91389

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • nalyib
    Megtaláltam a ma említett bombázós hozzászólásom a másik fórumon, átírtam pár helyen mert még kézi trimhez készült.

(Kézi trimmel bombáztam eredetileg, mert ezeken a gépeken nem volt "level stabilizer", a program helpje szerint is könnyítésnek került bele. Most egyrészt azért használom mert furcsán nehéz a gépek pontos trimmelése, másrészt nem hiányzik, hogy két-három ember munkáját lássam el párhuzamosan. Tartani kell a szintet/irányt, kezelni a bombacélzót ami elmászkál, és lőni a vadászokra...)

Szóval "Röviden". Nagyjából eldöntöd milyen magasról (min. 850m, de részemről 3-4000 [8, 9, 10:D] fölött ajánlott), és ha már van tapasztalatod, kb milyen sebességgel szeretnél bombázni. Ez utóbbi a magassággal növekszik, nálam 2-3 ezer méterről 400 km/h valós sebesség alatt állapodnak meg a heinkel és a junkers is, a vadászok miatt érdemes minél gyorsabban menni.

Lehetőleg még a ráérős pillanatokban beállítod nagyjából a célzó magasságát, sebességét, és a szöget felemeled (elevation) a horizont közelébe. Nálam egymás mellé vannak pakolva shift+numpaddel, elevation (7 és 1), altitude (8,2), velocity (9,3).

Az emelkedést minél hamarabb kell letudni, célzás közben nem nagyon megy. Lehetőség szerint előre minél pontosabban beállsz a cél felé (offline ezt a rádióiránytűnek mutatnia kell, német műszerfalon ez a kis repülőgép).
    Ha már látod a célokat (lehetőleg a magasra állított bombavetőben), bekapcsolod a "level stabilizer"-t (nem összetévesztendő "level autopilot" opcióval ami valamiért azt állítja, hogy a pilóta és kövészek közti váltáskor automatikusan kapcsolja-e ki és be az AI-kat.). A későbbi ki-be kapcsolgatás miatt viszont érdemes a magassági kormányt nagyjából a horizontra trimmelni.

Ha ráérsz, pontosítod közben a bombacélzó adatait. A Ju-88 #2 ülésénél, a célzókészülék alatt van két kerek műszer, a jobb oldali a valós sebességet mutatja (nem tudom, hogy:), de a sebességet igazából elég, ha nagyjából beállítod.

Ha még mindig megvannak a célok, rájuk állítod a függőleges fonalat (oldalirány), igény szerint ki-be kapcsolva a szinttartót. Mivel a célzó kisebb manőverektől is megzavarodik és helyreállásig lekapcsol (a kézikönyv szerint akár fél percre is), itt már mindent csak finoman és lassan (1-2 másodpercre így is eltűnhet, nem érdekes).
    Ellenőrzöd és korrigálod a beállított magasságot, valamint a csúszásjelző golyót.
    Az elevationnal függőlegesen is célra igazítod a keresztet/megvárod míg rákerül (ha sok bombát dobsz akkor a "szőnyeg" elejére természetesen), és mikor pont rajta van, megnyomod az automatika kapcsolót (bombsight automation). Ha kiírja hogy elindult de nem csinál semmit, kapcsold ki ugyanazzal, és próbáld újra. Ha mozog, de gyorsabb/lassabb, mint a cél, akkor a sebességet variálva tereld vissza, majd tartsd ott (nálam ehhez géptípustól függetlenül adagolni kell lassan a plusz sebességet). Mikor a gép jónak érzi, ledobja a bombákat. A bombaszekrényből úgy tudom csak egyetlen párat old, úgyhogy sok bombánál nyomkodni kell a kézi kioldót, amíg ki nem írja hogy elfogyott.

A bombavetőt függőlegesre csavarva 2-3000 magasságból általában még pont láthatod az eredményt, bár ezt sokszor nem érdemes megvárni.
  • nalyib
    Ehhez a videohoz hozzátenném, hogy mikor az oldaltrimmes korrigálásról beszél, az nem egész oké.
    Egyrészt, ha van már rutinod, sokkal gyorsabb egy pillanatra kikapcsolni a level stab.-et és apró döntéssel korrigálni, másrészt a korrekció után a csúszásjelző gömböt középre kell igazítani az oldaltrimekkel, különben nyilván más felé nézel, mint amerre a gép (és a bombák..) haladnak.
  • VO101 tvr
    Bombsight Training - IL2
  • repvez
    De van egy olyan variánsa is ahol a ledek vannak a sapkán.Ha valakit jobban érdekel a dolog akkor van már nei topicja is és a hivatalos forumon sok segédlet is a kapcsolási rajzra és a progi beállitásra.
    freelook topic
  • AarPoe
    Hűha.
    Kipróbáltam a TB3-at, ez tényleg egyszerű, a két vonal metszéspontjába esik a bemba. Az automatát nagyon nem vágom, és az a bajom, hogy csak 1 paraméterről beszéltek: a sebességről, hunott ott van még a szög és a magasság is (utóbbi egyértelmű).
    Akkor hogy is van ez? :)
  • TG Gida
    Nem a sapkán van a LED,hanem a kamera mellett.A LED-ek megvilágítják a sapkán lévő fényvisszaverőket és csak a tükröződést látja a kamera.
  • Scottt
    6infra led 1 sapkán webkamhoz program az veszi az infra ledek fényét,és ahogy mozog a fejed a sapkával úgy mozog a programban.
  • Lebowski
    sztem simán lehet vele pontosan bombázni de ez csak egy vélemény:)
  • VO101 tvr
    Szerintem erre gondoltál:
    Bombsight Table 2
    Ennél jobbat nem találsz. Ha ezt használod, nem kell az automata bombacélzót bekapcsolnaod, mert az sokak szerint nem jó, pontatlan.
  • Lebowski
    heinkelen is ilyen bombázó készülék van, ami automata.TB-3 már más tészta.ott neked kell manuálisan oldani amikor a két tengely metszéspontjánál vana cél.

amúgy télleg úgy kell h befogod a megadott magasságnál és sebességnél, majd a célzót hagyod ott ahol van. a sebesség növelésével és csökkentésével tudod finomhangolni.értem ezalatt: ha növeled a sebességet (persze a célzókészüléken) akkor gyorsabban fog lefele mozogni, ha csökkented akkor csúsztatod azaz távolabb fogja dobni.hidd el mozog az csak nagyon lassan.és picit :) de a földön rengeteget. szal gyakorolni kell.nem olyan eccerű mint aminek láccik.
  • Kferro
    Nem rossz. Nekem is össze kellene hozni valamai hasonlót.
    Viszont fogalmam sincs, hogy ez a "6 IR LED webcam" milyen webkamera akarna lenni, még nem is hallottam ilyenről.
  • nalyib
    Ilyen táblázat mondjuk pont van a megadott linknél:D A bombák tömege lényegtelen, mivel a méretük (légellenállásuk) is nagyjából arányos vele. (remélem nem írok hülyeséget, most értem haza:D)

Nekem meg csak az automata bombacélzók voltak eszemben, ami pl Bettyn, a német kétmotorosokon, meg B-25ösön van. Azoknál a sebességet kell folyamatosan korrigálni, különben valamiért elmászik a cél. (gondolom tudsz róla, hogy ezeken be lehet kapcsolni az automatikát, amit viszont már befolyásol a beállított sebesség)
  • AarPoe
    Ööö...én azt hittem, létezik olyan táblázat, amelyik megadja, hogy adott magasságban, adott sebességnél XY tömegű bombánál mekkorára kell állítani a nézeti szöget, hogy a célkeresztbe essen a bomba. Dehát ha nem, nem...azért köszönöm a linkeket.

Úgy éretted, hogy a nézeti szöget állítsam folyamatosan? Mert a sebességet hiába állítom, ettől nem mozog együtt a célkereszt a céllal, hanem elmegy fölötte.
  • Trucker39
    Barkácsoló kedvüek lóra !!

IL2 6DOF, Freetrack, 6 IR LED webcam, GlovePIE
  • Trucker39
    Javaslom, az alábbi linken nézz körül:

Link

Köszönet érte a Virtuális Puma századnak!
  • nalyib
    Ha a kijelzett/valós sebesség táblázatra gondolsz, semmi értelme.. a játékban ez is egyszerűsítve van:/ Próbáltam használni, nem sokra mentem vele.

Állítsd be a kijelzett értékekre, majd úgy igazítsd a sebességet, hogy a kereszt pont a céllal együtt mozogjon, akkor nem nagyon megy félre. (valami misztikus okból ezt folyamatosan korrigálni kell, a végére pedig már valami teljesen lehetetlen értékre kell csavarni...)
  • AarPoe
    Nem tudja valaki véletlenül, hol találom meg a bombacélzó táblázatot? Lusta vagyok keresni :)
  • Gundark
    Igaz. És volt a kimondott-kinemmondott "parancs" a sugárhajtású vadászok pilotáira, mondván hogy "háát igen, de akkor esetleg holnap is felszáll egy "léglökésessel" A háború nem romantika legfeljebb a könyvekben. Ez van.
  • VO101 tvr
    Összehasonlítva Molnár ill. Nyemecz sérüléseivel, egy láblövés eléggé kevésnek tűnik, amennyiben szándékosan lőtték ernyőn. Nehéz elképzelni, hogy a két géppuskából csak egy lövedékkel tudják eltalálni. De nem elképzelhetetlen. Mint hogy az sem, hogy utólagosan "kreáltak" ügyet, tanúvallomásokat, hogy legyen amerikai áldozat is és lehessen egyenlőségjelet tenni...
  • VO101 tvr
    Csakis az amerikai pilótáknak állt érdekében a kiugrott pilótákat kivégezni a légiharc földrajzi elhelyezkedéséből kifolyólag.
  • VO101 tvr
    Csak hogy ne mosódjanak már össze a dolgok!
    Becze Cs:Elfelejtett hősök 55.o. 2. bekezd
    "... az ejtőernyőn leereszkedők lelövése -sajnos- nem volt ritka a 15. AAF vadászpilótái által."
  • Lacusch69
    Mivel Molnár L.-ról és Nyemecz J.-ról volt szó, én a magyarokat vettem másik félnek.
  • Lacusch69
    Becze Csaba írja (Elfelejtett hősök) Szeverényi K.-nál, hogy 1945.II.21-én lelőtt egy B-17-est, és a magyar raj gépei közül VALAKI lábon lőtte az ejtőernyőn függő T.J. Bunnel faroklövészt, aki III.9-én meghalt. (Vagy emiatt vagy a gépben szerzett sebesülése miatt. Ezt én teszem hozzá.)
    Soha nem derült ki, ki lőtt rá a raj gépei közül. (Az incidens a túlélő amerikaik elbeszélése alapján dokumentált.)
    Csaba megjegyzi, hogy ezek a pilóták sokat repültek Molnár Lacival, talán bosszút álltak.
  • Bucser
    Szerinted a másik oldalon csak magyarok repültek?

Mindkét oldalon történtek ilyenek. Nem szabály volt hanem kivétel. és nem "utaztak" a pilótákra.
  • Lacusch69
    Magyar pilótákról van szó (legalábbis részemről).
  • VO101 tvr
    Konkrétan mikor és kivel fordult elő?
  • VO101 tvr
    Engem is érdekelne ha tudnál példákat mondani!
  • Lebowski
    szted németek soha nem lőttek levegőbe?
  • Lacusch69
    Légyszi írj dokumentációt, vagy tanúvallomást.
  • Bucser
    +amit nem naplóztak egyszerűen csak MIA lett...
  • Lacusch69
    1 azaz egy alkalommal.
  • madmanic
    valamelyik nap codozott egy srác Oleg_ua néven...

• Lebowski
    hátha olyat mondasz hogy lámulni... akkor télleg túl sokat cod4ezel... nemsokára jön majd a lol.
  • Bucser
    Ne félj a másik oldalról is történt ugyanilyen.
  • Sanyix
    "Mindkettejüket ejtőernyőn függve lőtték agyon az amerikai vadászok"

pff igazi amcsi "fairplay"...
  • ColdFire
    kezdek ellámulni, cod4ezek il2 helyett
  • AarPoe
    /OFF
    A meghalt fórum az, amire nem írnak. Ide írnak, mint pl. épp most én is, így nem halott. :)
    /ON
  • Scottt
    Meghát... :-)
  • Her Laca
    Mi az meghalt a fórum.
  • Her Laca
    Ez sima webkamera meg egy progi. Ja meg kell egy mod amit le lehet tölteni. Na meg egy bézbólsapka vagy öt leddel felszerelve.