Napi Online

Boltokba kerülhet a klónozott állatok húsa

Az USA zöld utat adott a klónozott állatok húsából és tejéből készült termékeknek.

Az Egyesült Államok élelmiszer-felügyeleti szervének (FDA) legújabb döntése nyomán a klónozott szarvasmarhák, sertések és kecskék húsa és teje is szerves részét képezheti majd a tengerentúl táplálékláncának, annak ellenére, hogy a fogyasztók körében hangos nemtetszéssel fogadták a rendelkezést.

Az FDA hét éves kutatásának zárójelentésében nem gördít újabb akadályt a klónozott állatokból és azok utódjaiból származó hús- és tejtermékek kereskedelme elé, ugyanakkor nem tesz említést arról sem, hogy jelenlegi állásfoglalásával feloldja-e azt a 2001-ben bevezetett önkéntes korlátozást, amelyet az élelmiszeripar a termékek kereskedelmével szemben hozott. Az FDA értékelése nem javasol semmilyen megkülönböztető jelzést, amellyel az általa most engedélyezett élelmiszereket el kellene látni.

Korábban a Kongresszus felkérte az FDA-t a kérdés további tanulmányozására, mielőtt az kimondaná a végső verdiktet. Hogy ez mindezek ellenére mégis megtörtént - azaz hogy az ellenőrző testület leszögezte, a klónozott állatok húsa és teje ugyanúgy alkalmas emberi fogyasztásra, mint a hagyományosan tenyésztett társaiké - számos cégnek kedvezhet majd. Az európai felügyelők is hasonló megállapításra jutottak január 11-én kiadott tervezetükben, melyet megvitatásra ajánlottak, és amelyre február 25-éig várják a javaslatokat és észrevételeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #10
    Sajnos, nem fejezted be, pedig ott a lényeg : a klónozott, génkezelt élelmiszer fogyasztása az embereknél is génhibákat okozhat!!!
    Naná, hogy ezt sokan tagadják, de nyilvánvalóan mert komoly anyagi érdekek fűződnek az olcsó élelmiszer előállításhoz...
    Azok a független tudósok, akik figyelmeztetnek a veszélyekre, nem rendelkeznek olyan anyagi háttérrel, mint a milliárdos élelmiszer termelők.

    Félek, hogy hamarosan nálunk is engedélyezik az ilyen élelmiszerek forgalmazását.

  • dez #9
    Te csak tudod, okoska.
  • dez #8
    Buta vagy. A klónozás tökéletlen művelet, genetikai hibákat okoz, ismétléssel egyre többet. Azaz mégsem ugyanaz a hús.
  • Motoroj #7
    Hát nem tudom, de nekem a hagyományos hússal sem volt bajom.
    Ebben is a poén, hogy gyakorlatilag megint egy pár ember erőlteti, párszáz millió meg ellene van.
  • spydee #6
    nem tom miért de rossz érzésem van ezzel kapcsolatban. lehet a sci-fi filmek, regények az okai, de szerintem sem jó beleavatkozni a természetbe! 5-10 év múlva kiderül, hogy a klónozott hús rákot okoz és agysejt leépülést. Addigra annyian ettek már rendszeresen ilyen húsokat, hogy egy váratlan mutációval orkokká alakul az emberiség fele. És akkor megindulnak a hordák az emberi szövetség ellen....wááááá!:DD csak vicceltem, de remélem semmi gond nem lesz a fogyasztásából.
  • sanner011 #5
    Kisfiam, egy hari klónt? XD
  • Csaba42 #4
    Azért a sütiben van még többféle dolog is, pl. a pogikban sok foci. :)
  • xizor #3
    Nem többet, mint amit Pistabácsi ad neki a farmon, vagy amennyi bennevan a sütiben amit veszel a cukrásznál :)
  • morpheus133 #2
    Egyet értek.
    Nem a klónozás itt a probléma, hanem az amit enni adnak nekik! A fene tudja az a sok tápszer mennyi vegyi anyagot tartalmaz.
  • matt taylor #1
    Nem is értem h mér kezelik ugy a cloneozott hust mint ha bmi baja lenne, ugyan az a hus!