Hunter

Videósebességre gyorsul az elektromos papír

Még mielőtt az e-tinta megszáradhatott volna az e-papíron, máris az elektronikus papír egy új generációja kezd kibontakozni, ami hamarosan mozgó képeket is képes lesz az összehajtogatható képernyőre varázsolni, jelentették be holland tudósok.

Szorosan az ostyavékony, hajtogatható, statikus írás megjelenítésére szolgáló eszköz feltalálása nyomában - mely egy nap talán felváltja az újságpapírt -, az eindhoveni székhelyű Philips Research tudósai megtalálták a módját, hogy nagy képélességű mozgóképeket is megjeleníthessenek.


Egy könyvben egy könyvtár
Az "elektronedvesítésnek" elnevezett módszer alkalmazásával a tudósok képesek színes olajokat manipulálni a lap pixeleiben olyan sebességgel és pontossággal, hogy tiszta és hibátlan videó képet állítsanak elő. Az új képernyő minden pixele egy-egy csepp színes, olajos tintát tartalmaz, ami egy visszatükröző fehér felületen helyezkedik el. Ezt a fehér hátlapot elektromosan vezető átlátszó anyaggal vonták be, ami lehetővé teszi a pixelszín elektromos irányítását. A bevonat felett egy átlátszó, víztaszító hártyát helyeztek el.


Az elektronikus papír már egy ideje kapható

Elektromosság hatására a tinta összehúzódik, mint egy vízcsepp a teflon serpenyőbevonaton, felfedve az alatta elhelyezkedő fehér területet. Amikor a tinta teljes mértékben elfedi a pixelt, akkor sötétnek tűnik, minél jobban összehúzódik, annál világosabbá válik. A tinta ezáltal képes összefüggő szürkeárnyalat kialakítására a hagyományosnak nevezhető kéttónusú kontraszt helyett, így a monokróm képek rendkívül simának tűnnek.

"Rendszerünk tükröződése és kontrasztja megközelíti a papírét" - olvasható Robert Hayes és Johan Feenstra Nature magazinban leközölt publikációjában "Emellett bemutattunk egy színkezelési elvet, ami négyszer fényesebb a folyadékkristályos képernyőknél és kétszer fényesebb, mint bármelyik másik technika."


A színes kép sem akadály
Az alapelv segítségével megalkothatók a színes kijelzők is, ha a pixelek a három, standard alpixelből tevődnek össze. Az e-papír nem csupán nagyon alacsony feszültséggel működik, de kis tömege és nagy rugalmassága a lehetséges alkalmazások garmadáját adja számára a számítógépes monitoroktól a viselhető mozi öltözetekig. Egy ruhadarabba szőtt e-papír képernyővel viselője elolvashatja e-mailjeit vagy akár megnézheti a híreket a kabátujján, miközben egyik találkozóról a másikra siet.

A technológiát működés közben bemutató videót ide kattintva tölthetitek le, mérete 2 MB.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #14
    Akkor te bizzál a null-ba én nem. Láttam már sokmindent.
  • Alien_AM #12
    A papirt nem valthatja le teljesen mer a szervereknel a logokat papirra kell nyomtatni szerves anyagra szal oda szükséges.
  • poach #11
    Több komolyságot! Valami történelminek lehettek tanúi huuuuuu! :))
  • [HUN]PAStheLoD #10
    :)))
    akkor sem könnyű súlyú :)
  • Cat #9
    jobbklikk és save as
    egyébként tanulságos, kérdés mekkorák ezek a pixelecskék, és mennyi áram kell neki
  • mainruler #7
    Valszeg rájöttek, hogy célszerűbb lenne egy kevésbé komplikáltan lejátszható formátumban közzétenni a videót, nem mp4-ben.
  • Inquisitor #6
    Nem jön le a videó :(
  • IrkaBirka #5
    Állítólag 100 Hz-et tud, de még kicsi a vezérelhető méret. nem 3d de azért welcome.
  • mainruler #2
    Ezek szerint a boxkategóriákat is át kell majd nevezni, hisz milyen nevetséges is pl. a nehézsúlyú világbajnok elnevezés...a nagysúlyú világbajnok viszont már mennyivel jobb...
    Gratulálok Okoska.