SG.hu

Hátizsákban elférő Starlinket mutatott be a SpaceX

A Starlink a SpaceX népszerű műholdas internetterméke, amelyet jelenleg több mint 6000 pályára állított műhold működtet. A szolgáltatás több mint 3 millió ügyféllel büszkélkedhet 100 országban. Most a cég bemutatta a Starlink Minit, műholdas internet termékének hordozhatóbb változatát, amely elég kicsi ahhoz, hogy elférjen egy hátizsákban.

A Starlink vásárlói a Starlink Mini készletet 599 dollárért vásárolhatják meg, ez 100 dollárral több, mint a normál Starlink-készlet. A hordozható műholdas internet használatához elő kell fizetni a Mini Roam szolgáltatásra is, melynek ára havi 30 dollár és az adatforgalom havi 50 gigabájtban van korlátozva. Minden további gigabyte 1 dollárba kerül. Azonban a szolgáltatás egyelőre csak a meglévő 120 dolláros lakossági csomagok kiegészítője lehet, azaz egy ügyfél havonta minimálisan 150 dollárt kell fizessen érte.

"Célunk, hogy csökkentsük a Starlink árát azok számára világszerte, akiknek az internetkapcsolata megfizethetetlen vagy teljesen elérhetetlen számukra a szolgáltatás" - áll a közleményben. "De azokban a régiókban, ahol nagy a használat, és ahol a Starlink Mini további igényeket támaszt a műholdas hálózattal szemben, korlátozott számban kínáljuk a Starlink Mini csomagokat 599 dolláros induló áron". A Starlink támogatási oldala szerint a Mini elérhető Kolumbiában, El Salvadorban, Guatemalában és Panamában is, ahol Mini szolgáltatás vagy Mobile - Regional szolgáltatási csomagokkal vásárolható meg. Ezekben az országokban nincs adat- vagy sebességkorlátozás a Mini használatához, de a mozgás közbeni és óceáni használat nem engedélyezett. A SpaceX szerint idővel további piacokra is terjeszkedni fognak.

A Mini tányér mérete 298,5 x 259 x 38,5 mm, súlya pedig mindössze 1,1 kg - vagy 1,53 kg a 15 méteres DC tápkábellel és az állvánnyal együtt, így súlya csak körülbelül 60%-a egy hagyományos Starlink-antennának. A szolgáltatás 100 Mbps feletti maximális letöltési sebességgel büszkélkedhet. IP67-es minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy védett a por és az eső ellen, beleértve a rövid ideig tartó vízbe merülést is. A Mini készlet átlagosan mindössze 20-40 W-ot fogyaszt, azaz a parabolát valamivel több mint egy órán keresztül lehet működtetni egy aprócska, 10 000mAh-es kapacitású hordozható akkumulátorra.. Ehhez egy legalább 100 W (20 V/5 A) teljesítményű USB-C PD áramforrás szükséges.

Az első Starlink Minik valamikor júliusban érkeznek az Államokba, és a lehetőség kétségtelenül vonzó lesz az utazók számára. Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója az X-en azt írta, hogy a Mini "nagyszerű, olcsó megoldás lehet egy jó tartalék internetkapcsolatra, ha a vezetékes neted elromlik".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!