MTI

Elkészült az oroszok nukleáris drónok hordozására képes tengeralattjárója

Vízre bocsátották a Poszejdon (Poszeidón) típusú nukleáris hadászati drónok hordozására kialakított atommeghajtású tengeralattjárók első kísérleti darabját az észak-oroszországi Arhangelszkhez közeli Szeverodvinszkben.

A Szevmas hadiipari vállalat által a 09852-es projekt keretében részben összerakott Belgorod tengeralattjáró vízre bocsátását Vlagyimir Putyin orosz elnök élő videokapcsolásban figyelte. Andrej Volozsinszkij ellentengernagy, az orosz haditengerészet vezérkari főnöke "a konstruktőri gondolat ünnepének" nevezte a jármű megjelenését. A tengeralattjáró építése ezt követően vízen folytatódik majd. A TASZSZ hírügynökség szerint a hajó reaktor- és kikötési tesztjét még erre az évre, menet- és állami próbáját pedig a jövő évre tervezik, és a tervek szerint 2020 végén adják majd át a flottának.

A TASZSZ úgy tudja, hogy az új tengeralattjáró hat személyzet nélküli hadászati nukleáris szerkezet hordozására lesz alkalmas. A hírügynökség által összeállított háttér-tájékoztató szerint a Belgorod osztályú tengeralattjárót eredendően a 949A Antej projekt keretében kezdték meg kidolgozni 1992-ben, majd a munkálatokat a Szevmas 2012-ben, 09852-es projekt néven újraindította. (Az Antej a Kuszkkal azonos típusú manőverező robotrepülőgépeket hordozó tengeralattjáró.) A Belgorod műszaki paraméterei tikosak. Az orosz védelmi minisztérium tavaly novemberben közölte, hogy összeállt a tengeralattjáró legénysége.

Putyin tavaly március 1-jén az orosz törvényhozás két házának együttes ülésén jelentette be az utóbb Poszejdon névre elkeresztelt víz alatti hadászati nukleáris drón kifejlesztését, amelyről először február 20-án mutatott be egy mintegy félperces videót az orosz védelmi tárca. Korábban a minisztériumot irányító Szergej Sojgu azt közölte, hogy az eszköz sikeresen és az irányító személyzet is megkapta a kiképzést.

Putyin azt állította, hogy a célpontok széles skálája ellen kifejlesztett atomfegyverek hordozására is alkalmas, korlátlan hatótávolságú drónt lehetetlen elfogni. Az elnök szerint a Poszejdon munkamélysége egy kilométer lesz és nagyobb sebességgel képes lesz haladni, mint a jelenleg hadrendbe állított leggyorsabb felszíni és víz alatti hajók, valamint torpedók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #4
  Na ! Ezzel egy csapással megoldható lesz a klímaváltozás problémája
 • kvp #3
  "Nehezen tudom elképzelni hogy gyorsabb lesz mint egy torpedó!"

  Valojaban csak egy nuklearis reaktorral hajtott kavitacios torpedorol van szo. Kieresztik, szepen lassan koroz akar evekig vagy ul a tengerfeneken egy kontenerben, majd tamadasi parancs eseten szepen lassan odamegy a cel kikotohoz vagy hajorajhoz, majd atkapcsol maximalis sebessegre (lasd meg: VA-111) es a cel eleresekor (vagy ha kilovik) felrobbantja a nuklearis toltetet. Ez utobbi a nato adatai szerint kobalt szennyezett fisszios toltet is lehet, ez foleg a tartos, nagy teruletu sugarszennyezesre helyezi a hangsulyt.

  A mukodesi elvbol is latszik, hogy elsodlegesen nem tamadofegyver, hanem megtorlo celu. Igazabol csak a masik fel civil lakossaganak kiirtasara es teruleteinek lakhatatlanna tetelere jo. Viszont a felepitese miatt akkor is kepes tamadni, ha mar a teljes orosz felszini-, legi- es urerot kiiktattak.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Status-6_Oceanic_Multipurpose_System
 • Kelta #2
  orosz népmesék újabb epizódja
 • barret #1
  "Poszejdon munkamélysége egy kilométer lesz és nagyobb sebességgel képes lesz haladni, mint a jelenleg hadrendbe állított leggyorsabb felszíni és víz alatti hajók, valamint torpedók. " Nehezen tudom elképzelni hogy gyorsabb lesz mint egy torpedó!
  Ahhoz át kell lépnie a 370km/h sebességet víz alatt! Ez nekem hihetetlennek tűnik...