Hunter

Tüntetés a Plútó-szonda ellen

Szombaton közel három tucat ember gyűlt össze a Cape Canaveral űrrepülőtér előtt hogy tüntessenek a plutónium meghajtású Plútó-szonda fellövése ellen.

A New Horizons szondát többen mini-Csernobilnak nevezték, és azt hangoztatták, hogy egy esetleges kilövéskori meghibásodás veszélyes radioaktív dózisnak teszi ki az embereket, az állatokat és a környezetet. A tiltakozók szerint a New Horizons nem csupán a tudományt szolgálja, hanem egyben a jövő űrfegyvereinek nukleáris generátorát is teszteli. Ezen véleményüknek a szokásos transzparensek mellett beszédekkel, dalokkal adtak hangot, amit egy időnként alacsonyan elhúzó katonai helikopter dübörgésével ellensúlyoztak a bázis vezetői.

A tüntetés szervezője, Maria Telesca-Whipple szerint az embereknek már elegük van a hazugságokból. Elmondása szerint nem az űrkutatás, hanem a plutónium egyéb űrbeli alkalmazásai ellen tüntetnek. Összességében a demonstrálók nem hisznek a kormány biztonsági tanulmányaiban és katasztrófavédelmében, valamint megkérdőjelezik a NASA és az Energiaügyi Minisztérium becsléseit, mely szerint amennyiben valami balul sül el az Atlas 5 rakéta január 17-re kitűzőtt kilövésekor, akkor is csak 1:350-hez az esélye a plutónium kiszivárgásának.

A tüntetők szerint a NASA alábecsülte a legrosszabb eshetőséget tanulmányaiban és csupán arra koncentrált, hogy a kockázat ne tűnjön annyira közvetlennek. De még ha a kormány kockázati mutatói helytállóak is, akkor is túl magasak ahhoz, hogy a Plútó felderítése megérje ezt a veszélyességi többletet.

A veszéllyel kapcsolatban a kormány biztonsági intézkedéseit idézték, melyben felszólították az embereket, hogy maradjanak otthonaikban és kapcsolják ki a légkondicionáló berendezéseket, amennyiben a rakéta felrobbanna.

A mostani eseményen képviseltette magát a Nagymamák a Békéért nevű csoport is a 95 éves Peg McIntire révén, aki szerint "bár kevesen vannak, sokakat képviselnek". A tüntetés mindenesetre viszonylag békésen zajlott, letartóztatás nem történt és a csoportot figyelemmel kísérő biztonságiaknak sem kellett elhagyniuk őrhelyüket.

A szombatinál persze már jóval nagyobb tiltakozó tömeget is látott Cape Canaveral. 1997-ben több százan gyűltek össze ugyanitt a Cassini űrszonda kilövése ellen demonstrálni, amely jelenleg a Szaturnusz-rendszert tanulmányozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akiroftlosz #221
    hát van benne valami h féltik a börüket
  • kukacos #220
    Hajaj, akkor kell igazán, mert jönnek a kölkök... sajnos, mint valaki valahol megjegyezte, az életet fordítva kellene élni: fiatalon nincs pénzünk, pedig akkor kellene és tudnánk élvezni az életet, mire öregek leszünk, lesz pénzünk, de már nem tudjuk élvezni.
  • BiroAndras #219
    "Szerintem meg 10 emberre 10 autó többet közlekedik (és így szennyez), mint ha 1 taxi szállítaná haza a 10 embert, mert a taxis tudja úgy szervezni az útját, hogy ne menjen üresjáratban (visszafelé is hoz valakit)."

    Nem. A saját kocsi soha nem megy üresjáratban, a taxi viszont gyakran, bármilyen jól is szerveznek (amikor én kértem taxit, mindíg üresen érkezett).
  • BiroAndras #218
    "Elmész, megnézed, kiválasztod ÉS házhozszállíttatod. Akár minden terméken egyesével ellenőrizheted a szavatosságot."

    Ilyen létezik egyáltalán? A tesco-ban vásárolt cuccaimat elviszik nekem?
    Mondjuk én nem bíznék egy ilyen szolgáltatásban, csomó probléma lehet velük. Pl. megsérül az árú szállítás közben (pl. tojás), vagy nem minden érkezik meg, esetleg későn, stb.
    Szerintem nagyságrenddel egyszerűbb saját kocsival menni.
  • BiroAndras #217
    "15-20 körül 3 szobás lakás? Az olyan is. Az én 1+2 fél szobás panelem 11-12 milka körül van."

    Persze ennyiért nem palotát kapsz, csak normális lakást. A te logikád szerint egyébként se szabad +10 milkát kiadni egy kicsit nagyobb és kicsit jobb lakásért.

    "Ráadásul az emberek többsége nem tud 30 milliót leperkálni harmincévesen, szóval hitelből veszi a lakást."

    30 évesen nem kell még nagy lakás.
  • kukacos #216
    Valahogy nem hiszem, hogy pl. a pizzafutár egyetlen pizzával rohangál a konyha és a lakásom között... és persze, ennek is vannak hátrányai.
  • kukacos #215
    Szerintem meg 10 emberre 10 autó többet közlekedik (és így szennyez), mint ha 1 taxi szállítaná haza a 10 embert, mert a taxis tudja úgy szervezni az útját, hogy ne menjen üresjáratban (visszafelé is hoz valakit). De mint mondtam, a taxit a BKV-vel kell párosítani, sehol sem állítottam, hogy a városi közlekedést elegendő lenne kizárólag taxival megoldani.
  • kukacos #214
    Elmész, megnézed, kiválasztod ÉS házhozszállíttatod. Akár minden terméken egyesével ellenőrizheted a szavatosságot. A netes rendelés persze még jobb menne, de nálunk ez még egyelőre nem működik.
  • kukacos #213
    15-20 körül 3 szobás lakás? Az olyan is. Az én 1+2 fél szobás panelem 11-12 milka körül van. Ráadásul az emberek többsége nem tud 30 milliót leperkálni harmincévesen, szóval hitelből veszi a lakást.
  • mrzed001 #212
    Ha belegondolsz a házhozszállítás környezetvédelmileg még rosszabb.
    Miértis?
    Elkocsikázok egy boltba, veszek ami ott van, megyek a közelében lévő következőhöz, ott is veszek ami kapható, ....
    Ellenben ha rendelem, akkor az első helyről (út oda-vissza), második helyről (út oda-vissza) ... sokkal többet mennek összesen, mint mennék én (persze lehetne csoportosítani, hogy akkor a környékemre egyszerre hozzák ki, de ez csak akkor működhetne, ha >30% így vásárolna, ráadásul mivel abszurdisztánban élünk még akkor sem) :pp
    Ráadásul, hogy milyen sz.rt is hoztak az ugyebár csak miután elment kicsomagoláskor derül ki :pp