MTI

Angol nyelven is megjelent Simonyi Károly fizikakönyve

Angol nyelven is megjelent Simonyi Károly (1916-2001) híres fizikakönyve a legendás professzor fiának, Charles Simonyinak a gondozásában.

A 63 esztendős Simonyi édesapja egyik legnagyobb álmát váltotta valóra azzal, hogy segédkezett A fizika kultúrtörténete című könyv angol nyelvű - A Cultural History of Physics - kiadványának megszületésében. A magyar származású milliárdos 2002-ben - a Microsoft cégtől való távozás után - hozta létre az Intentional Software nevű saját szoftverfejlesztő cégét, és a közelmúltban a könyvkiadásba is belekóstolt.

A számtalan képpel és történettel gazdagított vaskos keményfedeles kötet különlegessége, hogy olyan betekintést enged a fizika történetébe, amely a tudomány világától távol álló emberek számára is izgalmas olvasmányul szolgál. Magyarországon öt, Németországban három kiadást is megélt könyvben, egész oldalas ábrán követhetik nyomon az olvasók, hogy a 17. századi tudósok miként lelték örömüket egymás elméleteinek megdöntésében.

Egy másik oldalon Sir Isaac Newton magyarázatában ismerhetik meg a szivárvány keletkezésének a folyamatát. Tovább lapozva pedig egy macska képe keltheti fel a figyelmüket, amelynek égnek mered a szőre: ha valakit érdekel, hogy miért került a négylábú az oldalra, az a kvantummechanikai értelmezésről és a radioaktív bomlásról szerezhet érdekes ismereteket. Simonyi szerint a macskás példa, csupán egyike a könyv azon részeinek, amelyek remekül érzékeltetik édesapja kivételes humorérzékét - olvasható a The Washington Post amerikai napilap honlapján.

Simonyi eddig kétszer látogatott el űrturistaként a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), mindkét alkalommal orosz Szojuz űrhajók fedélzetén. A közeljövőben ugyan nem tervez újabb kiruccanást, de lelkesen támogatja a Seattle-i Repülési Múzeumot, amely a közelmúltban avatta fel a róla elnevezett új űrkutatási galériáját. Az űrrajongó milliárdos már kölcsönadta az intézménynek a leszálló egységét annak a Szojuz TMA-14 űrhajónak, amely 2009 márciusában a Nemzetközi Űrállomásra szállította őt, továbbá egy űrruhát, egy űr-WC-t és egyéb kiállítási tárgyakat. A következő projektje pedig egy saját könyv lesz, amelyben megosztja az űrturistaként - nem kevesebb mint 60 millió dollár ellenében - szerzett élményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!