Hunter

A sárkány lehelete

Az elmúlt évtizedben Kína látványos gazdasági növekedésének következtében a világ legnagyobb nitrogén-dioxid-kibocsátójává lépett elő, ami Peking és Északkelet-Kína felett óriási koncentrációban van jelen a levegőben.

Az eredmény az európai űrhivatal ERS-2 és Envisat műholdjainak a légszennyezést feltérképező munkájából származik, melyről a Nature magazin szeptember 1-i száma számol be. A nitrogén-dioxid (NO2) a légkörben kölcsönhatásba lép a nitrogén-oxiddal (NO), majd ezek egyvelegéből létrejön az NOx. Ez az erőművekből, a nehéziparból és a közlekedésből jut a troposzférába. A nitrogén-oxidok kibocsátása az iparosodás előtti időkhöz képest a hatszorosára nőtt, a városok felett pedig ezerszer nagyobb mennyiségű NOx van jelen, mint a távoli, érintetlen vidékeken.

A nagy mennyiségű nitrogén-dioxid károsítja a tüdőt, és ezáltal légzési nehézségekhez vezet, ám hosszú távú hatásai még nem is igazán ismertek. A gáz jelenléte gerjeszti az alacsony szintű ózontermelődést, ami a troposzférában, a légkör legalsó részében káros és mérgező, a fotokémiai szmog fő összetevője.

A műholdfelvételen jól kivehető a koncentráció

Míg a nitrogén-dioxid-koncentráció Közép- és Kelet-Európa, valamint az Egyesült Államok keleti partvidékének részei felett állandó, vagy valamelyest csökken, Kína felett egyértelmű és jelentős mértékű növekedés figyelhető meg. Az ESA két műholdjának műszerei szerint 1996 óta 50%-kal nőtt a nitrogén-dioxid-szint, a tendencia pedig nem úgy tűnik, mintha csökkenőben lenne.

A nitrogén-dioxid-szint növekedése beárnyékolja a gazdasági sikerek hatásait. Kína ipari robbanásával a világ legnagyobb réz-, alumínium- és cementfogyasztójává lépett elő, míg olajbehozatalban a második helyet foglalja el. A gépjárművek száma néhány év leforgása alatt duplázódik meg. Kína nagyban függ a széntől: a nemzet energiaszükségletének 75%-át ebből fedezik, ami egy újabb légszennyező, a kén-dioxid magas szintjeihez vezet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #39
    Ez már kezd egy kicsit unalmas lenni.
  • juzosch #38
    Két bolygó beszélget:
    - Mi a gond, olyan nyúzott vagy.
    - Á ne is mondd, Homo Sapiensem van.
    - Azt ismerem, nyugi nem kell kipiszkálni, elmúlik magától.
  • Armani #37
    tök mind1 amilyen hülyék az emberek tuti h azt a bolygót amire áttelepülnénk gyorsabban szétcsesznék mondván h már van gyakorlatuk amúgy a kínaiak is bekaphtaják kezdem megérteni az amcsik atombombás lépését
  • CsabiDuke #36
    1Ahogy Smiths ügynök is megmondta már:
    "Az ember egy vírus, ami a földnek a rákosodása.."
    feléljük a tartalékokat, és keresünk más hódítható területeket..
    De lassan ezek a területek már elfogynak és a nyersanyagok is el fognak fogyni.. én ajánlom hogy rá kéne állni minél jobban az űrutazás tökéletesítésére, és mielőtt teljesen kikészítjük a földet, áttelepülni más bolygóra. :) Csak ott nem kellene lejátszani ugyan ezt :)
  • Fen3gyerek #35
    Ne felejtsétek el, ott van India, ott sokkal jobbak
    elektronikában, szoftfejlesztésben, övék lesz a jövő...
  • Fen3gyerek #34
    Ettől lehet a legjobban félni...

  • Fen3gyerek #33
    A selyemhernyót tényleg elloptuk, de a lőport azt nem. Azt egy szerzetes találta fel Európában, persze jóval a kínaiak után...
  • Bret #32
    Sokan vagyunk, ez a baj
  • Looooser #31
    Na miaz emberek csak nem megijedtünk egy kis vegyi háborútol a természet ellen??? Ejnye bejnye!!!! Aki erőszakot használ a természet ellen erőszakot fog visszakapni tőle!!!! Nem vagyok természet védő de nem is vagyok rongáló és nem is félek tőle mert ha azt mondja hogy hurrikén itt és megöli ezt akor ő meg teheti!!!!! úgyse fogjuk iránítani!!! És Ő mindig vissza vág!!!! tehát meghaltunk emberek NE FÉLJETEK!!!!!!
  • lyzu #30
    bazz, magyarországot nem lehet így összehasonlítani Kínával, fogd már fel, hogy sokkal nagyobb ország mint mi, és hiába számoltok mindenféle adatokat, anno a "fejlett nyugat" is végig ment ezen az úton...
    lmisi: jah, egyetértek veled
    meg végülis senki se dumálhat, mert régen mi loptunk el mindent tőlük (lőpor, selyem stb...) ők meg most törlesztenek...