Hunter

Másként viselkednek az őssejtek az űrben

Meglepően másként fejlődnek az őssejtek a világűr súlytalanságában, mint a Földön, állapította meg egy új tanulmány, ami újabb rossz hír az emberi mélyűr-expedíciókat szorgalmazók számára.

A kutatást ausztrál tudósok hajtották végre egy NASA által kifejlesztett bioreaktorral, melyben emberi embriói őssejtekből próbáltak sejteket termelni. Az őssejtek bármilyen sejttípussá fejlődhetnek a test három elsődleges rétege, az ektoderma, az endoderma és a mezoderma számára, ami több mint 220 különböző sejttípust jelent. A csapat eredményei szerint az őssejtek fehérjéinek 64 százaléka nem volt jelen a szimulált súlytalanság közegében növesztett mintákban, ugyanakkor a bioreaktorban fejlődő sejtek számos olyan proteint tartalmaztak, melyek a csont lebontásában és a kalcium szabályzásában játszanak szerepet. Ezek egyike sem található meg a földi gravitációban növesztett őssejtekben.

"Tudtommal ez az első tanulmány, ami a szimulált súlytalanság az embriói őssejt vonalra gyakorolt hatását vizsgálja, és a súlytalanság eredményeként jelentős eltérést mutatott az emberi sejtfunkciókban" - írja a kutatást vezető Elizabeth Blaber, az Ausztrál Asztrobiológiai Központ kutatója a múlt hónapban Houstonban tartott asztrobiológiai konferencián is ismertetett tanulmányában. "Ezek az előzetes felfedezések az asztronauták egészségére, ezáltal a küldetések sikerére is potenciálisan hátrányos hatásokra világítanak rá" - összegez a tanulmány, ami egy újabb utalás arra, hogy a hosszú űrutazásoknál biztosítani kell a mesterséges gravitációt az űrhajókon.


Őssejtek pásztázó elektronmikroszkóp alatt

A NASA orvosainak becslése szerint az űrhajósok havonta csontjaik ásványi sűrűségének megközelítőleg 1 százalékát vesztik el az űrben. Az erőteljes napi edzésprogramon felül az űrhajósok részt vesznek egy tanulmányban, hogy lássák, a csontépítő gyógyszerek szedése képes-e meggátolni a leépülést. A súlytalanság hatással van az emberi test izomtömegének csökkenésére, valamint a szív- és érrendszerben, továbbá az immunrendszerben bekövetkező változásokra is. "A kutatók egyfajta sejtszintű gén átkapcsolódást sejtenek az általunk látott állapotok kialakulása mögött" - nyilatkozott a Discovery News Mike Duncan, a NASA repülőorvosa.

Az űrügynökség nem vett részt az ausztrál embriói őssejt kutatásban, azonban más őssejt típusokkal maguk is kísérleteztek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Egyik ilyen kutatásuk az egér őssejtek fejlődését és regenerálódását vizsgálta a súlytalanságban. Az emberi őssejteket alkalmazó kutatások mind az űrtudományokban, mind a sejtbiológiában kulcsfontosságú, írja Blaber, kiemelve, hogy eredményeiknek nem csupán az űrutazás jövőére lehetnek hatásai, de több földi gyógyászati problémát is megoldhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #32
  3x-os grvitaciorol volt szo, abba evek alatt biztos, hogy belehalnank.. de joval elobb is szerintem a keringesi rendszereink miatt ill a szinte munkakeptelenseg miatt, a taplalkozas sem lenne olyan egyszeru..
 • dinnyegodre #31
  Egy kis idő, és az űrhajósok puhatestűek lesznek, kocsányos szemmel. Höhö
 • Crane #30
  Tessenek forgatni az űrhajót! Azért van! Mesterséges gravitáció lehetősége
 • AgentKis #29
  A cikk arról ír, hogy nélküle meg egyáltalán nem lenne várható életkor. Na akkor azt a gravitációt lenne érdekes megtalálni, ami a leginkább "életkorsegítő". És akkor olyan (akkora tömegű ÉS sugarú) bolygóra kell menni ahol ez pont frankó.
 • lotsopa #28
  Szerintem a megnövekedett gravitáció miatt csökkenne az várható átlagos életkor. :)
  Persze nem elhanyagolható hogy mit is jelent ez a növekedés, 1,01-szeres...vagy 2-3-szoros.
 • lotsopa #27
  Mesterséges gravitációt még nem nagyon használhatnak, akkor most sem szenvednének a Nemzetközi Űrállomáson a lebegéssel az emberek.
 • Magnum PI #26
  Azért a belső szerveid meg az agyad, lehet nem ugy reagál megnövekedett gravtációra mint a csontjaid...
 • bvalek2 #25
  Nem kell olyan messzire menni. Láttatok már kövér embert?
 • Kara kán #24
  egyébként voltunk már ilyenek, nándorvölgyi korunkban.
 • Tinman #23
  Nem feltétlenül. Egy bizonyos mértékű megnövekedett gravitációhoz, még képes az ez emberi szervezet alkalmazkodni, persze nem egy leányálom, de gondolj bele abba, hogy +25kg-os súlyt ha elosztanak rajtad is életben maradsz, szépen lassan hozzáerősödnek a csontjaid is.