Berta Sándor

Tűzálló papírt fejlesztettek ki

Amerikai kutatók egy olyan papírt fejlesztettek ki, amely nemcsak újrahasznosítható, de tűzálló is.

Mindez azért lehetséges, mert a termék a hagyományos társaival ellentétben nem cellulózból, hanem titándioxidból lévő nanoszálakból áll. Ez az anyag megtalálható számos fehér festékben és napozó krémben is. Az anyag előállítása olcsó, könnyű, ráadásul teljesen környezetbarát is.

A kutatók próbaképpen az alapanyagot több napon át 150 és 250 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tartották, egészen addig, amíg a benne lévő folyadék el nem párolgott. Ezután maradtak meg a hosszú, vékony fonalak, amelyekből gyakorlatilag bármilyen méretű papírt - A4, boríték stb. - össze lehet préselni.

A kész papírt aztán ugyanúgy hajtogathatjuk, vághatjuk és felhasználhatjuk, mint a hagyományos társait. Azonban a hightech termék akár még 700 Celsius-fokos hőmérsékletet is kibír és egy különleges tinta alkalmazásával akár többször is hasznosítható. Ehhez csak UV-fény alá kell tartani és eltűnik az előzetesen felírt szöveg. Ezek a tulajdonságok már nem mondhatók el egy átlagos írógéppapírról.

"Teljesen olcsó mind az alapanyag, mind pedig a kész papír előállítása" - jelentette ki Ryan Tian kutató és feltaláló, aki szerint hamarosan megkezdheti térhódítását az új termék. Rian és társai egyelőre azonban még olyan partnercégeket keresnek, akik támogatnák a hightech papír gyártását és forgalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)