Saját labort kap az amerikai űrhaderő

Ebben olyan új anyagokat és technológiákat fejlesztenek, amelyek az űrben jönnek majd jól.

Az amerikai űrhaderő létrehozásáról annak idején mi is beszámoltunk, ennek eredményeként a légierő égisze alól vonták ki az űrrel kapcsolatos tevékenységeket, egyben azt is jelezve, hogy komoly céljaik vannak a Földön kívüli terület katonai felhasználásával kapcsolatban. Most egy friss labor felépítését jelentették be, amely az új anyagok és technológiák fejlesztésére koncentrálna.

A légierő hivatalos oldalán jelent meg a közlemény, amelyből kiderül, hogy mindössze 4 millió dollárból építették fel a vadonatúj laboratóriumot, amely az új-mexikói Kirtland-légibázison kapott helyet. A Deployable Structures Laboratory (DeSel) a magyarázat szerint olyan új anyagok kifejlesztésében segít majd, amelyek nagyon hasznosak lehetnek az űrkutatásban, pontosabban az űrbe fellőtt eszközök és komponensek alkalmazásában, ahol kiemelt cél lesz a tartósság, a hosszú élettartam, valamint a stabil, megbízható működés. Itt különösen nagy figyelmet fordítanak az új éra követelményeire, hiszen az utóbbi időben a hibrid kialakítás, a nagyobb műholdak funkcionalitásának elérhetővé tétele a jóval kisebb példányokon, valamint az esetleges katonai felhasználás is előtérbe került.

Az építkezés még tavaly decemberben, nem sokkal az új koronavírus felbukkanása előtt indult el, nem sokáig tartottak tehát a munkálatok – ezzel is magyarázható a viszonylag alacsony költség. Többen máris az „új Area-51” néven említik a helyszínt, ahol az említett kutatások mellett az új eszközök kifejlesztésére irányuló erőfeszítésekre is sor kerül, nem beszélve azok részletes, hosszas teszteléséről, hiszen ezen eszközök fellövése sok kockázatot hordoz magában, tehát mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az alapos kísérletezéssel és teszteléssel megelőzzék az esetleges későbbi problémákat. Maga az űrhaderő eközben katonai doktrínákat és rendszereket dolgoz majd ki, illetve a jövőben is segítik majd a többi haderőnemet az „itthoni” konfliktusok során.

Nem véletlen, hogy az orosz fél a Hold militarizálásával vádolta meg az amerikai riválisokat, a moszkvai illetékesek attól tartanak, hogy a Holdra való visszatérés és a hosszabb jelenlét nem pusztán polgári célokat szolgál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Botond #13
  Tök jó dokumentum sorozat van erről a netflixen.
 • Tetsuo #12
  Mindkét oldal csontig ny*l Izraelnek, akik most arabokkal jópofiznak, hogy kitörjön egy Irán-ellenes közös háború, majd sorravennék őket is.
  A két oldalnak csak más a retorikája, mint itthon. Orbán a nagy keresztény, nemzeti... köze nincs egyikhez sem. Gyurcsány látszólagos ellensége soha nem emelt rá kezet és fordítva, pedig elszámoltatásával kampányolt annak idején.
 • Montar #11
  Szerintem nem igazán ez a helyzet, bár érteni vélem, amire utalsz. Az jelzi legjobban, hogy mások állnak a két erő mögött, hogy Trump 4 éve alatt eszméletlen erőket mozgatott meg a "nagyondemokrata" oldal Trump eltávolítása érdekében. Miért is? Mert nem volt hajlandó a "washingtoni mocsár" névvel illetett, alapvetően demokrata oldalhoz köthető érdekemberek, lobbisták érdekeit kiszolgálni. Trump megtehette, mivel anyagialag, egzisztenciálisan független, szuverén elnök volt, míg Biden nem, ő csak egy bábu lesz a Clinton-klán számára. Sokkal konfrontatívabb világ elé nézünk. Ha Biden egészségi állapota miatt alelnöke, Kamala Harris venné át az elnöki posztot, ez a nő könnyen tűzbe boríthatná a világot (hajlama van rá)... szerintem.
 • Tetsuo #10
  Csak az maradt ki, hogy mind a republikánusok, mind a demokraták mögött ugyanazok állnak.
 • SANTANTICA #9
  Köszi ezt jól leírtad, összetett a dolog, de valahogy ezen élek mentén dőlnek a dolgok.
 • VolJin #8
  "Aha, mert a Texasi bunkó Bush, főleg az ifjabbik (tudod, az alkoholista), nem bombázta szét a fél világot. Kicsit kevesebb M1-et kéne nézni. "

  Arról volt szó, hogy Trump nem indított háborút, míg az elődje Obama viszont sokat, de már az elején béke nobel-díjat kapott csak azért, mert félig feka, míg a közel-keleti békeegyezmények ellenére Trump nem kapott,,,

  Most hogy jön ide a Kisbush? Miért nem rögtön Hitlert hoztad fel példának?
 • NEXUS6 #7
  Ezt jól összefoglaltad.
  Lehet szídni Trumpot, hogy milyenek a képességei, mennyire kultúráltan tud beszélni, és szerintem sem 100-as. De igazából olyan bel- és külpolitikát folytatott, amely nem volt rossz sem Amerikának, sem a világnak (kevesebb háború pl.).

  Biden meg ha folyatja a demokraták irányvonalát az pont, hogy a nyugat, Amerika lehetőségeit fogja szűkíteni.
  Nem baj, legalább újra élesednek a konfliktusok, mert a szabadságot és a demokráciát ugye mindenhova el kell vinni, felmegy az olaj ára, öcsémnek meg legalább nem kell féltenie a melóját, mert momentán az olajiparban dolgozik. XD
 • Kryon #6
  Ez így tényleg nem hangzik túl jól.
 • kvp #5
  A spacex benne van az artemis leszallojarmu versenyeben. Annyi modositassal, hogy ok nem csak lander-t adnanak, hanem teljes rendszert. Na most az igazi kerdes az, hogy az uj, mar kivalsztott nasa-s vezeto, aki a boeing lobbistaja volt idaig mennyire fogja hagyni, hogy a spacex barmilyen penzt kapjon. Nem az Obama kormanyzat jon vissza, hanem egy sokkal tobb lobbistabol, globalistabol es maoistabol allo csapat. Gyakorlatilag csak a nagyobb multi cegek, a nemzetkozi befektetok es a politikai radikalisok lesznek kepviselve. Ez a vilag tobbi reszenek (Kina, Oroszorszag, stb.) jo is lehet, az emberisegnek hosszu tavon es az atlag amerikainak nem egy nyero osszeallitas.

  ps: A nagytokesek kozott van egy velemenykulonbseg, az egyik csoport a termeles visszafogasat, az ipari automatizacioval foloslegesse valt termeloeszkozok (a munkasok) megszunteteset tartja jonak (a lovakat is kivontuk alapon, lasd Bill Gates), a masik csoport viszont a Fold eltartokepesseget ugy novelne meg, hogy az emberiseg tovabb terjeszkedne a vilagurbe. Musk a folyamatos fejlodesben latja a jovot, lasd elektromos autok, naperomuvek, aksis energiatarolas. A most kormanyra kerulo csoport az ipari termeles visszafogasat, a tomeges repules vagy pl. az atlagemberek szarmara a husfogyasztas kivezeteset tartja jobb utnak. Az elit ellatasahoz sokkal kisebb gazadasag is eleg, a tobbieknek pedig jarna az alanyi jogu alapjovedelem (lasd: elelmiszersegely es ingyenes tomegszallas, talan meg ingyenes net hozzaferes is). A Biden kormanyzat lathatoan nem elvi, hanem szivessegi alapon osztja a helyeket, tehat aki tobbet segitett nekik a hatalomra jutasban, az tobb poltikai poziciot kap, amit utanna tokere valthat.
 • Kryon #4
  Ha jól tudom az a program amiben a Spacex-el szerződtek még Obama idején indult, szóval nem valószínű, hogy kukázzák. Az Artemis más kérdés, de elvileg ott is csak annyi történt, hogy előre hozták az eredetileg 2028-ra tervezett leszállást. Egyébként is olvasni már olyat, hogy a Spacex valószínű, hogy beelőzi a NASA-t a Starship-el, és így eleve értelmetlenné válna az Artemis program, ha sokkal olcsóbban is megoldható a küldetés.
  Utoljára szerkesztette: Kryon, 2020.11.22. 23:53:12