SG.hu

Elektromos hajtású vízitaxit mutatott be az ABB

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új kialakítású vízitaxit mutattak be a svájci Genfi-tavon.

A jármű mérföldkövet jelent az olyan új közlekedési formák kifejlesztése terén, amelyek nem károsítják a környezetet, illetve nem jelentenek további terhelést a városi infrastruktúra számára. 20 kWh-os akkucsomagja két 10 kW-os elektromos motort hajt meg, azaz kb. egy óra működésre képes két töltés között. Szárnyas kialakítása miatt nagy sebességnél kiemelkedik a vízből. A francia startup taxiszolgáltatást fog nyújtani általa a közeli települések között, mint ahogy az a párizsi Szajnán is működik. Bevezetése nem lesz egyszerű, mert a kompvállalat a növekvő forgalom, míg a helyi önkormányzatok a szükséges partmenti dokkok építése miatt aggódik.


A vízitaxit hamarosan felszerelik az OCTOPUS-szal, azzal a szoftvermegoldással, amely segítségével a vízi járművek üzemeltetői a vízi közlekedés optimalizálásához szükséges összes adatot begyűjthetik és elemezhetik. Ezáltal az ABB valós idejű, a járművek üzemállapotait teljesen lefedő adatokat biztosítshat a SeaBubbles üzemirányító központjának.


A prototípus vízi jármű fejlesztését Genf kanton hatóságai, valamint az Energetikai, Közlekedési és Mezőgazdasági Minisztérium (Department of Energy, Transport and Agriculture/DETA) képviseletében Luc Barthassat és Pierre Maudet államtanácsosok támogatták. A járművet a következő hónapokban még további teszteknek vetik majd alá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!