MTI

Háromdimenziós printer nyomtatta állkapcsot ültettek be

3D-s printer által megalkotott alsó állkapocscsontot ültettek be egy 83 éves belga nő arcába egy, a maga nemében világelsőnek számító operációval - számolt be róla a BBC hírportálja.

A beültetést még júniusban hajtották végre, ám csak most hozták nyilvánosságra. Az implantátum titánporból készült, amelyet lézer segítségével hevítettek fel és vittek fel egy vázra rétegenként, amíg felvette a pácienshez leginkább illeszkedő alakot. A műtétet megelőző kutatások a belgiumi Hasselt Egyetem Bioorvosi Kutatóintézetében zajlottak, magát az implantátumot a LayerWise elnevezésű, speciális fém alkatrészek gyártására szakosodott belgiumi cég készítette el. A páciensnek krónikus csontfertőzése volt, amelyet magas kora miatt kockázatos lett volna a hagyományos rekonstrukciós sebészeti műtéttel megoldani, ezért döntöttek a szakemberek az új technológia mellett.

Az implantátumon az izmok megtapadására, valamint az új erek és idegek növekedésére alkalmas mélyedéseket és barázdákat is kialakítottak. A 107 grammos állkapocs elkészítése pár órányi nyomtatást jelentett.

"Amint megkaptuk a 3D-s digitális tervet, automatikus eljárással felszeleteltük 2D-s rétegekre, majd ezeket a metszeti képeket küldtük át a nyomtatógépnek" - magyarázta módszerüket Ruben Wauthle, a LayerWise fejlesztő mérnöke. A nyomtató lézersugarat használt arra, hogy az egymást követő vékony titánpor rétegeket összeolvassza. Minden egyes réteget az előzőhöz olvasztottak, egy milliméteres magasságot 33 rétegből hoztak létre a munkadarabban, így az állkapocs elkészítéséhez végül több ezer rétegre volt szükség.

A titánból lévő implantátumot végül egy biokerámia réteggel borították be. A beültetés négy órán át tartott, a műtéti csoport szerint ez az idő csupán az ötöde annak, amennyire egy hagyományos rekonstrukciós műtéthez szükség van. "Röviddel az altatásból való felébredése után a páciens néhány szót mondott, egy nap elteltével pedig újra képes volt nyelni" - idézte fel Jules Poukens, a műtéti csapat vezetője, a Hasselt Egyetem sebésze. A nő négy nappal a beavatkozást követően hazatérhetett. Bár az új alsó állkapocs körülbelül egyharmaddal nehezebb, mint a régi volt, a páciens könnyen hozzászokott a többlet súlyhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ender Wiggin #7
  ja, és jut eszembe, beidegzés nélkül (ez ugye értelemszerűen lehetetlen) kontrollálni a rágást megint csak nagyon durva érzés lehet - már, ha alkalmas rágásra az egész hóbelevanc, és nem csak esztétikai értéke van.
 • Ender Wiggin #6
  csak egy baj van vele: a mandibula rugalmas csont, ha nem lenne az, kis sem tudnánk nyitni a szánkat, lévén ilyenkor a két ízületi fej előre csúszik a vápában és ezzel távolabb kerülnek egymástól. plusz, rágáskor is deformálódik a mandibula teste. elég szar lehet ezzel élni, még akkor is, ha állkapocs nélkül még rosszabb.
 • gforce9 #5
  Angliában házakat is nyomtatnak hasonló módon(legalábbis prototípusként). Az eljárás alapelve nem új, de hogy ilyen szintre eljutott, állat :)
 • T0nk #4
  Mindenhol ahol írnak róla, kihagyják, hogy mi a neve az eljárásnak.
  Direct metal laser sintering Jegyezzük meg, a közeljövő egyik fontos gyártási eljárása lesz. Akár tömeggyártásra is.
 • Merces #3
  leesett az állam
 • endrev #2
  Kalapemel.
 • jeti00 #1
  ez már vlmi