MTI

Az EU a higanyexport teljes betiltatását javasolja 2011-től

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette jogszabály-javaslatát arról, hogy 2011-től teljesen tiltsák be a higany exportját. "A tilalom kulcsfontosságú része az EU arra irányuló stratégiájának, hogy csökkenjen az emberre és a környezetre nézve egyaránt erősen mérgező higanynak való kitettség" - hangsúlyozta a témában kiadott közlemény.

A javasolt jogszabály értelmében a cégeknek fizetniük kell majd a higany biztonságos tárolásáért. A Bizottság október 26-án és 27-én Brüsszelben nemzetközi konferenciát szervez a higanynak való kitettség csökkentését érintő témában. "A higanyexport tilalmával és a biztonságos tárolás követelményének előírásával az EU példát mutat az egész világnak. Más országokat is felszólítok, hogy támogassák azokat a lépéseket, amelyek egy világméretű megállapodás elérését tennék lehetővé" - mondta Sztavrosz Dimasz, az EU környezetvédelmi biztosa.

A higany iránti világméretű kereslet ma 3400 tonna évente, ebből az EU részaránya mintegy 10 százalék - állítja a Bizottság. A legfontosabb hasznosítási területek a következők: aranykitermelés, klór-alkáli ipar és a PVC-műanyag alapját képező vinil-klorid monomer gyártása. Ezek közül az EU-ban csak a klór-alkáli ipar számít jelentős felhasználónak. A második legfontosabb terület az unióban a fogászati amalgámok készítése.

A higany legnagyobb szállítója a világon a MAYASA spanyol állami cég, amely mintegy 1000 tonna higanyt szállít a piacra évente. A MAYASA viszonteladója annak a higanynak, amit a klór-alkáli ipartól vásárol meg. A MAYASA, a spanyol kormány és az európai klór-alkáli ipar elfogadta a tilalmat a javasolt időponttól kezdve - közölte a Bizottság. A Cefic európai vegyipari szervezet önkéntes vállalást tett a higany 2011-től történő biztonságos tárolásával összefüggésben. A javasolt jogszabályt az Európai Parlamentnek és az unió kormányainak jóvá kell hagyniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #1
    "A második legfontosabb terület az unióban a fogászati amalgámok készítése."
    Az sem normalis aki ilyen tomest ker a szajaba...