Hunter

Lelepleződött a brit lopakodó repülőgép projekt

Egy rövid nyilatkozat és egy titkosítás alól feloldott fénykép leplezett le egy lopakodó repülőgép megépítését célzó titkos brit programot.

A képen látható gép egy valósméretű modell, amit 1999-ben fejeztek be ötévnyi fejlesztő munka után. A Replica kódnév alatt futó 20 millió fontos projektet közösen finanszírozta a BAE Systems és a Brit Védelmi Minisztérium. Néhány részlet napvilágot látott, azonban a BAE Systems nyilatkozata szerint a Replicát egy "szigorú teszt program" alá vetették, ami kimutatta a gép keresztmetszetét a radaron. Ez lenne a kulcsa, hogy kiértékeljék, vajon a gép rendelkezik-e "alacsony megfigyelhetőségi", például lopakodási képességekkel. Mindazonáltal nem lehet tudni alkalmaztak-e olyan rendszereket, melyek csökkentik az infravörös, akusztikus vagy vizuális jeleit.

A Repilcát soha nem szándékoztak olyan nehezen észrevehetővé tenni, mint az egzotikus és rendkívül költséges, tisztán lopakodó repülőgépeket, az amerikai F-117A-t és a B-2-t. A lopakodó technológiák brit specialistái azonban elmondták, sikerült elérni céljukat elérni az egyensúlyt az alacsony megfigyelhetőség és a költségek között.

A Replicából származó technológiák beszivároghatnak a jövő repülőgépeibe, beleértve a hagyományos és a robotrepülőket. Mindezt az átfogó Future Offensive Air System (FOAS) program teszi lehetővé, mely egyik fő célja a Tornado GR4 kivonása esetén keletkező űr kitöltése, melynek határideje 2017.


A repülőgép radarok számára való láthatatlanná válásának kulcs fontosságú tényezője az a precizitás, amivel alkatrészeit legyártják és összeszerelik. Minden radarvisszaverő élt vagy rést ki kell küszöbölni. A brit mérnökök ezt egy virtuális háromdimenziós repülőgépmodell számítógépes megalkotásával küzdötték le, majd az adatokat közvetlenül átültették a számítógép vezérelte gyártórendszerekbe. Ezek segítették előállítani a szénszálas összetett paneleket, mely a gép borítását alkotja. Az összeszereléskor a paneleket lézerkivetítés segítségével illesztették össze.

Nem ismeretes, mi történt a Replica programmal 1999 után. Azonban a FOAS program határidejének közeledtével, amikor az "elképzelés" kiértékelési fázisba kellene hogy kerüljön, az elemzők rendkívül kíváncsiak lennének, vajon a Replica prototípusa végzett-e már titkos repüléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)