Figyelőnet

Titokzatos ok miatt pusztulnak a méhek

A tudósok szerint mobil készülékek sugárzása felelős a méhek rejtélyes pusztulásáért. A jelentéktelennek látszó tény óriási problémákat okozhat a mezőgazdaság számára.

Egy tanulmány szerint jelentős terméscsökkenést, vagy még ennél is komolyabb gondokat okozhat a méhek megritkulása, amelynek okát jelenleg még csak találgatják a tudósok. A méhek által porzott növények esetében komoly katasztrófa alakulhat ki, ha nem találják meg a rejtélyes jelenség okát. A jelenség az Egyesült Államokban kezdődött, de a napokban Európa több részéről is furcsa méhpusztulásokról érkeztek jelentések. Egy elmélet szerint a jelenség oka a mobiltelefon hálózatok folyamatos sugárzása lehet, amely megzavarja a méhek navigációját. Az elméletet még nem sikerült bebizonyítani, így ez tudományos körökben is csak találgatásnak számít.

Az aggasztó problémának már nevet is találtak, a CCD - Colony Collapse Disorder - kifejezés fedi a legpontosabban a méhkolóniák vesztét okozó jelenséget. A kolónia többsége királynőt magára hagyva szétszéled, a látszólag ok nélkül kirajzó méhek ezután nem térnek vissza lakhelyükre és elpusztulnak. A kutatók és a méhészek kezdetben növényvédőszerekre gyanakodtak, ma már azonban olyan általános a jelenség, hogy ez az ok gyakorlatilag kizárható. Amerikában felvetődött már a génmódosított növények hatása is, de ez Európában még nem lehet a jelenség oka. Egyesek a klímaváltozás egyik következményének tartják a veszedelmesen felgyorsult folyamatot.

A legkomolyabb gyanú a mobilokra terelődött, mivel az bizonyítható, hogy a méhek viselkedését a sugárzás befolyásolja. Nem zárható ki, hogy a méhek a mobilok sugárzásától zavarodnak meg, hiszen annak az évek óta folyó vitának a végére sem került pont, hogy az emberre veszélyes-e a mobil. A kutatók most nagy erőkkel vizsgálják a jelenséget, hiszen a méhek által beporzott növények termesztésében hatalmas kieséseket okozhat a CCD. A klímakutatók által előrejelzett terméscsökkenés a beporzók méhek drasztikus csökkenésével kritikus szintre kerülhet, s akár komolyabb élelmiszerhiányt is okozhat egyes országokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #4
    a cikkben többé-kevésbé választ kapsz arra, hogy milyen hatással (lehet) van a mobiltelefon hálózat a méhekre...
  • dez #3
    Nem, ha ez így meg tovább, akár éveken belül ez lesz a modern világocskánk vége.
    No méhek -> no beporzás -> no termény -> no kaja -> no emberiség.
    (Khmm, kivéve a leggazdagabb réteget, akik meg tudják fizetni az egekbe szökő élelmiszerárakat.)
  • Sanyix #2
    egy 1,8-1,9 ghz-s mikrohullám miért zavarja a méheket?
  • ssdb #1
    ez wan. ilyen a "modern" új világunk.