MTI

414 millió műanyagszemét árasztotta el az Indiai-óceán egy szigetcsoportját

Mintegy 414 millió darab műanyag, köztük csaknem egymillió strandpapucs és -cipő árasztotta el az Indiai-óceánban található Kókusz-szigetek partjait kutatók becslései szerint.

A műanyag felfedezése óta eltelt hat évtized utolsó 13 évében gyártották a műanyagtárgyak több mint felét. A hibás hulladékkezelés miatt ennek a mennyiségnek a nagy része az óceánokba került. A kutatócsoport a Kókusz-szigeteken végzett felmérést. A szigetcsoport 26 kisebb, patkóalakban elhelyezkedő földdarabból áll Ausztráliától 2100 kilométerre északnyugatra. Nagyjából 600 ember él a kontinensektől távol eső szigeteken, melyeket Ausztrália utolsó szemétmentes paradicsomának is neveznek néha. A tudósok azonban azt találták, hogy az óceáni áramlatai rengeteg műanyagszemetet hordanak a kis korallszigetek partjaira.

Kalkulációik szerint 238 tonna műanyag szennyezi az atollokat, ebben nagyjából 977 ezer lábbeli és 373 ezer fogkefe, melyek a 414 millió műanyagdarab azonosítható elemei voltak. A kutatók úgy vélik, becsléseik mégsem túlzóak, mivel a legszennyezettebbnek tartott partszakaszokra nem juthattak be. Számításaik szerint a szemét 93 százalékát a parti homok rejti. A Scientific Reports friss számában megjelent kutatás vezetője, Jennifer Lavers a BBC-nek elmondta, amit a Kókusz-szigeteken, korábban pedig a csendes-óceáni Henderson-szigeten feltártak, azt mutatja, hogy a világ "drámaian alábecsülte" a probléma nagyságát.

Kutatók szerint a homokba temetett szemét veszélyezteti a partokon élő vagy ott költő állatokat, köztük a tengeri teknősöket és a rákokat. A rejtett műanyagszemét eltakarítása jelentősen felforgatná a partok életét és lehet, hogy még nagyobb károkat okozna az élővilágban. Lavers, a Tasmánai Egyetem kutatója azt reméli, a kutatás eredményei megértetik az emberekkel, hogy a műanyagszennyezés esetében a megelőzés sokkal jobb, mint a károk elhárítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #5
  De ennél több dolgunk nem is nagyon van vele, hiszen a kőolaj amiből lett, az is a föld alatt volt eredetileg... A probléma azzal van, ha nagy területet borít be mind a kőolaj, mind a műanyag a tengerekben.
 • aemus #4
  Amennyire (én) tudom a Magyar hulladékkezelés nagy része hasonlóan működik, elássuk a műanyagot : földet rá, "úgysem látja senki".
  Kitaláltunk egy nagyon tartós anyagot, szabadulni nem tudunk tőle. Az embernél nincs ostobább élőlény a földön.
  Utoljára szerkesztette: aemus, 2019.06.09. 07:39:44
 • tom_pika #3
  "A hibás hulladékkezelés miatt..."

  Ez mit jelent? Ki a felelős? Erről szó sem esik sehol. Én magam egy darab műanyagot se dobtam az óceánokba, és a fizetett szemétszállítás se tájékoztatott arról, hogy a szemetem az óceánba lesz hordva...
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2019.06.05. 10:08:31
 • csicso82 #2
  Ez is egy olyan probléma amit TÖBB oldalról kell "támadni" kell megelőzésre, kell a szelektív gyűjtésre annak feldolgozására, újfajta műanyagok kifejlesztésére, és a tengerben lévő műanyagok összegyűjtésére.
 • barret #1
  "Tasmánai Egyetem kutatója azt reméli, a kutatás eredményei megértetik az emberekkel, hogy a műanyagszennyezés esetében a megelőzés sokkal jobb, mint a károk elhárítása. "
  Ez igen! Ha megelőzünk,megszűnik a probléma? Eltűnik a sok szemét? Avval már elkéstünk,a világűrt is tele szemeteltük már.