SG.hu

Új távcsővet kapott az ELTE

Új, minden eddiginél pontosabb mérésekre alkalmas távcső került az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba: a műszerrel a Hold felszínéről és a távoli csillagok jellemzőiről kapható részletesebb kép.

Június folyamán érkeztek meg a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba a GINOP-2.3.2-15-2016-0003 (Kozmikus hatások és kockázatok) támogatású kutatási program műszerei. A program keretében a Holdba csapódó meteorok rövid (20-30 ms idejű) felvillanásait keresik majd a kutatók. Az új ASA AZ800 távcsővel a későbbiekben - a meglévő Shelyak eShel spektrográf csatlakoztatásával - a csillagok légkörének és mozgásának színképét is vizsgálhatják. Ezeket a megfigyeléseket jelenleg egy 50 centiméteres műszerrel végzik, a nagyobb távcsövön azonban a háromszor halványabb csillagok is elérhetők lesznek, még nagyobb pontosság mellett.


A új távcső Nasmyth-típusú fénymenetének köszönhetően a megfigyelés fő műszerei a tartóvillán foglalnak helyet, ami nagy fokú stabilitást biztosít. A műszerek között a harmadlagos tükör elfordításával 10 másodperc alatt lehet váltani a platform átszerlése nélkül. A távcsőtől nem messze egy külső égboltkamera és egy időjárásállomás figyeli az aktuális körülményeket. A távcső működési tartományától különböző körülmények - például szél, páratartalom, túl fényessé váló pirkadat - észlelése esetén a kupolát bezárja és az észlelést megállítja. A műszer működés közben belső kamerával figyelhető meg, így biztosítva a távolról irányítható, mégis teljesen felügyelt rendszert.

A műszerrel elkészültek az első "first light" mérések, amelyek célja a mechanikai működés ellenőrzése, az optikai és képalkotó elemek finomhangolása, a teljesítmény meghatározása, a képalkotó és adatkezelési rutinok kialakítása volt. A mérések igazolták a műszeregyüttes nagy teljesítőképességét. Az új ASA AZ800 távcső azimutális szerelésű, négy platformos, két platformon derotált műszer, amelyre egy 25 milliméteres képátlójú Photometrics Prime 95B gyors képalkotó kamera és egy griz szűrőrendszerrel ellátott FLI nagy térbeli felbontású képalkotó kamera került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #1
    "... a nagyobb távcső..."
    Ez a szakújságíró/hírszerkesztő pontos meghatározása az új távcső paramétereire.
    Nagypontosságú távcsőhöz nagypontosságú tájékoztatás.