Hunter

Egymillió dollár a természetfeletti erők birtokosainak

A babonák esküdt ellensége, a kanadai származású bűvész, James Randi kesztyűt dobott a misztikumokkal foglalkozók arcába: 1 millió dollárt ajánlott fel annak, aki képes olyan természetfeletti erő vagy jelenség bizonyítására, ami túlnyúlik a tudomány berkein.


James Randi
A 76 éves főszkeptikus, aki saját bűvészmutatványaival bizonyítja milyen könnyen rászedhetők a hiszékenyek kilenc könyvet írt, a Fehér Házban, a NASA-nál és több híres egyetemen tartott előadásokat. Az egymillió dolláros "paranormális kihívás" célja felhívni a figyelmet Randi egész életét meghatározó küldetésére. Szkepticizmusát egy torontói spiritualista templomban tett látogatása robbantotta ki még 15 éves korában. A már akkor is amatőr bűvészként tevékenykedő tizenéves csalódottan látta, milyen "közönséges trükkökkel" próbálják elhitetni a gyülekezettel az isteni beavatkozást. Próbálkozása a templomba járók felvilágosítására azonban mindössze négyórányi kér­dez­ge­téshez vezetett a helyi rendőrőrsön. Hatvan év elmúltával Randi még mindig azon dolgozik, hogy meg­győz­ze az embereket a misztikus erőkben vetett hitük feladásáról.

"Nagyon veszélyes az ostobaságokba vetett hit. A sarlatánok megkaparintják a hiszékeny emberek pénzét, érzelmi biztonságát, néha még az életét is" - magyarázta egy Stockholmban készített interjúban. Randit komolyan aggasztja az egyre elharapózó hit olyan dolgokban, melyek nem a tudomány alapelvein alapulnak, különösen az egzotikus gyógykezelések és terápiák egyre növekvő népszerűsége, mely a betegeket elcsábítja a valóban hatékony kezelésektől. "Számomra ez egy küldetés, és beismerem már a rögeszmémmé is vált" - mondta.


James Randi a kézzel operálók leleplezése közben

A kihívás arra is szolgál, hogy elhomályosítsa a hivatásos szellemlátókról kialakult képet, mivel eddig még egyiküknek sem sikerült elvinnie az egymilliót. Egy európai körútján, mely során Randi ellátogatott Németországba, Írországba, Olaszországba, Belgiumba és Svédországba több embert is tesztelt, akik harcba szálltak a felajánlott összegért. A legtöbb jelentkező őszintén hitt abban, hogy természetfeletti erőkkel van felruházva, legtöbbjük azt a képességet szerette volna bebizonyítani mellyel egyetlen faág segítségével képes a víz észlelésére.

Bár bizonyára sokan ennél jóval nagyobb volumenű természetfelettinek nevezhető képességekre gondoltak a fentiekben leírtak alapján, mégis mindeddig ezt a képességet sem sikerült senkinek bebizonyítania ellenőrzött körülmények között. "Mindezek ellenére senki sem gondolta meg magát" - mondta Randi, aki mindössze egyetlen egy olyan emberre emlékszik vissza, aki visszavonta állítását a teszt sikertelensége után. "Mindenféle fura kifogással jönnek" - tette hozzá.


James Randi kanalat hajlít

A kritikus gondolkozást népszerűsítő előadásai, melyeken lerántja a leplet a csillagjósokról, homeopatákról, gyógyítókról és a szellemlátó médiumokról világszerte nagy sikereket arat. Trükkjeivel fűszerezett beszédein igyekszik saját "varázserejével" leleplezni a csalókat. "Bűvészként két dolgot tudok - hogyan csapjam be az embereket, és hogyan csapják be az emberek önmagukat."


Uri Geller
Randi leghíresebb ellenfele az izraeli parafenomén, Uri Geller, aki a hetvenes években vált ismertté kanál hajlítgatásainak köszönhetően. Geller beperelte Randit "Az igazság Uri Gellerről" című könyvéért, ami igen sok pénzébe került Randinak, azonban a könyvet nem sikerült eltüntetni a könyvesboltok polcairól. Randi egy riporternek bemutatta hogyan képes maga is rejtélyes módon tönkretenni az evőeszközt, a műveletet azonban egy bűvésztrükk segítségével hajtotta végre. Ugyanakkor kihangsúlyozta, nem utasítja el, hogy Gellernek lehetnek természetfeletti képességei, ugyanúgy, ahogy a természetfeletti jelenségek létezését sem zárja ki.

"Ha Geller ezt valóban isteni erővel érte el, akkor a dolog nehezebb végét fogta meg" - mondta, hozzátéve, hogy boldogan átadná a díjat, ha valaki szilárd bizonyítékokkal támasztaná alá képességeit. "Ez olyan előrelépés lenne a világegyetemről szerzett ismereteinkben, ami bőven megér egymillió dollárt" - mondta. "A lehetőség azonban rendkívül kicsi hogy létezik ilyen erő."

Mindemellett a misztikus gondolkozásúak kilátásai nem túl rózsásak. A James Randi Oktatási Alapítvány több száz jelentkezőt tesztelt, azonban még az előzetes teszteken sem jutott át senki. Randi egy szárnyas malacot ábrázoló kitűzőt visel kabátja hajtókáján, amit Pigausnak nevez. "Azt szoktuk mondani, hogy ezt az pénzt akkor fogják elvinni, amikor a malacok megtanulnak repülni" - mosolygott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robert Csiba #432
    Legyetek szives kuldjetek el nekem emailban James Randi emailjat van hirem a szamara. Koszonom
  • Tiberius B #431
    És azt is tudom, hogy én is ember vagyok, és ha vitázni kezdünk, előbb-utóbb én is beleesek a tipikus hibákba:-)
    De jó is lenne, ha nem magamban beszélnék.
  • Tiberius B #430
    Tudom. Ezen fórum után jöttem ide, és már vitatkoztunk a témáról máshol, de hát az egyetlen másik megtartott kedvenc a nem tanítható a teremtéselmélet c. cikk fórum, azt asszem nem zártuk le ebben a kérdésben, hanem áttértünk másra, a Jegyzőkönyv: az ember nem az evolúció eredmény c. cikkben meg szintén nem zártuk, le nem lett lezárva a vita
    volt még máshol ilyen evolúciós vita, amiben résztvettem, És lezártuk, vagy egyáltalán olyan, amit lezártatok, anélkül, hogy "higgy amit akarsz, úgyis nekem van igazam"?
  • Tiberius B #429
    "ezzel szemben az intelligens tervezettség bármilyen formája megcáfolhatatlan", ill. bizonyíthatatlan
  • Tiberius B #428
    Csak azért is leírom: érdekes vita volt, kívülről szemlélve elég érdekes volt megfigyelni olyan alapvető dolgokat, mint a nem megfelelő gondolatkifejezés, előbb-utóbb bekövetkező személyeskedés, önellentmondásba esés ("külső" véleményváltozás, vagy más területre tévedés miatt), érdekes megfigyelni, hogy az embernek mindíg és mindenről van véleménye, olyan jó látni mikor a vita színvonala egyszer nő egyszer csökken, ha értenék a pszihológiához(...) vagy esetleg jobb emberismerő lennék, igen érdekes dolgokat tudnék mondani rólatok
    azt szerettem legjobban itt az sg-n, meg máshol is, ahol vita vagy beszélgetés alakul ki, hogy milyen különböző véleményei is lehetnek az embereknek, elképesztő, és az a tudásanyag (mégha specializált is), amivel tudatosan(!!!) rendelkezik itt jó néhány ember, egyszerűen elképesztő, egyszer tényleg jó lenne, ha kialakulna egy ilyen hír kapcsán vmiféle értelmes vita, mert vhogy ezek a hírek mindíg a legrosszabbat hozzák ki az emberekből, mert olyan dolgokat érintenek, maik lehet, hogy nem is tudatosulnak az emberben, csak egy-egy ilyen vita alkalmával, a legviccesebb ilyenkor általábban pl. az olyan esetek, mint a 3 pitvaros szív->4 pitvaros szív, amelyekről még életemben nem hallottam, én csak 2, 3 ill. 4 ÜREGŰ szívről hallottam
    ez a Randi nevű hapi nagyon szimpi, szerintem eléggé szakértő, abban amivel foglalkozik, és ami ellen szembeszáll
    mondjuk én a jógikat, meg az agykontrollt nem feltétlenül sorolnám a szemfényvesztések közé, mert legalább ellenőrizhetőek, bár nemtom megtették-e már igazán, tudományosan kutatottak, stb. stb. ...
    az agy képességei még nem tisztázottak, pl. én eléggé materialistának vallom magam (de pl. a sok sci-fi nézés nagy hatással van az emberre, ha nem hülyeségeket néz, még pozitív is), de pl. abban hiszek, hogy létezHET telepátia, telekinézis is talán, földsugárzások, stb..., elképzelésem sok ehhez hasonlóról az, hogy nem kutatják őket nagyon tudományos körökben, ezért maradnak az áltudományos magyarázatok, itt élünk a Föld nevű bolygón, testünk ugyebár egy igen bonyolult gép, EM sugárzással többek közt, és itt vagyunk egy bazinagy mágneses mezőben, mégha gyenge is, a mi "auránk" is harmatgyönge (szerintem), adva van egy bazi komplex vmi, amit legalább cáfolni kellen rendesen, ezek a dolgok túl komplexek az egyszerű kísérletezésekhez.
    Evolúció van és kész, hogy volt-e, nem tudjuk, de hogy van, az tény, tehát, ha logikusak vagyunk (és ugye azok akarunk lenni), arra következtethetünk, hogy a múltban is volt, és erre bizonyítékokat is találunk, ... egyszerűen tény, hogy túl sok minden utal az evolúció tényére, ahhoz, hogy elvessük.
    ezzel szemben az intelligens tervezettség bármilyen formája megcáfolhatatlan, mivel se pro, se kontra érvek nem tudományosak, ha vki intelligensen meg tudja tervezni az élővilágot, akor nem gond manipulálni a bizonyítékokat, hogy másra utaljanak, ez hipotézis, egy ellenőrizhetetlen hipotézis, lehet róla vitázni, de nem igazán érdemes, mert nincs, ami eldöntse a vitát, viszont az is tény, hogy az intelligens dizájn hívei egyszerűen elvetik az evolúciót, és nem gondolnak a tervezőre, az is belátható, hogy ha a felvetülő (lényeggi) kérdések számát tekintjük, az evolúció messze jobban áll, mint az intelligens tervezettség, és ráadásul az evolúciót az ember fel tudja fogni, meg tudja érteni (előbb, vagy utóbb), egy istent/isteneket (szándékosan kis i-vel) már nem annyira, azt/azokat csak elfogadni lehet
    most eszembejutott egy bizonyos Benedictus de Spinoza nevű filozófus okjefjtése, miszerint, ha van Isten, aki törvényzerűleg mindenható és minden az ő akaratából történik, akkor előbb-utóbb rájövünk, hogy Isten nem már mint maga a világmindenség törvényinek összessége...
    Remélem elolvassa ezt vki, és értelmes vita kerekedik majd belőle, remélem
    ha kicsit hosszú lett, bocsi
  • dez #427
    Nem kazetta kell ide, hanem az, hogy naponta rászánd azt a pár percet egy kis alfázásra. Már ennek is megvan a fiziológiai hatása (fokozatosan egyre erősebben).
  • HUmanEmber41st #426
    Sajna nem vagyok kitartó, de most megvan az összes Agykontroll kazetta, már csak a lustaságomat kell legyőzni...
  • dez #425
    Hmm, a válasz fele mintha nem nekem szólna, de mégis együtt válaszolok rá. Szóval az ilyen mindenki mondja a magáét, és egyátalán nem érdekli, mit mond a másik viták egyszerűen időpazarlások, amik leginkább unalomból születnek. Helyette aktívabban is keresheti az ember az igazságokat. Pl. hogy tanul (de inkább ne szakbarbár módon), művelődik, és egyéb fejlődési utakat jár.

    Te pl. naponta gyakorlod az Agykontrollt? Vagy csak egy egyszeri, egy idő után a régen-volt-talán-igaz-sem-volt-és-mi-volt-egyátalán kategóriába kerülő dolog válik belőle? És helyette a gyerünk-mi-is-rohanjunk-a-többiek-után-mert-még-lemaradunk-valamiről (persze egyhelyben futva, mert valójában ők is nagyrészt azt csinálják, termelődik a sok stressz-hormon feleslegesen) életmódra állsz be.
  • HUmanEmber41st #424
    "Mert akkor nem itt vitatkozna."

    Hanem hol?
    Csak ott lehet megélni a fizetésekből, ahol megfelelően magas az életszínvonal is. Nem csak egyedül M.O.-n alacsony az életszínvonal.
    Tömve vannak a kirakatok árucikkel=>kapod a reklámot=>/tv reklámújságok/=> előbb utóbb megkívánsz olyat, ami nem alapvető dolog az élethez . Minden reklám azt súgja: vásárolj! Kell a pénz az extra dolgokra: túlmunka, sikkasztás vagy egyéb törvényszegés.
    Ha nem rohansz a többivel lemaradsz..
  • BiroAndras #423
    "Ja, csak azt felejtitek el, ha nem rohansz a többiekkel, hamarosan 1 hajléktalan szállón találod magad."

    Én arra gondoltam, hogy nem kötelező mindíg a legújabb mobiltelefont, számítógépet, videót, autót, ... venni. Röviden : Nem kötelező fogyasztónak lenni. Aki meg minden spórolás mellett se tud lakáshoz jutni, az egyszerűen szegény, ilyenek pedig mindíg voltak, ez nem modern találmány.
    Másészt az, hogy az ember elvégzi a munkáját szerintem még nem számít rohanásnak. Főleg, ha szereti is azt, amit csinál. Ha kap annyi fizetést, amiből meg tud élni, akkor nem kötelező kapálóznia magasabb beosztásért, fizetésemelésért, stb. És a legtöbb "fogyasztói társadalomban" meg lehet élni a fizetésekből (nem a magyar helyzet a normális).