MTI

Tele van műanyaghulladékkal a Temze

A világ egyik műanyaggal leginkább szennyezett folyója lehet a Temze brit kutatók szerint, a folyó egyes szakaszain másodpercenként 94 ezer darab mikroműanyag is áthaladhat. Az Egyesült Királyság egyik legfontosabb víziútja ilyen szempontból szennyezettebb, mint a Rajna vagy a Duna - olvasható a BBC honlapján.

A Temze állapotát vizsgálva parányi plasztikdarabokat találtak rákokban, a part mentén pedig nagy mennyiségben halmozódik fel a vécébe dobott nedves törlőkendő, amely helyenként "kendőzátonyokat" képez - hívták fel a figyelmet a Londoni Egyetem, a londoni Természettudományi Múzeum és a Zoológiai Társaság kutatói, akik a világ több pontján végeztek vízminőség-vizsgálatot. A kutatás eredménye szerint a Temze vizében több a műanyag, mint a Rajnában, a Dunában, az olaszországi Póban vagy az amerikai Chicago folyóban. Csak a kínai Jangce szennyezettebb plasztikkal, mint London folyója.

A kutatócsoport szerint nem világos, hogy miért ilyen magas a műanyagsűrűség a Temzében, mindazonáltal szerintük az emberek sokat tehetnének a folyó tisztaságáért műanyaghasználati szokásaik megváltoztatásával. A mikroplasztik nagy többsége valószínűleg nagyobb műanyagtárgyak, főleg ételcsomagolások széttöredezéséből származik, de növelik a szennyezettséget a kozmetikai szerekből származó mikrogyöngyök és a műanyagot tartalmazó tisztítószerek is. A kutatók szerint felül kellene vizsgálni azokat a szabályokat is, amelyek lehetővé teszik egyes nedves törlőkendők "lefolyóba dobhatónak" minősítését is.

A Természettudományi Múzeum laboratóriumában felboncolt folyami rákok testében "sokkolóan sok" műanyagdarabkát találtak - közölték a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #2
    Náci rasszistákok vagy!
    Legalább nem kell nekem ugyanezt kifejtenem...
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2020.08.01. 11:23:32
  • kvp #1
    Ha figyelembe vennek, hogy London es altalaban del Anglia lakossaganak tobbsege afrikai es azsiai szarmazasu, akkor nem lepodnenek meg rajta, hogy a del Angliai folyok pontosan ugyanolyan szennyezettek szemettel az emlitett tersegek folyovizei. Ez jellemzoen egy kulturalis jelenseg, amit egy tolerans tarsadalomban el kell fogadni mint adottsagot. Mindezt sulyosbitja meg a briteknel meg mindig hasznalatban levo viktorianus csatornarendszer, ami az esovizet, az ezzel bemosott utcai szemetet, a szennyvizet es minden mast is egyetlen csatornarendszerben vegyit, majd nagyobb esozesek eseten (ami azert ott gyakori) a tulfolyokon at tisztitatlanul a kozeli folyokba urit. Ha az infrastruktura es a lakossag is harmadik vilagbeli szinten van, akkor a szennyezett folyoviz egy termeszeres jelenseg.

    Egyebkent kozeli peldanak erdemes megnezni mi mosodik be a Tiszaba es a tobbi folyoba keleti iranybol. A hatarnal megprobaljak ugyan kiszedni amit lehet, de magas vizallasnal ez egy eleg remenytelen vallalkozas.