Felföldi Beáta

QB, a robotkolléga

A két keréken közlekedő szerkezet irányítója bárhol lehet a Földön, ugyanúgy hallhat, láthat és beszélhet, mintha ő lenne a robot helyén.

Az Anybots - egy robotokat fejlesztő cég - 2009-ben jelentette be a QB fejlesztését. A két keréken közlekedő szerkezet úgy néz ki, mint egy Segway, csak éppen emberi vonásokkal. A QB egy olyan robot, amit távolról is lehet irányítani, valamint rajta keresztül kommunikálni. Ezt a tulajdonságot főként a távmunkában dolgozók hasznosíthatják, de azoknak is praktikus lehet, akik egy másik gyáregységgel szeretnének közvetlenebb kommunikációt fenntartani, vagy akik a munkahelyi megbeszéléseken nem tudnak személyesen részt venni.

Azért lehet ez a megoldás még a videó konferenciáknál is előnyösebb, mert bármely helyiségbe "bemehetünk" és "hallhatjuk", "láthatjuk", mi zajlik "körülöttünk". De még akár a főnökünk is figyelhet minket az irodájából. A beépített Wi-Fi-vel rendelkező QB távoli használatához egy webböngészőre és internetkapcsolatra van csupán szükség, az irányítását billentyűzetünk nyilaival oldhatjuk meg.

A fej egy manuálisan állítható teleszkópos nyakon foglal helyet, és egy 5 megapixeles felbontású kamera és egy 320 × 240 pixeles LCD kijelző van benne. Ez jeleníti meg az irányító képét, vagy akár videóját. A hangok felvételére és közvetítésére mikrofonnal és hangszóróval is ellátták. Tehát a robot lát és hall mindent, mintha maga a munkatárs - vagy a főnökünk - lenne jelen.

Az Anybots alapítója, Trevol Blackwell nyilatkozata szerint eredetileg egy nagyon sokoldalú robotot szerettek volna létrehozni, melyet karokkal is fel akarták szerelni. Így az tárgyakat is meg tudott volna fogni és magával vinni, de végül úgy határoztak, az egyszerűség mellett döntenek és lehagyják ezeket a robotról.

A fejlesztők arra is találtak megoldást, ha a robot irányítója egy konkrét dologra szeretne mutatni. Ezt egy lézersugár segítségével teheti meg, amivel bármit ki lehet hangsúlyozni az irodában vagy egy tárgyalás közben. A lézer persze nem csak mutogatásra alkalmas, fel is mérhetjük vele a környezetet, így elkerülhetjük, hogy munkatársakba, falba vagy egyéb akadályokba ütközzünk, még akkor is, ha a találmány olyan sebességgel halad, mint egy ember (5-6 km/h). A robot kommunikációs képességeiért és a mozgás koordinálásáért egy Core 2 Duo alapokon futó nyílt forráskódú BSD operációs rendszer felel.

"A fejlesztések során az volt az egyik cél, hogy a robot ne legyen túl "emberi", nehogy személyként gondoljanak rá a kollégák. Azonban a végeredmény egy tüneményes kis szerkezet lett" - nyilatkozta Blackwell. A robot körülbelül 14 kg, akkumulátora egy feltöltéssel 6 órát bír, amit a hozzá adott dokkolóegységgel lehet tölteni. A szerkezet az év vége felé lesz elérhető. A 15 000 dolláros árat ismerve nem meglepő, hogy elsősorban nagyobb cégek érdeklődésére számít az Anybots.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #36
    nagyon kellenek már a robotok.
  • philcsy #35
    Erről a robotról nem hiányzik semmi csak egy M50-es. Kiderülne milyen jó az egyensúlyérzéke.
  • philcsy #34
    Azért hogy a túloldalon az ember 3D-be lásson. 1 kevés 4 fölösleges.
  • Kara kán #33
    Hétvégi ház felügyeletére nem lenne rossz, ha el nem lopnák ezt is.
  • xyl #32
    ... ne legyen túl emberi ... - De mért van benne két kamera? Miért nem elég 1, vagy lenne mondjuk 4 ...
  • Blacktom #31
    Jó, persze, meg kell azt tervezni, jó szoftverek, tutibiztos hálózatok, meg valami dizájn, de ha valaki komolyan gondolja, sorozatgyártással akkor se lehet olyan drága ez. Sztem alapból sokkal többre mennének, ha szélesebb célközönséget választanának. Például kutatások, segítség munkásoknak (vagy munkafelügyelet:D a főnök ilyennel jár körbeXD) Egyszerűbb változat simán mehetne az embereknek, olyan célra amire eddig a webkamera volt:) Szóval legyen olcsóbb mert én is akarok!:D
    Meg ez a kétkerekű bot se tűnik valami vandálbiztosnak:D
  • Kara kán #30
    Na, igen, de kakaó- és vandálbiztossá is kell tenni.
  • Kara kán #29
    Az ajtók kinyitása a legtöbb kutyának is probléma.
    Ergó, kurrens robotjaink kb. egy kutya szintjén vannak.
  • Blacktom #28
    Na ezen röhögtem:D Jó meglátás... sajnos
    Egyébként jól számolom, hogy ez három millió forint??? Behalok.
    BME nyíltnapon láttam kis összeeszkábált robotot, volt benne egy mindstorms(60ezer) meg egy rádiós kamera(20ezer) és laptopról irányította a csávó, lehetett nézni mit lát a földön. Na ez laptopostul, mindenestül kétszáz-ezerből kijön, és még más kimenetek, bemenetek is vannak benne. Persze csak blutooth-os.
    De ha legó helyett rendes kis robotot építünk, ráteszünk egy wifis laptopot, jóféle kamerát, mikrofont...stb, akkor az jöjjön már ki félmillióból, könyörgöm:\ És nem csak 300 pixeles a kijelzője-.-" Szóval nem értem én ezt:\
  • Kara kán #27
    Nekem azok a kis mitugrászok jöttek be, amelyeket aszem a Szárnyas fejvadászban lehetett látni.
    Kis pókszerű lények, amelyek felmentek, repültek, szökdécseltek, araszoltak az n-edik emeletre a lépcsőkön is, ajtókat nyitottak, bementek a manus fürdőszobájába, és leolvasták a retinarajzolatát.