Hunter

Megalkották a világ első átlátszó tranzisztorát

Az Oregoni Egyetem mérnökei megalkották a világ első átlátszó tranzisztorát, egy olyan elektronikai alkatrészt, ami számos új termék számára nyithat utat. A felfedezés "jelentős fejlődést jelent az átlátszó elektronikák környezetében", írják a tudósok az Applied Physics Letters című szaklapban megjelent publikációjukban, azonban hangsúlyozzák, túl korai lenne még meghatározni mely alkalmazásokat tudná fejleszteni.

"Jelentős előrelépés az alapvető elektronikai és anyag tudományban" - mondta John Wagner professzor. "Kétségtelen, hogy több érdekes új termék és üzletág számára fog utat nyitni, azonban még nem vagyunk benne biztosak mik is lesznek mindezek. Egy kicsit a hatvanas évekre emlékeztet, amikor kifejlesztették az első lézereket. Az emberek először csak érdekes újdonságként fogták fel, azonban senki sem tudta biztosan mire is lehet majd felhasználni" - magyarázta. "Később a lézer több tucat új terméket és több milliárd dolláros iparágakat hozott létre. Jelenleg még csak gondolkozunk azon, mit is lehet tenni egy olyan tranzisztorral, amin átlát az ember."

Az átlátszó tranzisztorok valódi lehetőségeinek egy részét a tudományos fantasztikus filmek már körvonalazták, gondoljunk itt azokra a jelenetekre, ahol az emberek bonyolult, láthatatlan elektronikai rendszerekkel dolgoznak, ami mindeddig csak a képernyők különleges effektusaiban és a rendező fantáziájában létezett. A lehetséges alkalmazások között szerepel a folyadék kristályos kijelzők minőségének fejlesztése, olyan elektromos eszközök, melyek üvegbe vagy egy autó szélvédőjébe vannak beépítve, lehetővé téve számtalan új funkciót, többek közt vizuális információ megjelenítését. Ebből a gondolatból kiindulva, számos elektronikai eszköz, mint például a sík monitorok képernyőinek üvege, ami jelenleg nem szolgál semmilyen elektronikus alkalmazást, szintén új funkciókat nyerhetne.

A valódi világban, mondta Wagner, az új átlátszó tranzisztor egy mindennapi összetevőből készül, amit az ultraibolyafény kiszűrésére használunk, számos ember ezzel védekezik a nap égető sugarai ellen, ez a cink oxid. Azonban ez az új felfedezés erősségének része, állítják a kutatók. Egy potenciálisan új iparág alapja, hogy az alapanyagok olcsók, biztonságosak és könnyen megmunkálhatók legyenek, esetünkben ilyen egy jó elektromos vezető, ami átlátszó és környezetbarát.

A felfedezés Randy Hoffman és Ben Norris, az OSU kutatóinak több évi munkájába került, akik tovább folytatják tanulmányaikat új összetevők után keresgélve, melyek szintén alkalmasak lehetnek az átlátszó elektronikák számára. Az elektromosságot vezető átlátszó anyagok már a negyvenes évek óta léteznek, és számos alkalmazáshoz találtak utat, ilyenek a sík képernyők, a napelemek, az önmagukat jégtelenítő autó üvegek. Azonban az átlátszó tranzisztorok sokkal nagyobb lehetőségeket valósíthatnának meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #14
    lál
  • [HUN]PAStheLoD #6
    vagy ablakok este autómatikusan besötétülnek
  • rolika #4
    "önmagukat jégtelenítő autó üvegek"

    vazze előbb is szólhattatok volna! végigkaparásztam az egész telet :)))
  • TheZsenyka #1
    Poén lenne a nagypapikat látni amint SZTK keretes szemüvegükön kísérik figyelemmel a TV adást.