Mortimer

Az USA megvette az afgán műholdképek jogait

[BBC] Az amerikai kormányzat megvásárolta minden Afganisztánról és környezetéről az Ikonos műhold által készült fényképfelvétel jogát. Az Amerikai Nemzeti Térképészeti Iroda (US National Imagery and Mapping Agency) a Tartós Szabadság hadművelet támogatása érdekében biztosította be a képek hozzáférhetőségét.

A szerződés értelmében az Ikonos műholdat kezelő Space Imaging vállalat nem adhatja el, teheti közzé, vagy adhatja át a képeket semmilyen más fél részére. Habár az Ikonos képei elvileg kereskedelmileg hozzáférhetőek lennének, a kormányzatnak joga van az ehhez hasonló korlátozásokhoz. Az amerikai kormány célja a meglévő kémműholdjai mellé egy további "szem" biztosítása, és - mellesleg - minden más fél megakadályozása a képek használatában.


Tálib katonai épület a bombázás előtt...


...és után. A támadás hatékonyságát mutatja, hogy a Pentagon közlése szerint már nem is lőnek az amerikai harci repülőkre.

A Space Imaging két éves ikonos szatellitjének fekete fehér képein legalább 1 méter nagyságú tárgyakat lehet azonosítani, színes változatban a felbontás 4 méteres pontosságig romlik.

Az amerikai törvények szerint az Amerikai Védelmi Minisztériumnak joga van átvenni az irányítást az Államok területéről indított polgári műholdak felett, hogy háborús cselekmények esetén megakadályozzák az ellenséget a képek használatában. A döntés a szatellitfelvételek korlátozásáról múlt héten született, egy Jalalabadban történt sok emberáldozatot követelő bombázás után.

Az amerikai hadseregnek nincs szüksége az Ikonos felvételeire, mivel már most is hat szatellit fényképezi Afganisztánt, pár napja indult a hetedik. Négy műhold elnevezése "Keyhole" (kulcslyuk), mivel akár 10 centiméteres részletek is azonosíthatók velük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaDFoX #22
    Én is ezt próbálom elmondani, de látod, értelmetlen! Az emberiséggel van a baj.. :C
  • Vízipók #20
    Szerintem nem kéne elfogadni, hogy azért, mert meghalt 6000 ártatlan amerikai, ugyanennyi (vagy több) ártatlan afgánnak is meg kell halnia. A támadásokat nem "Afganisztán hajtotta végre, hanem egy terrorszervezet, amit támogat a tálib vezetés. NEM AZ AFGÁN NÉP. A tálibokat pedig kb. 50-60.000 képzett, fanatikus katona tartja hatalmon. Afganisztán alatt sokan a tálibokat, vagy az Al-Kaidát értik. Nagy hiba. Ezért hagyja a világ a bombázásokat.

    Ja, meg még valami.
    Afganisztánban nem arabok élnek.
  • braindance #19
    Azért vannak itt állatok.
    Akinek nem inge, ne vegye magára.

    A képekkel kapcsolatban meg a Space Imaging nem egy közhasznú társaság, fizessen neki vki többet a felvételekért, és az övé :).

    Most komolyan, úgyis mindent cenzúráznak ha akarnak, legalább nem erőszakkal akadályozzák meg a képek felszínre kerülését.

    Az USA is meg az Afgánok is erőszakosak, váltottak néhány ütést, most már abbahagyhatnák...
  • MaDFoX #18
    Tpe: Tartsd tiszteletben más vélaményét és ne személyeskedj, annak itt nincs helye...
    Okosabbat nem tudtál kitatlálni?!
    Mitől félsz? Kapsz egy levelet, vagy leviszi a hülye fejed egy bombarepesz? Mindkettőnek kicsi az esélye... De az amerikai ártatlan áldozat, SEMMIBEN sem különbözik az afgán ártatlan áldozattól...
  • MaDFoX #15
    atee: IGEN!
    a masik x: A kommandósok nem napozni mennek Afganisztámba, nem hiszem hogy a műholdképeken látszanának... :S
    De a bombák itt-ott összevissza estek ezt tudomásul kell venni! Amerika nem tévedhetetlen és ez igen rossz szagú disznóságnak tűnik itt elsőre... Majd meglátjuk...
    Sux$oft: 5km magasból vagy 450km távolságból NEM látják az arcodat, éjszaka nem virít a bőröd fehérsége, nehogy egy hőn szeretett Amika esetleg majd később (ki tudja mi lesz :S ) arabnak nézzen és kapj egy nagy bombát... ;)
    Amíg ez megy Amerika részéről addig igenis van helye az Anthraxlevleknek, bármilyen kétségbeejtő is a dolog...
    Amúgy nem tudom mert nem vagyok arab, de nem hiszem hogy mindenkit halva akarnak látni...
  • atee #12
    fasz az egesz emberiseg ugy ahogy van!
  • [IceTea] #11
    fogadjunk, hogy ha az usa nem nyeri meg a war-t akkor minden cigány arabnak fogja vallani magát....
  • JTBM #10
    Soha nem gondoltam volna, hogy annyira elvakult legyen valaki, hogy ne tudja kiválasztani az USA és az arabok közül az ellenséget. Az arabok minden más, nem arabot halva szeretnének látni. Ezek után talán újra kéne gondolnia néhány ember(ké)nek a beszólásait...
  • Kis-Bob #6
    jaja, sz.rt nem ér ez az egész bombázás, Oszamát úgysem fogják elkapni.
  • Bekomman #5
    Az hogy megveszi a képeket az nem baj. Az hogy pár bomba melléesik az a háború velejárója, az áldozat melléktermék ez mindenütt így van. De az hogy le akarják tagadni hogy hova esnek a bombák és hány embert ölnek meg az kőkemény propaganda.