Hunter

Az előember soha nem volt "tizenéves"

A Nature magazinban publikált új tudományos bizonyítékok szerint a történelem előtti ember esetében nem zajlott le a serdülőkor. Tudósok úgy vélik, egyik ősünk a Homo erectus sokkal inkább úgy fejlődhetett, mint a majmok így kimaradt életéből a kamaszkor - mely a későbbi emberekben kialakulva egyfajta tanuló periódusként szolgál.

A Homo erectus Afrika tájain barangolt körülbelül kétmillió évvel ezelőtt és számos modern emberi tulajdonsággal volt már felruházva, többek közt a majmoktól eltérő rövidebb karok jellemezték külalakját. A tudósok szerint ezek a jellemvonások mind egyidőben alakultak ki, megteremtve a modern embert, ám a Homo erectus egy megkövesedett foga alapján készült új tanulmány azt állítja, az ősember soha nem rendelkezett a tizenévesek tulajdonságaival.

A tudósok megkövesedett fogakat tanulmányoztak

Egy fogból rendkívül pontosan kiszámítható egykori gazdája életkora, és az adott személy fejlődésének üteme, azaz milyen gyorsan éri el a felnőtt kort. A fogról levágott vékony rétegek mikroszkóp alatti tanulmányozása lehetővé tette a fogzománcban lévő minták megszámlálásával a fog növekedés sebességének meghatározását. Ezek a jelölések olyanok, mint a fák gyűrűi, nagyon pontosan lemérhető belőlük a személy kora. Úgy tűnik a korai előember úgy nőtt fel, mint napjaink nagy majmai - alig 12 év alatt elérve a felnőtt kort. A modern embernek ehhez jóval hosszabb időre van szüksége - akár 20 évet is igénybe vehet a folyamat.

A különbség úgy fest lehetővé teszi elődeinkhez képest nagyobb térfogatú agyunk használatának elsajátítását. A kutatás, melyet a fogkövületből vezettek le, arra utal, hogy a felnőtté válás megnyúlt időszaka - ahogy mi ismerjük - mindössze fél millió évvel ezelőtt alakult ki. A tanulmány mögött álló tudósok azt állítják, a Homo erectusnak nem volt serdülő kora, ezáltal nem volt szüksége a tanuló időre sem. Ez azért alakulhatott így, mivel ez a faj még a mainál jóval kisebb majomszerű aggyal rendelkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pilóta #4
    És ezt el is hiszi valaki?
    Honnan a ...-ból tudná egy tudós egy fog ból?
    Mi van ha, 8-12 éves koráig volt "tizenéves".
    Jókat szoktam nevetni magamban az ilyeneken, amikor egy csontból következtetnek mondjuk a 80 millió évvel ezelőtt kihalt dínó lelkivilágára.
  • mikike #3
    énis lehet csak következő életbe érem el

    vagy akkor se
  • Vízipók #2
    :-)