MTI

Már lehet pályázni a Galileo megvalósítására

Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség kedden megkezdte a Galileo műholdas helymeghatározó rendszer létrehozását célzó közbeszerzési pályázatok első csoportjának közzétételét.

Az európai globális navigációs műholdrendszer (GNSS) két programból áll: az Egnosból és a Galileóból. Az Egnos (European Geostationary Navigation Overlay Service) olyan regionális rendszer, amely a GPS-jeleket használja újra, és további jelekkel javítja a műholdas navigáció teljesítményét. A Galileo pedig harminc műhold és az ehhez kapcsolódó földi irányító infrastruktúra összessége. A polgári célokra tervezett, anyagi haszonnal is kecsegtető vállalkozás a tervek szerint versenyképes alternatívát jelenthet az amerikai GPS-szel szemben.

A Galileo fejlesztési szakasza során építik meg és lövik fel az első műholdakat, és ekkor hozzák létre az első földi infrastruktúrákat is. Az összes űrbeli és földi infrastruktúra a kiépítési szakaszban készül el. Ez a fázis 2013-ra érhet véget, és utána kezdődhet a hasznosítási szakasz. Barsiné Pataky Etelka magyar néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő - aki az EP által áprilisban jóváhagyott Galileo-program parlamenti jelentéstevője volt -, júniusban az MTI-nek azt mondta, hogy magyar részről egyelőre nem mutatkozik kellő érdeklődés a Galileo-program megvalósítása iránt, pedig a tervezet kifejezetten alkalmas arra, hogy abba kis- és középvállalatok is bekapcsolódjanak.

A most közzétett pályázatokat hat munkacsomagba csoportosították: rendszertámogatás, földi célszegmens, földi ellenőrzési szegmens, űrszegmens (műholdak), felbocsátási szolgáltatások, valamint műveletek. Az érdeklődő vállalatokat először előre meghatározott szempontrendszer alapján szűrik, majd a rostán fennmaradottakkal kezdődik a pályázat "párbeszéd szakasza".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!