Gyurkity Péter

Két rakétát hozott vissza a SpaceX

Egyetlen hétvégén két küldetést is lebonyolítottak, mindkettőt sikerrel.

A SpaceX a balesetek utáni sikeres visszatérést követően alaposan felgyorsítja menetrendet, ennek keretében pedig már az első félévben annyi küldetést bonyolítottak le, mint a korábbi években – tavaly összesen 8, idén pedig már 9 startra került sor. A hétvége során egyszerre két rakétát is fellőttek, ezek pedig vissza is tértek az erre kijelölt drónhajóra.

Múlt hétvégén a Falcon 9 egy használt példánya a BulgariaSat-1 műholdat indította útnak Floridából, amely a balkáni ország első saját telekommunikációs megoldása, ennek megfelelően pedig ott nyújt majd különböző szolgáltatásokat. A rajtot ezúttal is élőben követhettük figyelemmel, az ilyenkor szokásos rajongói (és alkalmazotti) üdvrivalgásokkal, ahogy az eredetileg januárban fellőtt rakéta ismét munkába állt. A küldetés sikerrel zajlott le, az első fokozat egy darabban tért vissza az Atlanti-óceánon hánykolódó drónhajóra, ezzel pedig új rekordot is felállítottak, hiszen bebizonyították, hogy alig 6 hónap elegendő a Falcon 9 újrahasznosítására – a koncepciót először visszaigazoló példány esetében még 1 teljes évet kellett várni a második rajtra.


Ezt mindössze 48 órán belül, vasárnap követte a kaliforniai Vanderberg-légibázisról induló másik rakéta, amely viszont az Iridium 10 kisebb műholdját állította pályára – sorrendben másodikként a céggel között szerződés keretében. A vállalat összesen 75 példányt szeretne az űrbe juttatni, hogy lecserélje korosodó, 20 éve szolgáló megoldásait, erre pedig 2018 közepéig kerül majd sor, további 6 fellövéssel, ahogy a régebbi változatokat alacsonyabb pályára állítják, hogy a légkörbe való belépéssel végleg megsemmisítsék őket. Az első lépcső itt a Csendes-ócenánon várakozó drónhajón landolt (ezúttal a képi kapcsolat is folyamatos volt), a második fokozat pedig a kijelölt pályára helyezte a rakományt.


A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy lassan valóban rutinműveletté válik a Falcon 9 fellövése, ebbe pedig immár az újrafelhasználás is beletartozik, hiszen ez eddig nem okozott különösebb gondokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!