Gyurkity Péter

Saját labort kap az amerikai űrhaderő

Ebben olyan új anyagokat és technológiákat fejlesztenek, amelyek az űrben jönnek majd jól.

Az amerikai űrhaderő létrehozásáról annak idején mi is beszámoltunk, ennek eredményeként a légierő égisze alól vonták ki az űrrel kapcsolatos tevékenységeket, egyben azt is jelezve, hogy komoly céljaik vannak a Földön kívüli terület katonai felhasználásával kapcsolatban. Most egy friss labor felépítését jelentették be, amely az új anyagok és technológiák fejlesztésére koncentrálna.

A légierő hivatalos oldalán jelent meg a közlemény, amelyből kiderül, hogy mindössze 4 millió dollárból építették fel a vadonatúj laboratóriumot, amely az új-mexikói Kirtland-légibázison kapott helyet. A Deployable Structures Laboratory (DeSel) a magyarázat szerint olyan új anyagok kifejlesztésében segít majd, amelyek nagyon hasznosak lehetnek az űrkutatásban, pontosabban az űrbe fellőtt eszközök és komponensek alkalmazásában, ahol kiemelt cél lesz a tartósság, a hosszú élettartam, valamint a stabil, megbízható működés. Itt különösen nagy figyelmet fordítanak az új éra követelményeire, hiszen az utóbbi időben a hibrid kialakítás, a nagyobb műholdak funkcionalitásának elérhetővé tétele a jóval kisebb példányokon, valamint az esetleges katonai felhasználás is előtérbe került.

Az építkezés még tavaly decemberben, nem sokkal az új koronavírus felbukkanása előtt indult el, nem sokáig tartottak tehát a munkálatok – ezzel is magyarázható a viszonylag alacsony költség. Többen máris az „új Area-51” néven említik a helyszínt, ahol az említett kutatások mellett az új eszközök kifejlesztésére irányuló erőfeszítésekre is sor kerül, nem beszélve azok részletes, hosszas teszteléséről, hiszen ezen eszközök fellövése sok kockázatot hordoz magában, tehát mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az alapos kísérletezéssel és teszteléssel megelőzzék az esetleges későbbi problémákat. Maga az űrhaderő eközben katonai doktrínákat és rendszereket dolgoz majd ki, illetve a jövőben is segítik majd a többi haderőnemet az „itthoni” konfliktusok során.

Nem véletlen, hogy az orosz fél a Hold militarizálásával vádolta meg az amerikai riválisokat, a moszkvai illetékesek attól tartanak, hogy a Holdra való visszatérés és a hosszabb jelenlét nem pusztán polgári célokat szolgál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #20
    Arról már a 1970-es -80-as években is lehetett olvasni, hogy a Föld körüli pályán tudományos kutató műholdként keringő atomtöltetek révén, a rakétavédelmi rendszerek kikerülésével mérhetnek első csapást más kontinenseken lévő célpontokra, gyakorlatilag indítástól számítva néhány perc alatt. (A pályán jelenleg még "tetszhalottként" az űrszemét között keringő titkos egységek is rejthetnek adott esetben meglepetéseket.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2020.11.29. 12:43:56
  • end3 #19
    "Jelenleg ugy nez ki, hogy a globalistak allnak nyeresre" - Mivel a globál tech. óriások erőforrásai a rendelkezésükre állnak, - azaz mindannyian a világon, akik a mobiljainkkal tápláljuk, információval rogyásig ellátjuk őket. - A konzervatív, nemzeti erők mindehhez csak nehézkesen vagy sehogyan sem férnek hozzá. Az emberiség majd teljes létszámban asszisztál rövidesen a "fejére növő", gigantikus és modern rabszolgatartó globális birodalom, hatalom létrejöttéhez.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2020.11.29. 12:19:59
  • kvp #18
    https://en.wikipedia.org/wiki/Almaz

    "In addition to reconnaissance equipment, Almaz was equipped with a unique 23mm Rikhter (factory index 261P or 225P) rapid-fire cannon mounted on the forward belly of the station. This revolver cannon was modified from the tail-gun of the Tu-22 bomber and was capable of a theoretical rate of fire of 1800-2000 (up to 2600) rounds per minute. Each 168 gram (ammo 23-OFZ-D-R ) or 173 gram (ammo 23-OFZ-G-R) projectile flew at a speed of 850 m/s relative to the station. The cannon was tested at the end of the mission by firing 20 rounds, when the station was operating in uncrewed mode. To aim the cannon, which was on a fixed mounting, the entire station would be turned to face the threat. The Almaz series are the only known armed, crewed military spacecraft ever flown."

    https://www.popularmechanics.com/military/weapons/a18187/here-is-the-soviet-unions-secret-space-cannon/

    Az expanse-ban PDC-nek hivjak oket... :-D

    https://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_Orbital_Bombardment_System

    "The Fractional Orbital Bombardment System (FOBS) was a nuclear-weapons delivery system developed in the 1960s by the Soviet Union. One of the first Soviet efforts to use space to deliver weapons, FOBS envisioned launching nuclear warheads into low Earth orbit before bringing them down on their targets."

    Jelen verzioja letfenntarto rendszer nelkuli sojuz kapszulakat hasznal, ahol a nuklearis toltet a visszatero kapszulaban van. Igy ha megsem kell bevetni, akkor biztonsagosan visszahozhato. (egyebkent meg a kijelolt celpont folott szall le es a megadott magassagban robban)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Polyus_(spacecraft)

    "The Polyus spacecraft (Russian: Полюс, pole), also known as Polus, Skif-DM, GRAU index 17F19DM, was a prototype orbital weapons platform designed to destroy Strategic Defense Initiative satellites with a megawatt carbon-dioxide laser. It had a Functional Cargo Block derived from a TKS spacecraft to control its orbit and it could launch test targets to demonstrate the fire control system."

    Az ISS egyik komponense is egy ilyen szovjet idokbol szarmazo FGB. (a Zarja es a nemsokara a Nauka)
  • Tetsuo #17
    link.
  • Montar #16
    Még annyit hozzátennék, én az "alaposan felfegyverzett űrállomást" kétlem. Az Almazokon radar, fotófelderítő kamerák voltak, fegyverről nem tudok.
  • Montar #15
    Oroszokról írod: " Anno sajat katonai urallomasaik is voltak sajat, tisztan katonai szemelyzettel es alaposan felfegyverezve" Ez nekem nagyon új információ, nem igazán akarom tényként elfogadni. Tudná erről többet mondani forrás megjelöléssel?
  • kvp #14
    Tevedes... Ket ellenerdekelt csoport harca hatarozza meg a vilag jelenlegi kofliktusait. Van egy nemzeti csoport, oket hivjak jellemzoen cionistaknak, akik a nepuk tuleleset tartjak fontosnak, minden mas mellekes. Oket tamogatja jellemzoen a mai modern jobboldal, legyen az magyar vagy amerikai, de meg a nemet jobboldali afd is cionista alapitasu. Veluk szemben all egy nemzetkozi globalista csoport, akik anno meg a nacikkal is hajlandoak voltak kereskedni, pedig tudtak, hogy zsidokat fognak elpusztitani. Csak a profit es a hatalom fontosabb volt, mint a nepirtasok minden eszkozzel torteno megallitasa. Az o szovetsegeseik (tamogatottjaik) a globalizmust tamogato poltikai csoportok, partok es allamszervezetek. A ket zsido csoport kozott nagyon sulyos es mely ellentetek vannak, igy a vilag tobbi resze csak annyit tehet, hogy amennyiben lehetosege van ra, akkor valaszt, melyik csoportot tamogatja. Jelenleg ugy nez ki, hogy a globalistak allnak nyeresre. A minden zsidoval ellenseges csoportokat mara kivetette magabol szinte minden fejlett tarsadalom, ezert mar evtizedek ota nincsennek jelen a poltikai eletben. Se itthon, se amerikaban, de meg a nemeteknel sem.

    Az amerikai urero jovojet meg majd eldonti az uj vezetes, akarki is keruljon hatalomra. Egyebkent nem tudom miert olyan meglepo hogy lett ilyen is. A szovjetek 1967-ben hoztak letre a sajata csoportjukat, ez 1982-ben lett teljes jogu, kulon fegyvernem es az orosz foderacio is megtartotta oket. Anno sajat katonai urallomasaik is voltak sajat, tisztan katonai szemelyzettel es alaposan felfegyverezve, mig az USA valamiert mindig a polgari NASA-val kozosen csinalt mindent, jellemzoen katonai hatteru, de felig civil szemelyzettel. A civil urkutatas megjelenesevel egyutt valoszinuleg ujfent szukseg lesz a katonai agak fejlesztesere, beleertve a katonai urhajok, urallomasok es bazisok fenntartasat. Egyebkent ugy jarhatnak, hogy a Mars koloniak kikialthatjak a fuggetlenseguket, mint ahogy ez az ujvilagban az usa es mexiko eseten mar anno megesett. (a mexikoi fuggetlensegi haboru tortenetet kevesebben ismerik)
  • Botond #13
    Tök jó dokumentum sorozat van erről a netflixen.
  • Tetsuo #12
    Mindkét oldal csontig ny*l Izraelnek, akik most arabokkal jópofiznak, hogy kitörjön egy Irán-ellenes közös háború, majd sorravennék őket is.
    A két oldalnak csak más a retorikája, mint itthon. Orbán a nagy keresztény, nemzeti... köze nincs egyikhez sem. Gyurcsány látszólagos ellensége soha nem emelt rá kezet és fordítva, pedig elszámoltatásával kampányolt annak idején.
  • Montar #11
    Szerintem nem igazán ez a helyzet, bár érteni vélem, amire utalsz. Az jelzi legjobban, hogy mások állnak a két erő mögött, hogy Trump 4 éve alatt eszméletlen erőket mozgatott meg a "nagyondemokrata" oldal Trump eltávolítása érdekében. Miért is? Mert nem volt hajlandó a "washingtoni mocsár" névvel illetett, alapvetően demokrata oldalhoz köthető érdekemberek, lobbisták érdekeit kiszolgálni. Trump megtehette, mivel anyagialag, egzisztenciálisan független, szuverén elnök volt, míg Biden nem, ő csak egy bábu lesz a Clinton-klán számára. Sokkal konfrontatívabb világ elé nézünk. Ha Biden egészségi állapota miatt alelnöke, Kamala Harris venné át az elnöki posztot, ez a nő könnyen tűzbe boríthatná a világot (hajlama van rá)... szerintem.