra-k átvétele közben ismerkedett meg Pokriskin a Kaszpi-temger melletti Monosz repülőterén későbbi feleségével, Marjával.
Az újonnan kapott amerikai gépeket Iránon át repülték a Szovjetunióba, ezekben az átrepülésekben Pokriskin is részt vett. Csak 1943. derekán kerülhetett ismét frontszolgálatba. Ekkor a számára igen kedves, 1 db 37 mm-es gépágyúval és négy 12,7 mm-es géppuskával feslzerelt tipuson Pokriskin egy sajátos újitást vezetett be. A külön kezelhető fegyvereket egyetlen elsütőgombra köttette össze. El lehet képzelni, amikor egy megtámadott ellenséges repülőgépre közelről ilyen golyózáport zúditott, akkor gyakorlatilag cafatokra lőtte ellenfelét.
Ebben az időben a 13-as oldalszámú géppel repült a krimi hadmüveletekben, és a németek részéről gyakran felhangzott a pilótákat figyelmeztető szöveg: „Achtung! Achtung! Német pilóták vigyázat, Pokriskin a levegőben van!”
Hasonló figyelmeztetés hangzott el akkor is, amikor Erich Hartmann fekete tulipán-motivummal diszitett Messere tűnt fel. „Vnyimányije! Vigyázzatok, a Fekete Ördög a levegőben!”
Ezekért a harcokért kapta Pokriskin az első Szovjetunió Hőse kitüntetést. Valamint két szigorú parancsot. Át kellett festenie gépe oldalszámát 100-asra és letiltották a tenger feletti őrjáratait, amikor kisérőjével az utánpótlást szállitó Ju-52-esekre vadásztak. A sok győzelmes pilóta élete kezdett drága lenni a Vöröshadseregnek.
Ekkortájt Pokriskin már az ujoncokat is tanitotta. Neki tulajdonitják a következő mondást is: „Keresd az ellenséget! Ne azzal törődj, hányan vannak, hanem hogy hol!”
1943. augusztusában megkapta a második Szovjetunió Hőse kitüntetést is. Az év vége előtt, egy rövid pihenő közben a 16. gárdavadászezred tábornokának repülőgépével elhozhatta menyasszonyát Dnyepropetroszk mellől, hogy végre összeházasodjanak.
Ettől kezdve azonban igen nehéz sors várt a repülésért rajongó Pokriskinra. Ujoncok kiképzésére osztották be, majd Moszkvába rendelték, hogy megismerkedjen a legújabb tipusokkal is. Végül vissza könyörögte magát a frontra. Régi egységétől a 9. gárdahadosztályhoz helyezték, hadosztály parancsnoknak. Ekkor már meghaladta az ötven légi győzelmet, de szinte alig engedték repülni. Irányitania, szerveznie kellett a légiharcokat. A 9. gárdahadosztály vadászai 100 német gép lelövése közben csupán öt saját pilótát veszitettek. 1944-ben a hadosztályt a 2. ukrán front állományába helyezték, igy később részt vettek a Berlin elleni hadműveletekben is.
Pokriskin érdemei elismeréséül 1944. augusztus 18-án harmadszor is megkapta a Szovjetúnió Hőse kitüntetést. Rajta kívül a szovjet repülők közül ez csak Kozsedubnak sikerült, 62 légigyőzelem után!
Pokriskin egyik utolsó bevetésén, Berlintől délre találkozott életében először egy Me-262-essel. Lenyűgözte a német gép sebessége.
A háború után 1948-ban elvégezte a Frunze Katonai Akadémiát, 1957-ben a Vezérkari Akadémiát. 1968-71. között a honi légvédelmi csapatok főparancsnokának helyettese, 1972-81-ig a DOSZAAF elnöke, majd haláláig a SzU honvédelmi minisztériumának főszemlélőségén dolgozott. -
Szerintem sehogy. AI-k hülyék:) Repüljetek ATAGON ott megszerezhetitek a gyakorlatot ,max eleinte lelőnek benneteket ,de majd elmúlik. -
Igen, legutolsó DLL-el együtt.
Majd nézegetem még,hátha csak egy opció van elnyomva. -
Fent van a beta patch? -
artivizsla #54737 Fém modellek, aki kedveli őket.
Gázturbinás, magyar romboló.
-
Clodban próbálta már valaki csak úgy felületesen a full mission buildert?
Haverommal saját Lobby-ban szoktunk játszani amig bele nem jövünk, módositott meglévő küldetéssel.(Leginkább az AI gépekhez van nyúlva).
A probléma magával az AI-val van. Hiába vannak ACE fokozaton, az első összecsapást követő pár perc után teljesen hülyék lesznek, és beállnak kötelékbe, mit sem foglalkoznak velünk, vagy arról hogy szépen leszedjük őket egyessével. Ők csak repülnek egyenesen, nagynéha kitérnek.
Mitől lehet ez, hogy lehetne beállitani hogy végig intenziven aktivak legyenek? -
én az arma2+oa-t valami pár euróért vettem a steamen, de még ki sem próbálta,
asszem ezért a modért most nem adok ki majd hatezer forintot...utánanézek mit írnak róla -
Szerintem egy cache mappa törlést is meglehetne próbálni.