MTI

Az alkoholfogyasztás növeli a mellrák kockázatát

További bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholfogyasztás, akár napi fél pohár bor is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát - írja a BBC.

A Rákkutatási Világalap (WCRF) jelentése szerint már napi 10 gramm alkohol, fél pohár bor vagy kis adag sör fogyasztása kilenc százalékkal növeli a menopauza után a mellrák kockázatát. A jelentéshez a szervezet 12 millió nő kórtörténetét feldolgozó több mint száz tanulmány eredményeit elemezte. A mellrák a nőknél a leggyakoribb daganatos megbetegedés az Egyesült Királyságban. A tudósok szerint nem lehet megmondani, miért alakul ki egyeseknél daganat, míg másoknál nem. Rengeteg okot és tényezőt lehet figyelembe venni, köztük az életkort, az örökölt géneket, a menstruáció kezdetét vagy a hormonok szerepét.

A WCRF jelentése ezért azt tanácsolja a nőknek, hogy legyenek figyelemmel azokra a tényezőkre, amelyeket befolyásolni tudnak, ilyen az étrend, a testsúly vagy a rendszeres mozgás. A rendszeres és intenzív testmozgás, például a futás vagy a biciklizés ugyanis 10 százalékkal csökkenti a menopauza utáni emlőrák kockázatát a fizikailag kevésbé aktív nőkhöz képest. Ugyancsak csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét, ha a nő szoptatja a gyermekét.

A WCRF szerint vannak bizonyítékok arra, hogy a leveles zöldségek, mint a káposzta, a spenót vagy a kelkáposzta fogyasztása csökkenti a mellrák egyik kevésbé gyakori fajtájának kockázatát. A jelentést a BBC-nek kommentáló Anne McTiernan, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa szerint világosak a bizonyítékok a mellrák kialakulásának kockázatairól. A testmozgás, az egészséges testsúly fenntartása és valamint az alkoholfogyasztás korlátozása mind olyan lépések, amelyeket a nőknek érdemes megtenni a kockázatok csökkentése érdekében - hangsúlyozta a kutató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #4
  - mellrák okozhat
  - bélrák
  - májrák
  - agykárosodás
  stb...
  biztosan egészséges. :p
  Ami nem okoz gondot (talán) az 2.5dl sör vagy 1dl borban található alkohol mennyiség/nap. E mennyiség felett már gáz. Sőt! Ha a haverokkal páleszezel a szívizom gyulladást kockáztatod. Mert az meg ezt okozz, az okát még nem tudják. Olvassál utána. Szóval ilyen egy egészséges ital.
 • Yagami #3
  Igen, persze...minden azt okoz. Még véletlenül sem ezek a gennyek mérgeznek minket minden szarral, amitől kialakul az egész jelenség. Na, de ahogy látom, első kommentelnők szereti is beszopni az ilyen kamukat, nem csodálom, hogy itt tartunk.
 • ostoros #2
  Szart sem ér az olyan statisztika, amely nem közöl adatokat. Hány százalékkal növeli? Milyen kor csoportban? Hány százalék a kialakulás esélye azoknál akik nem fogyasztanak?
 • Macropus Rufus #1
  na ennyit arról, hogy a pl. a bor egészséges...