21
-
#21 Én úgy olvastam vészhelyzeti jeleket is tudnak, majd fogni ezek a holdak és akinek szüksége van rá előfizethet deciméteres pontosságú adatokra is (ingyen 1m-es). -
nextman #20 En ugy emlekszem tobb muholdbol is fog allni, es pontosabb, illetve reszletesebb adatokat tud szolgaltatni. Pontos szamokra sajnos nem emlekszem, de ra lehet keresni.
Viszont gyakorlatilag mindegy is, mivel a kereskedelmi hasznalatra szant reszt lebutitjak olyanra, mint a GPS, sot, lehet mar azt is butitjak egy hatarig. Hogy katonai celokra veletlenul se legyenek hasznalhatoak. -
#19 Tulajdonképpen műszaki szempontból mennyivel lesz ez fejlettebb a GPS-nél? -
Doktor Kotász #18 Azt hittem, soha nem lesz ebből semmi. -
brueni #17 no problem :-) -
teddybear #16 Nem akartalak kioktatni. Talán nem egészen jól fogalmaztam.
Ami a hibát illeti a cikkben már javították, részben miattad is. -
brueni #15 ne engem oktass ki, a cikkben volt így írva. -
Thrawn #14 No meg a 7-8 tonnás Szojuzokat alacsony pályára állítják, 350-450 kilométerre, nem 23000-re. Rémlik, mintha olvastam volna, hogy innen az egyenlítő mellől 3 tonnát tud a Galileo holdak pályájára felvinni. -
Thrawn #13 Még annyit az oroszok bevonásához, hogy a nyilvánvaló gazdasági előnyökön túl szerintem pici politika is van a dologban. Jó, ha minél sokoldalúbb, szerteágazóbb gazdasági kapcsolatot ápol az EU az oroszokkal. Ez nyilván jótékony hatással van a politikai kapcsolatokra is, velük pedig nem árt jóba lenni. -
#12 Valszeg biztonsági okokból raktak csak rá kettőt, a tesztekhez sanszosan ennyi kell. Nem túl rég volt, amikor egy meghibásodott rakéta magával rántott vagy öt vagy hét (?) holdat. -
teddybear #11 Szívesen, bármikor segítek, ha tudok. -
teddybear #10 Olcsóbb, megbízhatóbb, és így az oroszokat is bevonják az európai gazdaságba, még ha csak érintőlegesen is.
Ami pedig a Szojuz-2 teherbírását illeti, az meglehetősen nagy. A Szojuz és Progressz űrhajók súlya eléri a 7-8 tonnát, és Corou-ról (mivel közel van az Egyenlítőhöz) még többet is fel tud vinni.
Szvsz, akár három-négy ilyen műholdat is fel tudna vinni egyszerre. -
#9 Köszönet a kiigazításért, javítva. -
teddybear #8 Először is Francia Guyana, nem pedig Francia Guinea. Ez Dél-Amerikában van, az utóbbi meg Közép-Afrikában. Nem ugyanaz.
Francia Guyanában van a coroui Guyana Űrkutató Központ, ahonnan az ESA (az Európai Űrkutató Központ) lövi fel a műholdjait. -
brueni #7 francia guinea, nem európában van, de nem is az amazonas környékén, ha jól rémlik, az valami afrikai gyarmat...
-
#6 Ne aprózzuk el, Saturn V-öt neki! :) -
scnad #5 Ariane ... miért nem mindjárt Enyergija ?
Nem nagyzolni akartak, hanem óccóé' feltolni egy műhóóódot' ! -
T0nk #4 Arról nem is beszélve, hogy a világ legkiforrottabb, és legmegbízhatóbb hordozórakétája. Nagyon jó húzás volt Kororu-ban építeni hozzá egy indítóállást. Így elvben lehetőség nyílik emberes űrrepülésekre is onnan. -
Thrawn #3 A Szojuz rakéta nyilván olcsóbb. A két műhold összesen másfél tonna, ezért felesleges Arianéval durrogtatni. Az Ariane meg tökéletes akár két nehéz hírközlő hold geostacionárius pályára állítására. -
#2 Nem érezték szükségesnek, mert volt egy baráti országnak, használható rendszere. Csak miután USA bácsi blokkolgatni kezdte a civil hozzáférést, rájöttek, hogy ez nem túl biztonságos, pláne nem megbízható és elkezdtek egyet csinálni maguknak. Egyébként az usának sem 10 perc volt megcsinálni a műholdakat. -
Caro #1 Kíváncsi vagyok mi lesz ebből a projektből... 2011-re a világ legnagyobb gazdasági tömörülése eljut oda, ahova az USA... mikor is?
Sokkal jobbat kell a GPS-nél nyújtani ahhoz, hogy tényleg használják is. Meg persze nem ártana fellőni az összes műholdat.
Amúgy a Szputnyik és Gagarin sem szojuzzal utazott de ez mellékes.
Ez a másik dolog, nem tudom miért kell büszkének lenni arra, hogy Ariane helyett orosz rakétával repül a(z egyik) legkiemeltebb európai űrprojekt.