MTI

A háromdimenziós képernyő karrierje

Magyar találmány a háromdimenziós, azaz térhatású megjelenítésre képes monitor. Balogh Tibornak, a tudós ötletgazdának nem kell osztoznia sok magyar elődje sorsában, - találmányát megbecsülik, elismerik, s orvosi és tudományos célokra már alkalmazzák is. A feltaláló meggyőződése, hogy a 3D tévé előbb-utóbb az otthonok természetes szórakoztató tartozékává is válik.

"HoloVizió", a jövő háromdimenziós televíziója. Egy magyar mérnök, Balogh Tibor találmánya. Önmagában is szenzáció, bár nem szokatlan, hogy magyar agyból pattannak ki remek ötletek, világelsőként. Mégis, miért különösen örvendetes Balogh Tibor villamosmérnök-holográfus esete? Mert bár a kutatási fázis másfél évtizedig tartott, az ötlet rekordidő alatt eljutott a megvalósításig, a világban történt elismertségig, a szabadalmaztatásig, a piacon történő megjelenítésig. Hogy ez a természetes? Sok múlt- és jelenbéli példa is mutatja: nem így van! Hiszen az nem vitás, hogy a magyar rendkívül innovatív, Balogh Tibor sok jeles elődjének kiváló ötlete mégis zátonyra futott az "innovációs lánc" nem megfelelő illeszkedése, egymásba kapcsolódási hiánya miatt.


Talán nem számít késői elfogultságnak, ha megkockáztatjuk a játékot a gondolattal, miszerint a televízió elődjét, ősét is kis híján magyar tudós felfedezéseként tarthatnánk számon, ha az 1919-ben Mihály Dénes által készített elektromos jeleket továbbító telehor készülék szabadalmai akkor és ott nem kerülnek német kézbe, kalandos útjuk során így szolgáltatva alapul a mai televíziózáshoz. A példák sorát folytatni lehetne, a magyar tehetségek időről időre meglepik hazánkat és a világot nagyszerű felfedezéseikkel.

Balogh Tibor már egyetemi évei alatt is erősen vonzódott a holográfiához. "Ezzel a témával akartam foglalkozni, és ehhez a kutatási területhez jól passzoltak az elektromérnöki és optotechnikai ismeretek is, valamint azoknak az alapelemeknek a tanulmányozása, amelyeket a világhírű magyar tudós, Gábor Dénes rakott le, amikor a lézertechnika még ismeretlen volt. Másfél évtizede foglalkozom a 3D tv és monitor fejlesztésével, azóta végeztem kutatásokat a mozgó, valódi térbeli 3D megjelenítés létrehozása érdekében. A sokéves kutató-fejlesztő tevékenységet végül siker koronázta" - mondja az előzményekről.

Nem egyszerű sztereoszkópikus rendszer létrehozásáról van szó, amely a bal és jobb szemnek két különálló, sík képet mutat, hanem szabad szemmel látható, nagy méretű, színes, mozgó, a természetes látványt legjobban megközelítő 3D képről, amit egy adott pillanatban több felhasználó is nézhet, minden korlátozás nélkül. Miért érdekes és jelentős mindez? Mert egy három dimenziós kép sokkal több információt tartalmaz, mint egy sík kép.


A találmány lényegéről Balogh Tibor elmondja, hogy a holografikus képernyő minden egyes pontjából különböző színű és intenzitású fénysugarakat bocsát ki, különböző irányokba. Ezek a fénysugarak megfelelő módon vezérelve úgy haladnak, mintha az ernyő mögötti pontból indulnának ki, vagy a képernyő előtti pontban találkoznának, és onnan terjednének tovább. A térben lebegő pontokat valóban a képernyő előtt vagy mögött látjuk. A térbeli látvány - amit a számítógép irányít - széles tartományon körbejárható, segítségével akár a test belsejébe is bepillanthatunk.

A 3D kijelző felhasználásával kapcsolatban elmondja a feltaláló, hogy az igen széles skálán mozog. Az elmúlt év óta már forgalmazzák orvosi célokra és tudományos képalkotásra. Ahol a számítógép által előállítható 3D adat rendelkezésre áll, ott már most is alkalmazható. Ilyen terület például a kép-diagnosztika az orvostudományban, a genetika, a molekula-tervezés, építészeti és tudományos tervezés, geológiai kutatás, oktatás, radar- és légi irányítási rendszerek, játékok.

A hétköznapok emberét természetesen az érdekli, hogy mikor használhatja otthonában az új találmányt. Balogh Tibor meggyőződése, hogy a professzionális felhasználáson túl a 3DTV az elkövetkező évtized technológiájának lesz egyik fontos meghatározója.

A találmányt itthon és külföldön is méltányolják. A Gábor Dénes-díjas mérnök sok egyéb hazai és külföldi elismerésben részesült. Többek között megkapta a Petzvál József, a Kalmár László díjat, saját alapítású cége, a Holografika Kft. 2005-ben a TOP 100 európai cégei közt szerepelt, és mint a jövő egyik meghatározó technológiáját fejlesztő cégét 2006-ban a technológiai úttörők közé választotta a Világgazdasági Fórum. A díjak közt talán a legjelentősebb, hogy - a közép-európai régióból egyedüliként - részt vett 2006-ban a világ legjelentősebb számítógépes grafikai show-ján, a Siggraph-on Bostonban, a születő technológiák kategóriában és dobogós helyen végzett a World Technology Network San Franciscóban rendezett technológiai díjátadáson. Leopold Györgyi

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indestructible #158
    Szerintem bármikor, amikortól a szoba burkolata ilyen screen lesz, vagy nem?
  • Sir Quno Jedi #157
    Talán végig kéne nézni a videókat és látnál bennük mozgóképeket is! :D
  • babajaga #156
    Beon. Irinyi pajtás csak módosított a gyufán.
  • Sámson #155
    A videóban a kép amit kivetít nem mozog... állókép, akkor hol itt a 3d tévézés...?
  • Sámson #154
    A gyufát hiszed vagy sem kedves barátom NEM magyar tálálta fel. Ő egy bizonyos "biztonsági" gyufát fejlesztett ki.
  • Calidor #153
    gyroscoprol jutott eszembe, nem lenne elképzelhető egy olyan műszer építése ami a fülünk müködését veszi alapul? gyűrű benne folyadék benne szenzor
    és akkor talán mentesülni lehetne a gyroscop sourlodási hibájától és nagy költségétől


  • Calidor #152
    Fpshooter ----) puskaval rohangalo figurák tömkelege
    Templom ----) elképzeltem
    összekomponáltam és ez lett belőle. olyan nagy asszociácio nem volt:)
  • Calidor #151
    Akkor legyen béke galamb. amit meg kell talánod hogy helyreállítsd a világbékét
  • halgatyó #150
    Semmiképpen se álljon le a fejlesztés! Valszeg egyik leg-korszakalkotóbb eszközről van szó!
    A vitatható elvárásokra való rátapintásunkat nem kell túlértékelni.

    Más: ez a templomtorony tetején levő feszület mögötti orvlövész (meglehetősen negatív asszociáció) hogy jutott eszedbe? Hmm... Nem akarom más iránybe elvinni a vitát.
  • Calidor #149
    Wanek
    Milyen erőfeszítéseket tettél hogy lásd a berendezést? nem kell válaszolni

    Az egyik prototipus ha jol emlékszem ki volt állitva, a magyar feltalálók kiállitásán,

    Gerygery,
    az az értelme hogy adott a templom tetején a feszület mögötte a sniper akit nem látsz, de elmozgatod a buksid és belátsz a feszület mögé és meglátod a snipert.
    a kérdést átfogalmaznám mi értelme az FPS nek:):)??

    A Kritikusokat meg megkérdezném, akkor ti azt mondjátok hogy áljon le az egész fejlesztés????? erre sem kell válaszolni