JohnnyCage

Nézd a Földet egy másik szemmel!

Szeretnéd megnézni egy jó képen, hogyan is fest Üzbegisztán fővárosa? Mindez immár könnyen lehetővé válik azon weboldalak segítségével, amelyek műholdas felvételekre épülve egy újabb arcát mutatják meg a Földnek.

Immár számos olyan weboldal található az interneten, amelyek lehetőséget nyújtanak a felhasználónak, hogy akár a Föld legeldugottabb szegmenseit is megszemlélhesse. Azok a felvételek, amelyeket a közelmúltig kizárólag a kormányok tekinthettek meg, egy ideje már az otthoni internetezők számára is elérhetőek a NASA, a magánkézben lévő Space.com, valamint számos egyéb társaság és szervezet weboldalán keresztül.

A jelenleg már szabadon elérhető felvételek leginkább annak az Ikonos műholdnak köszönhetőek, amely egy kolorádói társaság révén már mintegy két éve pásztázza Földünket. Az Ikonos műhold rendkívül jó felbontású képeket készít a Földről, amelyeken maximális nagyításban akár egy fa, vagy egy autó is jól kivehető. Mivel az Ikonos tulajdonosa egy magáncég, az internetes megfigyelők ráadásul meglehetősen szabad kezet kaptak a műhold felvételeinek megtekintésére. A képek között például előkereshető a World Trade Center, illetve a Pentagon, a terrortámadások előtti és utáni állapotában is.

Klikk ide!

A Space Imaging, vagyis az Ikonos tulajdonosának weboldalán emellett a világ összes városáról találhatók felvételek Afganisztántól egészen Zimbabwe-ig. Az Ikonos, amely görög szó magyar jelentése a "kép", 14-szer kerüli meg a Földet naponta, és bolygónk minden területe felett elrepül három naponta egyszer. Egy négyzetméteres maximális felbontóképessége néhány évvel ezelőtt még csak a kémműholdak kiváltsága volt.

Klikk ide!    Klikk ide!

Klikk ide!    Klikk ide!

Mivel az Ikonos mozgása nincs korlátozva, a műhold megbízásra olyan kényes területek felett is elrepülhet, mint amilyenek például a katonai létesítmények, a terrorista kiképzőközpontok, illetve egyéb, titkos területek. A GlobalSecurity weboldalán például tiltott területekről, katonai bázisokról, és egyéb hasonló térségekről találhatók Ikonos felvételek. Érdemes megjegyezni, hogy egyesek szerint az Egyesült Államok kémműholdjai az Ikonosnál jóval nagyobb felbontású képek készítésére is alkalmasak.

A műholdak azonban nem csak hagyományos fényképeket készíthetnek a Földről. Egyes műholdak képesek feltérképezni a tengerek klorofillkoncentrációját, a légszennyezést, de a különféle speciális képekről -változó sikerrel- a várható időjárás is előjelezhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #14
    akarom mondani: szall le
  • dewdew #13
    A frankfurin meg eppen most szamm le egy gep
  • dewdew #12
    Az miert van, hogy a nagyitott Hong Kong-i kepen a repteren nincsen egyetlen egy repulo sem?
  • pite #10
    a space.com-on is van egy-ket kep, bar erdekes modon amerikai felvetelek nincsenek...
  • Vízipók #8
    Ez a cikkben említett néhány év van vagy 30. :-)
  • radical #3
    Baze az a WTC-s kép üt. :(
    Egyébként meg csak így tovább!
    Nem tudja valaki hogy a terraserver.com megy-e még?
  • Fatality #2
    jaja, ezt szeretem az SG-ben én is, hogy itt adnak a minőségre, mert ilyen cikkeket máshol nem látok
  • Laalee #1
    ezek állat képek