Berta Sándor

Beszélő csomagolás

A dohányzás ártalmaira szóban is figyelmeztető csomagolások? Akusztikus receptek élelmiszerekhez? Mindez svéd tudósoknak köszönhetően korántsem utópia már.

A Közép-svédországi Egyetem kutatói olyan új digitális papírból készült csomagolóanyagot fejlesztettek ki, amely érintésre akár szóban is tájékoztatja a vásárlókat. A Paper Fournak nevezett megoldás prototípusa olyan különleges tintákat használ, amelyek nyomásra reagálnak és amelyek hangját nyomtatott beépített miniatűr hangszórók szólaltatják meg.

A digitális papír egyaránt használható csomagolóanyagként tájékoztatási és reklámcélokra. "Amennyiben például valaki megérint egy strandot ábrázoló képeslapot, akkor azonnal meghallgathatja a leírását. De ugyanígy érdekes lehet a cigarettás dobozokon való felhasználás is" - nyilatkozta Mikael Gulliksson, a Közép-svédországi Egyetem munkatársa. A svéd szakemberek a papírba egy elektronikus réteget integráltak, majd ellátták egy különleges tintával, amely érintésre vagy nyomásra továbbítja az információkat egy mikroszámítógépnek, amely az audiofájlokat tárolja. A hangok vagy akár zenék a beépített hangszórók segítségével szólalnak meg. A digitális papír kívülről kartonborítást kapott, amelyre bármi nyomtatható.A Papaer Four esetében a problémát csupán az jelenti, hogy a sorozatgyártás még túl sokba kerülne és a prototípus túl nagy méretű, ezért a kutatóknak először az előállítási költségeket és a megoldás méretét kell drasztikusan csökkenteniük. A Golem német híroldal tudósítása szerint egyébként a Paper Fourt a Fiber Science and Communication Network (FSCN) kutatóprogram keretében fejlesztette ki a Kötép-svédországi Egyetem számos helyi papíripari céggel együttműködve. A cél a papírtermékek negyedik generációjának létrehozása volt, amelyek már képesek kommunikálni a számítógépekkel és a papírt a digitális világ részévé teszik.

A svéd kutatók a Paper Four honlapján megjelentettek egy bemutató videót is, amelyben látható egy zenei CD reklámja hangerő-szabályozóval és a zeneszámok közötti navigációval, egy turisztikai információkat tartalmazó megoldás és egy képregény is hangeffektekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • adamboro #33
  Csak az SzDSz ill a főiskolások akarják legalizálni a könnyű drogokat, az MSzP leszarja, a Fidesz pedig ellene van.. szal kicsit pontatlan a kijelentésed.
 • Tripax #32
  Ez a dolog a fogyasztói társadalmunk újabb építőköve. Ennyi.
 • Epikurosz #31
  ..egyik megy...
 • Epikurosz #30
  Én egy dolgot nem értek:

  1. Próbálják visszaszorítani a dohányzást és az alkoholfogyasztást

  2. Próbálják legalizálni a könnyű drogokat.

  Nincs itt ellentmondás?

  Vagy ha egyik egy, akkor helyette kell máááásik?
 • Sbence #29
  Én 2 dolgot jegyeznék meg:
  - A cigiseket az sem fogja visszariasztani ha egy kátránnyal teli tüdőt mellékelnek hozzá és 6 nyelven beszélnek hozzájuk.
  - Aki nem cigizik azt meg nem érdekli.
 • AzUs #28
  A Korán sem utópia már...
  Én inkább a Bibliára voksolnék xDD
 • Kurosora #27
  Egy ilyen papírral érdekes lehet egy pornóújság
 • Tetsuo #26
  :DDD
 • AranyKéz #25
  "Megdöglesz faszfej"
  "Kibírhatatlan végbélfájdalmat okozok neked vazze"
  "Retekszagú lesz a pofád, görény"
  "Ahhhh, igeeeen, igeeen, szívjál még bébi"
 • wanek #24
  Minden reklámköltséget beépítenek a termék árába. Ez a legnagyobb gazemberség, ugyanis annak is meg kell fizetnie, aki szarik a reklámokra.