Napi Online

Szén-dioxidot adtunk el Belgiumnak

Belgium kétmillió tonna szén-dioxid-kibocsátási egységet vásárolt Magyarországtól szeptemberben. Ez volt az első kibocsátásikvóta-értékesítés a világon, közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

Az így befolyt bevételt a KvVM pályázati úton, kizárólag klímavédelmi célokra fordítja majd, jóllehet a tranzakció értékét nem közölte. Magyarország korábban a kiotói jegyzőkönyvben vállaltaknak megfelelően visszafogta az üvegházhatású gázok kibocsátását, mivel azonban a csökkenés a vállalt hat százalékon túl további mintegy 26 százalékos volt, az országnak lehetősége van arra, hogy a megtakarított kibocsátási kvóta értékesítésével magyar klímavédelmi beruházásokhoz teremtsen forrásokat.

A klímabevételekből - a Nemzeti éghajlatváltozási Stratégia prioritásaival összhangban - a zöldtárca egy olyan támogatási rendszert működtet majd, amely többek között a lakossági és közszféra kibocsátáscsökkentését segíti elő. A tervek szerint még az idén kiírandó, több milliárd forint keretösszegű pályázaton többek között a meglévő épületek energiahatékony felújítására és alacsony energiafogyasztású új épületek építésére lehet támogatást nyerni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motoroj #4
    Az is lesz, csak az a kérdés, mikor (belső forrásból).

    Minden esetre ez most egy olyan dolog, ami jó húzásnak tűnik.

    Más kérdés, hogy Belgium valószínűleg annyi terméket állít elő a megvásárolt széndioxidból, aminek az értéke messze meghaladja a kifizetett összeget.

    De még mindig jobb, mint ha semmi nem történne.
    Persze az igazi az lenne, ha az ipar (nem a nemzetköziekre gondolok) ki tudná használni, nagyobb bevétel lenne, mint eladni.
  • torcipepe #3
    szuper, ez jó lesz, ha jól csinálják.
    a befolyt összegből lehet majd legalább olyan apróbb dolgokba is befektetni, mint 1-2 vadiúj atomerőművi blokk.
  • hiftu #2
    Hmm. Elég érdekes. Nem értem miért lehet a kvótákat adni-venni.
    A pénzügyek Magyarországon elég zürösek. Várhatóan kevesebb jut beruházásokra, mint gondolnánk és több a mellényzsebekbe, mint ezt gondolnánk.

    Tudtad-e, hogy...
    Magyarország olyan jó helyzetben van, hogy Irak után, most Etiópia államadósságát engedi el? Cserébe Etiópia minimális összegért termékeket vásárol tölünk?
    Nos, melyik pártközeli embernek maradt a nyakán 29 tonna fej nélküli rózsaszin elefánt? Valahogy másra nem tudok gondolni, ilyen ügyletek láttán..
  • endrev #1
    Ez az egész károsanyagkibocsátás-kvóta dolog szánalmas, kb. egy a kisbabák azon történő tanakodásához hasonlít, hogy "jövő héten 10%-kal kevesebbet kellene a pelenkámba csinálnom". Mindenesetre arra azért kíváncsi lennék, hogy mennyit hozott ez a magyar konyhára?

    (És kinek a zsebébe vándorolt... ;) )