MTI

A Naprendszer kilencedik bolygója akár tízszer nagyobb is lehet a Földnél

A Naprendszer titokzatos kilencedik bolygója ötször-tízszer nagyobb is lehet a Földnél - derült ki egy új kutatásból.

A Physics Reports című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány újabb részleteket közöl arról, hogy nézhet ki - ha valóban létezik - a Naprendszer távoli határainál rejtőző égitest. A kilencedik bolygó akár ötször-tízszer is nagyobb lehet, mint a Föld. Feltételezhetően hosszított elliptikus pályán mozog, melynek két legtávolabbi pontja 400-szorosa a Nap és a Föld távolságának. A röppálya emellett 15-25 fokban eltérhet a Naprendszer fő pályasíkjától, amelyen a legtöbb bolygó kering.

A kilencedik bolygó létének elmélete 2014 óta vált igazán népszerűvé a csillagászok körében, amikor először kezdtek komolyabban foglalkozni a témával. A tudósok a Kuiper-övben lévő objektumok csoportosulásai alapján kezdték gyanítani, hogy létezik a bolygó. A Kuiper-öv a Naprendszer külső részén lévő törmelékgyűrű. Objektumai úgy csoportosulnak, hogy annak alapján feltételezhető, valami nagy dolog gravitációja vonzza őket. A The Astronomical Journal című szaklapban nemrég megjelent tanulmányban kutatók úgy becsülték, hogy annak valószínűsége, hogy a kilencedik bolygó nem létezik, mindössze egy az ötszázhoz. Létezését azonban egyelőre nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

Az új kutatások alapján ugyanakkor erősen feltételezhető, hogy a kilencedik bolygó lényegesen közelebb van, mint korábban vélték. A csillagászoknak azonban az űrben rengeteg helyet kell még átkutatniuk a megtalálásához. A tanulmány szerzői kiemelték: fennáll a lehetősége, hogy egyáltalán nincsen kilencedik bolygó, és bármilyen szilárdak is a jelenlegi bizonyítékok, ezt az eshetőséget "komolyan kell venni". A megfigyelt jelenség egyik legelfogadhatóbb alternatív magyarázata az lehet, hogy az emberiségnek a Kuiper-övről alkotott képe nem teljes és az objektumok azért tűnnek csoportoknak, mert észlelésükben torzulások, hibák történtek. Az is lehetséges, hogy a halmozódás a Kuiper-öv saját gravitációjának az eredménye, nem pedig egy rejtett bolygó hatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vanek úr #3
  Ez egy elmélet. Elmélet szinten van, mert még nem találta meg senki. Ugyanakkor az elmélet alapjai alapján (a gravitációs egymásra-hatásokból, illetve a jelenleg látható jelekből) meghatározható, hogy ha van, akkor az hol lehet, mekkora lehet , milyen pályán mozoghat, stb (hiszen pont ezért merült fel ennek elmélete, mert látták ezeket a hatásokat, amiket erre az alaptételre/alaplemmára vezettek vissza). De a hasonló jelek alapján mondják, hogy volt 'nagy bumm', meg volt 'dínókihalás', meg hasonló. Egyik sem 100%-osan bizonyított elmélet, de a jelenlegi tudási szintünk alapján mindegyik egy valósnak tűnő elmélet.
 • sárkánylovag #2
  "röppálya emellett 15-25 fokban eltérhet a Naprendszer fő pályasíkjától"
  Azt sem tudjuk van e de pont 15-25% tér el ... értem :)))
 • Meridian #1
  Nibiru.
  És mikor jön már...? ;)