MTI

A gyerekeket jobban védi immunrendszerük a kínai koronavírus ellen

A gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új koronavírus ellen - vélik a szakértők. A tudósok arra a jelenségre keresik a magyarázatot, miként lehet, hogy a gyerekek könnyebben "megússzák" a betegség súlyosabb következményeit és kevesebb tünettel kell megküzdeniük.

Az új típusú koronavírus (nCoV-2019) megjelenése óta több mint 900 embert ölt meg, a fertőzöttek között azonban elenyésző a gyerekek száma. Nagyon kevesen betegek annyira, hogy diagnosztizálják náluk a vírust. A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint a betegek átlagéletkora 49 és 56 év között van. Egyelőre nem teljesen tisztázott, mi az oka, hogy a gyerekeket elkerüli a betegség. Hasonló jelenség figyelhető meg egyébként a SARS- és a MERS-vírus esetében is.

"Nem értjük teljesen a jelenséget, de lehetséges, hogy a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbségből adódik. Az egyik feltételezés az, hogy sokkal aktívabb a velük született immunválasz, vagyis a kórokozók csoportjait célzó korai reakciójuk" - fejtette ki Andrew Pavia, a Utah-i Egyetem szakértője. Ha az nCoV-2019 vírusnak kitett gyerekek veleszületett immunválasza erősebb, akkor sokkal könnyebben győzik le a fertőzést és csak enyhe tünetek jelentkeznek náluk.

Krys Johnson, a philadelphiai Temple University College of Public Health kutatója kifejtette: nem arról van szó, hogy a gyerekeknél nem jelentkeznek tünetek, hiszen vírusos tüdőgyulladásuk is lehet. De mivel immunrendszerük annyira erős, nem gyűri le őket annyira a betegség, mint a felnőtteket. Ez hasonló ahhoz, hogy a felnőtteknek 25-ször nagyobb esélyük van arra, hogy meghaljanak bárányhimlőben, mint a gyerekeknek. És míg az influenza súlyos következményekkel járhat a csecsemőknél, a nagyobb gyerekek sokkal könnyebben vészelik át, mint a felnőttek.

Az immunrendszer ereje mögött több lehetséges tényező is állhat a tudósok szerint. Egyrészt a gyerekeknek sokkal egészségesebbek a légzőszerveik, mivel jóval kevésbé voltak kitéve a cigarettafüstnek és a légszennyezettségnek, mint a felnőttek. Másrészt a gyerekek általánosságban véve is egészségesebbek, kevésbé jellemzőek rájuk krónikus egészségügyi problémák, mint például a diabétesz, az autoimmun betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, vagy a túlsúly - fejtette ki Johnson.

A felnőttek szintén jóval hajlamosabbak a káros immunválaszra, mely olyan betegségeket okozhat, mint az akut légúti distressz szindróma (ARDS) - mondta el James Cherry, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora. Az immunsejtek tevékenységének kiegyensúlyozatlansága által előidézett légzőszervi tünetek miatt az ARDS-ben szenvedők 40 százaléka meghal - idézi a szakértőt a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál. A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #9
    Az a vedettseg a felnotteknek is megvan, es 15 honapon aluli aldozatrol sem tudunk.
  • mizar1 #8
    Bennem az is fölmerült, hogy talán az MMR oltás védi őket, amit 15 hónaposan és 11 évesen kapnak.
    Utoljára szerkesztette: mizar1, 2020.03.15. 18:44:52
  • Sequoyah #7
    Hat konkretan talalkoztam is olyan szakertoi velemennyel hogy a halal kozvetlen oka a tul heves immunreakcio ebben az esetben, szoval nem olyan legbolkapott amit irsz.
    Es ugy altalaban a gyerekek immunrendszere "tanulekonyabb".

    Tipikusan azon betegsegek erintik rosszul a gyerekeket, amik nem ismeretlenek az emberiseg szamara, de csak 1-2 evtizedente ternek vissza. A felnottek tobbsege valamikor mar atesett rajta, igy tobbe-kevesbe immunis, de a gyerekeknek uj.
    Egy teljesen uj betegseg eseten viszont mindenki "tiszta lappal" indul, es a fiatal immunrendszer hamarabb reagal.

    (persze ez igy tul van egyszerusitve, van meg vagy 1-00 masik faktor)

    Van egy sor olyan betegseg amit a fiatalok konnyebben atveszelnek, csak tipikus esetekre mar van vakcina, szoval egyaltalan nem kell atveszelni...
  • NEXUS6 #6
    Anno a Spanyolnátha viszont pont a fiatalabb korosztályok között okozott súlyosabb megbetegedést követelt arányaiban több áldozatot.

    A kérdés tehát jogos, valóban nincs abban semmi furcsa, ha korosztályi eltérés van a megbetegedések között.
  • ugh #5
    Ebben semmi logika nincs.
    Abban inkabb, hogy a felnottek erosebb immunrendszere hevesebben reaagal.
    Tultolja a biciklit es a tul eros immunvalasz fekteti meg oket.
    Tul magasra szoko laz meg hasonlo.
    De nem vagyok biologus.
    Mindazonaltal fura hogy problema az eloregedo tarsadalom erre egyre kifinomultabbak es kevesse veszelyesek a gyerekekre a jelentkezo jarvanyok.
    A madar infueza volt az elso ami az eleterosebbeket tizedelte inkabb.
    Elgondolkodtato.
    Plane kinaban.

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.03.06. 23:01:18
  • Zoliz #4
    Nem is feljesztenének ki olyat laborokban ami csak gyerekeket ölne.
  • VolJin #3
    Ez valami influenza törzs?
  • Sequoyah #2
    Nincs ebben semmi "furcsa". De hogy ez a virus is ebbe a kategoriaba tartozik az egy uj, es igencsak fontos informacio.
  • felemelő #1
    Miért is furcsa, hogy egy fiatalabb szervezet immunrendszere rugalmasabban reagál?
    Van amikor előny az idősebb kor (korábbi immunreakciókra emlékező immunrendszer) van amikor a fiatalság az előnyösebb.