SG.hu

Jeff Bezos egymilliárd dollárt adományoz a klímaváltozás elleni harcra

Egymilliárd dollárt adományoz a klímaváltozás elleni harcra, fajmegőrzési programokra Jeff Bezos, az Amazon alapítója. Felajánlásához nyolc további magánalapítvány csatlakozott, köztük Michael Bloomberg alapítványa vagy az esőerdők védelméért küzdő Rainforest Trust, adományaik összege elérte az ötmilliárd dollárt, amelyet a következő tíz évben fordítanak környezetvédelemre.

Bezos elmondta, hogy akkor ébredt tudatára annak, milyen törékeny a Föld, amikor júliusban a világűrben járt űrvállalata űrhajóján és visszanézett a bolygóra. A felajánlott összeget az amerikai üzletember által tavaly létrehozott 10 milliárd dolláros Bezos Earth Fund biztosítja olyan biológiailag sokszínű, de veszélyeztetett térségek számára, mint a Kongó folyó medencéje, az Andok és a Csendes-óceán. Segíteni fogja továbbá finanszírozni azt a minap bejelentetett programot, amelynek célja, hogy a világ óceánjainak és szárazföldi területeinek 30 százaléka az évtized végére védett terület legyen.

"A természet a mi életünk fenntartó rendszere és igen törékeny. Júliusban emlékeztettek erre, amikor a világűrben jártam a Blue Origin űrhajón. Hallottam, hogy megváltoztatja a világról alkotott nézőpontunkat az, amikor a Földet a világűrből látjuk. Ugyanakkor nem voltam felkészülve arra, hogy ez mennyire igaz lehet" - idézte Bezost a The Guardian. "Itt lent élve, a világ és légköre hatalmasnak és stabilnak tűnik. De a világűrből visszanézve a Földre, a légkör ritka és a világ véges. Mindkettő szép, de törékeny" - tette hozzá. Bezos elmondta, hogy adománya segíteni fogja kiterjeszteni, kezelni és megfigyelni a védett területeket, miközben az őslakosokat és a helyi közösségeket a biológiai sokszínűség védelmére irányuló erőfeszítések középpontjába helyezi.

Bezos közölte, hogy bejelentése az első része alapja háromrészes természetvédelmi stratégiájának, amely az ökoszisztémák helyreállítását és a élelmiszerrendszer átalakítását is szolgálni fogja. A New York-i ENSZ-közgyűléssel párhuzamosan futó klímahét alkalmából meghirdetett felajánlások "a legnagyobb magánalapítványi elkötelezettségek a biológiai sokféleség megőrzése mellett" - írták közös közleményükben az alapítványok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #11
  Azért most, mert most a járvány alatt kurva sok pénzt kaszált az amazon, valahová gyorsan el kell dugni állambácsi elől.
 • barret #10
  Azt nem fogja bejelenteni,mert nem menő.
 • zeneszp #9
  És ez pont most jutott eszébe.
 • ostoros #8
  Ez csak adóelkerülés. Az alapítványi vagyonba tölti át a pénzét az adóhatóság elől, de az alapítvány vagyona fölött továbbra is ő rendelkezik.
 • CrazyAchmed #7
  Lehet, de még mindig jobb, mintha műkincseket, jachtokat vagy hasonlókat vásárolt volna...
 • Ender Wiggin #6
  Ez olyan, mintha 1 milliárdot adna a napfelkelte vagy az univerzum tágulása elleni harcra...
 • lammaer #5
  Nembiztos hogy Magyarországból kell kiindulni...:)
 • Sequoyah #4
  A valoban elkoltheto vagyona meg se kozeliti a 100 milliard dollart, mert mind Amazon reszvenyekbe van temetve.

  Kb 1-10 milliardot tud mozgositani, aminek tekintelyes reszerol van itt most szo, es hasonlo osszegeket kolt az urkutatasra is.
 • end3 #3
  Esetleg Greta Thunberg utaztatására, (a stáb fizetésével együtt,) egy darbig elég lesz. (Mennyit is nőt Bezos vagyona a pandémia alatt? Kb 100 milliárd dollárral. Ahhoz képest jól megerőltette magát.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2021.10.06. 10:53:52
 • Sequoyah #2
  Mindenfele alapitvanyokban...
  Mivel ezek non-profit alapitvanyok, a penz 90%-a a management fizetesere megy el, a tobbi pedig a klimavaltozasra.