Napi Online

Láthatóvá teszik a zajt Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés 2007 júniusában fogadta el a Budapestre és vonzáskörzetére vonatkozó, az európai irányelv szerint elkészített stratégiai zajtérképet.

Az Enviroplus Környezetvédelmi Szaktanácsadó és Tervező Kft. (Enviroplus) szakmai vezetésével elkészített stratégiai zajtérkép lehetővé teszi, hogy Budapest zajterhelését bárki megtekinthesse.

A térkép mindenki számára elérhetően bemutatja a jelentősebb források okozta zajterhelést és a lakossági érintettséget. Az ingatlanpiaci szereplők hamar felismerték a zajtérkép hasznát, és közülük sokan egy adott ingatlan ajánlásához vagy beárazáshoz már most felhasználják az eredményeit.

2008 júliusáig e zajtérkép alapján a fővárosnak el kell készítenie az intézkedési tervet is. Az Enviroplus komoly tapasztalatokat szerzett a zajtérképezés hazánkban még újszerű technikájában. A nemzetközi gyakorlat szerint a zajtérkép a különböző tervezési folyamatokban igen hasznos, sőt nélkülözhetetlen segédeszköz a tervezők, döntéshozók számára annak érdekében, hogy a tervezett beavatkozások, létesítések a környezeti zaj szempontjából is optimálisak legyenek. Ez nemcsak szigorúan vett környezetvédelmi, hanem gazdaságossági szempont is, hiszen már a tervezési fázisban megvalósítható a szükséges zajcsökkentés. A későbbi beavatkozások az eredeti költségek többszörösére rúgnak, már ha egyáltalán műszakilag kivitelezhetők.



A zajtérkép tulajdonképpen "számított zajhelyzetet" jelenít meg. A környezet geometriai és egyéb jellemzői, valamint a zajforrás adatai alapján - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően - egy speciális szoftver tetszőlegesen sűrű raszterhálózatra terhelési szinteket határoz meg. Ezek sokasága, sűrűsége jeleníti meg a terület zajtérképét.

Korábban a zajterhelést csak hosszas és költséges méréssorozatokkal lehetett meghatározni, így meglehetősen kevés információ állt rendelkezésre az adott környezet zajterheléséről. A mérések az adott helyszín adott időpontra vonatkozó helyzetét mutatták.

Az Enviroplus által is alkalmazott új generációs zajtérképezés előnyei: - rövid idő alatt nagyszámú vizsgálati pontban megbízható eredmény - a vizsgálati pontok, térképi síkok tetszőleges magasságokban és irányokban kijelölhetők - a zajterhelés könnyen értelmezhető, értékelhető a színes ábrán - megteremti a környezet zajhelyzetének "láthatóságát" - adatot szolgáltat a lakossági érintettségre vonatkozóan - modellezhető a tervezett beavatkozás utáni állapot - a régi/új állapotok különbsége változástérképen értékelhető - jól alkalmazható hatósági eljárások, hatásvizsgálatok esetében is

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #3
    az a gond, hogy a magyar vásárlók tized annyira sem tudatosak, hogy ezt kihasználják. Ha lenne értelme akkor a piac már előállt volana saját verziójával, amire a pénzt nem az én adóforintjaimból szedtek volna el.
  • masek #2
    semmi? majd ha lakást veszel és mondjuk ez alapján is választasz, akkor is semminek fogod gondolni?
  • drizzt1666 #1
    azt azért had jegyezzem meg, h egy ilyen zajtérkép elkészítése több millió forintba került - az adófizetők pénzéből. És mi a haszna? semmi.