MTI

Szaporodnak a klímakonferenciák

Tony Blair brit miniszterelnök és Alexander Downer ausztrál külügyminiszter is bejelentett nemzetközi klímakonferenciát.

Blair a nyolc vezető tőkés hatalom és néhány más állam, köztük India és Kína környezetvédelmi miniszterei londoni konferenciájának alkalmából jelezte, hogy új párbeszédet kezdeményez a globális felmelegedés problémájának kezelésére. Kedden az ausztrál törvényhozásban az ország külügyminisztere közölte, hogy a kiotói klímavédelmi megállapodáshoz is hasonló létrehozására az USA és öt partnere találkozna januárban.

Londonban elsősorban az alacsony szénkibocsátású gazdaság kialakításáról esik szó a zöld technológiák fejlesztése és a fenntartható energiaellátás kérdése mellett. A konferencia folytatása a júliusi G8-csúcsnak, ahol már a klímaváltozás volt az egyik uralkodó téma, és akkor a nyolc vezető ipari hatalom - nem utolsó sorban Bush amerikai elnök ellenkezése miatt - nem tudott konkrét lépéseket elhatározni a légköri és földi felmelegedés ellen, határidőket kijelölni az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, a kiotói vállalások lejárta, azaz a 2012 utáni időszakra.

Ugyanakkor az Egyesült Államok a nyáron kezdeményezett az ázsiai és csendes-oceáni államok szintjén lépéseket a tisztább energiaforrások fejlesztésére és egy újabb találkozót az említett térség államai, köztük Japán, Kína, India és Dél-Korea képviselőinek. Erre kerülne sor januárban, egy erre a hónapra az ausztráliai Adelaide városában tervezett tanácskozás helyett.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó konferenciája, a kiotói szennyezéscsökkentési célok megtárgyalására egyébként e hónap végén lesz Montreálban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Teppik Amon #1
    Nem tárgyalgatni kéne hanem tenni valamit végre! Hány hurrikán kell még ámerikának hogy észrevegyék magukat?